Follow us

Havana Club, με αγάπη από την Κούβα

Το Havana Club, πριν ακόμα το γευτούμε, μας ταξιδεύει στην εξωτική πατρίδα του. Το διάσημο ρούμι εκφράζει την ψυχή της Αβάνας, σερβίρεται παράλληλα με την ιστορία της και δημιουργεί έναν μύθο. Σ' αυτόν θέλουμε να βουτήξουμε και να μάθουμε τα πάντα! Ακολουθείστε μας, σε μια εις βάθος γνωριμία με το Havana Club...

Havana Club, με αγάπη από την Κούβα

Ήδη από την αρχή, όταν ενώνεται η μελάσα με τη μαγιά και το νερό, μέχρι το τελικό spirit, που βγαίνει από τα βαρέλια για να κατακτήσει τους ουρανίσκους μας, η πορεία είναι συναρπαστική. Αν προσθέσουμε τα διαφορετικά στυλ, τα θρυλικά και σύγχρονα cocktails, τους τρόπους απόλαυσης, η γνωριμία γίνεται ακόμα πιο ελκυστική…

Το ρούμι έχει πατρίδα: την Κούβα

Με το ζαχαροκάλαμο να υπάρχει σε αφθονία και το υπέροχο κλίμα της Κούβας να σιγοντάρει, ήταν αναμενόμενο να γεννηθεί εκεί ένα μοναδικό spirit. To ρούμι, κατά τη διάρκεια της εντυπωσιακής πορείας του, φλέρταρε με την ελευθερία, με τον τυχοδιωκτισμό και την απόλαυση ή, με άλλα λόγια, γοήτευσε του ιθαγενείς, τους πειρατές, τους διανοούμενους και τους… Αμερικάνους. Έγινε σημαία για έναν ολόκληρο λαό και ενίσχυσε έναν προορισμό. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι βάσεις για την ποιότητα του ρουμιού μπήκαν το 1800, όταν ο πατέρας του κουβανέζικου spirit, Pedro Diago, έφερε καινοτομίες στον τρόπο της αποθήκευσης και έκανε πράξη τις πρώτες προσπάθειες παλαίωσης. Η επόμενη επαναστατική αναβάθμιση του μέχρι πρότινος σκληρού ποτού, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Σε αυτή την περίπτωση, έκανε το ντεμπούτο του ένα είδος ελαφρύτερου ρουμιού, που έκανε θραύση και αποτέλεσε τον πρόγονο του σημερινού ντελικάτου τύπου. Mε βάση πάντα το ρούμι, δικαίως η Κούβα έχει χαρακτηριστεί Μέκκα των cocktails. Ακόμα και σήμερα, συγκεντρώνει επισκέπτες από όλο τον κόσμο για να γευτούν τα μιξ ποτά του. Είναι ένα όνειρο πολλών το να βρεθούν σε ιστορικές μπάρες, όπως είναι το Floridita, εκεί όπου γεννήθηκε το Daiquiri ή το Bodeguita del Medio, που λένε πως φτιάχνει το καλύτερο Mojito. Σε αυτά τα μαγαζιά θαμώνες υπήρξαν ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Ερολ Φλιν, η Γκρέτα Γκάρμπο και φυσικά ο Έρνεστ Χεμινγούει… Στην πράξη, αυτή η άνθιση των bars στην Αβάνα ξεκίνησε από το 1920, την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, που έφερε τους καλύτερους bartenders στη Κούβα, δημιούργησε το Club de Cantineros και τρέλανε τους Αμερικάνους ταξιδιώτες... Σε όλες αυτές τις εξελίξεις, το ρούμι Havana Club ήταν συνοδοιπόρος και μέχρι σήμερα ακολουθεί όλες τις παραδόσεις στην παραγωγή του ρουμιού και εκφράζει σε κάθε γουλιά του την υπέροχη ατμόσφαιρα της Αβάνας.

Havana Grand Prix

Havana Club, με αγάπη από την Κούβα

Φυσικά, η Κούβα δεν έχει στηρίξει τη δημοφιλία της σε δυο μόνο cocktails. Το ρούμι ταιριάζει σε πολλά μιξαρίσματα και ήταν επόμενο να ακολουθήσουν πολλά ακόμα μυθικά και all time classic cocktails -βλέπε El presidente, Cuba Libre, Mary Pickford, Hemingway Special, Saoka και πολλά ακόμα. Η ετικέτα Havana Club σε όλα αυτά τα μιξ έδινε το "παρών" και προχωρούσε παραπέρα: ενθάρρυνε και υποστήριζε τη δημιουργία νέων cocktails. Απόδειξη, το γεγονός ότι από το 1996 διοργανώνει το International Grand Prix, προκαλώντας κορυφαίους bartenders από ολόκληρο τον κόσμο να συμμετάσχουν και να προτείνουν το δικό τους μοναδικό cocktail με βάση το ρούμι.

Οι διαδοχικές παλαιώσεις του Havana Club

Για να φτάσουμε, όμως, στο Havana Grand Prix και να μιλήσουμε για κορυφαία cocktails, πρώτα από όλα πρέπει να εξασφαλίσουμε την ποιότητα του ποτού. Το Havana Club επιλέγει τις best of the best μελάσες και δημιουργεί ένα premium μείγμα μαζί με επιλεγμένη μαγιά και κρυστάλλινο νερό. Το πολύτιμο μείγμα ζυμώνεται για αρκετές ημέρες και μόλις τελειώσει η πρώτη διαδικασία πάμε στο επόμενο βήμα, δηλαδή την απόσταξη. Από την απόσταξη συλλέγεται η καρδιά, το aguardiente. Το aguardiente, στη συνέχεια, περνάει από διάφορα διαδοχικά στάδια παλαίωσης και ανάμειξης, ώστε να προκύψει το ρούμι βάσης. Και όχι, εδώ δεν έχουμε τελειώσει. Αντίθετα, σε αυτό το σημείο ξεκινάει το πιο σημαντικό μέρος. Η βάση συμπληρώνεται με φρέσκο απόσταγμα ζαχαροκάλαμου, παλαιώνεται και αφήνεται στα χέρια του Maestro Ronero, που θα κάνει τις τελικές μίξεις, ώστε να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η διαδοχική τέχνη παλαίωσης είναι εμπνευσμένη από την παραδοσιακή διαδικασία. Το Havana club την ακολουθεί πιστά -μάλιστα όλα τα ρούμια της οικογένειας είναι παλαιωμένα και καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, που θα ανακαλύψουμε τώρα αμέσως.

To Ηavana Club έχει στυλ

Οι Maestro Roneros είναι οι θεματοφύλακες του Havana Club και επιβλέπουν όλη τη διαδικασία παραγωγής, από την αρχή. Το έργο τους στηρίζεται στη λεπτομέρεια και πρέπει να κάνουν τα σωστά παντρέματα για να προκύψουν οι διαφορετικές ετικέτες και κατηγορίες του Havana Club. Σήμερα, επικεφαλής της σημαντικής ομάδας είναι ο Don Jose Navarro. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε, ότι ο κάθε Maestro πρέπει να εκπαιδευτεί για δεκαπέντε χρόνια και να αφήσει τις δημιουργίες του να παλαιώσουν για να τις βρουν οι επόμενοι.

Havana 3 Anos

Μετά από τρία χρόνια παλαίωσης, το ανοιχτόχρωμο Havana μας καλωσορίζει με αρώματα αχλαδιού, μπανάνας, βανίλιας, σοκολάτας και ξύλου. Το στόμα δροσερό, ευχάριστο και αρωματικό, είναι ό,τι πρέπει για ένα τέλειο Mojito ή, γιατί όχι ,για καλή συντροφιά δίπλα σε οστρακοειδή όπως οι γυαλιστερές.

Havana Anejo Reserva

Από την πρώτη επαφή, το κεχριμπαρένιο reserva είναι φινετσάτο και απαλό. Δοκιμάζοντας πιο προσεκτικά, τον ουρανίσκο γαργαλάνε νότες καπνού, κακάο, καφέ και μπαχαρικών. Όπως φαίνεται, είναι ιδανική περίπτωση για straight δοκιμές, για ζευγάρια με γλυκά όπως το tiramisu ή μια crème brulée και για ένα πολύ καλό Cuba Libre.

Havana Anejo 7 Anos

Ανεβαίνουμε σε ηλικία, για ένα ξεχωριστό ρούμι που χρειάζεται περίπου 14 χρόνια για να κυκλοφορήσει και περιέχει blends με ηλικία τουλάχιστον 7 ετών. Το αποτέλεσμα είναι σύνθετο και πληθωρικό. Στη μύτη, τα γλυκά φρούτα φλερτάρουν τα μπαχαρικά και κυρίως τη βανίλια. Για να το απολαύσετε, αρχικά πρέπει να το δοκιμάσετε σκέτο, μετά μπορείτε να πειραματιστείτε με ποτά τύπου old fashioned και στο τραπέζι μπορείτε να το βάλετε δίπλα σε πάπια.

Selection de Maestros

Ένα από τα πιο αγαπημένα super premium ποτά προέρχεται από τη συνεργασία των Maestros και την παλαίωση σε τρία διαφορετικά βαρέλια. Συγκεκριμένα, οι θεματοφύλακες συγκεντρώνουν τα καλύτερα παλαιωμένα ρούμια, κάνουν τις κατάλληλες αναμείξεις και τα αφήνουν να παλαιώσουν εκ νέου σε επιλεγμένα βαρέλια. Μόλις το σερβίρετε, στροβιλίστε το ποτήρι και αμέσως θα σας έρθουν γοητευτικά αρώματα από ψημένο πεκάν, πικάντικα μπαχαρικά και καραμελωμένα φρούτα. Το στόμα είναι βελούδινο και πληθωρικό. Σίγουρα το δοκιμάζετε αρχικά σκέτο και, αν θέλετε να το ταιριάξετε με φαγητό, είναι καλή ιδέα να το συνοδεύσετε με ένα μοσχαρίσιο φιλέτο.

Havana Anejo 15 Anos

Αξίζει να το ψάξετε, γιατί κυκλοφορεί σε περιορισμένες ποσότητες, και να το δοκιμάσετε. Σπάνιο και μοναδικό, έχει ένα γοητευτικό μπουκέτο αρωμάτων από δαμάσκηνα, σταφίδες, γλυκά φρούτα, ξύλο, σοκολάτα, καφέ, καπνό και μπαχαρικά. Το στόμα είναι απρόσμενο, γεμάτο, πληθωρικό και με πολύ μεγάλη επίγευση. Όπως και να το δοκιμάσετε, σκέτο ή παρέα με ένα σουφλέ σοκολάτας, το σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά.

Havana Club Union

Για το τέλος, μια ειδική περίπτωση, που θα κρατήσετε για special περιστάσεις. Αυτό το Havana είναι το αποτέλεσμα της ένωσης δυο σπουδαίων κουβανέζικων ονομάτων. Του Havana, που υπογράφει ο Maestro Asbel Morales και του Cohiba, που υπογράφει ο Master Habeno sommelier πούρων, Fernado Fernandez. Τη μύτη πλημμυρίζουν αρώματα βανίλιας, σοκολάτας, καρύδας και εσπεριδοειδών. Εννοείται πως το πίνετε σκέτο και βάζετε στην παρέα μόνο ένα καλό πούρο.

Havana στο shaker για classic στιγμές

Αυτά τα cocktails έχουν γράψει ιστορία και έχουν χτυπηθεί στο shaker εκατομμύρια φορές. Είναι εύκολα, γρήγορα και καλό είναι να γίνονται σωστά. Ετοιμάστε αυθεντικές κουβανέζικες βραδιές στο σπίτι, στη στιγμή!

Το Mojito του La Bodeguita del Medio

Υλικά

2 κ.γ. ζάχαρη
χυμός μισού lime
δύο κλαδάκια φρέσκια μέντα
45ml Havana Club Añejo 3 Ετών
90ml ανθρακούχο νερό

Εκτέλεση: σε ψηλό ποτήρι, βάλτε τη ζάχαρη, το χυμό lime, τη μέντα και το ανθρακούχο νερό, και πιέστε με ένα μικρό γουδοχέρι. Προσθέστε το Havana Club 3 ετών και τέσσερα παγάκια, ανακατέψτε και γαρνίρετε με ένα κλαδάκι μέντας.

To Daiquiri του El Floridita

Υλικά
2 κ.γ. λευκή ζάχαρη χυμός μισού lime μερικές σταγόνες λικέρ Maraschino 1 κούπα θρυμματισμένος πάγος 60ml Havana Club Añejo 3 Ετών

Εκτέλεση: αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ηλεκτρικό μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, και σερβίρετε σε παγωμένο ποτήρι Daiquiri.

El Nacional του ξενοδοχείου Nacional de Cuba

Υλικά

50ml Havana Club 3 Anos
10ml μπράντι βερίκοκο
25ml φρέσκο χυμό ανανά
10ml σιρόπι ζάχαρης
20ml φρέσκο χυμό λάιμ

Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε πολύ καλά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε στο ποτήρι με γαρνιτούρα φλούδα λάιμ.

Canchachara (το πρώτο κουβανέζικο cocktail)

Υλικά

50ml Havana club 3 Anos
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
25ml σιρόπι μελιού

Εκτέλεση: ανακινούμε όλα τα συστατικά καλά στο shaker και σερβίρουμε.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.