Follow us

Ελληνικά Syrah

Πολλοί Έλληνες οινόφιλοι ορκίζονται στο όνομά του, θεωρώντας το ως τη χαρισματικότερη ερυθρή ποικιλία. Είναι όμως η παρουσία του στο ποτήρι ανάλογη των προσδοκιών; Τα δοκιμάζουμε και απαντάμε.

Ελληνικά Syrah

Οφείλω να ομολογήσω ότι μια ανυπομονησία με κατέβαλε στο άκουσμα πως η επόμενη γευστική δοκιμή του ΕΥ ΖΗΝ θα είναι κρασιά από την ποικιλία syrah. Κάτι η άποψη πολλών «ψαγμένων» του χώρου, κάτι η δική μου εμπειρία από παλαιότερες δοκιμές, το γεγονός είναι ότι το Syrah είναι μία από τις πλέον υποσχόμενες ποικιλίες της χώρας. Κατά βάσιν οποιασδήποτε χώρας, αφού η προσαρμοστικότητά του σε διαφορετικά εδάφη και κλίματα είναι αξιοσημείωτη.

Από τις ψυχρές, απότομες πλαγιές του βόρειου Ροδανού –όπου παράγει τα περίφημα Hermitage και Cotie Rotie– μέχρι τις ζεστές κοιλάδες της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής, μας δίνει οινικούς δυναμίτες υψίστης ποιότητας.

Το Syrah, ως ποικιλία, διαθέτει ένα μοναδικό προνόμιο: καταφέρνει να δίνει κρασιά με μεγάλη επίγευση στο στόμα. Μια μικρή γουλιά του μπορεί να σε «ταξιδεύει» για ώρα. Δεν εννοώ βέβαια ότι και οι άλλες μεγάλες ποικιλίες του κόσμου αλλά και της Ελλάδας δεν διαθέτουν αυτό το προνόμιο. Φυσικά και μπορεί κανείς να βρει κρασιά από Cabernet Sauvignon, Merlot ή Aγιωργίτικο με γευστική διάρκεια. απλώς, Syrah μπορεί να βρει περισσότερα! Επιπλέον, ο γλυκόπιοτος, σαρκώδης χαρακτήρας του το κάνει ελκυστικό, ακόμα και στη νεότητά του, αντισταθμίζοντας τον έντονα ταννικό του χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω τα έχουμε αντιληφθεί δοκιμάζοντας αρκετά ελληνικά Syrah. Πολλοί παραγωγοί μάλιστα –κατανοώντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει στα εδάφη μας– φτιάχνουν από αυτό «τις ναυαρχίδες» τους. Έτσι, η δοκιμή για αυτό το τεύχος έμοιαζε με champions league, αφού περιελάμβανε τα καλύτερα της εγχώριας παραγωγής.

Δυστυχώς όμως οι προσδοκίες μας δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους στα ποτήρια μας. Πολλά κρασιά βρέθηκαν οξειδωμένα και κουρασμένα, ενώ άλλα με έντονα οινολογικά προβλήματα. Και μπορεί για το πρώτο να ευθύνονται κάποιες κακές εσοδείες (όπως λ.χ., το προβληματικό 2002), για το δεύτερο όμως υπεύθυνες είναι οι οινοποιητικές πρακτικές.

Σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα με αυτό να υποτιμήσω τις ικανότητες των οινολόγων μας, αλλά απλώς να επισημάνω ότι το Syrah είναι μια ποικιλία όπου το παιχνίδι φτάνει «στα όρια». Όπως μου εξήγησε ένας οινοποιός, «Το να αφήνεις ένα μούστο μέσα σε ένα βαρέλι παρέα με τις οινολάσπες για δώδεκα ολόκληρους μήνες, είναι μια επιλογή στην κόψη του ξυραφιού, δεν μπορείς όμως να κάνεις τίποτα άλλο αν θες να φτιάξεις ένα μεγάλο Syrah».

Δεν είμαι οινολόγος για να κρίνω την ορθότητα των παραπάνω ισχυρισμών, η ουσία πάντως είναι ότι οι επιλογές «δεν βγήκαν» στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Ευτυχώς, υπήρξαν εξαιρέσεις. Και εδώ, η ποικιλία απέδειξε τις δυνατότητές της. Πυκνά, πολύπλοκα αρώματα, γευστική συμπύκνωση και γλυκός, macho, χαρακτήρας για τον οποίο η ποικιλία φημίζεται. Άλλωστε, βαθμολογίες βαθιά μέσα στη ζώνη του «εξαιρετικού» αποδεικνύουν ότι το Syrah είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού αμπελώνα.

Έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι οι γευστικές δοκιμές δεν είναι τίποτε άλλο από μια «φωτογραφία» κάποιων κρασιών σε κάποια δεδομένη στιγμή. Μπορεί η συγκεκριμένη φωτογραφία να ήταν λίγο «κουνημένη», όμως θα πρέπει να τη θεωρήσουμε ως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα στη λαμπρή πορεία της σπουδαίας αυτής ποικιλίας.

Αβαντίς Syrah 2003 / 88,25/100

Ελληνικά Syrah


Βαθύ ερυθρό χρώμα. Εκφραστική, πυκνή μύτη, με μαρμελάδα δαμάσκηνο, κακάο, λικέρ καφέ, γλυκά μπαχαρικά, σε βανιλάτο φόντο. Απολαυστικό στόμα, με ωραία δομή και ισορροπία, με ισχυρές αλλά φιλικές ταννίνες. (Aθήνα: Ανθίδης 210 6613920, Οινογεύση Εμμανουηλίδη 210 2911987. Θεσσαλονίκη: Mπαλάσης, 2310 329800)

Syrah 2003 Κτήμα Εύχαρις / 85,75/100

Βαθύ ερυθρό χρώμα. Έντονη μύτη κλάσης, με μελάνια από μαύρα φρούτα, μούρα, μύρτιλλα, κεράσια, με το φρούτο να εκφράζεται με μεγάλη ευγένεια καθώς το κρασί ανοίγει, και γι’ αυτό μια «μετάγγιση» θα το ωφελήσει. Όμορφο βαρέλι στο βάθος. Στόμα αυστηρό, με ισχυρές ταννίνες. (Iντερβίνο 210 2852903-8, Ανθίδης)

Avantis Collection Syrah 2002 / 85,75/100

Μαυροκόκκινο χρώμα. Πυκνό άρωμα μαύρων φρούτων, μούρο, μαύρο πιπέρι, νότες σοκολάτας μπίτερ, πικάντικο φόντο γλυκόριζας. Πλούσιο, βελούδινο στόμα, με ωραία δομή και μεγάλη επίγευση που θυσιάζει τη φινέτσα για χάρη της δύναμης. (Αθήνα: Ανθίδης, Οινογεύση Εμμανουηλίδη. Θεσσαλονίκη: Μπαλάσης)

Domaine Costa Lazaridi Syrah 2003 / 84,25/100

Μεσαίου βάθους ερυθρό. Έντονη και σύνθετη μελένια μύτη φρούτων, μύρτιλλων, βατόμουρων και βύσσινων, αγγιγμένων από καπνό ξύλων, κομψή βοτανικότητα και πράσινο πιπέρι. Στόμα σαρκώδες και καλοδομημένο, με ωραίο φρούτο και βελούδινες ταννίνες. (Oινοτράπεζα, 210 9830000)

Karipidis Syrah 2004 / 84/100

Πορφυρό με ιώδεις αποχρώσεις. Αρκετά έντονη και συμπυκνωμένη μύτη, με φίνες βοτανικές νότες βασιλικού, αρώματα φρούτου με πιπεράτες νότες, και ζωικές νύξεις. Στόμα γεμάτο και γεροδεμένο, με ωραία δομή και τονισμένη οξύτητα που του δίνει ζωντάνια. (Santa Maura, 210 7621984)

Nico Lazaridi Syrah 2004 / 81,5/100

Αρκετά σκούρο κόκκινο χρώμα. Πυκνό και ώριμο άρωμα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων, βατόμουρο, πικάντικες πιπεράτες νότες, νύξεις σοκολάτας και γάλακτος. Στόμα γεμάτο, σχετικά σύντομο, με υπόγεια οξύτητα, ωραίες ταννίνες. (Αίολος, 210 9887341)

Κτήμα Χατζημιχάλη Syrah 2003 / 81,25/100

Βαθύ πορφυρό και λαμπερό χρώμα. Σύνθετη μύτη από σταφίδα και ψημένο δαμάσκηνο, ελληνικό καφέ, σοκολάτα, καπνό τζακιού, πιπέρι και φυτικές νύξεις. Στόμα πλούσιο, εξελιγμένο, με αγριωπές ρουστίκ ταννίνες. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, 210 8076705)

Syrah 2000 Τσάνταλης / 79/100

Πορφυρό, αρκετά βαθύ. Μεσαίας έντασης αρώματα λουλουδιών και φρούτων, γαρίφαλο, πιπέρι, σκίνο και κεδροκούκουτσο συν κάποιες ζωικές νύξεις. Στόμα μεσαίου όγκου, με τονισμένη οξύτητα που υπογραμμίζεται από το έντονο φρούτο. (Ευάγγ. Τσάνταλης ΑΕ, 22950 22941-4)

Syrah Τσάλα 2003 / 78,75/100

Αρκετά βαθύ με κεραμιδί αποχρώσεις. Διακριτικά ώριμα αρώματα ντομάτας, σοκολάτας, καφέ, μπαχαρικών και λιγότερο φρούτων (βύσσινου). Στόμα σχετικά ελαφρύ, με ταννίνες που θυμίζουν σπιτικό κρασί και το αγριεύουν. (Οινοεπιλογή, 210 5780588)

Μικρός Βοριάς Syrah 2003 / Oινοφόρος / 77,5/100

Πορφυρό, μεσαίου βάθους χρώμα. Αρώματα φρούτου ανακατεμένα με σπασμένη ελιά, που σκιάζουν την καθαρότητα. Στόμα μεσαίου βάρους, ελαφρώς στεγνό. (Ελληνικά Κελλάρια Οίνων, 22990 23284-9)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.