Το «χολιγουντιανό» Dry Martini και το «θεραπευτικό» Gin & Tonic
Αν κάνουμε flash back στις ασπρόμαυρες ταινίες του Χίτσκοκ, σίγουρα σε πολλές θα αναγνωρίσουμε το κωνικό ποτήρι του Dry Martini. O Χίτσκοκ δεν είναι ο μοναδικός διάσημος με αδυναμία στο συναρπαστικό ποτό. Πιο πρόσφατη περίπτωση είναι ο χαρακτήρας του James Bond, που, όπως όλοι ξέρουν, προτιμάει την shaken εκδοχή του από την stirred… Από εκεί και πέρα, η λίστα είναι μεγάλη και περιλαμβάνει πολλές προσωπικότητες, διανοούμενους, ηγέτες και celebrities. Tο δυνατό και κομψό Dry Martini υπήρξε αναμφισβήτητα το αγαπημένο ποτό των αστών και ειδικά των αντρών. Ψάχνοντας την καταγωγή του, τα πράγματα είναι πολύπλοκα με αρκετές δόσεις μυθοπλασίας.
Η πιο πιθανή εκδοχή, μας τοποθετεί το 1910 σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Manhattan, με τον Martinez να ανακατεύει για πρώτη φορά gin με βερμούτ σε ίσες ποσότητες. Μετά, η αναλογία άλλαξε υπέρ του gin. Στην ποτοαπαγόρευση ήταν 3:1 και από το '80 και μετά, η παρουσία του βερμούτ περιορίστηκε σε λίγα ml. Αυτό είναι ένα από τα ατού του Dry Martini: μπορείς ανάλογα με τα γούστα σου να πειραματιστείς με τις αναλογίες και να το κάνεις όσο ξηρό σου αρέσει, λιγοστεύοντας την παρουσία του βερμούτ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και στη γαρνιτούρα. Για κάτι παιχνιδιάρικο και φρουτώδες, προσθέτουμε φλούδα λεμονιού. Για μεγαλύτερη πικράδα μια πράσινη ελιά και για κάτι πιο πικάντικο, ένα κρεμμυδάκι.
Στην περίπτωση του Gin Tonic, η ιστορία είναι πιο ξεκάθαρη αν και αναπάντεχη. Κάπου στα 1800, ένας βρετανός αξιωματικός για να καταπολεμήσει την ελονοσία στην Ινδία ανακάτεψε κινίνη, με gin και νερό. Μέχρι τότε, χρησιμοποιούσαν την κινίνη, που όμως ήταν πολύ πικρή. Από τότε, η μείξη έγινε ανάρπαστη και βελτιώθηκε με το ζευγάρι τζιν και τόνικ να παίζει σε ποσοστό 1 προς 3, με μια φλούδα λεμονιού. Πέρα από τους Βρετανούς, που καθιέρωσαν το Gin and Tonic aperitivo, το δροσερό μιξ κέρδισε τους Ισπανούς, που το σερβίρουν σε εντυπωσιακά ποτήρια balloon με πάγο και φλούδες εσπεριδοειδών. Σήμερα, σε πάρα πολλές μπάρες γίνονται παραλλαγές και των δυο, που απογειώνουν την after office drinking τάση.
Tα εντυπωσιακά twists με νέα γενιά Gin
Και τα δυο προκαλούν έμπνευση στους mixologists για ευρηματικές παραλλαγές, που υποστηρίζονται από την έξαρση των ιδιαίτερων gin και την μεγαλύτερη ποικιλία τόνικ.
Δυο περιπτώσεις νεόφερτων gin στην ελληνική αγορά, που ανεβάζουν τις στροφές απόλαυσης των κλασικών cocktails, δίνοντας μια νέα γευστική διάσταση, είναι το Sylvius και το Gastro Gin, από το δεύτερο μεγαλύτερο αποστακτήριο της Ολλανδίας, το Onder De Boompjes.
To Sylvius είναι ένα «τυπικό» London Dry Gin χωρίς ζάχαρη, με μια απόσταξη και χωρίς πρόσθετες αρωματικές ουσίες. Δεν είναι, όμως, μόνον αυτό. Όταν το δοκιμάσεις, καταλαβαίνεις τη μοναδικότητά του. Στη μύτη σκάνε τα δροσερά αρώματα του πορτοκαλιού, παρέα με refreshing νότες γλυκάνισου και πιπεράτες νύξεις κανέλας. Το στόμα είναι πληθωρικό και σύνθετο, με πολλές και ευδιάκριτες βοτανικές νότες. Αξίζει να κάνετε ένα παιχνίδι: να το δοκιμάσετε σκέτο και μετά 1 προς 1 με νερό και 1 προς 4 με νερό. Στο ένα προς ένα, κυριαρχεί ο γλυκάνισος και στο ένα προς τέσσερα βγαίνουν τα εσπεριδοειδή. Το εξαιρετικό Gastro Gin and Jonnie είναι αποκάλυψη και μια κατηγορία από μόνο του. Προέκυψε από τη συνεργασία του αποστακτηρίου με τον βραβευμένο σεφ Jonnie Boer, του εστιατορίου Librije.
Τα δυνατά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του οφείλονται στην ανάμειξη πρωτότυπων υλικών, όπως το κόκκινο γκρέιπφρουτ, οι σπόροι και ο ανθός του μάραθου, πέντε εξωτικά είδη πιπεριών, διάφορα berries και ρίζες.
Το δοκιμάζεις και ο ουρανίσκος γεμίζει από αρώματα που παραμένουν για πολλή ώρα. Σίγουρα, δημιουργεί όπως και το Sylvius πολύ ενδιαφέροντα Dry Martini και Gin Tonic με χαρακτήρα. Αξίζει να ξεκινήσετε τα πειράματα. Για να έχετε ένα μπούσουλα, δοκιμάστε πρώτα τις συνταγές που ακολουθούν, με την υπογραφή της έμπειρης ομάδας bartenders της Granikal.
Οι παραλλαγές του Dry Martini και του Gin Tonic
Dry Martini Twist με Sylvius
Dry me Nuts
60ml Sylvius Gin
10ml Fino Sherry
10 ml Drapo Dry Vermouth
1 δόση Bitter Truth Nut bitters
Πράσινη ελιά
Εκτέλεση: σε mixing glass προσθέτουμε πάγο, Sylvius Gin,το fino sherry και τα bitters.
Ανακατεύουμε για 20 δευτερόλεπτα και επιτρέπουμε στα βαριά μπαχαρικά του Sylvius να δέσουν με τα ζεστά αρώματα των ξηρών καρπών από τα bitters και το sherry. Στην συνεχεία προσθέτουμε το dry vermouth και ανακατεύουμε για 5 δευτερόλεπτα. Με αυτόν τον τρόπο αφήνουμε τον ξηρό χαρακτήρα του Drapo να μην διαλυθεί μέσα στο dilution του cocktail. Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρουμε με μια πράσινη ελιά.
Gin &Tonic Twist με Sylvius
Gin Sonic
60 ml Sylvius Gin
100ml Three Cents Tonic Water
50ml Two cents Plain
Αποξηραμένο μήλο
Εκτέλεση: παγώνουμε ένα ποτήρι κρασιού και αδειάζουμε τον νερωμένο πάγο. Γεμίζουμε το ποτήρι μας με 2 μεγάλα κομμάτια πάγου και προσθέτουμε το Sylvius (κατά προτίμηση από την κατάψυξη για μεγαλύτερη διάρκεια στο ανθρακικό). Συνεχίζουμε προσθέτοντας το Tonic Water και το Two Cents plain επίσης παγωμένα από το ψυγείο και γαρνίρουμε με αποξηραμένη φλούδα μήλου.
Dry Martini twist με Gastro Gin and Jonnie
Gastro Martini
70ml Gastro Gin and Jonnie
10ml Italicus
10ml Drapo Dry vermouth
Oyster leaf
Εκτέλεση: σε mixing glass προσθέτουμε πάγο, Gastro Gin and Jonnie αυστηρά απο την κατάψυξη, Italicus και Drapo Dry vermouth. Aνακατεύουμε για 40 δευτερόλεπτα, μέχρι να νερώσει το martini μας στο επιθυμητό επίπεδο.
Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι martini και γαρνίρουμε με ένα oyster leaf.
Gin &Tonic Twist με Gastro Gin and Jonnie
Sore Throat
60 ml Gastro Gin and Jonnie
30ml Three Cents Aegean Tonic
Stick αποξηραμένης λεβάντας
Εκτέλεση: σε παγωμένο ποτήρι γευσιγνωσίας προσθέτουμε deep frozen Gastro Gin and Jonnie και απογεμίζουμε με μικρή ποσότητα κρύου Three Cents Aegean Tonic.
Τελειώνουμε, προσθέτοντας ένα παγάκι. Γαρνίρουμε με το stick λεβάντας επάνω στα χείλη του ποτηριού. Απολαμβάνουμε την έντονη μυρωδιά από λουλούδια, βότανα και πιπεριά.