Follow us

Πέντε κρασιά, πέντε πιάτα

Διαλέγουμε πέντε νέα κρασιά και τα «παντρεύουμε» με πέντε κλασικά πιάτα της εποχής, δημιουργώντας συναρπαστικές γευστικές αρμονίες. Χαρείτε τα!

Πέντε κρασιά, πέντε πιάτα

Νόστος Pink, Επιτραπέζιος Οίνος Ερυθρωπός (από Grenache και Syrah)

Από την Οινοποιία Μανουσάκη, Νομός Χανίων, Κρήτη

Τριανταφυλένιο χρώμα, φρουτώδες άρωμα που θυμίζει πιπεράτο κεράσι, ρόδι και φράουλα. Γεύση πλούσια και αρκετά στιβαρή, χάρη στις ποικιλίες, με πολύ ωραία πιπεράτα στοιχεία που κρατούν και στην επίγευση.

Πρόταση
Mε φασόλια γίγαντες στο φούρνο και με κοτόπουλο στη σχάρα

Γιατί ταιριάζει
Η αίσθηση της γλύκας που δίνει το άμυλο των φασολιών και η απαλή υφή του κοτόπουλου καθώς και η πλούσια γεύση τους ταιριάζει γάντι με την προσωπικότητα των ροζέ κρασιών, αν έχουν τη σοβαρότητα και τη στιβαρότητα του Nόστος Pink.

Τι άλλο να πιούμε
Εξίσου στιβαρά ροζέ όπως: Δρυόπη του Γιάννη Τσέλεπου, Ατάραχος του Μιχαλάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης, το ροζέ Βιβλία Χώρα και τον Αμέθυστο Ροζέ του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Λύκος Merlot 2006, Ερυθρός Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας

Από τον οινοποιό της Εύβοιας Απόστολο Λύκο

Πέντε κρασιά, πέντε πιάτα

Ένα πολύ ωραίο Merlot με βαθύχρωμη βυσσινί-ρουμπινένια φορεσιά. Δαμάσκηνα, βύσσινα και ξηροί καρποί πασπαλισμένοι με πιπέρι και κάπνισμα – μια αρωματική και γευστική εντύπωση που σ’ ακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος του θαυμάσιου αυτού κρασιού.

Πρόταση
Mε μοσχάρι μαγειρευτό με μελιτζάνες και με κουνέλι στιφάδο

Γιατί ταιριάζει
Αν και δεν είναι φρουτώδες κρασί, βγάζει μια γλύκα σαγηνευτικότατη που ταιριάζει με τη γλύκα της μελιτζάνας και του κρεμμυδιού στο στιφάδο και ισορροπεί με τον πλούτο των φαγητών.

Τι άλλο να πιούμε
Το Chateau Julia Merlot του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, το Merlot του Κτήματος Εύχαρις αλλά και το Merlot Κοκκινόμυλος του Τσέλεπου.

Κτήμα Κατσαρού Merlot 2006

Ερυθρός Τοπικός Οίνος Κρανιάς

Σκούρο ρουμπινί, μοσχοβολά λουλούδια, άσπρο πιπέρι, κόκκινα φρούτα, σοκολάτα και καραμελωμένο δαμάσκηνο. Πλουσιότατο στη γεύση, παχύ και στιβαρό, με θαυμάσιες, πιπεράτες ταννίνες.

Πρόταση
Mε κατσικάκι στο φούρνο, με μοσχάρι γιουβέτσι, με Osso Buco με κριθαράκι.

Γιατί ταιριάζει
Αν και με έντονα φρουτώδη γεύση, οι στιβαρές πιπεράτες ταννίνες του «κουμπώνουν» θαυμάσια με τον πλούτο και την ένταση του κατσικιού και του Osso Buco.

Tι άλλο να πιούμε
Λόγω πλούτου και στιβαρότητας, επιλέγουμε συνειδητά το Μerlot του Σαμπάνη, το Anvοny’s Animus Merlot του Τσώλη από τη Μεσσηνία και τον Διάπορο του Κτήματος Κυρ Γιάννη (κι ας μην έχει καθόλου Merlot).

Syrah Τζιβάνη 2007

Θηβαϊκός Τοπικός Οίνος


Χρώμα ρουμπινί με κεραμιδί τόνους, ελκυ-στικότατα αρώματα μαύρου φρούτου, γλυκόριζας, έντονου καπνίσματος, υποψίας δέρματος και μαύρου πιπεριού. Πλούσια γεύση με πιπεράτες ταννίνες και τραγανό φρούτο.

Πρόταση
Mε αρνίσια παϊδάκια, με σκορδάτο αρνίσιο μπούτι στο φούρνο, με βοδινή μπριζόλα.

Γιατί ταιριάζει
Φαγητά πλούσια, με έντονη γεύση που μόνο στο αρωματικό και γευστικό προφίλ ενός καλού Syrah θα βρουν το μάστορά τους, όπως συμβαίνει με το Syrah Τζιβάνη.

Τι άλλο θα πιούμε
Syrah Αβαντίς του Απόστολου Μούντριχα, Νόστος Syrah του Μανουσάκη από την Κρήτη και Syrah του Παυλίδη από τη Δράμα. Όλα πλούσια, στιβαρά και κομψότατα, κατάλληλα για γευστικές αρμονίες.

Οίνος Φυσικώς Γλυκύς

Από το Κτήμα Μιχαλάκη, Νομός Ηρακλείου, Κρήτη

Κίτρινο με χρυσαφί τόνους. Ένα κομψότατο γλυκό κρασί με γεύση απαλή, μετρημένη και ελκυστική γλύκα, πιπεράστη επίγευση. Αρωματικά θυμίζει μοσχάτο και μοσχοβολάει μαστίχα με μια υποψία λουλουδιών και καραμελωμένο σταφύλι.

Πρόταση
Mε φρουτοσαλάτες και με κρέμα καραμελέ

Γιατί ταιριάζει
Η μετρημένη του γλυκύτητα ζητάει την κομψή γευστική συνοδεία που προσφέρει η φρεσκάδα της φρουτοσαλάτας και η απαλότητα της κρέμας καραμελέ.

Τι άλλο να πιούμε
Μοσχάτο οπωσδήποτε, αλλά στις πιο κομψές του εκδοχές. Δηλαδή, το Μοσχάτο (Αλεξανδρείας) του Πέτρου Χατζηγεωργίου από τη Λήμνο, το Μοσχάτο Ρίου του Θανάση Παρπαρούση και το Μοσχάτο Ευφραίνει (Moscato Trani) της ΕΜΕΡΥ από τη Ρόδο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.