Follow us

Θωμάς Λίγας: «Το αμπέλι θέλει σκιά ανθρώπου»

Το βιολογικό κρασί κερδίζει έδαφος στο τραπέζι μας. Ο Θωμάς Λίγας, οινοποιός, οινολόγος και από τους πρώτους βιοκαλλιεργητές, εξηγεί στην Άρτεμη Τζίτζη ποιο κρασί «δικαιούται» να ονομάζεται βιολογικό και διευκρινίζει ότι η ποιότητά του εξαρτάται πρωτίστως από την ικανότητα του οινοποιού.

Θωμάς Λίγας: «Το αμπέλι θέλει σκιά ανθρώπου»

Υπάρχει πραγματικά βιολογικό κρασί; Διότι στις ετικέτες αναγράφεται «οίνος από σταφύλια βιολογικής γεωργίας» και όχι «βιολογικό κρασί».
Υπάρχει σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας, αλλά βιολογικό κρασί στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμοθετημένα. Ανήκω στην ομάδα που επεξεργάστηκε το πρόγραμμα προδιαγραφής της παραγωγής βιολογικού κρασιού, και οι προτάσεις μας κατατέθηκαν και επεξεργάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να συνταχθεί Ευρωπαϊκός Κανονισμός που θα διέπει την παραγωγή βιολογικού κρασιού.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μυστικό στην τέχνη του οινοποιείν που μπορεί να προστατέψει το κρασί από το να μη γίνει ξίδι, χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
Δεν υπάρχει τέτοιο μυστικό. Ο θειώδης ανυδρίτης είναι η απαραίτητη αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει το κρασί –κάθε κρασί– από την οξείδωση και έτσι διατηρεί τη γεύση του και το άρωμά του. Όμως, στην οινοποίηση και την επεξεργασία των κρασιών μπορούμε να προτιμήσουμε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, είτε βιολογικής προέλευσης είτε φυσικά, και όχι συνθετικά χημικά. Με αυτή την έννοια έχουμε ένα «βιολογικό κρασί».

Μπορούν τα βιολογικά να σταθούν σε καλό επίπεδο, αν συγκριθούν με τα συμβατικά ελληνικά κρασιά;
Μα και βέβαια! Ένα κρασί από σταφύλια βιολογικής γεωργίας κακά οινοποιημένο είναι ένα κακό κρασί, όπως και ένα κακά οινοποιημένο κρασί από σταφύλια συμβατικής γεωργίας. Το σταφύλι, είτε προέρχεται από βιολογική είτε από συμβατική καλλιέργεια, μεταποιείται με τον ίδιο τρόπο, και για να έχουμε ένα καλό κρασί, πρέπει ο οινοποιός να εφαρμόσει σωστά την τέχνη του. Τα βασικά στοιχεία είναι τρία, αυτά που φιγουράρουν και στην ετικέτα: ο τόπος, η ποικιλία και ο οινοποιός. Για να φτάσεις στην παραγωγή ενός καλού κρασιού φροντίζεις να εξασφαλίσεις ένα καλό σταφύλι και η ποιότητα και ο χαρακτήρας του καλού σταφυλιού διασφαλίζονται με τη βιολογική καλλιέργεια.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη βιολογική γεωργία; Ήταν θέμα ιδεολογίας;
Ξεκίνησα γύρω στο 1987. Το αμπέλι είναι εύκολο να γίνει βιολογικό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα που διαθέτει ένα από τα ιδανικότερα οικοσυστήματα για την άμπελο. Αν φυτέψεις στο σωστό τόπο, το ίδιο το αμπέλι, το αμπελοτόπι δηλαδή, αυτό που λένε οι Γάλλοι terroir, σε βοηθάει να το φροντίσεις με φυσικό τρόπο. Οι δικοί μου αμπελώνες, όπως και αυτοί των συνεργαζόμενων αμπελουργών, μπορούσαν να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις για βιολογική καλλιέργεια και έτσι έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις καλλιέργειες, αφού δέχτηκαν τις απόψεις μου. Βέβαια πάντα με την καθοδήγηση γεωπόνων ειδικών στην αμπελουργία. Το αμπέλι, από την άλλη, δεν θέλει κόπο, αλλά σκιά ανθρώπου. Ο αμπελουργός να βρίσκεται στο αμπέλι. Δεν βάζεις τον αυτόματο πιλότο σε κάτι που εξαρτάται από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να παρακολουθείς και να παρεμβαίνεις συνεχώς. Να προλαμβάνεις. Και έχεις σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια το ίδιο το αμπέλι.

Ποιες είναι οι διαφορές στην καλλιέργεια των βιολογικών και των συμβατικών σταφυλιών;
Ένας μερακλής αμπελουργός νοιάζεται από τη στιγμή της εγκατάστασης του αμπελώνα, παρακολουθώντας κάθε χρονιά το βλαστικό κύκλο, την πορεία ωρίμανσης κλπ. Αυτό που ξεχωρίζει τη βιολογική από τη συμβατική καλλιέργεια είναι ο τρόπος και η φιλοσοφία άσκησης αυτής της πρακτικής. Κάνεις συνεργό σου το αμπέλι για τη συντήρηση του ζωικού και φυτικού περιβάλλοντος. Αυτό όχι για την οικολογική σου ευαισθησία, αλλά για τη φυσιολογική του θρέψη, την εξέλιξη και την προφύλαξή του. Δεν χρησιμοποιείς χημικά για τη ζιζανιοκτονία, ούτε ισχυρές χημικές ουσίες για την καταπολέμηση των ασθενειών, αλλά υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Ο αμπελουργός δεν κινδυνεύει από αυτά, ούτε μολύνεται το έδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τα υπολείμματα.

Και ο καταναλωτής;
Δεν το κάνω για τον καταναλωτή. Ο καταναλωτής για μένα έρχεται τελευταίος. Πρώτα και κύρια, το κάνω για την ποιότητα και το χαρακτήρα των σταφυλιών που θα μου δώσουν ποιότητα στο κρασί, μετά για το περιβάλλον και τον αμπελουργό, και μετά για τον καταναλωτή. Εξάλλου, οι ποσότητες φυτοφαρμάκων που θα περάσουν στο κρασί από τη συμβατική καλλιέργεια δεν είναι σπουδαίες. Αυτές όμως που θα «λούσουν» τον αμπελουργό; Αυτές που θα περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα;»

«Κτήμα Λίγας» - Τοπικοί Οίνοι Πέλλας

Ροδίτης
Λευκός
Ροθανθός (ροζέ)
Ερυθρός

Οργανισμός Πιστοποίησης ΔΗΩ

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.