Follow us

Ερυθρά κρασιά του νέου κόσμου

Μια γευσιγνωσία ακριβών νεοκοσμικών κρασιών μοιάζει με βασιλικό γάμο στην Αφρική. Πόσοι όμως από τους «πλουμιστούς» αρχηγούς των φυλών είναι πραγματικοί άρχοντες;

Ερυθρά κρασιά του νέου κόσμου

Μια δοκιμή με κρασιά άνω των 30 ευρώ από το Μπορντό, τη Βουργουνδία ή το Πιεμόντε, ίσως να μη σήμαινε και πολλά πράγματα, δεδομένων των αστρονομικών ποσών που τα καλύτερα αυτών των περιοχών κοστίζουν. Όταν όμως κανείς αναφέρεται στην Αυστραλία, τη Νότια Αφρική ή τη Χιλή, τότε το πράγμα θυμίζει νεοκοσμικό All Star Game.

Μια ματιά στις 20 ετικέτες της δοκιμής επιβεβαιώνει με αδιαμφισβήτητο τρόπο τον παραπάνω ισχυρισμό. Όλες τους διάσημες, από παραγωγούς-θρύλους για το Νέο Κόσμο. Γνωστές «φιγούρες» στα μεγαλύτερα οινικά περιοδικά του κόσμου, συχνότατα δε με βαθμολογίες κοντά στο τέλειο.

Ανυπομονησία λοιπόν για τις επιδόσεις τους, αλλά όχι για τα χαρακτηριστικά, που λίγο πολύ ήταν αναμενόμενα: «μαύρο» χρώμα, απίστευτη αρωματική συμπύκνωση, υψηλό αλκοόλ, γεύση για... μαχαιροπίρουνο και όχι για ποτήρι!
Θεωρητικά, τα πράγματα δεν κύλησαν διαφορετικά. Σχεδόν όλα τα κρασιά διέθεταν ένα χαρακτηριστικό σκούρο πορφυρό χρώμα, πολλές φορές τόσο αδιαπέραστο, που νόμιζες ότι είχες τοποθετήσει ένα φίλτρο για υπέρυθρη φωτογραφία στο ποτήρι! Ανάλογη και η αρωματική παρουσία, που σε κάποιες περιπτώσεις σε έκανε να νομίζεις ότι κάποιος είχε τραβήξει με μια αντλία το νερό από το ποτήρι. Η κάθε γουλιά δε έφερνε μια οινική βόμβα μέσα στο στόμα, όπου τα θραύσματα του φρούτου εκτινάσσονταν σε κάθε γωνιά του μυαλού!

Όλα τα παραπάνω βέβαια συνέβαιναν μόνο στα κορυφαία δείγματα. Όταν μάλιστα αυτά κατάφερναν να ισορροπήσουν το τρομακτικό αλκοόλ και την άφθονη γλύκα με κατάλληλη οξύτητα, αλλά και «γαλλικές τσαχπινιές φινέτσας», έφθαναν βαθιά μέσα στην κατηγορία του «μεγάλου».

Όμως δεν ήταν όλα τα κρασιά της δοκιμής τέτοια. Σε πολλές περιπτώσεις συναντήσαμε υπερώριμα αρώματα, οινολογικά προβλήματα και γευστικές ανισορροπίες. Πράγμα που αποδεικνύει για μία ακόμα φορά πόσο δύσκολη είναι η οινοποίηση μιας τόσο «πουσαρισμένης» πρώτης ύλης. Ίσως μάλιστα για κάποια κρασιά οι βαθμολογίες να ήταν ακόμα χαμηλότερες, αν ελαττώματα που σε άλλες περιπτώσεις θα τα έβγαζαν «off», δεν συγκαλύπτονταν εδώ από τόνους φρούτου…
Η γευσιγνωσία του αμέσως προηγούμενου τεύχους δίνει μια αφορμή για μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών αυτών. Αν και τα καλύτερα του Νέου Κόσμου φαίνεται ότι έχουν ακόμα το πάνω χέρι, η ψαλίδα έχει κλείσει πάρα πολύ.

Αναλύοντας τα συν και τα πλην, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τα νεοκοσμικά κρασιά υπερτερούν στην αρωματική και γευστική συμπύκνωση, αλλά και στην ευγενέστερη διαχείριση των ταννινών (όπου σε καμιά περίπτωση δεν συναντήσαμε το στυπτικό χαρακτήρα πολλών ελληνικών), ενώ τα δικά μας μάλλον χειρίζονται καλύτερα έννοιες όπως ισορροπία και αρμονία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η δοκιμή των φημισμένων αυτών κρασιών απέδειξε ότι ανάμεσά τους υπάρχουν μερικοί πραγματικοί άρχοντες. Αν τώρα η εντυπωσιακή, πολύχρωμη φορεσιά τους είναι προτιμητέα σε σχέση με τα αυστηρά, κομψά συνολάκια των Ευρωπαίων αρχόντων, αυτό άπτεται της κουλτούρας και της αισθητικής του καθενός μας…

Yalumba 50 Years Old Tawny Port Museum Release.

Οι Πορτογάλοι μάλλον δεν είναι το ίδιο ικανοί να περιφρουρήσουν τα του οίκου τους όπως οι συνάδελφοί τους στην Καμπανία. Ευτυχώς ίσως για μας, αφού μπορούμε να έχουμε στα ποτήρια μας ένα μοναδικό Tawny Port από την Αυστραλία. Ο σπεσιαλίστας στο είδος οίκος Yalumba τόλμησε… και άντεξε να κρατήσει το γλυκό αυτό κρασί για 50 (!!!) χρόνια στο βαρέλι προτού μας το προσφέρει σε μια εξαιρετικά περιορισμένη ποσότητα. Το σκούρο κεχριμπαρένιο στόμα του, το καρυδάτο, καραμελένιο μπουκέ του και το βελούδινο γεμάτο νότες μόκας στόμα του συνθέτουν ένα σύνολο που ίσως να έκανε ακόμα και έναν Πορτογάλο υπερήφανο! (Αίολος, 210 9887341).

Don Maximiano 2000 Errazuriz/Χιλή

Ερυθρά κρασιά του νέου κόσμου

Μαύρο χρώμα με κεραμιδιές αποχρώσεις. Φίνα αρώματα φρέσκου φρούτου (βύσσινο), φυτικές νότες βασιλικού, μέντας, λουλουδιών. Στόμα απολαυστικό, με κομψότητα.
Πολύ μαλακές ταννίνες και μακρά επίγευση. (Αίολος, 210 9887341)
Βαθμολογία: 93,3/100

Vergelegen 2001/ Νότια Αφρική

Πολύ σκούρο πορφυρό. Μύτη πολύπλοκη ώριμων φρούτων, βανίλιας, σοκολάτας. Στόμα μεταξένιο και δυνατό. Ισορροπία και φινέτσα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μεγάλη επίγευση και αρωματική διάρκεια. (Τηλέμαχος Cellar, 210 8074015)
Βαθμολογία: 92,3/100

Penfolds RWT 2002 Shiraz - Barossa Valley/ Aυστραλία

Βαθύ κόκκινο. Πληθωρική μύτη μαύρων φρούτων, βανίλιας, πιπεριού, σοκολάτας. Στόμα πλούσιο, με υπέροχη δομή και ταννίνες που του χαρίζουν πάχος αλλά καθόλου στυφάδα. (ΓΕΝΚΑ Εμπορική, 210 5278500)
Βαθμολογία: 92/100

John Riddoch Coonawarra Cabernet Sauvignon 1998 Wynns/Aυστραλία

Κατάμαυρο χρώμα. Πληθωρική μύτη με μαρμελάδα βύσσινο, ωραίο ξύλο, βανίλια και φόντο γλυκόριζας, καφέ. Στόμα γεμάτο, με γλυκιά αρχή, τραγανή οξύτητα και ώριμες ταννίνες. (Santa Maura, 210 7621984)
Βαθμολογία: 89,3/100

Michael Coonawarra Shiraz 1998 Wynns/ Αυστραλία

Μαύρο με κεραμιδιές αποχρώσεις. Πυκνή μύτη, με ζαχαρωμένα φρούτα, βανίλια, καπνό, γλυκά μπαχαρικά, σε φόντο από ανθώδεις νότες. Στόμα γλυκό, με στιβαρές ταννίνες. οξύτητα αισθητή και στην επίγευση. (Santa Maura)
Βαθμολογία: 87,7/100

Saxenburg 2001 Shiraz Select/Νότια Αφρική

Βαθύ ερυθρό χρώμα. Αρώματα καπνού, δέρματος, κακάο και καφέ, όπου κυριαρχεί το ξύλο και αφήνει μικρότερα περιθώρια στο φρούτο. Στόμα έντονα γλυκό, γεμάτο, με την ανάλογη δυνατή οξύτητα να το ισορροπεί, με ωραίες, αν και ακόμη «πράσινες», ταννίνες. (Τηλέμαχος Cellar)
Βαθμολογία: 86/100

Alka Carmenere 2002 Hacienda Αraucano/Xιλή

Μαύρο χρώμα με πορφυρές αποχρώσεις. Στόμα με πληθωρικό φρούτο και εξίσου έντονη παρουσία κέδρου, ευκάλυπτου, πράσινου πιπεριού, και με αίσθηση ξύλου. Στόμα άριστα δομημένο, ταννίνες έντονες αλλά ώριμες. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ, 210 8076705)
Βαθμολογία: 85,3/100

Morgenhof Merlot Reserve 2001/Nότια Αφρική

Μαύρο χρώμα. Οι ελαφρές αναγωγικές νότες δεν το εμποδίζουν να επιδεικνύει τα αρώματα σταφίδας, σοκολατούχου γάλακτος και ξερών δαμάσκηνων. Στόμα με έντονη γλύκα, οξύτητα, εξαιρετική δύναμη, χάρη στις άφθονες και στιβαρές ταννίνες του. (Τηλέμαχος Cellar)
Βαθμολογία: 85/100

Jackson Estate 2004 Pinot Νoir Μarlborough/ Nέα Ζηλανδία

Ανοιχτό κόκκινο χρώμα. Φίνα αρώματα ανθέων και φρούτων, βύσσινου και φραγκοστάφυλου, με ελάχιστες βοτανικές νύξεις. Στόμα μαλακό, φίνο και παιχνιδιάρικο, αρκετά ελαφρύ και ζωηρό, χάρη στην ωραία οξύτητά του. (Λ. Δ. Χατζημιχάλης ΑΕ)
Βαθμολογία: 84,7/100

Henschke 2001 Mount Edelstone/Αυστραλία

Μαύρο με κεραμιδιές αποχρώσεις. Έντονο άρωμα καπνιστού βαρελιού και ζαμπόν, φρούτου, ελαφρώς βοτανικό, και στο βάθος νότες καφέ. Στόμα γεμάτο, με γλυκιά αρχή και «πράσινη» οξύτητα που το υποστηρίζει, αφήνοντας όμως τις ταννίνες να δείχνουν μαλακές. (Αίολος)
Βαθμολογία: 84,7/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.