Follow us

Βασίλης Παπαγιαννάκος: Θεωρίες οινογνωσίας

O Βασίλης Παπαγιαννάκος ανοίγει τις πόρτες του νέου οινοποιείου του στο Μαρκόπουλο και μας ξεναγεί στην ιστορία μιας περιοχής, η οποία, αν κρίνουμε από τις προσπάθειες που γίνονται και από την ανοδική πορεία των κρασιών της, έχει μπροστά της ημέρες δόξας…

Βασίλης Παπαγιαννάκος: Θεωρίες οινογνωσίας

Η διαδρομή μέχρι τη θέση Πούσι Καλογέρι (Πηγάδι του Καλόγερου) μοιάζει με κυριακάτικη εκδρομή. Οι αμπελώνες απλώνονται στις πλαγιές και ο αέρας μυρίζει βρεγμένο χώμα από ένα γρήγορο μπουρίνι. Η οικογένεια του Βασίλη Παπαγιαννάκου έχει κλείσει τρεις γενιές παρουσίας στην περιοχή από το 1919, όταν ο παππούς του επέστρεψε από την Αμερική και αποφάσισε να επεκτείνει τους ιδιόκτητους αμπελώνες. Μάλιστα, έχει ακόμα έντονες τις εικόνες από το οινοποιείο που ξεκίνησε ο πατέρας του στην αυλή του σπιτιού τους και συνέχισε ο ίδιος βάζοντας στόχο να πετύχει τον ιστορικό συμβιβασμό με κρασιά που σέβονται το παρελθόν τους, αλλά πατούν γερά σε ένα δυναμικό παρόν.

Το νέο οινοποιείο είναι μία ακόμα απόδειξη ότι ακολουθεί το σωστό δρόμο: ένα εξαιρετικό δείγμα βιοκλιματικής από την αρχιτεκτονική ομάδα των Δημήτρη Γκλιάτη, Έλενας Σταυροπούλου και Γιώργου Σκούρτη, που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Η πέτρα, το ξύλο και το μέταλλο βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και η ευφυής διαρρύθμιση επιτρέπει την επιτόπια παρακολούθηση της διαδικασίας παραγωγής των κρασιών. Το «βιογραφικό» των αμπελώνων, άλλωστε, προδιαθέτει για μια προσωπική εξερεύνηση: το portfolio περιλαμβάνει επτά διαφορετικές ετικέτες που στέκονται επάξια στο κυριακάτικο τραπέζι αλλά και σε ένα δείπνο υψηλών ταχυτήτων – δεν είναι τυχαίο ότι εξάγονται σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Γερμανία και Βέλγιο και βρίσκονται στις wine lists εκλεκτών εστιατορίων. Από τα καλύτερα και τα πιο βραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς είναι το Κτήμα Παπαγιαννάκου και το Σαββατιανό (ή Κοκοράκι) από την τοπική ποικιλία σαββατιανό, με πλούσιο σώμα, μεστή γεύση και μυρωδιά δροσερών φρούτων (η ίδια ποιότητα, σε συνδυασμό με το Ασύρτικο, δίνει και το εκλεκτό Prive΄).

Από τη συλλογή δεν λείπουν, όμως, και η κλασική Ρετσίνα Μεσογείων (επίσης από Σαββατιανό), το ροζέ από Μοσχάτο Αμβούργου, τα κόκκινα Cabernet Sauvignon από τη Μεσσηνία και την Τριφυλλία και ο Ερυθρός Παπαγιαννάκου από Cabernet Sauvignon και Αγιωργίτικο Νεμέας. Ο Βασίλης Παπαγιαννάκος υποστηρίζει ότι το καλό κρασί εξαρτάται από το terroir και υπερασπίζεται σταθερά τις συνεργασίες που ξεκίνησε ο πατέρας του. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμά τον τίτλο του μικρού παραγωγού, αφού πιστεύει ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι αμπελώνες. Στα μελλοντικά του σχέδια, μάλιστα, περιλαμβάνονται γνευσιγνωσίες κρασιών αλλά και ξεναγήσεις στο οινοποιείο.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, έχουμε μια αίσθηση σιγουριάς. Η φύση έχει ακόμα γερά αποθέματα ενέργειας κι ένα ποτήρι λευκό κρασί είναι πάντα η ομορφότερη στιγμή της μέρας – ειδικά όταν διηγείται την ιστορία ενός παραγωγού με μεράκι…

Κτήμα Παπαγιαννάκου 2006

Βασίλης Παπαγιαννάκος: Θεωρίες οινογνωσίας


Τοπικός οίνος Μαρκόπουλου
Ποικιλία: Σαββατιανό
Το κορυφαίο και πολυβραβευμένο κρασί με χρυσό μέταλλιο από το Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης και ασημένιο (Best in Class) από το Wine and Spirit Competition.
Χρυσοκίτρινο, με πράσινες ανταύγειες, ξεχωρίζει με τα ελκυστικά αρώματα φρέσκου κίτρινου φρούτου και άγουρου ανανά. Πολύ καλή ισορροπία στο στόμα και ευχάριστη επίγευση. Ένα ιδανικό κρασί για καλό ψάρι στη σχάρα και ελαφρά πιάτα με λευκές σάλτσες.

Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
Πούσι Καλογέρι, Μαρκόπουλο, 22990-25206, www.papagiannakos.gr (το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και διατίθεται για εκδηλώσεις. Διάθεση κρασιών σε επιλεγμένες κάβες από την Intervino).

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.