Follow us

Ροζέ σαμπάνιες

Υπάρχει τίποτα πιο χλιδάτο από μια λευκή σαμπάνια; Ναι, μια ροζέ! Το ΕY ΖHN δοκιμάζει, αναδεικνύει τον απολαυστικό τους χαρακτήρα και φέρνει το glamour… στον αφρό!

Ροζέ σαμπάνιες

Η σαμπάνια είναι δίχως αμφιβολία το πιο απολαυστικό ποτό του κόσμου. Δεν θα αναλωθώ στην ιατρική εξήγηση περί της δράσης του διοξειδίου του άνθρακα –βασικό συστατικό όλων των αφρωδών– στον οργανισμό, αλλά στην ανθρώπινη μαρτυρία, αφού είναι κοινή η διαπίστωση ότι κάθε φυσαλίδα δεν σπρώχνει μόνο το άφρισμα υψηλότερα, αλλά και την ευτυχία των ανθρώπων.
Χωρίς καμία συζήτηση, οι φυσαλίδες της Καμπανίας είναι οι καλύτερες του κόσμου. Θέλετε το οριακό για την ωρίμανση κλίμα, θέλετε οι χαρισματικές ποικιλίες Chardonnay, Pinot Noir και Pinot Meunieur καθώς και το terroir στο οποίο ευδοκιμούν, η ουσία είναι ότι την πολυπλοκότητα, τη γευστική διάρκεια και την παιχνιδιάρικη διάσταση που προσφέρει μια καλή σαμπάνια, δεν την προσφέρουν ούτε όλα τα «ήσυχα» κρασιά του κόσμου μαζί.

Οι ροζέ σαμπάνιες πάνε το όλο concept ένα βήμα παραπέρα. Η προσθήκη ξηρού ερυθρού κρασιού –από τις δύο ερυθρές ποικιλίες, φυσικά– πριν από τη δεύτερη ζύμωση μέσα στη φιάλη, είναι υπεύθυνη για το υπέροχο χρώμα που σε «φτιάχνει» από την πρώτη ματιά. Άπειρες εδώ οι αποχρώσεις, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν ζωγραφική σπουδή στο ροζ. Από τριανταφυλλί μέχρι σκούρο ροζέ και από salmon pink μέχρι onion skin (!), το χρώμα μιας ροζέ σαμπάνιας μπορεί να σε αναγκάσει να βάλεις την πρώτη γουλιά στο στόμα σου μετά από… ώρα. Άπαξ και συμβεί βέβαια το τελευταίο, η πορεία του κρασιού είναι μονόδρομος. Αυτό αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της δοκιμής, όπου τα spittoons έμειναν προκλητικά άδεια.

Η ομάδα του περιοδικού βρέθηκε μπροστά σε δεκαπέντε σαμπάνιες (απλές και χρονολογημένες, όχι πάντως grandes cuves), που στην πλειοψηφία τους κινήθηκαν από τα επίπεδα του «πολύ καλού» μέχρι αυτά του «μεγάλου», γεγονός που σε μεγάλο βαθμό δικαιολογεί τη φήμη αλλά και τις τιμές των σπουδαίων αυτών κρασιών.

Οι διακυμάνσεις στην ποιότητα μπορεί να μην ήταν τρομερά μεγάλες, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με αυτές στο χαρακτήρα. Σε αυτή την περίπτωση επιβεβαιώθηκε απόλυτα το «πες μου το χρώμα σου να σου πω πώς είσαι». Έτσι, το σκούρο ροζέ χρώμα επιβεβαίωσε το πληθωρικό, σχεδόν «ερυθρό» στιλ, το χρώμα της κρεμμυδόφλουδας συνοδεύτηκε από γλύκα και ωριμότητα, ενώ το καθαρό ροζέ με γκριζοχάλκινες ανταύγειες τόνισε τη ζωηράδα των κόκκινων φρούτων. Ιδιαίτερη εντύπωση εδώ έκανε το χρυσοκίτρινο χρώμα δύο-τριών δειγμάτων, που σε συνδυασμό με αντίστοιχα αρώματα παρέπεμπαν ευθέως σε λευκές σαμπάνιες.

Πάντως η φρεσκάδα, η σωστή ισορροπία ανάμεσα στη φρουτώδη διάσταση και αυτή των ζυμών, καθώς και η ατέλειωτη γευστική διάρκεια, ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά των καλύτερων, πέρα και πάνω από χρώματα.

Μετά από δεκαπέντε σαμπάνιες, ο δρόμος για το παρκαρισμένο αυτοκίνητο φαντάζει ιδιαίτερα μακρύς, σου δίνει όμως το χρόνο να σκεφτείς ότι μια ροζέ σαμπάνια κοστίζει ένα απάνθρωπο ποσό χρημάτων. Από την άλλη όμως, δρα με τέτοιο τρόπο σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, που τελικά σε πείθει ότι η ευτυχία δεν είναι ποτέ ακριβή.


Laurent Perrier Cuvee Brut / 91/100
Χρώμα ανοιχτό ροζέ με χάλκινες αποχρώσεις. Πλούσια μύτη –σε κλασικούς τόνους και στιλ– ζεστής ψίχας ψωμιού και κόκκινων φρούτων (φραγκοστάφυλου), ανθώδη αρώματα, που φτάνoυν μέχρι πιπέρι και καφέ. Φινετσάτο, σφριγηλό και σπινθηροβόλο στόμα από την εξαιρετική αίσθηση διοξειδίου και την τραγανή οξύτητα. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, 210 8076705)

Gosset Grand Ros, Brut 89,4/100
Αποχρώσεις ανοιχτόχρωμης κρεμμυ-δόφλουδας. Κομψή και ώριμη μύτη με νότες ξηρών καρπών, ψημένου ψωμιού, και αρκετό φρούτο φράουλας και γιαρμάς στο φόντο. Στόμα ογκώδες, με ατσάλινη οξύτητα, έξοχη αίσθηση διοξείδιου του άνθρακα, καλά εναρμονισμένη με τη γλύκα. (Αίολος, 210 9887341)

Deutz Ros, 1999 Brut / 87,8/100
Λαμπερό ροζέ χρώμα. Μύτη κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, με εξαιρετική ισορροπία ζυμών, σε έναν πολυσύνθετο συνδυασμό. Στόμα πλούσιο, πληθωρικό, βελούδινο, με δυναμικό και θαυμάσια ισορροπία. Ωραία αίσθηση διοξείδιου του άνθρακα και φρούτα που επιμένουν μετά τη στροφή για πολλή ώρα. (Deals, 210 2321212,3)

Billecart-Salmon Brut Ros / 87/100
Χρώμα γκρι, σχεδόν βαθυκίτρινο. Σύνθετη και συμπυκνωμένη μύτη από ώριμα και ξηρά φρούτα, λουλούδια. ορυκτή αίσθηση τσακμακόπετρας, ξηροί καρποί και νότες κακάο. Στόμα με ατσάλινη οξύτητα λευκής σαμπάνιας και μεγάλη αρωματική διάρκεια. (Aίολος)

Castellane Βrut / 85/100
Χρώμα κρεμμυδόφλουδας με πορτοκαλί αποχρώσεις. Αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου και ροδάκινου, καραμέλας γάλακτος και φρέσκων κόκκινων φρούτων. Πλούσιο και ώριμο στόμα, με τόνους καφέ και πιπεριού, ισορροπημένη γεύση και σημαντική αρωματική διάρκεια. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ)

Bruno Paillard Premiere Cuvee Brut / 84,2/100
Χρώμα που φέρνει σε λευκό κρασί, με γκρι αποχρώσεις. Κομψή και πολύπλοκη μύτη με τόνους μαρμελάδας, ροδάκινου, φρέσκων δαμάσκηνων, ξηρών καρπών και καφέ. Στόμα με αισθητή γλύκα και αρκετά έντονη την αίσθηση του διοξείδιου του άνθρακα. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ)

Drappier Ros, Brut / 84,6/100
Λαμπερό και βαθύχρωμο ροδί με κυανές ανταύγειες. Πολύ έντονα και φρέσκα άρωματα κόκκινων φρούτων (ροδιού, φραγκοστάφυλου), γαρίφαλου και τριαντάφυλλου. Στόμα πλούσιο, με ωραία ενσωματωμένη οξύτητα και πολύ ευχάριστο διοξείδιο του άνθρακα. (P. Squared Imports, 6997 778273)

Mo.t & Chandon Mill,sime Ros, Vintage 1998 / 84,4/100
Λαμπερά χαλκόχρωμη με τόνους κρεμμυδόφλουδας. Σύνθετα αρώματα με μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς και ζύμες, αλλά και φρεσκάδα σε τόνους εσπεριδοειδών. Στόμα γεμάτο και κομψό, με αυστηρή οξύτητα και ωραία αίσθηση φυσαλίδων. (Άμβυξ ΑΕ, 210 9692280)

Ruinard Βrut Ros / 84,4/100
Χρώμα με χάλκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Αρκετά πολύπλοκα, μεσαίας έντασης, αρώματα ζυμών και μπριός, συμμετοχή συμπυκνωμένων αρωμάτων φρούτων, και κομψή φυτικότητα. Στόμα αρκετά πλούσιο και αυστηρό, λόγω της τονισμένης οξύτητας. (Ιντερβίνο, 210 2852903)

Mo.t & Chandon Brut Imperial Ros / 83,2/100
Χρώμα κρεμμυδόφλουδας. Μύτη με νότες καραμέλας γάλακτος και ζύμης και φρούτο που θυμίζει έντονα φράουλα και φτάνει σε φυτικές νύξεις. Στόμα με βελούδινη εισαγωγή, φίνο, με μικρό όγκο και με ωραία ενσωματωμένες φυσαλίδες. (Άμβυξ ΑΕ)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.