Follow us

Αίτνα

Το Bolgheri και η Maremma κρατούσαν μέχρι τώρα τα σκήπτρα. Λίγοι τρελοί τόλμησαν να βάλουν στο χάρτη την Αίτνα και όλα δείχνουν πως έπεται συνέχεια.

Αίτνα

Mετά το success story του Incisa della Rochetta (Sassicaia), των Antinori (Piero και Lodovico) και τα Super Tuscans, παραγωγοί απ’ όλη την Ιταλία και μεγαλοεπενδυτές αναζητούσαν status, καταξίωση και αναγνωρισιμότητα επενδύοντας στο πιο ακριβό κομμάτι γης της Ιταλίας, την Τοσκάνη. Όπως συμβαίνει συνήθως, το σημείο κορεσμού δεν άργησε να έρθει. Πληθώρα ετικετών, μονότονα κρασιά τόσο στο ποικιλιακό τους προφίλ όσο και στο στιλ τους και τιμές συχνά εκτός πραγματικότητας. Η αναζήτηση της επόμενης περιοχής που θα έχει κάτι να πει αποτέλεσε την πρόκληση των επαγγελματιών. Terroir, γηγενείς ποικιλίες, αυθεντικές γεύσεις, προσωπικότητα, «οινική ουσία», υποδομή και προοπτική εξωστρέφειας αποτελούν κάποια κριτήρια για να αναδείξουν μια περιοχή.

Τα τελευταία χρόνια συντονισμένες προσπάθειες από αρκετούς παραγωγούς έχουν αρχίσει να βάζουν δυναμικά στο παιχνίδι τη Σικελία. Το δυνατό χαρτί που ακούγεται πολύ τελευταία είναι οι αμπελώνες της Αίτνας. Το ενεργό ηφαίστειο στα ανατολικά του νησιού, στην περιοχή της Κατάνιας, προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών οινοποιών με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το 2001 και σχεδόν ταυτόχρονα δύο γνωστοί παραγωγοί, ο Andrea Franchetti του Tenuta di Trinoro και ο Βέλγος Frank Cornelissen, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το ένστικτό τους και να τολμήσουν να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και παγκόσμιας κλάσης από τους αμπελώνες της Αίτνα. Ο Andrea Franchetti ήδη είχε προκαλέσει αίσθηση με το οινοποιείο του στην Τοσκάνη και την εμμονή του για τη χρήση Cabernet Franc και Petit εκεί. Στην Αίτνα, με τη συνδρομή και του φίλου του Peter Sisseck (Pingus – Ribera del Duero – Ισπανία), δημιούργησε το κρασί Passopisciaro (εισάγεται από την «Οινόκοσμος») με την ποικιλία Nerello Mascalese και έδειξε ότι δεν χάνει το χρόνο του.

Αίτνα

Το Chardonnay ήταν το δεύτερο στοίχημα που έβαλε για τα άγονα ηφαιστειακά εδάφη της Αίτνα, και πάλι δικαιώθηκε. Το Guardiola αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο περιζήτητο Chardonnay στην Ιταλία. Η ναυαρχίδα του, το ομώνυμο Franchetti με 40% Cesanese d’Affile και 60% Petit Verdot (στα €150, ο τρύγος του 2005), αναδεικνύει τις ευκαιρίες και τη δυναμική της Αίτνας και στις δύσκολες ποικιλίες. Ο έτερος πρωτοπόρος Frank Cornelissen προσεγγίζει την Αίτνα με μεγαλύτερη συστολή. Ασπάζεται τη βιοδυναμική προσέγγιση και υπηρετεί τη Μητέρα Γη παράγοντας κρασί-λάδι-ψωμί σαν μια ολιστική επαφή με το οικοσύστημα. Τα κρασιά του αποτελούνται από δύο σειρές: τη Magma (Magma Rosso από Nerello Mascalese και Magma Bianco από Carricante, Grecanico Dorato και Coda di Volpe) και τη Munjebel, η οποία χρησιμοποιεί τις ίδιες ποικιλίες, αλλά είναι λίγο πιο προσιτή. Τα κρασιά παράγονται σε αμφορείς και δεν χρησιμοποιεί καθόλου πρόσθετα. Παράγει επίσης αφρώδες (με τη μέθοδο της Καμπανίας). Στις «Μαύρες πλαγιές της Αίτνας», γνωστές και σαν Contrada, βρίσκονται και τα αμπέλια του Marco de Gracia της Tenuta Terre Nere. Το αμπελοτόπι Guardiola (€30, από το πολύ ενημερωμένο Wine Club Wine House στη Θεσσαλονίκη) είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Και αυτό από την ποικιλία Nerello Mascalese, από αμπέλια 80-100 ετών, καταγράφει τη δυναμική της Αίτνας μέσα από ένα μοντέρνο, πολύπλοκο και με προσωπικότητα κρασί, ικανό να παλαιώσει άνετα τα επόμενα δέκα χρόνια.

Στο κατόπι των πρωτοπόρων, έρχονται οι Corvo, Gulfi, Planeta, Regeleali και Tasca d’Almerita: παραδοσιακά, δυνατά ονόματα του νησιού, τα οποία δεν θα μπορούσαν να μείνουν έξω από την ανταπόκριση του κόσμου στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα των κρασιών της Αίτνας.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.