Follow us

Κτήμα Εύχαρις: Νέο ξεκίνημα

Στα δέκα χρόνια από την κυκλοφορία των πρώτων κρασιών του, το Κτήμα Εύχαρις κατόρθωσε να φέρει τα προϊόντα του σε μεγάλο αριθμό εστιατορίων και επαγγελματικών χώρων. Με το δυναμισμό των ενεργειών του προκάλεσε συζητήσεις για τα κρασιά του σε επαγγελματίες και οινοφίλους και θεωρείται από τις σοβαρότερες νέες δυνάμεις της αγοράς κρασιού. Το ProFood συναντά τον Χάρη Αντωνίου και συζητά μαζί του για τις μεγάλες φιλοδοξίες του Κτήματος Εύχαρις.

Κτήμα Εύχαρις: Νέο ξεκίνημα

Ο Χάρης Αντωνίου, ιδιοκτήτης και ψυχή τού Κτήματος Εύχαρις μαζί με τη Γερμανίδα γυναίκα του Eva Boehme, αποφάσισε να συνδυάσει την επέτειο των δέκα χρόνων και το οριστικό ξεπέρασμα κάποιων πρόσφατων δυσκολιών με ένα δυναμικό και ιδιαίτερα δημιουργικό come back.

Συζητώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της νέας στρατηγικής του, μάθαμε ότι «το Κτήμα Εύχαρις αποφάσισε αποκλειστική συνεργασία με μία μόνο εταιρεία διακίνησης και μάλιστα πανελλαδικής εμβέλειας (την Intervino), ώστε τα προϊόντα του να φτάνουν εύκολα στους επαγγελματικούς χώρους». Τα προϊόντα απευθύνονται τόσο στον επαγγελματία και όσο και στον απλό καταναλωτή, έχουν ήδη ανανεωμένο, πιο «αποτελεσματικό» πρόσωπο –νέες ετικέτες και καινούργιο packaging είναι στην ημερήσια διάταξη–, ενώ παράλληλα ο Χάρης Αντωνίου τονίζει και το μεγάλο ρόλο που αποδίδει στα τρία ολοκαίνουργια κρασιά του Κτήματος. «Θέλω και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το μονοποικιλιακό Grenache Rouge, το αφρώδες ροζέ Εύα και το ροζέ Ρ από Syrah και Grenache από τα πιο δυναμικά στοιχεία της γκάμας μας».

Ο Χάρης Αντωνίου έχει μέσα σε δέκα χρόνια καταλάβει ότι ο χώρος τού κρασιού είναι από τους πιο γρήγορα εξελισσόμενους και εντοπίζει το νέο ξεκίνημα του κτήματος στην προσπάθεια να φτιάξει «κρασιά για τη σύγχρονη, ανταγωνιστική και δύσκολη αγορά του ποιοτικού κρασιού».

Κτήμα Εύχαρις: Νέο ξεκίνημα
Ο Χάρης Αντωνίου και η Eva Boehme,ιδιοκτήτες του Κτήματος Εύχαρις

Οι νέες τάσεις της αγοράς και των εστιατορίων αλλά και η στροφή προς τις ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού έχουν φανεί από καιρό. Το Κτήμα Εύχαρις τις εφαρμόζει στα πλαίσια της νέας στρατηγικής του με την αντιμετώπιση του επανασχεδιασμού πολλών προϊόντων του και «με το νέο βάρος που δίνουμε στη χρήση ελληνικών ποικιλιών. Έχουμε ήδη φυτέψει 38 στρέμματα Αγιωργίτικο και 25 Μαλαγουζιά, με απώτερο σκοπό την κυκλοφορία καινούργιων κρασιών και την αλλαγή της φυσιογνωμίας αυτών που ήδη υπάρχουν».

Μια τόσο ριζοσπαστικά νέα στρατηγική πρέπει σίγουρα να στηρίζεται σε στιβαρά θεμέλια, κάτι που ο Χάρης Αντωνίου δείχνει να αντιλαμβάνεται. «Όλα αυτά τα χρόνια καταλάβαμε ότι η περιοχή μας και το terroir της έχουν στοιχεία για την παραγωγή κρασιών υψηλού επιπέδου. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε ακόμα μεγαλύτερη δουλειά βάθους, στο αμπέλι κυρίως αλλά και στην οινοποίηση», αφού θα έχουν μάθει ακόμα καλύτερα τις ποικιλίες σταφυλιού. Ήδη προετοιμάζεται η συνεργασία με τον παγκόσμιας εμβέλειας εδαφολόγο Claude Bourguignon, ώστε να λειτουργήσει σε τελείως νέα βάση ο ρόλος του εδάφους και να δείξουν τα κρασιά τη φυσιογνωμία του terroir, ενώ έχει ξεκινήσει η συνεργασία με το σύμβουλο οινολόγο Κυριάκο Κυνηγόπουλο, ο οποίος σε στενή επαφή με τον Bourguignon «ευθύνεται» για την παραγωγή πολλών από τα καλύτερα κρασιά της Βουργουνδίας.

Ο Χάρης Αντωνίου, όμως, είναι ανήσυχος. Δεν του φτάνει που το Κτήμα Εύχαρις στέκεται ξανά γερά στα πόδια του ούτε και ότι εγκαινιάζει το νέο ξεκίνημά του με σύγχρονη, πολύπλευρη και αποτελεσματική στρατηγική κατάκτησης της αγοράς και με καινούργια, ακόμη καλύτερα προϊόντα. Επιθυμεί να κατακτήσει το ελληνικό κρασί συνολικά τη θέση που πραγματικά αξίζει στη διεθνή αγορά. Για να γίνει όμως αυτό πιστεύει ότι «πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερο βάρος στην παραγωγή κρασιών από ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού και σ’ αυτή τη βάση να συγκροτηθεί επειγόντως (από ιδιώτες παραγωγούς και το κράτος) ένας φορέας με αποκλειστικό σκοπό την προβολή και το marketing των ελληνικών κρασιών στο εξωτερικό. Αλλιώς, η καταπληκτική ποιοτική πορεία του ελληνικού κρασιού θα παραμείνει υπόθεση της εσωτερικής αγοράς. Κι αυτό δεν μπορεί να μας φτάνει με τίποτα», μας είπε ο Χάρης Αντωνίου κλείνοντας φιλόδοξα και δυναμικά τη συζήτηση για το νέο ξεκίνημα του Κτήματος Εύχαρις.

Τα καλύτερα κρασιά του κτήματος


Chardonnay 2005
Λαμπερό, χρυσοκίτρινο, με πράσινες ανταύγειες και αρώματα κίτρινων φρούτων με νότες καπνού, ξύλου και βανίλιας στο φόντο. Στόμα πλούσιο και αυστηρό.
(85/100 Alpha Wine Guide)

Syrah 2004
Σχετικά έντονα αρώματα πιπεριού, ζαμπόν, βιολέτας, γάλακτος, ζαχαρωμένων φρούτων και φυτικότητας ώριμου μήλου. Στόμα παχύ, με ικανοποιητική οξύτητα και ταννίνες στιβαρές και εξελίξιμες.
(84/100 Alpha Wine Guide)

Merlot 2004
Έντονα αρώματα καραμέλας γάλακτος και μελανιού, σε συνδυασμό με πυκνό φρούτο του δάσους, ξύλο και ίχνη φυτικότητας. Στόμα ρωμαλέο με βελούδινη γλυκύτητα, πολύ καλή ισορροπία και ισχυρές αλλά καλής ποιότητας ταννίνες.
(84/100 Alpha Wine Guide)

Επίλογος 2004
Ένα γλυκό κρασί σε βαθύ κίτρινο χρώμα, αρώματα που θυμίζουν ευγενή σήψη και τυπικές νότες άγουρων τροπικών φρούτων. Στόμα γεμάτο, με πτητική οξύτητα που ισορροπεί ικανοποιητικά τη γλυκύτητα.
(86/100 Alpha Wine Guide)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.