Το πρώτο πράγμα που εκτιμάς στα προϊόντα της Ε.Β.Α. είναι το εξαιρετικό design των φιαλών, με σχέδια που παραπέμπουν στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των μαστιχοχωριών της Χίου. Συγκεκριμένα, υπάρχει μια τεχνική σκαλίσματος γεωμετρικών μοτίβων σε γύψο, τα περίφημα "ξυστά", που τη συναντάμε ακόμη σε προσόψεις σπιτιών στο χωριό "Πυργί". Εκεί συνεχίζεται απαράλλαχτη η πανάρχαια διαδικασία παραγωγής της μαστίχας, εδώ και 2.500 χρόνια!
Η μαστίχα στο επίκεντρο
Δοκιμάσαμε δυο λικέρ μαστίχας κι ένα απόσταγμα μαστίχας καθώς και ένα λικέρ από ρόδι. Στο τέλος, σας δίνουμε και δυο εύκολες συνταγές κοκτέιλ, που μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι.
Το Mastic Tears Classic, είναι ένα λικέρ που παρασκευάζεται από τα "δάκρια" των μαστιχόδεντρων Χίου, χωρίς πρόσθετα αρώματα. Αρωματικό, με γλυκιά και δροσερή επίγευση, πίνεται παγωμένο σε σφηνάκι ή κοκτέιλ και μετά το φαγητό.
Το Mastic Tears with lemon περιέχει και αιθέρια έλαια λεμονιού, που ισορροπούν τη γλυκύτητα. Πρωτότυπο και ευχάριστο.
Το Mastic Tears Dry είναι ένα ξηρό απόσταγμα μαστίχας αλλά έντονα αρωματικό και ιδανικό για κοκτέιλ. Πολύ καλό και σκέτο με πάγο.
Το Mastic Tears Classic μαζί με το Mastic Tears Lemon διατίθεται και σε κομψή κασετίνα δώρου με δύο ποτήρια, που θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
Τέλος, υπάρχει και το λικέρ Grenade, από 100% φυσικό χυμό ελληνικών ροδιών, το οποίο κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα. Το βρήκαμε ιδανικό ως κέρασμα και ως χωνευτικό μετά το φαγητό. Πίνεται σκέτο ή με τόνικ, ενώ η φυσική γρεναδίνη δίνει γεύση και χρώμα στα κοκτέιλ.
Η Ελληνική Βιομηχανία Αποσταγμάτων (Ε.Β.Α.) είναι μια ποτοποιία που δραστηριοποιείται εδώ και 20 χρόνια σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μυτιλήνης, με σύγχρονους αποστακτήρες και μηχανήματα εμφιάλωσης μεγάλης δυναμικότητας. Ακόμη, διαθέτει χημείο με ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μέσω της λειτουργίας του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO: 22000 θέτει ως βασικό στόχο την άριστη ποιότητα των αποσταγμάτων της.
Τα cocktails του mixologist Γιώργου Μαρδά - Δαλέλλη
Calypso’s tears
Υλικά
40 ml Mastic Tears Classic
25 ml σιρόπι ζάχαρης
25 ml φρεσκοστυμμένο χυμό lime
φύλλα λουίζας
Εκτέλεση
Βάζουμε τα υλικά στο shaker με πάγο και ανακινούμε δυνατά για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Σε ποτήρι old fashioned γεμάτο με πάγο, σουρώνουμε το μίγμα προσθέτοντας λεπτοκομμένες φλούδες λεμονιού. Διακοσμούμε με αποξηραμένη λουίζα.
Il principe
Υλικά
40 ml Mastic Tears Dry
25 ml τεντούρα (λικέρ κανέλας)
25 ml λικέρ κεράσι
25 ml φρεσκοστυμμένο χυμό lime
2 σταγόνες chocolate bitters
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τα υλικά στο shaker με πάγο και ανακινούμε καλά για περίπου 8-10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια σουρώνουμε το περιεχόμενο σε ποτήρι highball με πάγο. Συμπληρώνουμε λίγο τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με 1 ξυλάκι κανέλας και 2 κεράσια αρωματισμένα με brandy. Σερβίρεται αμέσως.
Ε.Β.Α. Α.Ε., Παγανή Μυτιλήνη, τηλ. 22510 23700, www.eva-distillery.gr