Follow us

Ρούμι και ουίσκι σε γευστικό τετ-α-τετ στο Ζάππειο

Το δεύτερο Athens Rum & Whiskey Festival προχωρά ένα βήμα παραπέρα τη μύηση καταναλωτών και επαγγελματιών στον πλούσιο κόσμο του ρουμιού και (από φέτος και) του ουίσκι.

Ρούμι και ουίσκι σε γευστικό τετ-α-τετ στο Ζάππειο

Το Athens Rum & Whiskey Festival συνδιοργανώνεται από το «Baba Au Rum» για δεύτερη χρονιά, αυτό το Σάββατο 30/9 και την Κυριακή 1/10, με σκοπό να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τη μύηση καταναλωτών και επαγγελματιών στον πλούσιο κόσμο του ρουμιού και του ουίσκι μέσα από γευσιγνωσίες, ομιλίες, σεμινάρια και masterclasses.

Ρούμι και ουίσκι σε γευστικό τετ-α-τετ στο Ζάππειο

Με αφορμή την περσινή, πρώτη διοργάνωση του Athens Rum Festival, ο Θάνος Προυναρούς, ιδιοκτήτης του βραβευμένου «Baba Au Rum» που το συνδιοργανώνει, μας… διευκόλυνε λέγοντάς μας ότι η λέξη «ρούμι» έχει ελληνοποιηθεί και, άρα, κλίνεται, ενώ περιέγραφε το σκοπό του φεστιβάλ ως εξής: «Μ’ αυτήν τη γιορτή, που απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε απλούς καταναλωτές, επιχειρούμε να δείξουμε ότι το ρούμι είναι ένα ευγενές απόσταγμα, αλλά και να αναδείξουμε την ποικιλομορφία του, από το λευκό, ελαφρύ μέχρι το πολύ ώριμο ρούμι, που το απολαμβάνεις όπως ένα πολύ καλό κονιάκ». Έπειτα από ένα χρόνο, ενόψει της δεύτερης διοργάνωσης, ο πολυάσχολος (τον πετύχαμε στην Cocktail Week της Γενεύης αλλά και να προετοιμάζει το εβδομαδιαίο pop-up bar του «Baba Au Rum» στο Βερολίνο) και διεθνώς αναγνωρισμένος rum expert εκτιμάει ότι το φεστιβάλ κατοχυρώθηκε στη συνείδηση του εγχώριου industry αλλά και των ψυλλιασμένων καταναλωτών ως μια «ποιοτική» διοργάνωση. Φέτος πάει ένα βήμα παραπέρα στη μύηση των καταναλωτών και στην επιμόρφωση των επαγγελματιών εμπλουτίζοντας τη θεματική του με το ουίσκι (και μετονομάζεται σε Athens Rum & Whiskey Festival), ένα spirit που, όπως και το ρούμι, μπορεί να αγγίξει τις πιο εκλεκτές, πολυσύνθετες και πολύπλευρες γευστικές διαστάσεις.

Ο Allen Smith, master blender της Mount Gay, θα μιλήσει για τα Bajan rums

Σ’ αυτή την εξερεύνηση των δύο spirits, που μπορεί τη μία να σε οδηγήσει στις γαλλικές αποικίες της Καραϊβικής για να δοκιμάσεις τα χορτώδη και γήινα αγροτικά ρούμια κι από την άλλη στην Ιρλανδία για να γνωρίσεις την εγχώρια κουλτούρα της παραγωγής ουίσκι, ξεναγοί σου θα είναι ειδικοί απ’ όλο τον κόσμο. Την ποτο-περιήγηση σ’ αυτές τις δύο τοποθεσίες θα αναλάβουν αντίστοιχα ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος, νικητής του ελληνικού τελικού του Angostura Rum Global Cocktail Challenge και head bartender στο «9Bήτα Ηοme Bar» (θα δώσει έμφαση στα Saint James), και ο Hugh Mac Gabhann, εμπορικός διευθυντής στην Ευρώπη του Teeling Whiskey, το οποίο κέρδισε έξι βραβεία στο διαγωνισμό Irish Whiskey Masters τον περασμένο Ιούλιο (φτάνοντας τα 116 μέσα σε τέσσερα χρόνια). Σε άλλες παράλληλες εκδηλώσεις θα δώσουν τα φώτα τους ο Allen Smith, master blender της Mount Gay εδώ και επτά χρόνια, που γνωρίζει άριστα τα ρούμια των Μπαρμπέιντος, ο Jimmy Bertazzoli, ο οποίος θα μιλήσει για την cachaça, καθώς και εκπρόσωποι των brands Plantation, Bruichladdich, Dictador, Bitter Truth και Douglas Laing. Στο εκθεσιακό σκέλος του φεστιβάλ, ετοιμάσου να δοκιμάσεις εκλεκτές ετικέτες ρουμιού και ουίσκι, κάποιες από τις οποίες δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Ο Sly Augustin θα αποκαλύψει τα μυστικά της επιτυχίας του «Trailer Happiness»

Ο Θάνος, ως ιδιοκτήτης ενός tiki bar που ανανεώνει αυτή την πολύχρωμη και νόστιμη κουλτούρα των cocktails με βάση το ρούμι, δηλώνει πολύ χαρούμενος που θα δώσει το «παρών» στο Athens Rum & Whiskey Festival το λονδρέζικο «Trailer Happiness». «Είναι ένα νεο-tiki bar που ανανεώθηκε πρόσφατα και κάνει μια πολύ σοβαρή δουλειά», μου λέει για το υπόγειο με τον ετερογενή διάκοσμο στο Νότινγκ Χιλ το οποίο κέρδισε το βραβείο του καλύτερου high volume cocktail bar στα φετινά Spirited Awards. Ο ιδιοκτήτης του (και επί χρόνια πελάτης προτού το αποκτήσει) Sly Augustin θα αποκαλύψει το Σάββατο στις 17:30 την τεχνογνωσία και τα μυστικά της επιτυχίας του «Trailer Happiness», ενώ οι bartenders του θα φτιάξουν cocktails το επόμενο βράδυ στο closing party του φεστιβάλ στο «Baba Au Rum».

Το Athens Rum & Whiskey Festival συνδιοργανώνεται από το «Baba Au Rum» και την ConfExpo Ltd αυτό το Σάββατο 30/9 και την Κυριακή 1/10 στο Ζάππειο. Με το εισιτήριο των 18€ για μία ημέρα και 30€ για το διήμερο (από την ιστοσελίδα http://www.athensrumfestival.com/el/ και στην είσοδο) παραλαμβάνετε έξι μάρκες για γευσιγνωσίες από τους εκθέτες και παρακολουθείτε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις, για τις οποίες θα τηρείται σειρά προτεραιότητας. Από τη γραμματεία του φεστιβάλ μπορείτε να προμηθευτείτε μία μάρκα στα 2€ και τρεις μάρκες στα 5€ για περισσότερες γευσιγνωσίες.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.