banner
banner
banner

UmamiPedia: Αποστάγματα φρούτων


Από τους πλέον ενδιαφέροντες τύπους αποσταγμάτων, ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια των brandies. Από την άποψη της τεχνικής και της διαδικασίας παραγωγής τους δεν έχουν καμία σχέση με τα λικέρ. Αντί για σταφύλια, στη διαδικασία απόσταξης των ποτών αυτών χρησιμοποιούνται άλλα είδη φρούτων.

Η διαδικασία παραγωγής είναι σχετικά απλή. Αρχίζει με την εκχύλιση των φρούτων σε διάλυμα οινοπνεύματος, ακολουθεί η ζύμωση, και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την απόσταξη που καταλήγει στην παραγωγή ενός διαυγούς και άχρωμου υγρού, που εμφιαλώνεται έτσι χωρίς να υποβληθεί (εκτός από το Calvados) σε καμία διαδικασία παλαίωσης. Τα αποστάγματα αυτά, παρά τον υψηλό αλκοολικό βαθμό, διατηρούν τη φρεσκάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα τους.

Συνήθως κάθε χώρα διακρίνεται για την ειδίκευσή της στην παρασκευή εξαιρετικών αποσταγμάτων από ένα συγκεκριμένο είδος φρούτου. Έτσι, η Νότια Αφρική παράγει το Kukumakranka από το ομώνυμο φρούτο, η Ουγγαρία την Palinka από συνδυασμό φρούτων, στη Γερμανία παράγονται schnaps με παραλλαγές ειδών χρησιμοποιούμενων φρούτων, η πρώην Γιουγκοσλαβία δίνει τη slivovice από δαμάσκηνα, η Γαλλία και η Ελβετία το Kirsch (από κεράσια) και το Poire Wiliams (από αχλάδια), ενώ η Νορμανδία το περίφημο Calvados από μήλα. Όλα αυτά τα αποστάγματα σερβίρονται στο τέλος του γεύματος και αποτελούν καταπληκτικά digestifs. Α.Σ.

UmamiPedia – η εγκυκλοπαίδεια της απόλαυσης
A
B
C
D
E
F
G
L
M
N
P
Q
R
S
T
U
V
Α
Β
Γ
Δ
Ε
Ζ
Η
Θ
Ι
Κ
Λ
Μ
Ν
Ξ
Ο
Π
Ρ
Σ
Τ
Φ
Χ
Ψ