Follow us

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Το τσίπουρο κάνει γκελ με τους μεζέδες της Σαρακοστής. Με αφορμή την περίοδο που διανύουμε δοκιμάσαμε ένα πρωτότυπο τσίπουρο, το Δεκαράκι.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Βρισκόμαστε στη μέση της Σαρακοστής, και οι γευστικές μας επιλογές φλερτάρουν περισσότερο με τα ψάρια και τα θαλασσινά. Αναζητώντας τον κατάλληλο spirit σύντροφο, για να ανεβάσει τις γευστικές στροφές, τσεκάραμε ένα καινοτόμο τσίπουρο, το Δεκαράκι και τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά.
Το κρυστάλλινο ποτό μας έρχεται από τον Τύρναβο, την πατρίδα του παραδοσιακού ελληνικού αποστάγματος. Δεν οφείλεται, όμως, μόνο σε αυτό η υπεροχή του. Το Δεκαράκι, είναι το πρώτο μονοποικιλιακό τσίπουρο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι παράγεται από τα στέμφυλα μιας μόνο ποικιλίας και συγκεκριμένα του αρωματικού Μοσχάτου, της προικισμένης γηγενούς ποικιλίας της περιοχής. Αυτή η επιλογή πρώτης ύλης, του δίνει πολλά αρωματικά και γευστικά ατού, που ενισχύονται με τον προσεγμένο τρόπο παραγωγής. Για την απόσταξή του χρησιμοποιούνται τα καλύτερα παραδοσιακά καζάνια και όλη η διαδικασία ελέγχεται από ειδικούς. Αξίζει να προσθέσουμε, ότι οι άμβυκες δίνουν εξαιρετική απόδοση αρωμάτων και το αποτέλεσμα είναι ένα διαφορετικό τσίπουρο ανώτερης ποιότητας.

Στη Σαρακοστή βάζουμε… Δεκαράκι

Από τον άμβυκα στη φιάλη

Πέρα από την ελεγχόμενη ποιοτική παραγωγή, δίνεται βάση σε όλες τις λεπτομέρειες. Πράγματι, είναι εντυπωσιακό το μπουκάλι που έχει το Δεκαράκι, γιατί υποστηρίζει όλη τη διαφορετική φιλοσοφία του. Είναι πιο μοντέρνο και πιο παιχνιδιάρικο από τις κλασικές ετικέτες και κρύβει πολλές εκπλήξεις. Για παράδειγμα, το μοβ χρώμα στην ετικέτα παραπέμπει στις ρώγες του Μοσχάτου και η καφέ απόχρωση στα χρώματα της γης. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η ετικέτα αγκαλιάζει τη φιάλη, όπως η παρέα έρχεται πιο κοντά, απολαμβάνοντας το τσίπουρο. Στα highligts είναι ο φελλός και το "βρύσακι" σερβιρίσματος, που υπάρχει extra.

Δοκιμάζοντας το Δεκαράκι

Σερβίρουμε στο ποτήρι γευσιγνωσίας το καθαρό και κρυστάλλινο τσίπουρο. Γυρίζουμε το ποτήρι και παρακολουθούμε τα δάκρυα, που σχηματίζονται πυκνά και κινούνται αργά προς τα κάτω. Στοιχείο που μας αποκαλύπτει, πριν το γευτούμε, ότι αυτό το τσίπουρο είναι πλούσιο, έχει δηλαδή γεμάτο στόμα.
Φτάνει η στιγμή της δοκιμής. Πρώτα τα αρώματα. Σκάνε ζωηρές νότες σύκου, σταφίδας και καρυδιού σε ένα υπέροχο φόντο τριαντάφυλλου. Το στόμα είναι αναπάντεχο και σύνθετο.

Πέρα από τα αρώματα της μύτης, προστίθενται νότες αχλαδιού, περγαμόντου και γαρύφαλλου ενώ ισορροπεί ανάμεσα στις γλυκές και πικάντικες νύξεις. Αξίζει να το δοκιμάσουμε ξανά, προσθέτοντας λίγες σταγόνες νερού. Δεν συναντάς τσίπουρα που είναι τόσο αρωματικά και πολύπλοκα, με αρμονική και μεγάλη επίγευση. Σε εκπλήσσει ευχάριστα και σίγουρα κερδίζει τους απαιτητικούς και εκπαιδευμένους ουρανίσκους, μπορεί όμως να κερδίσει εύκολα και νέους οπαδούς, που δεν είναι συνηθισμένοι να πίνουν τσίπουρο.

Προτάσεις απόλαυσης

Η πληθωρικότητα που έχει το Δεκαράκι και η καλή ενσωμάτωση του αλκοόλ, μας δίνει πολλές δυνατότητες να παίξουμε με διαφορετικούς γευστικούς παρτενέρ. Σημαντικό είναι να το σερβίρουμε σωστά, ώστε να αναδειχθούν τα προτερήματα του. Πρέπει, λοιπόν, να φροντίσουμε να έρθει στα ποτήρια μας δροσερό, περίπου στους δέκα βαθμούς σε χαμηλό ή ψηλό ποτήρι.

Στην περίπτωση των γευστικών ζευγαριών, ταιριάζει πάρα πολύ με τα τυριά, ειδικά τα πικάντικα. Μπορείτε να φτιάξετε ένα πλατό με τυριά φρέσκα και παλαιωμένα, αμέσως θα τα συμπληρώσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα έντονα αλλαντικά, βλέπε απάκι και λούτζα, που δένουν αμέσως με τις πιπεράτες και πικάντικες νότες του. Εννοείται, ότι είναι ο καλύτερος σύντροφος σε όστρακα (μύδια, γυαλιστερές), σε τηγανητά και ψητά ψάρια. Ακόμα και σε όλους τους καπνιστούς μεζέδες (και σάλτσες) -τους οποίους μάλιστα φρεσκάρει. Ειδικά γι' αυτή την περίοδο, μπορείτε να το δοκιμάσετε μαζί με όσπρια. Θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο καλό ζευγάρι κάνει! Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, επίσης, είναι με ψητά μανιτάρια και λιαστή ντομάτα.
Κάντε και εσείς τις δικές σας δοκιμές, αφού, όμως, πρώτα το απολαύσετε straight.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.