Follow us

Summer Cocktails: η θριαμβευτική επιστροφή των bitters και των βερμούτ

Είστε έτοιμοι για μια καλοκαιρινή βουτιά στα κλασικά cocktails, που ανεβάζουν τους summer τόνους; Παίρνουμε δροσερή ανάσα με τη βοήθεια της brand Ambassador του Campari, Διονυσίας Σακελλαρίου…

Summer Cocktails: η θριαμβευτική επιστροφή των bitters και των βερμούτ

Το φετινό καλοκαίρι, το “λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου”, μεταφράζεται σε λίγο bitter, λίγο βερμούτ και τη σόδα μου! Οι δροσερές και ελαφριές μείξεις, τύπου spritz, κάνουν εντυπωσιακή summer καριέρα και ενισχύουν με σπιρτάδα τις περισσότερες cocktail λίστες της αθηναϊκής μπαρ σκηνής -και όχι μόνο. Μαζί με την Brand Ambassador του Campari Διονυσία Σακελλαρίου, κάνουμε μια βουτιά στα βασικά συστατικά, που συνθέτουν τα πιο καλοκαιρινά cocktails. Πολλά από αυτά, όπως είναι τα bitters, κάνουν δυναμική επιστροφή στις μπάρες και γίνονται βάση για παιχνιδιάρικα cocktails. Μερικά τέτοια θα μάθουμε να ετοιμάζουμε, με εύκολες συνταγές, που μοιράζεται μαζί μας η Διονυσία. Κοκτέιλ που θα μας βοηθήσουν να βγάλουμε το καλοκαίρι, όπου και αν είμαστε, ευχάριστα και αναζωογονητικά.

H εδραίωση των ελαφριών και ευκολόπιοτων μείξεων συνοδεύεται από τη θριαμβευτική επιστροφή σε παγκόσμιο επίπεδο των bitters. Οι καταναλωτές, τα τελευταία χρόνια, αναζητούν νέες γευστικές ευμπειρίες και διευρύνουν τη γευστική τους παλέτα. Αυτό σημαίνει, ότι ανάμεσα στις γλυκές και ξινές γεύσεις, που κυριαρχούν στις προτιμήσεις, μπήκαν εμβόλιμα οι γοητευτικές πικρές νότες. Οι σύγχρονοι drinkers δείχνουν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον στις πικρές γευστικές αποχρώσεις. Το ίδιο και οι bartenders, σε όλες τις μητροπόλεις των cocktails, δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τα bitters ποτά και δημιουργούν ευφάνταστες συνταγές με ντελικάτη, πικρή επίγευση.

Πικρές ιστορίες με κόκκινες πινελιές

Summer Cocktails: η θριαμβευτική επιστροφή των bitters και των βερμούτ

Κάνοντας ένα γρήγορο flash back στη διαδρομή των bitters, διαπιστώνουμε πόσο μεγάλη είναι η πορεία τους μέχρι την επιτυχημένη σημερινή επάνοδο τους. Το κουβάρι ξεκινάει εκατοντάδες χρόνια πίσω, από τα μοναστήρια. Οι μοναχοί είναι οι πατέρες των πικρών ποτών, με μυστικές συνταγές, που πάντρευαν βότανα και εκχυλίσματα φυτών με μπαχαρικά. Η πρώτη τους δηλωμένη χρήση αφορούσε ιατρικούς λόγους, που είχαν να κάνουν κυρίως με θέματα πέψης και στομαχιού. Τα συνήθη συστατικά των bitters είναι οι ρίζες γενιτιανής, η αγριαψιθιά, η αρτεμισία, η κινίνη, οι φλοίδες εσπεριδοειδών και οι ρίζες αγγελικής.

Το 1860, ο Gaspare Campari στην Novara της Ιταλίας συνδύασε βότανα με αρωματικά φυτά και σάρκα φρούτων και τα βύθισε στην αλκοόλη. Το αποτέλεσμα ήταν ένα κατακόκκινο ποτό, που μέχρι σήμερα παραμένει το ίδιο γευστικά και κάνει θραύση. Ο λόγος για το iconic Campari, που έδωσε άλλη ώθηση στην κατηγορία των bitters και τα έβαλε μέσα στα bar.

Δοκιμάζοντας το Campari, ξυπνάνε οι αισθήσεις. Το έντονο αλκοόλ αγκαλιάζει τα δροσερά βότανα και τα φρέσκα εσπεριδοειδή. Το στόμα είναι αναπάντεχο, ευχάριστο, πικρό, με την πληθωρική παρουσία των πορτοκαλιών. Η επίγευση είναι πολύ μεγάλη, βοτανική, με γοητευτικό bitter χαρακτήρα. Το Campari είναι το επίσημο bitter για τα δημοφιλή Negroni και Americano. Αποτελεί επίσης συστατικό έμπνευσης για πολλές καινούργιες συνταγές που σημειώνουν επιτυχία.

To καλοκαίρι έχει πορτοκαλί αποχρώσεις

Ένα άλλο πολύ δυνατό brand είναι το Aperol. Tα αδέρφια Barbieri, δημιούργησαν το 1919 στην Πάντοβα της Ιταλίας, ένα πορτοκαλί ποτό, που μοσχοβολάει εσπεριδοειδή και έχει μια φοβερή πικρή επίγευση. Γρήγορα έγινε talk of the town και μερικά χρόνια αργότερα το 1950 κατέκτησε τον κόσμο, με μια μικρή προσθήκη. Σερβιρίστηκε στο ποτήρι μαζί με prosecco και σόδα. Το διάσημο Aperol Spritz σήμερα είναι το νούμερο ένα cocktail σε κατανάλωση, φέρνοντας μαζί του ακόμα και στην ελληνική bartending σκηνή, τη συνήθεια του aperitivo.

Επιστροφή νούμερο δυο: τα βερμούτ

Η δεύτερη κατηγορία, που μετά από πολλά χρόνια παραμονής στο περιθώριο, έχει βρεθεί πάλι δυναμικά στο προσκήνιο, είναι τα βερμούτ. Τα βερμούτ, τα τελευταία χρόνια κάνουν δεύτερη καριέρα. Δεν είναι λίγα τα μπαρ που φτιάχνουν τις δικές τους συνταγές ή τα μαγαζιά που ανοίγουν αποκλειστικά με βερμούτ.

Στην Ελλάδα, οι ετικέτες που κυκλοφορούν αυξάνονται συνεχώς, ανάμεσα σε αυτές βρίσκουμε πλέον και κάποιες ελληνικές, ενώ πριν από λίγα χρόνια άνοιξε το Odori στο κέντρο, η πρώτη ελληνική βερμουτερία.

Τα βερμούτ, δηλαδή οι ενισχυμένοι οίνοι, που έχουν αρωματιστεί με διάφορα βότανα ( οπωσδήποτε κάποιο από την οικογένεια της αψιθιάς, ρίζες, φλοιούς, άνθη, σπόρους) και μπαχαρικά, αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους mixologists, που τα χρηιμοποιούν σε ευχάριστες συνταγές με χαμηλό αλκοόλ. Το καλοκαίρι, είναι πολύ ωραία να τα δοκιμάσετε δροσερά, με λίγο πάγο και να προσθέσετε λίγο τόνικ ή σόδα. Η ανακαλύψη του τόνικ το 1767 ήταν πολύ σημαντική. Το τόνικ αποτελείται από νερό, διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα και κινίνη και δίνει ζωντάνια και σπιρτάδα σε πάρα πολλές μείξεις.

Επιστρέφοντας στα βερμούτ, αξίζει να αναφέρουμε το πρωτοποριακό Cinzano, που δημιουργήθηκε από τα αδέρφια Cinzano, όταν άνοιξαν το πρώτο τους μαγαζί στο Τορίνο, το 1757. Η ετικέτα Cinzano Rosso είναι εξαιρετική, με τα αρώματα βανίλιας, κόκκινων φρούτων, βύσσινων, μελιού, μπαχαρικών και αρτεμισίας. Η premium ετικέτα Cinzano 1757 είναι ιδανική για cocktails, καθώς εμπλουτίζεται με αρώματα αποξηραμένων σύκων, καπνού, πικάντικων μπαχαρικών και γλυκόριζας.

Οι καλοκαιρινές συνταγές

Τα bitters, τα βερμούτ, το τόνικ και η σόδα πρωταγωνιστούν στις δροσερές συνταγές και φτιάχνουν γρήγορα και εύκολα το πιο ελκυστικό καλοκαιρινό σκηνικό. Η Διονυσία Σακελλαρίου μας προτείνει τρεις συνταγές για να περάσουμε καλά.

Η Διονυσία Σακελλαρίου

Classic Aperol Spitz
60 ml Prosecco Cinzano Dry
60 ml Aperol
Προσθήκη soda water scweppes.
Εκτέλεση: βάζουμε τα υλικά σε ένα ποτήρι κρασιού και προσθέτουμε τη σόδα.

Fig and Yarrow
50 ml Aperol
10 ml λικέρ αρμπαρόριζα
20 ml fig πουρέ
Top up scweppes soda water.
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο ποτήρι, γεμίζουμε με τη σόδα και γαρνίρουμε με αποξηραμένα μανιτάρια και φλοίδες καρότου.

Parrots &Carrots
50 ml Aperol
10 ml λικέρ lemongrash
10 ml φρέσκο lime
30 ml πουρέ καρότου
2 δόσεις angostura bitter.
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι coupete και γαρνίρουμε με πούδρα εσπεριδοειδών και μια μικρή κορυφή δυόσμου.

Τα cocktails μπορείτε να τα δοκιμάσετε στα bar με τα οποία συνεργάζεται η Διονυσία, το Pere Ubu και το Zillers, που αποτελούν κατάλληλα summer στέκια ή να τις ετοιμάσετε μόνοι σας και να τις απολαύσετε με τους φίλους σας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.