Πολλοί καινούργιοι σκάνε μύτη και αρκετοί κλασικοί ανεβάζουν το level. Ανάμεσα τους, όμως, αυτός ο διαγωνισμός, το Nikka Perfect serve, αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή υπόθεση. Θα λέγαμε ότι έχει περισσότερα εναλλακτικά στοιχεία, με αρκετές πρωτότυπες πινελιές.
Για του λόγου το αληθές, το μότο του Ιchi- go Ichi- e, δηλαδή κάθε στιγμή είναι μια μοναδική συνάντηση, που δεν θα επαναληφθεί και αξίζει να της δώσεις τη σημασία που πρέπει και να την κάνεις ξεχωριστή, σου δίνει μια καλή γεύση για το τι ακολουθεί.
Οι bartenders που συμμετέχουν δεν έχουν προετοιμάσει από πριν τις συνταγές τους, αλλά καλούνται να αυτοσχεδιάσουν εκείνη την στιγμή, μπροστά σε τρεις κριτές που ζητάνε διαφορετικά πράγματα. Σκοπός, πέρα από το cocktail είναι να προσφέρουν και την πρέπουσα φιλοξενία.
Αυτή τη χρονιά, στη θέση των κριτών είδαμε τους Σπύρο Πατσιαλό, δημιουργό του www.huntingspirits.tv, τον Στέφανο Παρασκεύουδη, γνωστό whisky expert και τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο για το 2016, Άρη Σκλαβενίτη. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού ανακαλύψαμε ότι έχουν ένα ακόμα extra ταλέντο… Αυτό του acting!
Για κάθε φιναλίστ έπαιξαν ένα διαφορετικό σενάριο, πάντα με ζητούμενο το κατάλληλο drink για την περίσταση.
Είδαμε πολλά. Μερικά από αυτά που ξεχωρίσαμε ήταν όταν υποδύθηκαν τα μέλη μιας ροκ μπάντας και παρήγγειλαν cocktails εμπνευσμένα από τον Prince, επίσης όταν ήταν γνωστοί ποδοσφαιριστές και ήθελαν ένα champion cocktail, ένα cocktail χωρίς ζάχαρη και να δοκιμάσουν και ένα ουίσκι, ενώ συνήθως δεν πίνουν.
Οι διαγωνιζόμενοι ανταποκρίθηκαν σε όλες τις περιστάσεις με εξαιρετικό τρόπο. Ανάμεσα τους, ξεχώρισε ο one and only Αλέξανδρος Σουρμπάτης. Άνετος και πολύ δημιουργικός, έφτιαξε για τον Σπύρο Πατσιαλό ένα εντυπωσιακό μιξ με βάση το Nikka coffey grain, στον Άρη ένα ξεχωριστό Old fashioned με Nikka Yiochi και στον Στέφανο σέρβιρε το Nikka Miyagikyo Non Age.
Σε λίγο, ξεκινάει ο ευρωπαϊκός τελικός στη Ρώμη ( 28 Νοεμβρίου ) και ευχόμαστε στον Αλέξανδρο καλή επιτυχία!
Οι νικητήριες συνταγές
Φρέσκος ανανάς (περίπου 2εκ. πάχος)
25ml Dolin dry
50ml Νikka coffey grain
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και σερβίρουμε.
60ml Nikka Yiochi
15ml Creme de menthe λευκό
5ml Campari
2-3 dash old fashioned bitters
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.