Μια από τις τελευταίες τάσεις στην παγκόσμια bartending σκηνή είναι το «localisation». Η χρήση τοπικών προϊόντων στις συνταγές είναι αυτή που κάνει την εμπειρία του «πίνειν» μοναδική. Κάθε cocktail αποκτάει ταυτότητα και εκφράζει τη διαφορετικότητα ενός τόπου μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις του.
Ειδικά η Ελλάδα, έχει μια τεράστια γκάμα από εξαιρετικές πρώτες ύλες και μια μεγάλη οικογένεια ντόπιων αποσταγμάτων, που έχουν ιστορία, διάρκεια και αναπάντεχες mixing ικανότητες.
Τα τοπικά spirtis τα τελευταία χρόνια έχουν ανεβάσει στροφές και αριθμητικά και ποιοτικά. Πολλά από αυτά παράγονται παραδοσιακά εδώ και πολλά χρόνια, παραμένουν όμως επίκαιρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι ανανεωμένα.
Η μαστίχα, το τσίπουρο και το ούζο αποτελούν βασικούς πρεσβευτές και η όλο και πιο έντονη παρουσία τους στο μπαρ αποδεικνύει τη δυναμική τους.
Είναι κάτι παραπάνω από εξέλιξη, όταν γνωστά αποστάγματα προτείνονται με έναν τελείως διαφορετικό και αναπάντεχο τρόπο και μπορείς να τα απολαύσεις σε πρωτοποριακές μείξεις.
Σε αρκετές cocktail κολεξιόν εντοπίζονται κλασικές συνταγές πειραγμένες με ελληνικά αποστάγματα. Για παράδειγμα, έχουμε δοκιμάσει πολύ καλά “Βloody Mary” με πρωταγωνιστή το τσίπουρο και ακόμα περισσότερα aperitivo με μαστίχα. Δεν είναι όμως μόνα τα twists που χρωματίζονται με μεσογειακά αρώματα. Υπάρχουν πολλά ευρηματικά signature cocktails, που βασίζονται από την αρχή στα εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα.
Το νέο κίνημα της τοπικότητας ενισχύεται με πολύ σημαντικές δράσεις. Το ελληνικό Diffords Guide φέτος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στην ταράτσα του 360 cocktail bar σε συνεργασία με την Baracademy το πρώτο Aegean Cocktail Festival, με εντυπωσιακή συμμετοχή bartenders και ελληνικών ποτών. Λίγο αργότερα, έτρεξε το δεύτερο Tinos Food Paths που εκτός των άλλων περιλαμβάνει σημαντικά workshops από κορυφαίους bartenders με συζητήσεις για τα ελληνικά spirits και παραδείγματα πολλών cocktail με ελληνικότητα.
Το ούζο Πλωμάρι και το Άδολο, η Μdry Mastiha και το τσίπουρο Δεκαράκι υποστήριξαν όλες τις παραπάνω προσπάθειες συμμετέχοντας πολύ ενεργά και στοχευμένα με δημιουργικές ιδέες και μείξεις, που αποδεικνύουν την αξία του Localisation και την αξία ποιοτικών spirits.
Ως άξιοι πρεσβευτές αυτής της σημαντικής τάσης, τα premium ούζα Πλωμάρι και Άδολο μπορούν να αποτελέσουν ιδιαίτερη βάση για καλοκαιρινά cocktails συνδυασμένα με πολλά φρέσκα φρούτα και βότανα. Η Mdry Mastiha έχει ήδη κερδίσει τις καρδιές των mixologists με την εντυπωσιακή σύστασή της. Το πρώτο ποτό μαστίχας -και όχι λικέρ- μπορεί να κάνει ντούετο με πολλά υλικά, ενισχύοντας τα αρώματα και το αλκοόλ της νέας σύνθεσης. Πολύ ιδιαίτερη είναι και η περίπτωση με το Δεκαράκι, το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο από Μοσχάτο, που κάνει πολύ ωραίες μείξεις με ελληνικά βότανα και αναπάντεχους συνδυασμούς με εξωτικά φρούτα.
Συνταγές με ελληνικά αποστάγματα
Αξίζει να στηρίξουμε όλοι την άνοδο των ελληνικών αποσταγμάτων και την προσπάθεια των bartenders να τα διαχειρίζονται με τόσο ενδιαφέρουσες προτάσεις. Μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να ξεκινήσουμε να πειραματιζόμαστε με συνταγές. Για να έχουμε ένα καλό αρχικό μπούσουλα ξεκινάμε με τις παρακάτω δροσερές και ευχάριστες συνταγές. Γίνονται γρήγορα, εύκολα και ανεβάζουν τη διάθεσή μας.
Sweet & Sour M
Υλικά
50ml M DRY Mastiha
3 φέτες πράσινο μήλο
25ml χυμό lime
15ml μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
Πάγος
Εκτέλεση: τοποθετήστε στο shaker 2 φέτες πράσινο μήλο και πιέστε τις με ένα γουδοχέρι (muddling). Προσθέστε την M DRY Mastiha, τον χυμό lime, το μέλι, πάγο και χτυπήστε καλά. Διπλοσουρώστε (double strain) και σερβίρετε σε ποτήρι old fashioned. Γαρνίρετε με 1 φέτα πράσινο μήλο και κανέλα.
One In Ten
Υλικά
45ml τσίπουρο Δεκαράκι
25ml χυμό lime
20ml simple syrup
12,5ml πουρέ passion fruit
1 σταγόνα angostura bitters
Πάγος
Εκτέλεση: τοποθετήστε στο shaker τα υλικά και χτυπήστε καλά. Σερβίρετε σε χαμηλό μεγάλο ποτήρι με πάγο και γαρνίρετε με μία γραμμή ξύσμα λεμονιού ή angostura bitters.
Anis & Cherry
Υλικά
50ml Oύζο Άδολο
½ lime κομμένο στα τέσσερα
2 γεμάτες κουταλιές γλυκό του κουταλιού βύσσινο
για τη γαρνιτούρα:
Stick κανέλας αρωματισμένη με ginger (τριμμένο)
Πάγος
Εκτέλεση: βάλτε τα κομμάτια του lime και το γλυκό βύσσινο μέσα σε ένα shaker. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τη μέθοδο muddling, πιέστε δηλαδή τα δύο υλικά με το ειδικό εργαλείο ώστε να βγάλουν τους χυμούς και τα αρώματά τους. Aν δεν έχετε το ειδικό εργαλείο, χρησιμοποιήστε το παραδοσιακό γουδοχέρι.
Στη συνέχεια, προσθέστε το Oύζο Άδολο και ανακατέψτε καλά το μείγμα σας (μέθοδος hard shaking). Αδειάστε το κοκτέιλ σας μέσα σε ένα ποτήρι caipir χωρίς να το σουρώσετε. Ολοκληρώστε τη δημιουργία σας γαρνίροντας το ποτήρι με το stick κανέλας. Σέρβιρετέ το μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού.
Φωτογραφίες: Diffords Guide