Follow us

Cocktails can be a Team Challenge!

Ένας Διαγωνισμός ήρθε να αποδείξει πως, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορεί να περάσει στα τέσσερα χέρια ενός «ζευγαριού» και να γίνει ομαδική υπόθεση…

Cocktails can be a Team Challenge!

Ποιος είπε πως το cocktail είναι υπόθεση ενός και μόνο; Και μιλάμε για τον «εκτελεστή», τον bartender βέβαια. Είναι γεγονός πως, αν εξαιρέσει κάποιος ορισμένες παρουσιάσεις flair, το cocktailing είναι δικαιολογημένα, σε μεγάλο βαθμό «μοναχική» δουλειά.

Cocktails can be a Team Challenge!

Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός bartending με θέμα τη Μεσόγειο, ο Skinos Mediterranean Cocktails Challenge, που φέτος συμπληρώνει τα 6 χρόνια ύπαρξής του, έχει αυτή τη φορά θεματολογία την πρωτότυπη φόρμα του “Team Challenge”, που αφορά την ομάδα, την κοινή προσπάθεια, το fun, την αλληλοστήριξη και τον συναγωνισμό.
Bartenders από Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Λίβανο, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν το «ταίρι» τους, με το οποίο μελέτησαν, δοκίμασαν, μύρισαν, ήπιαν και ανάμιξαν παρέα, πρωτότυπα μεσογειακά cocktails.
Η κορύφωση όλης της διαδικασίας είναι ο Tελικός, που θα γίνει την Τρίτη 28 Ιουνίου στις 20:00 στον εντυπωσιακό χώρο του Hytra Restaurant, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με κριτές τρεις από τους πιο σημαντικούς Έλληνες bartenders: τον Δημήτρη Κιάκο, ιδιοκτήτη του The Gin Joint, τον Αλέξανδρο Σουρμπάτη, βραβευμένο σε πολλούς διαγωνισμούς και bar manager του Spinte bar στη Θεσσαλονίκη και ο Σπύρος Πατσιαλός, δημιουργός του γνωστούς site Huntingspirits.tv.
Στην παρουσίαση, ακολουθώντας το concept του φετινού Διαγωνισμού, θα βρίσκεται σαν «ζευγάρι» ο Σπύρος Κερκύρας, από τους γνωστότερους Έλληνες bartenders και ιδιοκτήτης της Bar Solutions και ο bartender και brand ambassador του Skinos, Πασχάλης Καψάλης.

Με αφορμή, λοιπόν, το συγκεκριμένο concept του διαγωνισμού και εν όψει του Τελικού, ζητήσαμε από δύο προηγούμενους νικητές να μοιραστούν μαζί μας σκέψεις τους, αλλά, κυρίως, cocktails.

Οι Γιώργος Μεγαλοκονόμος και Αργύρης Βενιαμίν, νικητές του ΜCC 2013 και 2015 αντίστοιχα και bartenders στο Noel, μας λένε μερικά λόγια σχετικά με την εμπειρία τους από τον διαγωνισμό και, παράλληλα με τα νικητήρια cocktails τους, μας ετοιμάζουν μια κοινή δική τους συνταγή.

- Πόσο σημαντικοί για την καριέρα ενός bartender πιστεύετε πως είναι οι διαγωνισμοί cocktails;

Α. Βενιαμίν: Θεωρώ πως είναι αρκετά σημαντικοί, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρχει εξέλιξη χωρίς αυτούς. Απλά, πέρα από αλλά πράγματα, πιστεύω πως είναι ένας ταχύς τρόπος εκμάθησης, καθώς σε βάζει σε εγρήγορση, δίνοντας σου κίνητρο. Η διαδικασία σύλληψης ιδεών, έρευνας και υλοποίησης αυτών μπορεί να εξελιχθεί από μόνη της σ' ένα περιεκτικό σεμινάριο, που περιλαμβάνει τεχνικές, υλικά, ακόμη και σκηνοθεσία μιας παράστασης η οποία πρέπει να πείσει κοινό και κριτές.
Γ. Μεγαλοκονόμος: Οι διαγωνισμοί cocktail είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία 7-8 περίπου χρόνια. Κάποιοι από αυτούς έχουν μεγάλη αίγλη. Θεωρώ ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη καριέρα ενός bartender, αλλά όχι το βασικό. Του δίνουν τη δυνατότητα για προβολή στο ευρύ κοινό, ακόμα και στο εξωτερικό. Σίγουρα, όμως, αν κάποιος μείνει μόνο σε αυτό, σίγουρα δε θα προχωρήσει. Άλλωστε, το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στη κορυφή αλλά να καταφέρεις να μείνεις εκεί.

- Τι θυμάστε χαρακτηριστικά από τη δική σας συμμετοχή στο MCC;

Γ.Μ. : Αυτό που θυμάμαι είναι η πολύ μεγάλη προετοιμασία, τόσο για τον ημιτελικό αλλά κυρίως για τον τελικό. Τα λόγια μου αλλά και τις ακριβείς κινήσεις τις είχα κάνει πρόβα πάνω από 100 φορές (το λέω απολύτως σοβαρά!) σε διάστημα μίας εβδομάδας. Μάλιστα, ένα βράδυ πιάστηκα από τη σύζυγό μου να παραμιλάω, λέγοντας τα ίδια λόγια και στον ύπνο μου! Στον τελικό, απλά όλα μου βγήκαν φυσικά και όμορφα...

Α.Β. : Η πιο χαρακτηριστική στιγμή για μένα, ήταν η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που είναι γενικά μια στιγμή έντονη για όλους τους διαγωνιζόμενους. Τη στιγμή που άκουσα την ανακοίνωση του ονόματος του επιτυχόντος της τρίτης θέσης, καθησύχαζα τον εαυτό μου κι έλεγα <<ΟΚ , υπάρχουν άλλες δύο θέσεις>>. Ακούγοντας το όνομα του δεύτερου, ασυναίσθητα παρατήρησα τα χέρια μου να τρέμουν. Σ' αυτή τη φάση δεν μπόρεσα να με καθησυχάσω, απλά έμεινα να περιμένω την ανακοίνωση του ονόματος της πρώτης θέσης. Κι όταν ήρθε η στιγμή που άκουσα τη χαρακτηριστική φωνή του Σπύρου Αντωνόπουλου να ανάφερει <<And the oscar goes to...>>, κι αμέσως μετά τα πρώτα γράμματα του ονόματος <<Αργυ..>>, απλά όλα σταμάτησαν εκτός από την καρδιά μου κι ένα χαμόγελο που πρέπει να έφτανε μέχρι τ' αυτιά μου. Ήταν η στιγμή, που μπόρεσα να αφήσω στην άκρη το άγχος κι απλά να χαρώ για το αποτέλεσμα.

- Η νίκη σας στο MCC άλλαξε σε κάτι την καριέρα σας ή και εσάς τους ίδιους;

Γ.Μ. : Η νίκη στον διαγωνισμό μου έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψω σε διάφορα μέρη και, ταυτόχρονα, να γνωρίσω αρκετούς νέους ανθρώπους που σχετίζονται με τον χώρο του bartending και όχι μόνο. Ναι, σε μεγάλο βαθμό ο διαγωνισμός αυτός έδωσε στην καριέρα μου σημαντική ώθηση και σίγουρα κάποια πράγματα έγιναν πιο εύκολα μέσα από την αναγνωρισιμότητα που απέκτησα. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό και σίγουρα δεν μπορείς να επαναπαύεσαι ποτέ.

A.B. : Θεωρώ πως με βοήθησε, πηγαίνοντάς με ένα βήμα παρακάτω και δίνοντας μου την ευκαιρία να βρεθώ στο Tales of the cocktails, στη Νέα Ορλεάνη. Μεσ' από αυτή τη διοργάνωση είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ενδιαφέροντα σεμινάρια, να συναντήσω και να μάθω από σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, πράγμα το οποίο αισθάνομαι πως με γέμισε με καινούργιες ιδέες και θέληση για να πάω τη δουλειά μου παρακάτω. Όλη αυτή η εμπειρία λοιπόν με βοήθησε, δίνοντας μου καινούργιες εικόνες κι ένα παραπάνω κίνητρο.

Οι νικητήριες συνταγές και το νέο cocktail του Γιώργου και του Αργύρη

South of Heaven (cocktail του Γιώργου Μεγαλοκονόμου που κέρδισε το Mcc13)
50 ml Skinos mastiha spirit
30 ml Cocchi Americano
15 ml Fernet Branca
3-4 δόσεις σέλερι bitters

Εκτέλεση
Αναδεύουμε όλα μας τα υλικά με πάγο στο mixing glass και σουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου κουπέ. Γαρνίρουμε με ένα φύλλο ή μικρή κορυφή δυόσμου και Lime zest.

Orchard Crusta (cocktail του Αργύρη Βενιαμίν που κέρδισε το Mcc15)

50 ml Skinos Mastiha Spirit
10 ml Cynar liquer
25 ml φρέσκο χυμό λεμόνι
10 ml σιρόπι μελιού
2 κουταλιές σπιτικό περγαμόντο

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.

Το κοινό cocktail του Γιώργου και του Αργύρη

Greenhorn
40 ml vodka
30 ml skinos mastiha spirit
30 ml φρέσκο χυμό λάιμ
10 ml σιρόπι ζάχαρης
8 φύλλα βασιλικού
2 δόσεις σέλερι bitters
Ασπράδι αβγού

Εκτέλεση
Χτυπάμε όλα μας τα υλικά με πάγο στο shaker και σουρώνουμε ξανά μέσα στο shaker και αυτή τη φορά χτυπάμε χωρίς πάγο (dry shake) για να κάνει πλούσιο αφρό. Διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι τύπου κουπέ και γαρνίρουμε με ένα φύλλο βασιλικού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.