Follow us

Tito’s Vodka, το χειροποίητο spirit του Τέξας

Μια βότκα με χαρακτήρα, άρωμα και γεύση αναβαθμίζει τις καλοκαιρινές μείξεις και γίνεται η αφορμή για εύκολες δροσερές στιγμές.

Tito’s Vodka, το χειροποίητο spirit του Τέξας

Η Tito’s έκανε το επίσημο λανσάρισμά της στην Αθήνα και αξίζει να το διαδώσουμε.
Πριν από λίγο καιρό συναντηθήκαμε στο «The Clumsies» για να δοκιμάσουμε μια χειροποίητη βότκα. Να καλωσορίσουμε δηλαδή την άφιξη της εναλλακτικής Tito’s από την Sky Spirits. O ειδικός Παναγιώτης Καναβέτας έκανε τις απαραίτητες συστάσεις...
Έχει πολύ ενδιαφέρον η ιστορία της, που σχετίζεται με το όνειρο ενός ανθρώπου, του Tito Beveridge γεωλόγο από το Austin στο Τέξας. Ο Tito αρωμάτιζε βότκες και τις έκανε δώρο στους φίλους του. Σε ένα χριστουγεννιάτικο party το 1992, τον πλησίασε κάποιος και του είπε: «Εσύ δεν είσαι ο Vodka Guy, θα ήθελα να αγοράσω". Τότε του μπήκε η ιδέα για πρώτη φορά και άρχισε να το ψάχνει. Πήγε στις κάβες να δώσει τις αρωματισμένες βότκες του αλλά δεν τις ήθελαν. Αποφάσισε να φτιάξει βότκα από την αρχή και άρχισε μεγάλη έρευνα για την απόσταξη. Όλοι του έλεγαν ότι δεν πρόκειται να πάρει άδεια ή να βρει διανομέα. Τελικά κατέφερε και τα δυο. Έφτιαξε μόνος του τον πρώτο άμβυκα, πούλησε τις πρώτες φιάλες του και μετά επέστρεψε για να φτιάξει και άλλο άμβυκα. Σχεδόν κοιμόταν δίπλα στον αποστακτήρα.

Η Tito’s παράγεται σε μικρές παρτίδες, σε παλιούς άμβυκες και κάθε παρτίδα τεστάρεται με προσοχή. Η διαδικασία είναι όμοια με αυτή της παραγωγής των single malts και του κονιάκ. Χρονοβόρα και με πολλές λεπτομέρειες. Το αποτέλεσμα, όμως, αξίζει και με το παραπάνω.
Απόδειξη, ότι ο Tito δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον σημαντικό World Spirit Competition. Πήγε και επέστρεψε, βέβαια, με το διπλό χρυσό μετάλλιο. Η homemade Tito’s κοίταξε στα ίσα εβδομηνταδύο γνωστά brand βότκας και ξεχώρισε. Από τότε, όλα πήραν τον δρόμο τους, η Tito’s άρχισε να διαδίδεται από στόμα σε στόμα από όσους την δοκίμαζαν και γρήγορα έγινε varial.

Tito’s Vodka, το χειροποίητο spirit του Τέξας

Η δοκιμή
Στην πρώτη ανάγνωση, βγαίνει η σπιρτάδα και η θέρμη από το αλκοόλ. Κατόπιν, έρχονται οι τραγανές νότες των εσπεριδοειδών. Το στόμα έχει ένταση και φλερτάρει με τις πικάντικες νύξεις. Η επίγευση μένει και αφήνει μια ωραία αλκοολική αίσθηση. Αυτή η αίσθηση ενισχύει τις mixable ικανότητες. Πράγματι, η Tito’s μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική βάση σε πολλά cocktails τονίζοντας τα υπόλοιπα συστατικά. Στην παρουσίαση, εμείς δοκιμάσαμε τη συμμετοχή της σε συναρπαστικά Bloody Mary’s, που έφτιαξαν οι βραβευμένοι bartenders Θανάσης Κουζιόκας (Grooove Βόλος) και ο Βασίλης Κυρίτσης (The Clumsies). Στο Bloody Mary η ποιότητα της βότκας είναι πολύ σημαντική! Και η Titos έδωσε cocktails με ωραία υφή και πολυπλοκότητα.
O Θανάσης έψησε flakes μπέικον και έκανε τη δική του εκδοχή με bbq sauce και λεμόνι. Το μπέικον βουτάει στο ποτήρι και το αποτέλεσμα είναι πολύ ωραίο, ιδιαίτερο και ευχάριστο.

Ο Βασίλης δημιούργησε δυο συνταγές. Στη μια πρόσθεσε karamasala, sherry, πιπέρι, bourbon, λεμόνι, αλατισμένο μέλι infused με γάλα καρύδας και στο δεύτερο παντζάρι. Και οι δυο ευρηματικές προτάσεις έκαναν γκελ στον ουρανίσκο. Ειδικά το παντζάρι, αποδείχτηκε φοβερός παρτενέρ.
Ας κάνουμε το δικό μας Bloody Mary όσο πικάντικο μας αρέσει. Και μια extra ιδέα για να δημιουργήσουμε καλοκαιρινή διάθεση είναι ένα γρήγορο Tito’s Mule, με Tito’s, ginger ale και λεμόνι.


Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.