Follow us

Ασύρτικο revisited

Χρειάστηκε να δοκιμαστούμε αρκετά μέχρι το ασχημόπαπο να γίνει κύκνος. Σήμερα, το Ασύρτικο παρουσιάζει μόνο περγαμηνές δόξας, ενώ η κορυφαία του ποιότητα το έκανε τον καλύτερο οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας παγκοσμίως. Food friendly και συναρπαστικό, δίνει μαθήματα οινικής excellence.

Ασύρτικο revisited

Η κορυφαία λευκή ελληνική ποικιλία σταφυλιού, από τις καλύτερες της Ευρώπης, κουβαλά στις αποσκευές της μια ιστορία πάθους και δυσκολιών. Γιατί, από τη rusticite΄, ο δρόμος προς την αμετάκλητη απαξίωση θα ήταν συντομότατος αν δεν εφορμούσαν οι illuminati του ελληνικού κρασιού. Εκείνοι που, γνωρίζοντας τι έκρυβε το Ασύρτικο, έβγαλαν στην επιφάνεια το πραγματικό πρόσωπό του. Η ιστορία του Ασύρτικου ξεκίνησε από τις Κυκλάδες και σιγά σιγά απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Στις μέρες μας, το Ασύρτικο έχει πια ανοίξει και τους διεθνείς ορίζοντές του, ως έξοχος πρεσβευτής της ελληνικής αμπελουργίας. Τα σημερινά κρασιά από Ασύρτικο που χαιρόμαστε, απ’ όλες σχεδόν τις άκρες της Ελλάδας, τα φρεσκάρει ένας ούριος άνεμος ποικιλιακού χαρακτήρα. Κι αν τα Ασύρτικα της Σαντορίνης είναι μοναδική περίπτωση κρασιών terroir, όλα τ’ άλλα δεν υστερούν καθόλου σε ποιότητα, τυπικότητα κι ενδιαφέρον. Κι είναι τόσο ωραίο που έχουμε από τη μία τα Ασύρτικα της Σαντορίνης, με πολύ ικανοποιητικό αλκοολικό βαθμό και υψηλή οξύτητα, αλλά με διακριτική και αυστηρή έκφραση των αρωμάτων τους – που ολοκληρώνεται από την αρρενωπότητα του περίφημου φόντου ορυκτών των ηφαιστειογενών εδαφών. Ενώ από την άλλη, έχουμε τα Ασύρτικα από την υπόλοιπη Ελλάδα να καμαρώνουν για τον δικό τους χαρακτήρα: θεμελιακά αλλιώτικο, σχεδόν θηλυκό, καθώς είναι κρασιά πολύ πιο μαλακά κι εκφραστικά, με τιθασευμένη mineralite΄, ευλυγισία και πολύ πιο εξωστρεφή και φρουτώδη έκφραση των αρωμάτων. Κάτι που κάθε άλλο παρά απώλεια της τυπικότητας ή του ενδιαφέροντος σημαίνει! Ευτυχώς, το Ασύρτικο δεν χρειάζεται άλλο να κοιτάζει πίσω. Να ’ναι καλά αυτοί που του έδειξαν το δρόμο της επιτυχίας και της λάμψης...

Αναζητώντας γεύσεις

Ό,τι και να του κάνεις, το Ασύρτικο πάντα θα διατηρεί μια «περίεργη» αυστηρότητα. Απ’ αυτή που διαθέτουν μόνο εκείνα τα σπουδαία κρασιά, που δεν προσπαθούν να σαγηνεύσουν με κολακείες. Μοιάζει λοιπόν σ’ αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε, με το Ξινόμαυρο. Όπως κι εκείνο, τα κρασιά από Ασύρτικο δεν κάνουν –ευτυχώς– για λιπόψυχους ουρανίσκους ή για άτονα πιάτα. Ο τόσο συχνά αυστηρός τους χαρακτήρας, γεμάτος πλούτο κι ενδιαφέρον, τα πάει μια χαρά με την τόσο φανερή στις μέρες μας τάση για επιστροφή «στις ρίζες» –σε μια κουζίνα και μαγειρική που να κουρντίζεται πιο αρμονικά με τη γη και την απλή, αλλά τόσο δυναμική ενέργειά της– κι ακόμα πιο καλά αν εκφράζει αυτό που λέμε κουζίνα τού terroir. Τέτοιο είναι το Ασύρτικο, τέτοια είναι όλα τα μεγάλα κρασιά: γεμάτα προσωπικότητα, ξεχειλίζουν από πάθος και αναζητούν ανάλογες κουζίνες και φαγητά. Η κουζίνα του Ασύρτικου, λοιπόν, αν υποτεθεί ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, είναι μια κουζίνα σε πλήρη αρμονία με την τάση επιστροφής στο «τοπικό». Μια τάση που, πέρα από την ταύτιση της κουζίνας με τον τόπο παραγωγής του κρασιού και τις «ορθολογικές» αρμονίες, προσφέρει κι ένα ακόμα πολύτιμο και νοστιμότατο δώρο: την επιστροφή από τη λησμονιά και την εξοικείωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προϊόντα και συνταγές κάθε τόπου, που στη θύελλα του φρεσκαρίσματος των γαστρονομικών επιλογών κινδύνευσαν με αφανισμό. H βεντάλια των επιλογών είναι βέβαια μεγάλη, αλλά ευτυχώς έχει ένα σωρό άλλα πράγματα να μας προσφέρει – ας μην της ζητάμε σώνει και καλά κρεατικά...

Με το Ασύρτικο, λοιπόν, έχουμε μπροστά μας πεδίο γαστρονομικής δόξας και απόλαυσης λαμπρότατο: την κουζίνα και τα προϊόντα της Σαντορίνης πρώτα πρώτα, έξοχα και συναρπαστικά, αλλά και όλες τις άλλες κουζίνες, προϊόντα και συνταγές που μπορούν να ταιριάξουν με το στιλ των κρασιών από Ασύρτικο. Να ’μαστε καλά να τα χαιρόμαστε, γεμάτοι χαρά και φως.

Παπαϊωάννου Πλαγιές Άη Λια Ασύρτικο 2007

Κορινθιακός Τοπικός Οίνος

Ασύρτικο revisited


«Textbook» μη σαντορινιού Ασύρτικου, που ποντάρει τόσο ξεκάθαρα στον φρουτώδη χαρακτήρα. Το άρωμα κίτρινων φρούτων και κίτρου είναι και έντονο και βουτυράτο. Γεύση χαρακτηριστικά γεμάτη, με «γλυκύτητα» και σωστές «τσιμπιές» οξύτητας. Βρίσκει το… μάστορά του σε χαρακτηριστικά λιπαρά ψάρια σαν το σολομό και το χέλι.

Aσύρτικο Παυλίδη 2007

Τοπικός Οίνος Δράμας

Ωραίο, διακριτικό χρώμα, ανοιχτό κιτρινοπράσινο. Έξυπνος αρωματικός συνδυασμός, όπου το ανθώδες άρωμα ξεχωρίζει, χωρίς όμως να υστερεί η φρουτώδης αίσθηση των εσπεριδοειδών.
Ολοζώντανη και ζωηρή γεύση, με επίγευση μακριά και τόσο όμορφα φρουτώδη. Με το τόσο διαφορετικό του στιλ, γιατί να μην του δώσουμε γαρίδες jumbo με μάνγκο ή γλώσσα μαγειρεμένη με όποιο τρόπο θέλουμε;

Σαντορίνη Σιγάλα Βαρέλι 2006

ΟΠΑΠ Σαντορίνη

Πανέμορφο και αχυροκίτρινο, προικισμένο με πολυσύνθετο και στρογγυλεμένο άρωμα: θυμίζει εσπεριδοειδή, βανίλια, ελαφρούς ξηρούς καρπούς και μια έντονη, αλλά εξευγενισμένη αίσθηση ορυκτών. Γεύση που μαγεύει με τον πλούτο και την ισορροπία της αλλά και με τον τρόπο που συνδυάζεται με την έκφραση των χαρακτηριστικών βανίλιας. Παλαμίδα και πλοκάμια χταποδιού στα κάρβουνα, καλαμάρι γεμιστό: αυτά φαίνεται να είναι από τα πιάτα που του ταιριάζουν καλύτερα.

Καλλίστη Μπουτάρη (χωρίς βαρέλι) 2006

ΟΠΑΠ Σαντορίνη

Κιτρινόχρωμο. Αιχμαλωτίζει αμέσως με τα φινετσάτα και εκφραστικά αρώματα τσαγιού, λεμονάτης φρεσκάδας και αίσθησης ορυκτών. Η γεύση του σε χορταίνει με τον κομψό της πλούτο, που χάρη στην οξύτητα είναι γεμάτος ζωηράδα – για να μην ξεχνάμε και το τόσο τυπικό φόντο ορυκτών. Εξαιρετικά τυπικό και καλοφτιαγμένο σαντορινιό Ασύρτικο. Δώστε του, για να λάμψει από χαρά, σαντορινιά πιάτα που του πάνε τόσο ωραία: φάβα παντρεμένη και μυρωδάτους ντοματοκεφτέδες.

Ασύρτικο Εύχαρις 2006

Τοπικός Οίνος Γερανείων

Γεμάτο λάμψη αχυροκίτρινο χρώμα, με πρασινωπές ανταύγειες. Το ωραίο φρουτώδες άρωμά του συνδυάζει τα εσπεριδοειδή με τα κίτρινα φρούτα, προσφέρονται όμως γενναιόδωρα και αρώματα βανίλιας και τσαγιού.
Η γεύση του είναι πλούσια, όπως και η οξύτητά του. Να ένα Ασύρτικο που ταιριάζει τόσο ωραία με αστακό αλλά και με ισπανότροπες καραβίδες a` la plancha (με σκορδάκι και μυριστικά).

Αssyrtico 2006 Santo Wines

ΟΠΑΠ Σαντορίνη

Τι ωραίο και λαμπερό που είναι το αχυροκίτρινο χρώμα του! Κι άλλο τόσο κομψά τα αρώματα λευκών φρούτων, που αναπτύσσονται σ’ ένα διακριτικό χορτώδες φόντο. Μας αρέσει η πλούσια γεύση και η ισχυρή οξύτητά του. Μύδια έχουμε άφθονα και ωραιότατα στην Ελλάδα, τα στρείδια και τα χτένια είναι κάπως σπάνια, αλλά υπέροχα. Έ, με κάτι τέτοιο θα θέλαμε να ταιριάξουμε αυτό το κρασί – ίσως και με σαρδέλες στα κάρβουνα, κι ας μην είναι τυπικά Σαντορινιές.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.