Follow us

Nέες κυκλοφορίες

Κάθε φορά που δοκιμάζουμε καινούρια κρασιά, ιδίως ελληνικά, πραγματικά χαιρόμαστε. Γιατί βλέπουμε στην πράξη ότι στην οινοποιία της χώρας μας συνεχίζει να φυσάει ένας πολύ ισχυρός άνεμος δημιουργίας. Όχι μόνο οι παραγωγοί δεν αναπαύονται «στις δάφνες τους», αλλά μας προσφέρουν κάθε τόσο νέα προϊόντα, ενώ βλέπουμε και νέα πρόσωπα να μπαίνουν με αρκετές φιλοδοξίες στο παιχνίδι.

Nέες κυκλοφορίες

Δεν είμαστε από τους απαισιόδοξους που αναρωτιούνται «μα τι θα γίνουν όλα αυτά τα κρασιά, ποιος θα τα αγοράσει;» Πιστεύουμε, αντίθετα –διαπιστώνουμε είναι το σωστότερο– ότι η ανανέωση του τοπίου δεν είναι κενό γράμμα και ότι αυτό που άρχισε πριν από είκοσι περίπου χρόνια παραμένει ολοζώντανο: το ελληνικό κρασί βρίσκεται σε πορεία συνεχούς αναδημιουργίας και διαρκούς ποιοτικής αναβάθμισης. Στην παρούσα, λοιπόν, γευστική δοκιμή θα διαπιστώσετε ένα ιδιότυπο και κάπως αμφιλεγόμενο φαινόμενο. Από τη μια, ανατρέπεται στην πράξη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα διαπρέπει στην παραγωγή κυρίως κόκκινων κρασιών και από την άλλη ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί διστάζουν ακόμα να εμπιστευθούν περισσότερο το δυναμικό των γηγενών μας ποικιλιών σταφυλιού. Πραγματικά, προσέξτε από τις βαθμολογίες ότι το εξαιρετικό επίπεδο των άσπρων κρασιών κυριολεκτικά μας εντυπωσίασε, και παρατηρήστε σε πόσα από τα κρασιά της γευσιγνωσίας χρησιμοποιήθηκαν ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού.

Είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι η «Μαλαγουζιά Αντωνόπουλου 2006» αφενός διέπρεψε (τρίτη στην απόλυτη κατάταξη) και αφετέρου και ελληνική ποικιλία είναι και για λευκό κρασί πρόκειται; Ασφαλώς και δεν είναι τυχαίο. Επειδή τη γευσιγνωστική μας ομάδα συγκροτούν αισιόδοξα άτομα, αλλά και δεδομένου ότι ο κόσμος του κρασιού είναι «αναγκασμένος» να βιώνει τη δουλειά του με θετική διάθεση, πιστεύουμε ότι το ιδιότυπο και αμφιλεγόμενο φαινόμενο που διαπιστώσαμε δεν εκφράζει παρά την πραγματική σαγήνη του κρασιού. Γιατί η μαγεία αυτού του ιδιότυπου προϊόντος βρίσκεται ακριβώς στο απρόβλεπτο και στις διαρκείς ανατροπές. Κάτι βέβαια που δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχαστούν οι «προσαρμογές» (κατά την έκφραση του Θανάση Παπαϊωάννου) που χρειάζονται για να φτάσει το ελληνικό κρασί ακόμη πιο ψηλά και να κατακτήσει τη θέση που πραγματικά αξίζει.

Από την άλλη πλευρά, ενώ μας εντυπωσίασε το εξαιρετικό επίπεδο των λευκών κρασιών, είδαμε να επικρατεί στα κόκκινα (εκτός από δυο τρεις εξαιρέσεις) ένας «ποιοτικός δισταγμός» – τάση προς τη μετριότητα θα την αποκαλούσαν κάποιοι. Μη σας παρασύρει ότι και τα δύο κορυφαία κρασιά της απόλυτης αξιολόγησής μας (Vacchius Vinum 2003 του Χατζημιχάλη, Anny’s Animus «Merlot» 2003 του Τσώλη) είναι κόκκινα. Προσέξτε καλύτερα πόσα συνολικά κόκκινα κρασιά υπήρχαν και σημειώστε την παρουσίαση και τις βαθμολογήσεις τους.

Θα δείτε επίσης ότι το πρώτο σε κατάταξη άσπρο κρασί (Μαλαγουζιά Αντωνόπουλου 2006) ήταν τρίτο στη συνολική κατάσταση. Ήταν ένα υπέροχο κρασί, «η καλύτερη Μαλαγουζιά που έχει ποτέ εμφανιστεί στην Ελλάδα», είπαμε ομόφωνα. Το ίδιο ενδιαφέρον ήταν και το Riesling 2006 του
ίδιου παραγωγού.

Να επισημάνουμε και κάποιες ευχάριστες εξελίξεις. Από τη μια, εμφανίστηκαν στο προσκήνιο ονόματα όπως ο Τζιβάνης (Merlot-Syrah 2005) και ο Καραβιτάκης από την Κρήτη (με το στιβαρό Ελιά 2004, από Syrah, Grenache και ελάχιστο Carignan). Από την άλλη, τα δύο κορυφαία κρασιά της γευσιγνωσίας μας ήταν πραγματικά υψηλής περιωπής – το Vacchius Vinum του Χατζημιχάλη είναι ένα κρασί μακρότατης παλαίωσης.

Πολύ θετικό επίσης το γεγονός ότι μας γοήτευσε τόσο ένα ολοκαίνουριο γλυκό κρασί: πραγματικά, η Ηλίου Τέχνη 2005 του Παλυβού μάς εντυπωσίασε με τον έξοχο συνδυασμό πλούτου και ισορροπίας που παρουσίαζε. Αξίζει, πράγματι, όλες οι στιγμές της ζωής μας να κλείνουν γλυκά.

Κόκκινα

Vacchius Vinum 2003, Χατζημιχάλης (375 ml)

Nέες κυκλοφορίες

Βαθύ ερυθρό με ιώδεις αποχρώσεις. Ακόμη κλειστά αρώματα, αλλά με πυκνότητα και βάθος: στα αρώματα μαύρων φρούτων προστίθεται πιπέρι, καπνός, και ντοματάκι-γλυκό. Στόμα πλούσιο και αυστηρό, με έξοχη δομή και ταννίνες που του χαρίζουν μέλλον, σε ένα σύνολο βραδυφλεγούς βόμβας που περιμένει το χρόνο για να κάνει την έκρηξή της. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ)
Βαθμολογία: 89,8/100

Anny’s Animus Merlot 2003


Μαυροκόκκινο. Εξαιρετικά σοβαρό, πυκνό, με σύνθετα αρώματα κέδρου, κυπαρισσόμηλου, μαύρου φρούτου, πράσινου πιπεριού, γραφίτη και καπνού. Στόμα ζεστό και πλούσιο, με εξαιρετική δομή, χάρη στις στιβαρές ταννίνες του, που ενισχύεται από το βαρέλι, ενώ η ελαφριά πτητική ενσωματώνεται τέλεια στην έξοχη δομή του και τη μεγάλη επίγευσή του. (Ιντερβίνο, 210 2852903-8)
Βαθμολογία: 89,8/100

Chateau Julia 2004, Refosco - Αγιωργίτικο Κτήμα K. Λαζαρίδη

Μαυροκόκκινο. Ξεκίνημα με μικρό σοκ: αλδεϋδικές νότες «σπρώχνουν» το φρούτο. Το στόμα αποζημιώνεται από έξοχο πλούτο, μαστιχωτή υφή και στιβαρές ταννίνες υψηλής ωριμότητας, που θέλουν χρόνο, ενώ το φρούτο στο στόμα εμφανίζεται με υψηλή ένταση. (Ανθίδης, 210 6613920/ Αφοί Κόντου, Β. Ελλάδα, 2310 481880)
Βαθμολογία: 87,8/100

Merlot Syrah 2005 Τζιβάνης

Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα ξερών φρούτων, δαμάσκηνου, μαρμελάδας κερασιού, συν νότες δέρματος. Στόμα μεσαίου όγκου, θερμό, με ωραία γλυκύτητα και μαλακές ταννίνες. (Τζιβάνη ΑΕ, 210 2533000)
Βαθμολογία: 79,8/100

Οινότρια Γη 2004 Κώστα Λαζαρίδη

Βαθύ ερυθρό με νεανικές ιώδεις αποχρώσεις. Άρωμα με ευδιάκριτες γαλακτικές νότες άγουρου κόκκινου φρούτου, βύσσινου και αίσθηση πιπεριού. Στόμα μεσαίου όγκου, με πολύ μαλακές ταννίνες. (Οινότρια Γη Κώστα Λαζαρίδη, 22950 52213-4)
Βαθμολογία: 78,8/100

Grenache Rouge 2005 Εύχαρις

Ερυθρό μεσαίου βάθους με ελαφρά ιώδεις αποχρώσεις. Καθαρά αρώματα κόκκινων φρούτων (κεράσι), με πιπεράτες και ευγενικά φυτικές νότες. Στόμα μεσαίου όγκου, με νόστιμες λεπτές ταννίνες. (Ιντερβίνο)
Βαθμολογία: 78,2/100

Ελιά 2004, Καραβιτάκης

Μαυροκόκκινο. Πυκνό και έντονο άρωμα ψημένων κόκκινων φρούτων και σταφίδας, σε ευγενικά φυτικό και ζωικό φόντο. Στόμα στιβαρό, πλούσιο, με αυστηρές και άγριες ταννίνες, που έχουν δυνατότητα εξέλιξης. Αισθητά παρούσα οξύτητα. (Αμπελώνες Καραβιτάκη, 28210 33326, 28240 23381)
Βαθμολογία: 84/100

Δυο Ελιές Κυρ-Γιάννη 2004

Βαθύ ερυθρό. Αρώματα μαρμελάδας κόκκινων φρούτων που συνοδεύονται από καπνό, κακάο, πιπεράτες νότες και καβουρδισμένους ξερούς καρπούς. Στόμα μεσαίου όγκου, τραχύ, που στεγνώνει ελαφρώς το στόμα. (Β. Σ. Καρούλιας ΑΒΕΕΠ, 210 8141801)
Βαθμολογία: 80,4/100

Syrah 2004 Αμπελώνες Τριανταφυλλοπούλου

Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού και φρούτων του δάσους, σε συγκεχυμένο γήινο φόντο. Στόμα μεσαίου όγκου, με λίγες ταννίνες και αρκετά αισθητή οξύτητα. (Οινάμπελος ΑΕ, 210 8065068, κιν. 6948821669)
Βαθμολογία: 77,4/100

Νέα Σελήνη 2004 Συνεταιρισμός Νεμέας

Μεσαίου βάθους ερυθρό. Αρώματα κόκκινων φρούτων με νότες σοκολατούχου γάλακτος και ζωικές. Στόμα απλό, γεμάτο, με αρκετά ελαφριές ταννίνες. (Συν/σμός Νεμέας, 27560 23059)
Βαθμολογία: 77/100

Λευκά

Μαλαγουζιά 2006 Αντωνόπουλος

Λαμπερό πρασινοκίτρινο. Σύνθετη και φινετσάτη ορυκτή μύτη λευκόσαρκων φρούτων, ανθέων και εσπεριδοειδών. Διάχυτη ευωδιά βοτάνων και βουτυράτες νότες. Στόμα με ακτινοβόλα οξύτητα και γλυκύτητα, σε αρμονικό σύνολο, με άφθονο εκχύλισμα και μακρά επίγευση. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 89,6/100

Ονειρικός Φουντή

Πρασινοκίτρινο λαμπερό. Εξαιρετικά πρωτότυπα και κομψά αρώματα ζαχαρωμένου πράσινου λεμονιού και άσπρου πιπεριού σε ορυκτό φόντο. Στόμα άνισο, που ξεκινάει γλυκά, με αρκετά γεμάτη αρχή και κενό στη μέση, για να τελειώσει δροσερά με τα αρώματα πάντοτε παρόντα. (Xρήστος Πανεράς, 210 9881862)
Βαθμολογία: 85,4/100

Riesling 2006 Αντωνόπουλου

Μεσαίας έντασης κίτρινο, με γκρι ανταύγειες. Ευγενική και ανθώδης μύτη εσπεριδοειδών. Βοτανικές νότες, εξωτικό φρούτο, μάγκο, βασιλικός, πιπέρι, αλλά και τριανταφυλλένιες νύξεις που θυμίζουν μοσχάτο. Στόμα γεμάτο, με έντονη ατσαλένια οξύτητα και ορυκτές νύξεις. (Santa Maura)
Βαθμολογία: 84,4/100

Μαυροδάφνη Φλεριανός

Ερυθρό καφέ. Αρώματα υπερώριμα ταγισμένου καρυδιού και πετιμεζιού. Στόμα απλό και γλυκό, που επίσης δίνει την αίσθηση του πετιμεζιού. (Οινοεπιλογή, 210 5780588)
Βαθμολογία: 74/100

Ήλίου Τέχνη 2005 Terra Leone Παλυβός

Λαμπερό κίτρινο. Έντονες μοσχάτες νότες σε συνδυασμό με αρώματα κεριού, φλούδας εσπεριδοειδών σε γλυκό του κουταλιού. Βοτανικές νότες αφεψημάτων (δυόσμου, φασκόμηλου), λιβάνι, ξερό βερίκοκο. Στόμα με εξαιρετική γλυκύτητα, που αναδεικνύεται χάρη στη ζωηρή οξύτητά του. Μεγάλη επίγευση. (ΜΑΝΤΙΣ ΑΕΒΕ, 210 5512500)
Βαθμολογία: 88,2/100

Κτήμα Βιβλία Χώρα Γλυκύς

Ανοιχτό κίτρινο. Αρώματα λουλουδιών και εσπεριδοειδών (νεράντζι, μανταρίνι, πράσινο λεμόνι) σε ένα δειλό σύνολο για γλυκό κρασί. Στόμα απλό και κομψό, με καλή ισορροπία γλύκας/οξύτητας. (Ιντερβίνο / Ανθίδης / Οινοδιάσταση, 2310 869677)
Βαθμολογία: 81,4/100

Ψιθύρων Οίνος 2005, Συνεταιρισμός Νεμέας

Κίτρινο λαμπερό. Αρώματα ώριμου φρούτου (μπανάνα, ανανάς), καθαρά, σύνθετα και έντονα, με άνθη και εσπεριδοειδή (λεμόνι), σε βοτανικό φόντο. Στόμα γεμάτο, θερμό, με αίσθηση αλκοόλ που επικρατεί στην οξύτητα χωρίς να το κάνει βαρύ. (Συν/σμός Νεμέας)
Βαθμολογία: 83,6/100

Πρώτιστο 2006, Χατζημιχάλη

Κίτρινο με γκρι αποχρώσεις. Αρώματα λουκουμιού και τριαντάφυλλου, λιβανιού και φλούδας λεμονιού, σε ένα χαμηλών τόνων, ελαφρύ σύνολο. Στόμα απλό, λεπτό και αρκετά δροσερό. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, 210 8076705)
Βαθμολογία: 81,4/100

Μαυροδάφνη Πατρών Reserve 2003 Παρπαρούσης

Αρκετά βαθύ καφέ-κόκκινο. Μύτη καρυδιού με μέλι, σταφίδα, σύκο, βανίλια, καφέ και νότες πτητικής. Στόμα με την αναμενόμενη γλυκύτητα, αρκετές ταννίνες, και την οξύτητα να ακολουθεί ικανοποιητικά. (Οινοποιείο Παρπαρούση, 2610 420334)
Βαθμολογία: 77,8/100

Thema 2006, Παυλίδης

Λαμπερό ροδί με ιώδεις αποχρώσεις. Πυκνά αρώματα τραγανών κόκκινων φρούτων του δάσους, φραγκοστάφυλου, σιροπιού κερασιού και ροδιού. Στόμα με φυτική νοστιμιά, γεμάτο, με πληθωρικές ταννίνες που το κάνουν ελαφρά τραχύ, και ωραίο φρούτο στην επίγευση. (Ιντερβίνο)
Βαθμολογία: 84/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.