Follow us

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι

Ανάμεσα στις γευστικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ Ελλάδα ­Γιορτή Γεύσεις, ξεχώρισαν μερικά παιχνιδιάρικα ποτά με έντονη ελληνική ταυτότητα. Ας τα γνωρίσουμε!

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι

Ανάμεσα στις αμέτρητες γευστικές προτάσεις του φετινού φεστιβάλ Ελλάδα ­Γιορτή Γεύσεις, ξεχώρισαν μερικά παιχνιδιάρικα ποτά με έντονη ελληνική ταυτότητα. Ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει αξίζει να τα γνωρίσουμε, να τα δοκιμάσουμε δροσερά και να τα εμπλουτίσουμε με εύκολα υλικά που ανεβάζουν τη refreshing δράση τους.

Premium spirits αλά ελληνικά μας «φτιάχνουν» το καλοκαίρι

Είναι αλήθεια ότι μία από τις πιο δυνατές τάσεις της bartending σκηνής τα τελευταία χρόνια είναι τα «ψαγμένα» κοκτέιλ με βάση εμβληματικά ελληνικά ποτά. Οι τοπικές ποτοποιίες, με τη σειρά τους, εμπνέονται από το fine drinking, επενδύουν σε πειραματισμούς, κάνουν συνεργασίες με bartenders και κυκλοφορούν νέες προτάσεις που αναβαθμίζουν την κατηγορία των ελληνικών spirits. Αρκετά από αυτά πατάνε με δημιουργικό τρόπο σε παραδοσιακές συνταγές και τις ανανεώνουν και άλλα δημιουργούν καινούργιο πεδίο δράσης με αναπάντεχα αποτελέσματα.

Στο φεστιβάλ γεύσης του «α», που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην Τεχνόπολη, έλαμψαν με την... παρουσία τους κάποιες πολύ καλές τέτοιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα η πρωτοπόρος Mdry, μια ετικέτα που αξιοποιεί τις αρετές της παραδοσιακής μαστίχας, τις εξελίσσει και δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο στην κατανάλωσή της. Δεν πρόκειται για άλλο ένα λικέρ μαστίχας, αλλά για ένα εξαιρετικό, ολοκληρωμένο spirit. Σερβιρισμένη δροσερή, απελευθερώνει τα εκρηκτικά αρώματα της μαστίχας και τα ενσωματώνει στους βαθμούς του αλκοόλ. Το στόμα είναι πρωτότυπο, καθώς δεν βγάζει την αναμενόμενη γλύκα, αλλά μια πιπεράτη κομψότητα.
Πίνεται πολύ ευχάριστα straight, όμως μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές μείξεις χάρη στο υψηλότερο αλκοόλ και στη λιγότερη ζάχαρη. Στο φεστιβάλ ο mixologist Διονύσης Πολάτος μας κέρασε μερικές, τις οποίες μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε και στο σπίτι. Προσθέστε, ας πούμε, λίγη ginger beer και μια φέτα αγγουριού ή μερικές φέτες πράσινου μήλου, χυμό από φρέσκο λάιμ και λίγο μέλι. Πιστέψτε με, το αποτέλεσμα αξίζει.

Πάμε σε έναν δυνατό παίκτη των spirits, το τζιν, που έγινε αντικείμενο συζήτησης στην Τεχνόπολη. Τρεις γυναίκες, η Χαρά και η Κατερίνα Κατσού (από την ποτοποιία Avantes) και η Λίλα Δημοπούλου (από την εισαγωγική εταιρεία premium ποτών LKC), ένωσαν τη χάρη και τη φινέτσα τους κι έφτια­ξαν το ελληνικό τζιν Grace. Δεν είναι τυχαίο που όσοι δοκίμαζαν επέστρεφαν ξανά και ξανά στο περίπτερο. Αυτό το τζιν γαργαλάει­ τις αισθήσεις με άρωμα Ελλάδας: υπέροχες νότες κρίταμου, μυρτιάς­ και σχίνου μπλέκονται με άνθη πορτοκαλιάς.

Όπως μας είπε η Λίλα, επί πέντε μήνες έκαναν δοκιμές για να καταλήξουν στην καλύτερη συνταγή. Εκτός από τις άψογες πρώτες ύλες, χρησιμοποίησαν την πρωτότυπη μέθοδο υδροατμοαπόσταξης που χρησιμοποιούν και στην αρωματοποιία­. Το αποτέλεσμα τους δικαιώνει. Πέρα από τη δυνατή του μύτη, το Grace έχει έντονο στόμα, γεμάτο νύξεις φρούτων και βοτάνων, που μένουν ευχάριστα στον ουρανίσκο. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι βρήκαμε το τζιν μας για προχωρημένα καλοκαιρινά gin tonic. To επόμενο ποτό έκανε το ντεμπούτο του στο φεστιβάλ και κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς έπαιζε σε δικό του τερέν.

Αγαπάτε το μέλι; Αν ναι, αυτό­ το spirit θα το λατρέψετε. Το Regina di miele, δηλαδή βασίλισσα από μέλι, κυκλοφορεί σε δύο εκδοχές, την ελαφριά με 13% αλκοόλ και την ενισχυμένη με 21%. Το team που κρύβεται πίσω από αυτήν την πολύ ενδια­φέρουσα πρόταση αποτελεί από μόνο του εγγύηση ποιότητας. Ο Δήμος και ο Ορέστης από το Μέλι Αγγελικής συναντήθηκαν με τους experts, την εμβληματική ποτοποιία Πολυκαλά και τον ταλαντούχο bartender Κώστα Λύτρα, κι έδωσαν το φιλί της ζωής στο ιστορικό υδρόμελο, το οποίο έπιναν στην αρχαία Ελλάδα.

Για την παραγωγή της Regina επιλέγεται μόνο εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι, το οποίο βράζει μαζί με ροζ πιπέρι, κανέλα και αθάνατο και μετά εκχυλίζεται στο αλκοόλ. Οι οδηγίες για να το απολαύσετε και να περάσετε πολύ καλά εσείς και η παρέα σας σε αυτοσχέδια πάρτι στη βεράντα είναι απλές: το ελαφρύ πιείτε το σκέτο και δροσερό, στους 8°C, και το πιο αλκοολικό αναμείξτε το σε αναλογία 1:2 με σόδα ή τόνικ. Για τους πιο προχωρημένους must taste η Μargarita, που αντί για σιρόπι αγαύης έχει Regina di Μiele. Καλές δοκιμές!

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.