Follow us

Montelobos, ένα Mezcal με έντονη προσωπικότητα

Καπνιστά αρώματα και επίγευση από οργανική αγαύη συνδυάζονται τέλεια στο ποτήρι σου.

Montelobos, ένα Mezcal με έντονη προσωπικότητα

Το όνομά του σημαίνει «βουνό των λύκων» και το έχει δανειστεί από το βουνό της Oaxaca του Μεξικό, στους πρόποδες του οποίου καλλιεργείται βιολογικά η αγαύη espadin, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του. Το Montelobos, παρότι νέο (έκανε το ντεμπούτο του το 2012), είναι ήδη τόσο θρυλικό όσο και το βουνό από το οποίο πήρε το όνομά του. Γιατί πίσω του κρύβονται δύο πολύ σημαντικοί άνθρωποι που συνασπίστηκαν προκειμένου να φτιάξουν το καλύτερο μεσκαλ της εποχής του -και φαίνεται πως το κατάφεραν.

Ο Ιβάν Σαλντάνα, θεωρείται ειδικότερος των ειδικών στην αγαύη -είναι βιολόγος και έχει διδακτορικό πάνω στο φυτό. Ο Don Abel Lopez ειναι 5ης γενιάς μεσκαλέρο – εν ολίγοις εδώ και πέντε γενιές η οικογένειά του ασχολείται με την παραδοσιακή παρασκευή μεσκάλ. Οι ντόπιοι ευχαριστούν το Θεό που αυτοί οι δύο συναντήθηκαν γιατί μαζί ήταν λογικό να είναι αξεπέραστοι. Συνδύασαν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, το σεβασμό τους στο φυτό της αγαύης και στην παράδοση της παρασκευής του μεσκάλ, βασίστηκαν σε αυτές τις παραδοσιακές μεθόδους που ήξεραν καλά, συνδυάζοντάς τις με σύγχρονες τεχνικές ώστε να φτιάξουν ένα ποτό ισορροπημένο, αλλά και περίπλοκο, πιο στρογγυλοποιημένο από οποιοδήποτε άλλο μεσκάλ κυκλοφορεί. Μαζί επέλεξαν βιολογική αγαύη της ποικιλίας espadin και μαζί δούλεψαν την παραδοσιακή διαδικασία απόσταξης της οικογένειας Lopez για να αναδείξουν τις μοναδικές γεύσεις της ποικιλίας αυτής.

Montelobos, ένα Mezcal με έντονη προσωπικότητα

Η διαδικασία γίνεται στο χέρι, ξεκινάει από τα χωράφια της 100% οργανικής αγαύης η οποία ψήνεται σε ηφαιστειογενείς πέτρες μέσα στο γη και συνθλίβεται με τον παραδοσιακό τρόπο, με την τεράστια ηφαιστειογενή πέτρα tahona. Η ζύμωση γίνεται με φυσικό τρόπο, σε συνθήκες που έχουν ορίσει επακριβώς οι δύο άντρες, και δεν προστίθεται έξτρα ζυμομύκητας, γεγονός που κάνει το Montelobos να έχει μια τόσο ισορροπημένη γεύση, η απόσταξη είναι διπλή σε copper pot still αποστακτήρες. Τέλος, σύμφωνα με την παράδοση, στη φωτιά όπου ψήνεται η αγαύη ρίχνονται πιπεριές τσίλι, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Για αυτό και εκτός από τα στοιχεία καπνού και ξύλου, πράσινης και ψημένης αγαύης, πιπεριού και βανίλιας που βγάζει στη γεύση, στο απολύτως ισορροπημένο τελείωμα θα ανιχνεύσει κανείς και τόνους τσίλι και μαύρης σοκολάτας. Στη μύτη θα βρει κανείς γλυκάνισο, μπανάνα, ανανά, σπαράγγια και καπνό.
Τι είναι λοιπόν ο Montelobos Mezcal Joven; Είναι ένα χειροποίητο έργο αγάπης. Είναι παράδοση. Είναι το μεσκάλ στα καλύτερα του.
Και τα καλύτερα έρχονται καθώς τις επόμενες μέρες θα έχουμε στην Ελλάδα και το νέο Montelobos Tobala από οργανικές αγάυες της ποικιλίας αυτής, καθώς και το Montelobos Ensamble από οργανικές αγάυες από τις ποικιλίες Tobala, Espadin, και Papalote.

Δοκιμάστε το και σε cocktail.

H συνταγή
Montelobos Paloma

Υλικά
50ml montelobos mezcal
10ml ancho reyes λικέρ τσίλι
10ml φρέσκο χυμό λάιμ
Απογεμίζουμε με 3 cents grapefruit soda

Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε Mixing glass, εκτός από τη σόδα. Τα ανακατεύουμε καλά για μερικά δευτερόλεπτα και συμπληρώνουμε με τη σόδα. Γαρνίρουμε με αλάτι στο χείλος του ποτηριού.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.