Follow us

Γιάννης Χαλικιάς: Ο άνθρωπος πίσω από τη φιάλη

Έχουμε απολαύσει πολλές φορές ένα μεστό και ισορροπημένο Cabernet Νέα Δρυς ή ένα μοναδικά αρωματικό Άδολη Γης του Κτήματος Αντωνόπουλου. Ποιος όμως κρύβεται πίσω απ’ αυτά τα κρασιά; Συναντήσαμε τον Γιάννη Χαλικιά και μιλήσαμε περί αμπέλων και οίνων.

Γιάννης Χαλικιάς: Ο άνθρωπος πίσω από τη φιάλη

Πριν από δυο τρία χρόνια, καθώς τρώγαμε με μια παρέα οινόφιλων σ’ ένα εστιατόριο, ο sommelier μας σέρβιρε ένα λευκό κρασί και μας ρώτησε αν μπορούσαμε ν’ αναγνωρίσουμε τι ήταν. «Chardonnay», απάντησαν οι περισσότεροι και ο οινοχόος το επιβεβαίωσε. «Περιοχή;» ρώτησε πάλι εκείνος. Με την ίδια σιγουριά απαντήσαμε ότι μάλλον ήταν από τη Βουργουνδία. Τότε εκείνος, μπρος στα έκπληκτα μάτια μας, αποκάλυψε μια φιάλη Αμπελώνες Αντωνόπουλου, Chardonnay. Φινέτσα, άψογη παλαίωση, τέλεια ισορροπία. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εντυπωσιαζόμουν από κρασί του συγκεκριμένου κτήματος…

Η ιστορία

Οι Αμπελώνες Αντωνόπουλου είναι δημιούργημα του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, ενός ανθρώπου που πίστεψε στο εξαιρετικό, ποιοτικό δυναμικό του εδάφους της Πελοποννήσου και ειδικότερα της ορεινής και ημιορεινής Αχαΐας, και συνέβαλε καίρια στην ανάδειξή τους σε ζώνες παραγωγής οίνων ανώτερης ποιότητας. Το όραμα του Κωνσταντίνου ανέλαβε να συνεχίσει η οικογένεια Χαλικιά.

Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη Χαλικιά

Άνθρωπος δημιουργικός και με μεγάλη αγάπη για το κρασί, ο Γιάν­νης Χαλικιάς ανέλαβε το κτήμα το 1994. «Δεν υπάρχουν μυστικά στην παραγωγή ενός κρασιού» λέει. «Μόνο η θέληση να προχωράς συνέχεια μπροστά». Συζητώντας μαζί του και σχολιάζοντας τα μοναδικά για τα ελληνικά δεδομένα κρασιά που έχει οινοποιήσει τα τελευταία χρόνια, τον ρωτώ πώς κατάφεραν να φτάσουν εκεί. «Με πολύ μεράκι, πόνο, ιδρώτα και αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε» απαντά, περιγράφοντας με λίγες μόνο λέξεις μια ολόκληρη φιλοσοφία. Ο ίδιος με τη δουλειά του έχει συμβάλει στην ανάδειξη του ελληνικού κρασιού, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των προϊόντων χρόνο με το χρόνο και μάλιστα με σωστή τιμολογιακή πολιτική ως προς τον καταναλωτή. Άλλωστε, θεωρεί ότι, παράλληλα με την άνοδο της ποιότητας του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αντίστοιχα και μια άνοδος στα κριτήρια αξιολόγησης του κοινού. Σχετικά με το μέλλον του ελληνικού κρασιού στο εξωτερικό, θεωρεί ότι θα πρέπει να παράγονται ποιοτικά κρασιά με γνώμονα τις ελληνικές ποικιλίες και οι εξαγωγές των προϊόντων να είναι σε τιμές που να προσδίδουν αίγλη στο ελληνικό κρασί, προκειμένου να κερδίσει αγορές που μέχρι τώρα κυριαρχούνται από τις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία. Όσον αφορά τη σοδειά του 2008, είναι κάθετος: «Στην περιοχή μας, για τα λευκά κρασιά μας ήταν απλά μια καλή χρονιά. Για τα ερυθρά κρασιά μας, ωστόσο, ήταν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, μια ακόμη κακή χρονιά». Και τα πλάνα του για το μέλλον; «Να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε με κύριο γνώμονα τη συνεχή αναβάθμιση των προϊόντων».

Τα κρασιά


Η Μαντινεία του ήταν αυτή που έκανε γνωστή στους Έλληνες καταναλωτές την ποικιλία.

Η Άδολη Γης είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, βασισμένο σε όχι και τόσο γνωστές ελληνικές ποικιλίες που το κάνουν ξεχωριστό σε αρωματικό επίπεδο.

Το Άναξ Chardonnay είναι ένα από τα πρώτα Chardonnay στην Ελλάδα πουζυμώθηκαν και ωρίμασαν σε βαρέλι με στόχο ένα υψηλής ποιότητας προϊόν.

Το Cabernet Νέα Δρυς, αν και συνηθισμένο χαρμάνι από γαλλικές ποικιλίες, έχει φινέτσα και όγκο.

(Αμπελώνες Αντωνόπουλου 25ης Μαρτίου 101, Παραλία Πατρών, 2610525459, www.antonopoulos-vineyards.com)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.