Follow us

Διονύσης Κούκης

Ο πρωτοπόρος οραματιστής

Διονύσης Κούκης


Περνάει εξίσου καλά στο Hotel de Paris, αλλά και κάνοντας camping. Είναι παθιασμένος με την πολιτική και αγαπά τη μουσική και το διάβασμα. Ο δημιουργός του Αθηνοράματος, κριτικός γεύσης, σύμβουλος έκδοσης του ΕΥ ΖΗΝ, μιλά για το ζην και απολαμβάνει το ζην επικινδύνως. Βρέθηκε στο χώρο του κρασιού τελείως τυχαία. Είχε τελειώσει το τμήμα της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μετά πήγε στη Γαλλία και τελείωσε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Τότε ήταν ό,τι ήταν ο μέσος Έλληνας. «Άρχισα να μαθαίνω βγαίνοντας με ξένους φίλους, που με παρότρυναν να δοκιμάζω γεύσεις που μέχρι τότε θεωρούσα αδιανόητες».

Αλλά και στο χώρο του κρασιού ξεκίνησε τελείως τυχαία. «Έχω ψώνιο με τα παλιά αντικείμενα και γυρνούσα σε όλες τις δημοπρασίες. Κάποια στιγμή έπεσα σε ένα λόττο κρασιών και από περιέργεια, επειδή ήταν φθηνά, τα πήρα. Βρέθηκα με καμιά εικοσαριά-τριάντα περίεργα κρασιά. Παλιές χρονιές, που δεν είχα ξανακούσει. Άρχισα να τα πίνω με φίλους που λίγο- πολύ ήξεραν. Και από εκεί και πέρα άρχισε η ιστορία του φαγητού και του κρασιού».

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, μέσα από μια συζήτηση φίλων προέκυψε η σκέψη για το Αθηνόραμα, και έτσι ξεκίνησαν όλα. Το Αθηνόραμα ήταν το πρώτο περιοδικό στην Ελλάδα που ασχολήθηκε από την άποψη του καταναλωτή με το κρασί και την απόλαυση που προσφέρει. Σε αυτό οφείλεται η δημιουργία της πρώτης λέσχης οινοφίλων, της Ελληνικής Ακαδημίας Οίνου και από αυτό ξεπήδησε και η πρώτη γενιά δημοσιογράφων γεύσης και κρασιού, όπου στηρίχτηκε η ανάπτυξη της γαστρονομικής και οινικής επικοινωνίας.

Η «Δέσμη Εκδοτική» εκδίδει ετησίως πάνω από 2.000 σελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά με το κρασί και το φαγητό, κάτι που κανένας άλλος οργανισμός δεν κάνει. Ταυτόχρονα δημιούργησε το θεσμό των «Χρυσών Σκούφων» και έδωσε ερεθίσματα για να φτιαχτούν στην Ελλάδα συστηματικές wine lists στα εστιατόρια.

Θεωρεί ότι το κρασί δεν είναι ελιτισμός, αλλά απόλαυση, όπως και το φαγητό. Απλώς στο κρασί δεν υπάρχει παιδεία, και δεν μπορείς να την αποκτήσεις αν δεν έχεις ερεθίσματα. Το ελληνικό κρασί άρχισε να ανεβαίνει ποιοτικά από το 1985. Μέσα σε είκοσι χρόνια έχουν γίνει πολύ μεγάλα άλματα, λείπει όμως μια συνολική αίσθηση ποιότητας. «Έχουμε κάποια εξαιρετικά κρασιά, αυτό ωστόσο δεν ισχύει σε όλα. Επιπλέον λείπει και η διεθνής αναγνώριση των λίγων, έστω, καλών κρασιών που βγάζουμε».

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.