Follow us

Πώς θα Καταλάβουμε την ποιότητα του κρασιού, πριν το πιούμε!

Μπορεί να πιστέψουν ότι είστε μάγος, ενώ είστε απλώς γνώστης! Γνωρίζετε να μαντεύετε το καλό κρασί μόνο από τη διαύγεια, το χρώμα και τα αρώματά του.

Πώς θα Καταλάβουμε την ποιότητα του κρασιού, πριν το πιούμε!

Μα είναι δυνατόν; Αν καταφέρετε να βγάλετε ετυμηγορία για ένα κρασί πριν πιείτε έστω και μια γουλιά, μπορεί και να σας περάσουν για μάγους. Είναι όντως εντυπωσιακό να καταλαβαίνει κανείς, με το που το βλέπει στο ποτήρι και το μυρίζει, το επίπεδο ενός κρασιού, αλλά σίγουρα μαύρη μαγεία δεν είναι. Απλά, πρόκειται για έξυπνο συνδυασμό εμφανών ενδείξεων, οι οποίες, αν συνδυαστούν με κάποια εμπειρία, μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις. Ας ξεκινήσουμε από το μάτι.

Η διαύγεια του κρασιού θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ποιότητάς του. Σε κανένα δεν αρέσει η θολούρα. Όταν, λοιπόν, στο ποτήρι μας κολυμπούν διάφορα αδιευκρίνιστα κομματάκια πλην του φελλού, που μπορεί να οφείλονται σε κακό άνοιγμα της φιάλης, ή συννεφάκια που «παιχνιδίζουν» μέσα στο κρασί, σίγουρα δεν είναι ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όταν αυτά τα κομματάκια σχηματίσουν μια «μεγάλη παρέα», τότε δημιουργούν ίζημα, που κάθεται στον πάτο της φιάλης. Η ύπαρξη ιζήματος σε ένα κόκκινο κρασί υποδηλώνει, ίσως, ευπρόσδεκτη παλαίωση, ενώ σε ένα λευκό δείχνει ημιτελή κατεργασία που θα μπορούσε να το απαλλάξει από τα ανεπιθύμητα ιζήματα.

Το χρώμα, τώρα, του κρασιού, εξαρτάται από τις φυσικές χρωστικές ουσίες, με τις οποίες είναι εφοδιασμένη κάθε ποικιλία του σταφυλιού, την ωρίμανσή του, την τεχνική οινοποίησης και τον τρόπο συντήρησης. Ζωηρές χροιές είναι σημάδι γευστικής φρεσκάδας και υψηλής οξύτητας, ενώ άτονες μάς δημιουργούν υποψίες για πιθανή γευστική πλαδαρότητα. Επίσης, το χρώμα του κρασιού μάς καθοδηγεί στο να προσδιορίσουμε την ηλικία του. Ένα νεογέννητο κόκκινο κρασί έχει έντονα κόκκινες έως και κυανές χροιές. Όταν συνυπάρχουν και καστανές ή κεραμιδί χροιές και όσο πιο έντονες είναι, το κρασί βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης. Η μύτη θα επιβεβαιώσει αν η παλαίωση δημιούργησε διαμαντάκι ή «υποψήφιο τρόφιμο γηροκομείου».

Τα λευκά κρασιά στη βρεφική τους ηλικία αφήνουν να ξεφύγουν από το σώμα τους πρασινωπές ανταύγειες, οι οποίες μαρτυρούν γευστική φρεσκάδα και οξύτητα, δείχνοντας ότι έχουν αποφύγει επιμελώς κάθε ίχνος οξείδωσης. Χρυσαφί ή έντονα κίτρινο χρώμα μάς δημιουργεί υποψίες οξείδωσης, κακής δηλαδή εξέλιξης του κρασιού μέσα στο χρόνο. Και λέω υποψίες, γιατί κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του. Σαν εξαίρεση, λοιπόν, πρέπει να αναφέρουμε τα γλυκά λευκά κρασιά, τα οποία λόγω οινοποίησης έχουν κίτρινο χρώμα, καθώς και παλαιωμένα, «μεγάλα» λευκά κρασιά.

Αφού πήραμε μια πρώτη «γεύση από το χρώμα», ας προχωρήσουμε και στο άρωμα. Μια ακόμη παρεξηγημένη ιστορία. Οι οινόφιλοι ανατριχιάζουν όταν ακούν ατάκες του στυλ «τι αρώματα έχουν προστεθεί σε αυτό το κρασί;». Η απάντηση έρχεται αρκετά ευθαρσώς: «Απολύτως τίποτα». Τα αρώματα που βρίσκουμε στα κρασιά δεν είναι επιπρόσθετα, αλλά χαρακτηριστικά της ποικιλίας του σταφυλιού, ή δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης ή της ωρίμανσης. Έτσι, σε ένα κρασί μπορούμε να μυρίσουμε λουλούδια, φρούτα, ξηρά φρούτα και καρπούς, καβουρντισμένα αρώματα, μπαχαρικά, βαλσαμικά, ζωικά και βανίλια. Αυτά είναι τα καλά της «μύτης» ενός κρασιού. Τα «κακά παιδιά» είναι το υδρόθειο (κλούβιο αυγό), σε κόκκινα κυρίως κρασιά, η οξείδωση (σε λευκά κυρίως), ο «φελλός» (σαν μουχλιασμένο υπόγειο), καθώς και δυσάρεστες οσμές, σε κρασιά που έχουν προσβληθεί από βακτήρια.

Ένα κρασί χαρακτηρίζεται από τη «μύτη» του ποιοτικό, όταν το άρωμά του είναι καθαρό και πολύπλοκο. Βέβαια και ένα μονοδιάστατο αρωματικά κρασί δεν είναι ευκαταφρόνητο, εφόσον είναι ειλικρινές.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.