Follow us

Βordeaux: Καυτά και ανερχόμενα

Τα εσχάτως αναβαθμισμένα Cru Bourgeois Exceptionnel, μαζί με καταξιωμένα «διαμάντια» από τις τάξεις των Grand Cru Classe, ξεπερνούν τη φήμη που n ιεραρχία τους παρέχει ήδη, φτιάχνοντας μια προκλητικά μεθυστική ομάδα. Που στάζει ουσία και χρυσόσκονη στο γιορτινό τραπέζι, αλλά ταυτόχρονα σέβεται το πορτοφόλι μας. Μια γευσιγνωσία με τίτλους τιμής, που φιλοξενήθηκε στο Amphitryon Hotel του Ναυπλίου.

Βordeaux: Καυτά και ανερχόμενα

Jingle bells, στρας, οικογενειακά γεύματα, γιορτινά τσιμηούσια με φίλους, και μια μικρή αλλά επίμονη τάση για εορταστική εξτραβαγκάντσα, που μας σπρώχνει, λόγου χάριν, να κοιτάζουμε σε ονόματα παγκόσμιου κύρους για το κρασί που θα ανοίξουμε. Και αν θελήσουμε μία μόνο περιοχή που να εκφράζει τη λέξη «οίνος» για όλη την υφήλιο, αυτή είναι το Bordeaux.

Δεν είναι όμως απλώς τα ιερά και τα όσια που στρέφουν τnv πιο εορταστική γευσιγνωσία του χρόνου στο Bordeaux. Είναι και οι σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν διαρκώς στη «Μέκκα του κρασιού» και τροφοδοτούν ανελλιπώς το ενδιαφέρον μας. Το πιο πρόσφατο σημαντικό γεγονός γενικότερης σημασίας στο Bordeaux είναι n αναθεώρηση της ιεραρχίας των λεγόμενων Cru Bourgeois. Εκείνων δηλαδή των ξεχωριστών chateau του Medoc, που μηορεί να μη συμηεριλαμβάνονται στην αριστοκρατία των Grand Cru Classe (της ιστορικής κατάταξης του 1855), των ιερών, και μη, τεράτων του Bordeaux, όπως τα Latour, Mouton Rothschild και συντροφία, έχουν όμως στις τάξεις τους αρκετά διακεκριμένα μέλη. Το σασπένς βεβαίως περιστρεφόταν γύρω από το ποια chateau θα έμηαιναν στην κορυφαία υποκατηγορία των Cru Bourgeois Exceptionnel (οι άλλες δύο περιλαμβάνον τα Cru Bourgeois Superieur και τα Cru Bourgeois). Έτσι, λοιπόν, στην τελευταία Vinexpo ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 18μελούς ειδικής επιτροπής που δοκίμασε κρασιά των τρύγων 1994-1999. Από τα 490 chateau που αποδέχτηκαν την εξαντλητική αξιολόγηση, διακρίθηκαν μόνο 247, και μόλις εννέα κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην περίοπτη θέση των Cru Bourgeois Exceptionnel, πιο συγκεκριμένα τα chateau: Chasse-Spleen, Haut-Marbuzet, Labegorce Zede, de Pez, Ormes-de-Pez, Phelan Segur, Potensac, Poujeaux, Siran. Αποφασίσαμε λοιπόν να στρέψουμε σε αυτά τα διακεκριμένα chateau την κατεξοχήν εορταστική γευσιγνωσία του πιο glam ΕΥ της χρονιάς. Για τη διοργάνωση και υλοποίηση της συνεργαστήκαμε στενά με το τμήμα food & beverage της ξενοδοχειακής αλυσίδας Helios Hotels & Resοrts (Elοunda Beach, Lagonissi Grand Resort, Nafplia Palace Amphitryan, κλπ.) και πιο συγκεκριμένα με τον σομελιέ Γιώργο Φλούδα. Διαθέτοντας μία από τις καλύτερες κάβες στην Ελλάδα, με πληθώρα εκλεκτών ετικετών, μας έδωσε τη δυνατότητα να «χτίσουμε» το corpus της δοκιμής γύρω από αυτήν τη νέα τάξη επίλεκτων Bordeaux. Την ενισχύσαμε με μέλη της οινικής αριστοκρατίας των grand cru classe (g.c.c.), πού σημειώνουν εντυπωσιακή ποιοτική άνοδο τα τελευταία χρόνια και φλερτάρουν πλέον με τους κύκλους του μύθου και της απογειωτικής πραγματικότητας των μέγιστων κρασιών αυτής της εκλεκτής γειτονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, δοκιμάσαμε τα: Chateau Lynch-Bages, πού αν και 5eme g.c.c. όλοι σχεδόν το θεωρούν 1 er Chateau La Lagune, ένα 3eme g.c.c. που θεωρείται αυτή τη στιγμή μία από τις ετικέτες με την καλύτερη σχέση ποιότητας/τιμής στο Bordeux: Chateau Talbat, με έναν από τους μεγαλύτερους αμηελώνες για grand cru classe (4eme) Chateau Rausan Segla, αυτό το 2eme g.c.c.. αποκούμπι του Alain Wertheimer (ιδιοκτήτη της Chanel), όταν έχασε το Latour από το μεγιστάνα του lux Francois Pinault Chateau LΆngelus, από τη δεξιά όχθη του Bordeaux, υποτιμημένο μέχρι τα 70s, που όμως πλέον θεωρείται από τα μεγάλα αστέρια του St. Emilion. Αρωγός στην προσπάθειά μας, ένας καλός φίλος, πεφωτισμένος «ερασιτέχνης», αλλά εξαιρετικός γνώστης του παγκόσμιου αμηελώνα. Ο Γιάννης Θεοδώρου, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γαστρονομίας, διαθέτει μία από τις τοπ κάβες στην Ελλάδα, και μετά μεγάλης χαράς ενίσχυσε τα κρασιά της δοκιμής με τα Chateau Haut-Marbuzet (Cru Baurgeois Exceptionnel) και Chateau Sociando-Mallet, ένα Cru Baurgeais που ο ιδιοκτήτης ταυ Jean Gautreau αρνήθηκε να το πάει στην τελευταία αναθεωρητική γευσιγνωσία, διότι πιστεύει -και έχει πολλούς οπαδούς- ότι το chateau του είναι πλέον επιπέδου Grand Cru Classe.

Στο Amphitryon του Ναυπλίου

Βordeaux: Καυτά και ανερχόμενα
Nefeli Restaurant

Έτσι λοιπόν σχηματίσμε μια λαμηρή ομάδα κρασιών ανερχόμενου κύρους και μάλιστα στη συντριπτική τους πλειοψηφία με προσιτές τιμές, συνυπολογιζόμενης της φήμης τους. Τα δοκιμάσαμε στο Ναύπλιο, στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο του Ομίλου Μαντωνανάκη, Amphitryon. Ένα boutique hotel από πέτρα, πάνω στη «βεράντα» ταυ Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το Μπούρτζι: χώρος ήρεμης πολυτέλειας, που συνδυάζει την οικειότητα και τη θέρμη με τη διακοσμητική λιτότητα, χρησιμοποιώντας πανέμορφο ξύλο, μωσαϊκό, γυαλί, μέταλλα και μάρμαρο, με την αισθητική ταυ σύγχρονου design. Ένα ξενοδοχείο που, χωρίς να φωνάζει, διαθέτει τις μικρές λεπτομέρειες που προσαρμόζονται και δίνουν προσωπικότητα στη διαμονή (π.χ., στρώματα με ρυθμιζόμενες κλίσεις, dvd και cd players, κλπ.). Προσφάτως μάλιστα έγινε μέλος της αλυσίδας διακεκριμένων ξενοδοχείων «The Leading Small Hotels of the World».

Η γευσιγνωσία έγινε στο Nefeli Restaurant του Amphitryon. Η σάλα του, κομψή, αλλά κυρίως ολοφώτεινη, με τα φυσικό φως να την πλημμυρίζει μέσα από τα τεράστια παράθυρα της, φέρνει τα Μπούρτζι σε απόσταση αναπνοής. Μετά τη γευσιγνωσία των κρασιών, μάλιστα, δοκιμάσαμε μια νοστιμότατη και άκρως δημιουργική μεσογειακή κουζίνα - ανάμεσα στα προκλητικά εδέσματα, ένας αλήστου μνήμης εξαιρετικός μοσχοβολιστός κόκορας στιφάδο σε μια «φωλιά» από άγρια αγκιναράκια (χόρτα). Όσα για την κάβα του, εξερευνά τα κρασιά της Πελοποννήσου με ευρύτητα και επιλέγοντας παλιές δυσεύρετες χρονιές από τις καλύτερες ετικέτες. Φινάλε, με τις θερμότερες ευχές μας, μουσκεμένες από εκλεκτό διονυσιακό ρευστό του Bordeaux.


Υ.Γ. Στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας δοκιμάσαμε τόσο διάφορες χρονιές κρασιών, όσα και επιπλέον ετικέτες από αυτές που παρουσιάζουμε. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες να τύχει να μη διακριθούν όσο θα περιμέναμε, και γι αυτό σας παρουσιάζουμε τις καλύτερες φιάλες που συναντήσαμε. Ειδικά για τα Chateau Lynch-Bages, δοκιμάσαμε κατ αρχάς το 1986. Αν και n φιάλη παρουσίασε πρόβλημα φελλού, έδειξε παρ όλα αυτά τη μεγάλη της κλάση. Το Lynch-Bages ξαναδοκιμάστηκε ωστόσο στη χρονιά του 1998 -από τους Δ. Αντωνόπουλο, Δ. Κούκη και Π. Δεληγιάννη- εντυπωσιάζοντας σαν άλογο ράτσας. Να υπογραμμίσουμε επίσης ότι n γευσιγνωσία αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα στιγμιότυπο που εκφράζει τη δυναμική της στιγμής και σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει τις κατατάξεις και τις ιεραρχίες των κρασιών της περιοχής του Bοrdeaux.

Chateau La Lagune 3eme Grand Cru Classe Haut Medoc Ludon 1996

Μαυροκόκκινο χρώμα. Ωραιότατο, γλυκό άρωμα, με έναν εξαιρετικό συνδυασμό σοκολάτας, καφέ, γλυκάνισου, γλυκόριζας, μηαχαριού, πιπεριού, φραγκοστάφυλου και βιολέτας. Στόμα με άγλυκη γλύκα και υπέροχη δομή που αντανακλά ευγένεια και κομψότητα.
Βαθμολογία: 91,6/100

Chateau Lynch Bages, 5eme Grand Cru Classe, Pauillac 1998

Εξαιρετικά πυκνό και έντονο κόκκινο χρώμα. Ένα κρασί ράτσας, που μοσχοβολάει γοητευτικά και πολύ συμπυκνωμένα αρώματα μαύρων φρούτων, μαζί με κέδρο, σοκολάτα, βανίλια, αλλά και δαμασκηνόπαστο με πιπέρι και κανέλα. Την πρώτη γλυκιά, ζεστή αίσθηση διαδέχεται μια εντυπωσιακά φρουτώδης γεύση, που ντύνει τις κλασάτες, ισχυρότατες, αλλά και ευλύγιστες ταννίνες. Εξαιρετική και μεγάλης διάρκειας επίγευση.
Βαθμολογία: 91,6/100

Chateau Angelus, 1ere Grand Cru Classe, St. Emilion 1999

Εξαιρετικά βαθύ μαυροκκόκινο χρώμα. Συμπυκνωμένο μαύρο φρούτο μαρμελάδας δαμάσκηνου, «πίσσα» και «μελάνι φρούτων», βανίλια, σοκολάτα, πυκνός και εξαιρετικά κομψός καφές. Στόμα πλούσιο, με ισχυρές και ταυτόχρονα ευγενικές ταννίνες.
Βαθμολογία: 91,4/100

Chateau Sociando Mallet, Haut Medoc 1995

Βαθύ ερυθρό χρώμα. Κομψή μύτη ξερών κόκκινων φρούτων σε αλκοόλ, σοκολάτας, κακάο και βανίλιας, δίπλα σε πικραμύγδαλο και κέδρο. Στόμα κλασάτο, πυκνό, με εξαιρετικό δέσιμο γλύκας και οξύτητας. Οι μεταξωτές του ταννίνες δείχνουν μεγάλο δυναμικό εξέλιξης.
Βαθμολογία: 87,8/100

Phelan Segur Cru Bourgeois Exceptionnel, Saint-Estephe 1999

Αρκετά ερυθρό, με λίγες κεραμιδιές αποχρώσεις, Ελκυστική, «γλυκιά» μύτη ζαχαρωμένων και ψημένων κόκκινων φρούτων, μαζί με κακάο, κανέλα και καπνό από τζάκι. Στόμα με όμορφη γλύκα και αυστηρές ταννίνες, έτοιμο ωστόσο για κατανάλωση τώρα.
Βαθμολογία: 86,8/100

Chateau Talbot, 4eme Grand Cru Classe, Saint Julien 1998

Χρώμα βαθύ ερυθρό με κεραμιδιές αποχρώσεις. Μύτη με φευγαλέα βαριά και ζωικά αρώματα, πίσω από τα οποία εμφανίζονται καραμέλα, γλυκόριζα, πυκνό φρούτο και ξύλο κανέλας. Το στόμα του είναι μια βελούδινη γροθιά, με την αλκοόλη να στηρίζει πολύ καλά τις ισχυρές τανίνες.
Βαθμολογία: 85,4/100

Chateau Chasse Spleen, Cru Bourgeois Exceptionnel, Moulis en Medoc 2000

Βαθύ μοβ χρώμα. Αρώματα κόκκινων φρούτων (κυρίαρχο το βύσσινο), μαύρο πιπέρι και νότες κανέλας, σε συνδυασμό με νότες κέδρου και «μελανιού φρούτων-. Στόμα νόστιμο, με αρκετό σώμα και ισχυρές ταννίνες. Αρκετά μεγάλο επίγευσn.
Βαθμολογία: 85,4/100

Chateau Rauzan-Segla, 2eme Grand Cru Classe, Margaux 1997

Ερυθρό χρώμα μεσαίου βάθους. Άρωμα σε ευγενή συνδυασμό βανίλιας, κακάο, σοκολάτας και κόκκινου φρούτου (φράουλας και κερασιού). Στόμα πυκνά, αρμονικό, με ωραίες, κομψές ταννίνες και άψογη ισορροπία ανάμεσα στη γλύκα της αλκοόλης και την οξύτητα.
Βαθμολογία: 85,4/100

Chateau Poujeaux, Cru Bourgeois Exceptionnel, Moulis en Medoc 2000

Βαθύ κόκκινο χρώμα. Έντονα, ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού και μαρμελάδας δαμάσκηνου, σε φόντο πιπεριού, κι από δίπλα νότες βοτανικές και βανίλια. Στόμα με πολύ καλή ισορροπία, μεσαίο σώμα και ταννίνες έντονες αλλά καλής ποιότητας.
Βαθμολογία: 85/100

Chateau Siran, Cru Bourgeois Exceptionnel, Margaux 1999

Πυκνό ερυθρό χρώμα. Αρώματα (βαθιά αλλά κλειστά ακόμη) που θυμίζουν ψημένα φρούτα και μυρωδικά, όπως n μαντζουράνα και n μέντα. Στο στόμα ξεκινάει ευκολόπιοτα και με αρκετή γλύκα, αλλά εξελίσσεται πιο «άγριο», με τις ταννίνες να το στεγνώνουν ελαφρά.
Βαθμολογία: 84/100

Η γευσιγνωσία

Τα κρασιά δακιμάστηκαν στο Nefeli Restaurant του Amphitryon Hotel, στις 26/11/2003, με «τυφλή» δοκιμή από τους: Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφο), Διονύση Κούκη (Δέσμη Εκδοτική), Γιάννη Θεοδώρου (πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Γαστρονομίας), Αργύρη Τσακίρη (οινολόγο) και Γιώργο Φλούδα (σομελιέ). Η γευσιγνωσία διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει n ΕΛΔΟΙΝ.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.