Follow us

Monin… και μύρισε άνοιξη

Ένα βασικό συστατικό των cocktails είναι τα σιρόπια. Με την υφή και την αρωματική τους ένταση εμπλουτίζουν τα μιξ ποτά.

Monin… και μύρισε άνοιξη

Ο γαλλικός οίκος Monin είναι εμβληματικός όσον αφορά τα σιρόπια, με μια εντυπωσιακή συλλογή, που ξεπερνάει τις 140 γεύσεις. Με αφορμή την ανοιξιάτικη διάθεση, δοκιμάζουμε τις πιο ζωηρές γεύσεις και ο Παναγιώτης Καναβέτας, brand ambassador του οίκου για την Ελλάδα, μας δίνει γρήγορα tips για απολαυστικούς συνδυασμούς, που θα ανεβάσουν τις ανοιξιάτικες παρεΐστικες συνήθειές μας.

Monin, ένα όνομα με ιστορία

Monin… και μύρισε άνοιξη
O Olivier Monin

Είχα την τύχη να συμμετέχω ως κριτής στον διαγωνισμό Monin Cup, που πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια και να δοκιμάσω αρκετές από τις γεύσεις Monin. Είναι εκπληκτικό το πώς μεταμορφώνουν και ζωηρεύουν ένα cocktail. Η συλλογή τους είναι ανεξάντλητη και συνεχώς ανανεώνεται με εμβόλιμες προσθήκες προκλητικών γεύσεων.
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση, δημιούργημα του George Monin, το 1912 στη Γαλλία. Σήμερα, στο τιμόνι βρίσκεται η τρίτη γενιά, ο πολύ δραστήριος Olivier Monin και από τα αρχικά δέκα προϊόντα, εντοπίζουμε πλέον 140 διαφορετικά. Και δεν είναι μόνο αυτή η εξέλιξη…Τα σιρόπια εξάγονται περίπου σε 140 χώρες. Ανάμεσα τους και στην Ελλάδα, όπου μπορούμε να βρούμε το παγκόσμιο brand και μάλιστα στις περισσότερες εκδοχές του.

Μερικές ανοιξιάτικες προτάσεις…

Εμείς δοκιμάσαμε πολλές από τις γεύσεις. Το ατού τους είναι τα έντονα αρώματα και το γεμάτο στόμα, που παραπέμπουν στην πρώτη ύλη, από την οποία προέρχονται. Για κάθε ετικέτα επιλέγονται τα καλύτερα φυσικά συστατικά, αγνή καθαρή ζάχαρη και τοπικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι κάθε σιρόπι να έχει αυθεντικές νότες φρούτων και μπαχαρικών. Κάντε εικόνα: να είστε στην αυλή ή στο κήπο με την παρέα σας και να πίνεται ένα εύκολο δροσερό ποτό με άρωμα gingerbread ή με νότες λεβάντας. Η λίστα με τις αυθεντικές, ανοιξιάτικες γεύσεις Monin είναι πάρα πολλές. Για παράδειγμα, τα ανατολίτικα lychee, falernum και yuzu, τα φρουτώδη μήλο, lime, passion fruit, ρόδι, blood orange, ροζ γκρέιπφρουτ και τα ανθικά-βοτανικά γιασεμί, βιολέτα, ιβίσκος, elderflower και αγγούρι.

…και γρήγορες συμβουλές

Αξίζει να φλερτάρετε με όλες αυτές τις γευστικές εκδοχές και να ετοιμάσετε πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα συνδυασμούς με ή χωρίς αλκοόλ. Με πολύ μικρή ποσότητα, 15 με 20ml, δημιουργείτε εκρηκτικά ροφήματα! Για να έχετε έναν μπούσουλα: δοκιμάστε στην περίπτωση των cocktails με αλκοόλ, να βάλετε στο κονιάκ λίγο σιρόπι ιβίσκου, στο gin ή τη βότκα σας σιρόπι ροζ γκρέιπφρουτ, στο ουίσκι σιρόπι butterscotch και στην παλαιωμένη τεκίλα maple.

Στην περίπτωση των mockails, η φαντασία μας μπορεί να οργιάσει. Τα σιρόπια απογειώνουν ένα ρόφημα χωρίς αλκοόλ και του δίνουν αρωματική ένταση και σώμα. Για παράδειγμα, ο ειδικός Παναγιώτης Καναβέτας μας προτείνει να στύψουμε φρέσκο λεμόνι και να προσθέσουμε σιρόπι yuzu και passion fruit. Με αυτό τον τρόπο, δίνουμε μια πιο τροπική γεύση στις ανοιξιάτικες σπιτικές λεμονάδες μας. Αντίστοιχα, μπορούμε να διαλέξουμε την αγαπημένη μας γεύση σε σιρόπι, για παράδειγμα βανίλια ή πράσινο μήλο και να προσθέσουμε σόδα, φτιάχνοντας τόσο εύκολα τo δικό μας homemade αναψυκτικό. Οι συνδυασμοί και οι ιδέες είναι ατελείωτοι.

Πολύ ενδιαφέρον, επίσης, έχει να προσθέσετε στο τσάι σας ή στο καφέ σας κάποιο σιρόπι. Μια τέτοια περίπτωση είναι το πράσινο τσάι με σιρόπι αγγούρι. Αυτό που έχει σημασία είναι να πειραματιστείτε μόνοι σας και να βρείτε τους συνδυασμούς που ταιριάζουν στα γούστα σας. Βάλτε, όμως, στους πειραματισμούς τη δημιουργία ενός punch για την παρέα σας. Βάλτε σε ένα μεγάλο μπολ σόδα, σιρόπι salted caramel, σιρόπι ροδάκινο και κόψτε μέσα διάφορα φρούτα.
Για να συνοψίσουμε, όποια γεύση σιροπιού και αν διαλέξετε μπορείτε με σόδα, τόνικ ή ginger beer να φτιάξετε ωραία sparkling ροφήματα. Με κάποια βάση spirit να δημιουργήσετε ένα αναπάντεχο cocktail προσθέτοντας λίγα ml σιροπιού. Ή να κάνετε πολύ πιο πρωτότυπους τους φυσικούς χυμούς και το τσάι σας, επίσης με τις κατάλληλες γεύσεις Monin.

Οι συνταγές cocktails

Στην ενότητα των cocktails, ο Παναγιώτης Καναβέτας μοιράζεται μαζί μας μερικές εξαιρετικές προτάσεις.

Yuzu fresh
Υλικά
50ml Titos Vodka
2 φύλλα δυόσμου
25ml Monin Yuzu Puree
10ml Monin Cucumber
25ml λεμόνι
Εκτέλεση: ανακινούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο και σουρώνουμε μεγάλο ποτήρι με πάγο. Γαρνίρουμε με δυόσμο.

Yuzu fresh

Tiki Punch
Υλικά
30ml Diplomatico Mantuano
20ml Goshlings
20ml Monin Falernum
30ml Monin Pineapple puree
25ml lime
3 σταγόνες fee brothers plum bitters
Εκτέλεση: ανακινούμε όλα τα υλικά ποτήρι tikiμε πάγο. Γαρνίρουμε με stick κανέλας, ανανά και δυόσμο.

Tiki Punch

Vanilla Ramos Fizz
Υλικά
50ml Haymans Dry
1 μπάλα παγωτό βανίλια
20ml κρέμα γάλακτος
20ml Monin Gomme
20ml λεμόνι
5ml Monin Rose
Εκτέλεση: ανακινούμε όλα τα υλικά σε shaker με πάγο (mixer). Σερβίρουμε σε ποτήρι μεγάλο και γαρνίρουμε με ροδοπέταλο.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.