Follow us

Οι φυσαλίδες των γιορτών

Κακά τα ψέματα, στη σαμπάνια βγάζουμε το καπέλο. Σε περιόδους οικονομικής κρίσης, ωστόσο, που ψάχνουμε εναλλακτικές, κλείνουμε το μάτι στα αφρώδη.

Οι φυσαλίδες των γιορτών

Ημερομηνία α΄ δημοσίευσης: Δεκέμβριος 2009

Cava

Οι φυσαλίδες των γιορτών

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τύπους αφρωδών κρασιών που μας έρχεται κατευθείαν από την Καταλωνία (Ισπανία). Η συνήθως πολύ ξηρή και ζωηρή γεύση της Cava την κάνει ιδανική στη σχέση της με το φαγητό, ιδίως τα θαλασσινά Προτείνουμε: Cava, Freixenet «Brut Cordon Negro» Aπό τις τοπικές ποικιλίες Macabeo, Xarello, Parellada. Ισορροπημένη αλλά με ιδιαίτερα απαλή γεύση, μέτριο σώμα, με αρώματα μήλου/αχλαδιού και εσπεριδοειδών. Ταιριάζει με γαριδοσαλάτα, bruschetta ντομάτας και απλά –όχι έντονα– ωμά θαλασσινά.

Cremant de Loire

Το χαρακτηριστικό αφρώδες, που παράγεται στην κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα από την ποικιλία Chenin Blanc όταν είναι λευκό, και από Cabernet Franc όταν είναι ροζέ. Και στις δύο εκδοχές είναι ιδανικό αφρώδες κρασί φαγητού. Προτείνουμε: Cremant de Loire Langlois-Chateau «Brut Rose» Aνοιχτόχρωμο σχετικά, σε τόνους σομόν και ματιού πέρδικας. Ελκυστικά αρώματα φρέσκιας φράουλας και κόκκινου φραγκοστάφυλλου. Σώμα στιβαρό και πλούσιο, με πολύ ωραίες φυσαλίδες και αφρό που διαρκεί. Στη γεύση επικρατούν οι τόνοι framboise, κρέμας και βανίλιας που οδηγούν μέχρι μια πολύ ωραία και μακριά επίγευση. Πάπια με πορτοκάλι, φιλέτο ζαρκαδιού με κόκκινα φρούτα, στήθος πάπιας με σος βύσσινου: μερικά από τα πιάτα που του ταιριάζουν.

Cremant de Bourgogne

Το αφρώδες της περιοχής της Βουργουνδίας από Chardonnay 100%, με Ονομασία Προέλευσης που ιδρύθηκε το 1973. Προτείνουμε: Cremant de Bourgogne «Bailly Lapierre» (Chardonnay) 2005. Aνθώδες άρωμα, πολύ ωραία συνδυασμένο με οσμές φύλλων τσαγιού. Στη γεύση υπάρχει μια υποψία από βανίλια, λίγα αμύγδαλα και αχλάδια. Πλούσια και ολόφρεσκη γεύση· θα μπορούσε να παλιώσει δυο τρία χρόνια ακόμη. Του ταιριάζουν πολύ τα στρείδια και ο καπνιστός σολομός, που είναι must του γιορτινού τραπεζιού. (Εισαγωγή, Οινέας)

Moscato d’Asti

O πιο ταλαιπωρημένος τύπος ιταλικού αφρώδους, εξαιτίας της λανθασμένης ταύτισής του με το πολύ υποδεέστερο Asti Spumante, της γλύκας και του πολύ χαμηλού οινοπνευματικού βαθμού. Ουσιαστικά είναι από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά. Προτείνουμε: Moschato d’Asti «La Spineta» Ο αφρός είναι πολύ ήρεμος και διακριτικός, αλλά δροσίζει γλυκά τον ουρανίσκο. Θα του πήγαινε πολύ ένα ελαφρύ cheesecake με αμύγδαλα ή μία φρουτοσαλάτα. Ακόμα καλύτερο θα ήταν ολόσκετο, ως αναψυκτικό, το απογευματάκι ή στο τέλος του δείπνου ή του γεύματος – όπου θα δροσίσει γλυκά και θα φρεσκάρει τον ουρανίσκο.

Prosecco

Το καλό ιταλικό Prosecco είναι ξηρό, ελαφρύ, μοσχοβολιστό, απαλό και με ντελικάτο βελούδινο αφρό. Ωστόσο, είναι όλο και πιο δύσκολο στις μέρες μας να το βρεις, αφού οι τεράστιες ποσότητες που παράγονται κάνουν την ανακάλυψη των καλών, εξαίρεση. Προτείνουμε: Sergio Mionetto, «Prosecco di Valdobiadene D.O.C Spumante» Έχει ντελικάτο αχυρένιο χρώμα και αρώματα εξωτικών φρούτων και πράσινου μήλου. Στη γεύση παίρνει ανθώδη χαρακτηριστικά και ένα φινετσάτο «perlage» (πολύ διακριτικές φυσαλίδες). Ταιριαστό με αιθέριες φέτες καπνιστού σολομού και φιλέτα γλώσσας.

Αμύνταιο

Ένα καλά κρυμμένο μυστικό. Είναι ίσως ο μακράν καλύτερος τύπος ελληνικού αφρώδους κρασιού, με το Ξινόμαυρο να μεγαλουργεί. Προτείνουμε: ΕΑΣ Αμυνταίου «Ροζέ Αφρώδης Ημίξηρος» ΟΠΑΠ «Αμύνταιο» Ελκυστικό χρώμα και άρωμα φράουλας και τσιμπήματα απο καραμέλα κανέλας. Πολύ εύγευστο, ελαφρά ταννικό, με οξύτητα και αφρό που ισορροπούν με τη γλυκύτητα. Στιβαρό και ισχυρό στη γεύση, ένα αυθεντικό Ξινόμαυρο. Του ταιριάζει ένα φιλέτο σολομού πολύ ωραία ψημένο, αλλά και medaillon αστακού.

Το savoir-faire του αφρώδους

1. Όλα, μα όλα τα αφρώδη σερβίρονται πάντα και μόνο σε μακρόστενα ποτήρια τύπου flute, κρύα, αλλά ποτέ παγωμένα – ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τη συχνά πολύ ντελικάτη γεύση τους.??

2. Μην προσπαθήσετε να το παίξετε γνώστες στροβιλίζοντας πρώτα το ποτήρι. Αυτό κάνει τις φυσαλίδες να ξεθυμάνουν.??

3. Βλέπουμε συχνά τα μπουκάλια από τα αφρώδη να ανοίγονται με θόρυβο και κούνημα. Λάθος! Ο κανόνας λέει «όσο μεγαλύτερος ο θόρυβος και ο αφρός στο άνοιγμα, τόσο μικρότερη η ευχαρίστηση στο ποτήρι». Ανοίγουμε τη φιάλη στρίβοντας με μαλακές κινήσεις το μπουκάλι και όχι το φελλό, μέχρι αυτός να αφαιρεθεί πλήρως συνοδευόμενος από ένα διακριτικό θόρυβο.

??4. Γεμίζουμε το ποτήρι μας λίγο πιο πάνω από τη μέση.??

5. Αν τυχόν λερωθείτε με αφρώδες, μη στενοχωρηθείτε: δεν αφήνει λεκέ.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.