Follow us

Καλοκαιρινές παγίδες και «καυτά» προβλήματα

Γεύση δίπλα στο κύμα, ιώδιο, ξενοιασιά, ξεκούραση… και, φυσικά, ταβερνάκια, μεζεδοπωλεία, εστιατόρια και κρασί. Εκεί, όμως, που θέλεις να χαλαρώσεις και να αφεθείς στις περιποιήσεις των επαγγελματιών της γεύσης, η σκληρή πραγματικότητα, στις τουριστικές περιοχές, συχνά σε προσγειώνει απότομα.

Καλοκαιρινές παγίδες και «καυτά» προβλήματα

Οι άνθρωποι που στελεχώνουν τους χώρους εστίασης, στις τουριστικές περιοχές, είναι τις περισσότερες φορές απαίδευτοι και ευκαιριακά απασχολούμενοι, ενώ οι ίδιοι οι εστιάτορες συχνά αδιαφορούν για το ουσιαστικό σέρβις του κρασιού.

Είτε από άγνοια είτε γιατί υιοθετούν την εύκολη λύση της «αρπαχτής», την απόλαυσή μας μετριάζουν πολλά τουριστικά παρατράγουδα.

Πρόβλημα Νο 1

Πιο συνηθισμένο είναι το πρόβλημα της χρονιάς. Ζητάς μια από τις αγαπημένες σου ετικέτες λευκού κρασιού και ξαφνικά την βλέπεις να έρχεται κουβαλώντας στην πλάτη δυο-τρία χρόνια παραπάνω από το νεαρό 95, που περίμενες. Αποτέλεσμα, ένα κρασί οξειδωμένο ή που απλώς έχει πάρει οριστικά την κάτω βόλτα. Η απογείωση δεν έρχεται και η προσγείωση είναι ανώμαλη. Για να αποφύγετε την κακοτοπιά της χρονιάς, όταν πρόκειται για ένα κρασί ονομασίας προέλευσης ανώτερης ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.), ιδιαίτερα, λευκό, διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα.

Και εξηγούμαστε: Ένα λευκό κρασί είναι πολύ πιο ευαίσθητο από ένα κόκκινο, όσον αφορά στη διάρκεια ζωής του. Δηλαδή, προσβάλλεται πιο εύκολα και παραδίδεται πιο εύκολα στις αρνητικές επιπτώσεις της δράσης του οξυγόνου, απ ό,τι ένα κόκκινο. Αυτό συμβαίνει γιατί το λευκό κρασί δεν έχει τις ταννίνες του κόκκινου, οι οποίες παίζουν αντιοξειδωτικό ρόλο. Ένα πολύ οξειδωμένο λευκό κρασί έχει σκούρο κίτρινο χρώμα, χαρακτηριστική οσμή και γεύση (χόρτου ή λάστιχου). Αν, πάλι, στο τραπέζι σάς έρθει ένα λευκό επιτραπέζιο κρασί, στην ετικέτα του οποίου δεν αναγράφεται η χρονιά, το μόνο που σας μένει είναι να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από το χρώμα, τη «μύτη» και το «στόμα». Και, φυσικά, να επιστρέψετε την τυχόν οξειδωμένη φιάλη ...

Υπάρχουν, βεβαίως, λευκά κρασιά (ξένες ετικέτες κυρίως), που έχουν τη δυνατότητα να ωριμάζουν, αλλά πρόκειται για την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Άλλη μια εξαίρεση στον κανόνα είναι τα fume. Ελληνικά ή ξένα παλαιώνουν σε βαρέλι και θέλουν πίστωση χρόνου για να δείξουν τα χαρτιά τους. Σε αυτά, λοιπόν, τα κρασιά οι χρονιές θα είναι σίγουρα προγενέστερες του 95. Με το χρώμα, επίσης, θα αλλάξετε την οπτική σας, αν στο μπουκάλι βρίσκεται λευκό, γλυκό κρασί. Παλαιωμένο πάντα σε βαρέλι αποκλείεται να το βρείτε ως «ξανθιά Σουηδέζα». Θα είναι πάντα λίγο κεχριμπαρένιο.

Πρόβλημα Νο 2

Πρόβλημα νούμερο δύο, η ζέστη. Στα κρασιά δεν αρέσει καθόλου η ομοιοπαθητική. Και επειδή ακόμη και μια κρύα φιάλη ανεβάζει πυρετό, όταν στην ατμόσφαιρα το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 30°C, η σαμπανιέρα είναι δυο φορές απαραίτητη. Το ψυχρό λουτρό είναι ακόμη πιο απαραίτητο στο κόκκινο κρασί, το καλοκαίρι. Η φιάλη που θα σας προτείνει ο «ειδήμων» δεν είναι δυνατόν να καταναλωθεί στους 25-30 ο C. Η γευστική ισορροπία του κρασιού πάει περίπατο και η ένταση του αλκοόλ δυσαρεστεί τα μάλλα τον ουρανίσκο.

Μια λύση υπάρχει και ας φαίνεται εκ πρώτης όψεως ανορθόδοξη. Μια βουτιά στη σαμπανιέρα θα το φέρει στους 16 ο C και τότε, ναι, μπορείτε να το ευχαριστηθείτε. Μην ιδρώσει το αυτί σας ακόμη και αν σας στραβοκοιτάξουν.

Αν έχετε διάθεση εορταστική ή παιχνιδιάρα, τότε οι επιλογές σας στρέφονται σε καλούς, αφρώδεις οίνους ή σαμπάνια. Αν είναι σωστά συντηρημένοι, οι φυσαλίδες τους θα σας δώσουν τη χαρά που περιμένετε. Αν, όμως, έχουν κάνει έστω και μια δυο μέρες ηλιοθεραπείας, τότε μπορεί να έχουν πάθει ανεπανόρθωτο κακό. Αντί για τα χαριτωμένα αρώματα φρούτων και φρεσκοκομμένου ψωμιού, ο καμπανίτης μυρίζει μαραμένα λουλούδια, πολυκαιρισμένο μήλο ή και λάστιχο ακόμη! Επιστρέφετε τη φιάλη πίσω, δίνοντας στους υπεύθυνους την πιθανή εξήγηση του κακού.

Πρόβλημα Νο 3

Προβλήματα, όμως, «κακοποίησης» του κρασιού παρουσιάζονται και στις κάβες, γι αυτό, καλό είναι, οι καταναλωτές να προσέχουν πολύ. Πού και πώς είναι τοποθετημένα τα μπουκάλια; Μη δεχθείτε μπουκάλι από τη βιτρίνα, που καμάρωνε όρθιο ή ξαπλωτό στον ήλιο.

Το κρασί έχει όλα τα προσόντα να αποδειχθεί γερασμένο ή οξειδωμένο, καθώς η ζέστη ξεραίνει το φελό και επιτρέπει στο οξυγόνο να εισχωρήσει στη φιάλη. Τσεκάρετε, λοιπόν, τη θέση φύλαξης των μπουκαλιών και τη θερμοκρασία της κάβας. Αν ο υδράργυρος ανεβαίνει πολύ, τα κρασιά ταλαιπωρούνται πολύ και χάνουν τη φόρμα τους.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.