Follow us

Ο καφές σε cocktails, το νέο hit

Η τάση των coffee cocktails διαγράφει ανοδική πορεία και αποτελεί μια ιντριγκαδόρικη προέκταση δυο επιτυχημένων σύγχρονων τάσεων, του premium καφέ και των ευρηματικών μείξεων. Τα μυστικά και οι προτάσεις από τον Σπύρο Κερκύρα και τον Σπύρο Πάντενα…

Ο καφές σε cocktails, το νέο hit

Αρκετοί experts αξιοποιούν τα προτερήματα και των δυο επινοώντας ζευγαρώματα με εξαιρετικά αποτελέσματα, που βρίσκουν όλο και περισσότερη αποδοχή στο κοινό. Αξίζει να αναφέρουμε το παράδειγμα της καταξιωμένης Nespresso, που έχοντας ως βάση την επαγγελματική εκδοχή upper class ποικιλιών, έχει επενδύσει σε αυτό το κομμάτι, έχει κάνει συνεργασίες με επαγγελματίες mixologists και sommeliers και το έχει πάει πολλά βήματα παρακάτω.
Για να μπούμε κι εμείς σ' αυτή τη νέα τροχιά, μιλήσαμε με τους συνεργάτες της Nespresso -και πρώτο τον βραβευμένο bartender και δημιουργό της Bar Solution Σπύρο Κερκύρα- και μάθαμε πολλά για το νέο μεγάλο κεφάλαιο των coffee cocktails. Συντονιστείτε και δοκιμάστε τις υπέροχες συνταγές που μας προτείνουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι φαντασία, διάθεση, καλός καφές και μερικά απαραίτητα υλικά…

Ο καφές σε cocktails, το νέο hit

Η τάση των coffee cocktails γεννήθηκε στο εξωτερικό και ήρθε εδώ κατακτώντας όλο και περισσότερους ουρανίσκους, μας λέει ο Σπύρος Κερκύρας.
"Ο Έλληνας αγαπά τα ροφήματα. Αγαπά τον καφέ και τα cocktails, οπότε ήταν αναπόφευκτο να τα συνδυάσει. Καθημερινές και οικείες γεύσεις από φρέσκα εσπεριδοειδή, αρωματικούς καφέδες και επιλεγμένα spirits, έδωσαν έμπνευση, ώστε να δημιουργηθούν υπέροχες συνταγές. Η Nespresso συμβάλει δραστικά στην εξέλιξη των συγκεκριμένων μείξεων. Πολύ σημαντικός, βέβαια, είναι και ο ρόλος των bartenders, που με τις γνώσεις, το ταλέντο και το μεράκι τους, αποτέλεσαν τους πρώτους που μυήθηκαν στη μαγεία των cocktail με καφέ", συνεχίζει ο Σπύρος Κερκύρας. «Για μένα, προσωπικά, άνοιξαν νέοι ορίζοντες μέσω της συνεργασίας με άλλους Nespresso Ambassadors, sommelier, chefs, pastry chefs, όπου η ανταλλαγή φαντασίας και ιδεών οδηγούν σε νέα γευστικά μονοπάτια. Σίγουρα, όσο γνωστός και καταξιωμένος κι αν είσαι, η συνεργασία με ένα brand διεθνούς εμβέλειας και η εμπειρία που αυτό συνεπάγεται, διευρύνει τις γνώσεις και την έμπνευση. Τέλος, μέσα από τις εκδηλώσεις που έχουμε οργανώσει από κοινού, ήρθαμε σε επαφή με τον κόσμο και τσεκάραμε τις αντιδράσεις του κοινού. Είναι δώρο να έρχεσαι σε επαφή με τους ανθρώπους, ν' ακούς τις ανάγκες κι επιθυμίες τους και μετά να ανταλλάσεις εμπειρία και έμπνευση."

Ο καφές στο shaker

Τα συστατικά επιτυχίας είναι ακριβώς όπως σε ένα καλό cocktail. Μετά την ιδέα, έρχεται η ώρα του πειραματισμού. Tα ατού του καφέ, ως mixing συστατικού, είναι η πολυπλοκότητα των αρωμάτων και των γεύσεων. Ειδικά στη περίπτωση των καφέδων της Nespresso, μέσα σε μια δόση κρύβονται εκρηκτικά αρώματα. Αν σκεφτούμε το σύνολο των έντεκα επαγγελματικών εκλεκτών ποικιλιών, καταλαβαίνουμε το ευρύ πεδίο των πειραματισμών. Κάθε μία έχει μοναδικά αρώματα και χαρακτηριστικά, που καθιστούν την περιπλάνηση στους διάφορους γευστικούς συνδυασμούς περιπετειώδη. Το αποτέλεσμα είναι ευφάνταστα cocktails, που μπορούν να σε ταξιδέψουν με κάθε γουλιά και να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους…

Το επόμενο βήμα είναι η δοσολογία. Ποιες ποσότητες καταφέρνουν να οδηγήσουν στο ιδανικό πάντρεμα, ώστε με μια γουλιά να μπορείς να νιώσεις κάθε γεύση και κάθε συστατικό και το cocktail σου και να σε κάνει να χαμογελάσεις από ικανοποίηση κι ευχαρίστηση. Με τις επαγγελματικές μηχανές Nespresso όλα γίνονται πιο απλά. Η μαγεία της δοσολογίας έχει περαστεί στη μηχανή. Με μία απλή κίνηση, θέτει μηχανισμούς σχεδιασμένους στην παραμικρή λεπτομέρεια, προσφέροντας την επιθυμητή δοσολογία, με τη σωστή πίεση και το αποτέλεσμα είναι σταθερά απολαυστικό. Έτσι, ο barista ξέρει πως με μία κίνηση θα έχει ένα από τα συστατικά του ακριβώς όπως το επιθυμεί! Και κάθε ποτήρι θα κρύβει την ίδια απόλαυση.

Όπως συνοψίζει ο πολύτιμος συνεργάτης της Nespresso Σπύρος Κερκύρας: «Το μυστικό του πετυχημένου Nespresso cocktail είναι ο συνδυασμός της σταθερής ποιότητας στα χαρμάνια καφέ και της τεχνολογικής παρέμβασης της μηχανής. Κάθε χαρμάνι έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, ενώ οι μηχανές αποτελούν το καλύτερο όπλο στα χέρια ενός έμπειρου bartender, που θα ενώσει τον καφέ με τα εκλεκτότερα υλικά. Έτσι, καθιερώνεται η επιτυχία, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή της μέρας μπορεί κάποιος, με τη μηχανή Nespresso, να σερβίρει από μια εκλεπτυσμένη συνταγή με καφέ σε μία παρέα φίλων, μέχρι να δημιουργήσει πιο απαιτητικές συνταγές, με τη σιγουριά ότι μπορεί να παρέχει πάντα σταθερό γευστικό αποτέλεσμα».

Μερικές προτάσεις

Οι ειδικοί της Nespresso έχουν, με μεγάλη επιδεξιότητα, ετοιμάσει αλκοολούχα και μη cocktails. Συνταγές που έχουν βασιστεί στις γευστικές ιδιαιτερότητες των "Εκλεκτών Ποικιλιών", όπως το Passion Nes με φρούτα του πάθους ή το Almond Drop, όπου το αμύγδαλο συναντά τη φράουλα. Επιπλέον, κλασικές συνταγές, όπως το Mai Tai και το Mojito, πειράζονται νόστιμα και ξανά-συστήνονται στο κοινό ως Mai Tai Coffee και Mojito Coffee. Με την επιλογή της σωστής Εκλεκτής Ποικιλίας, η φρεσκάδα των εσπεριδοειδών του Mai Tai και του δυόσμου του Mojito, συναντούν τον δυναμισμό του σώματος ενός καφέ Nespresso και το αποτέλεσμα ξαφνιάζει απολαυστικά από την πρώτη ως την τελευταία γουλιά.
Στην Ελλάδα, οι επαγγελματικές λύσεις Nespresso πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Εκμεταλλεύτηκαν τη γνωστή ιδιότητα του καφέ να λειτουργεί ως καλό χωνευτικό και μας σύστησε τα Aperitif Cocktails. Και, κάπως έτσι, το Brandy Alexander γέννησε το Coffee Alexander και το Rose Martini το Coffee rose martini, με τη δυναμική παρέμβαση του Σπύρου Κερκύρα.

Η πλευρά του επαγγελματία: Σπύρος Πάντενας

Με τόσο ντελικάτες γεύσεις και εξαιρετικές μηχανές οι επαγγελματικές λύσεις της Nespresso αποτελούν πολύτιμο συνεργάτη στη δημιουργία. Μια τέτοια περίπτωση είναι το café bar Nesso στα γραφικά Τρίκαλα, όπου το μεράκι του Σπύρου Πάντενα βρήκε δίοδο έκφρασης μέσα από τη Nespresso.
«Έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα» δηλώνει ο Σπύρος -και συνεχίζει. «Στη ζωή μου, από μικρός ήθελα να προσφέρω ποιοτικά πράγματα. Κάτι που για τον άλλο θα είναι αξέχαστη εμπειρία. Μου αρέσει να κάνω δοκιμές και πειράματα, μέχρι να αγγίξω την ποιότητα που επιθυμώ. Κι είχα όνειρο το δικό μου καφέ. Έναν ατμοσφαιρικό χώρο όπου ο κόσμος θα ερχόταν να γελάσει να χαλαρώσει και να ανακαλύψει κάτι μοναδικό.
Για εμένα ο καφές αποτελεί μία σημαντική απόλαυση μέσα στη μέρα. Μια ιεροτελεστία θα έλεγα. Αυτό που με προσέλκυσε στη Nespresso είναι ότι έχει αυτήν την κουλτούρα σε ότι αφορά τον καφέ και την πάει βήματα παραπέρα. Η Nespresso απογειώνει την απόλαυση του καφέ και πολύ συνειδητά επέλεξα να είναι ο πυλώνας πάνω στον οποίο θα χτίσω το όνειρό μου. Σήμερα έχω φανατικό κοινό, το οποίο τώρα συνεχώς επεκτείνεται.»
Η ιδιαίτερη προσωπικότητα του Σπύρου δεν τον αφήνει να βαρεθεί στιγμή, και φυσικά δε μπόρεσε να αρκεστεί σε απλές συνταγές καφέ και προχώρησε στη δημιουργία cocktail βασισμένα στον καφέ.
Ο ίδιος, μιλά για την έμπνευση που του προσέφεραν οι Εκλεκτές Ποικιλίες της Nespresso.

«Κάθε Εκλεκτή Ποικιλία έχει διαφορετικά αρώματα και εντάσεις, που αποτελούν εφαλτήριο δημιουργικότητας. Η αναζήτηση του ιδανικού συνδυασμού με οποιοδήποτε υλικό πυροδότησε την τρέλα μου για τα Cocktail, με αποτέλεσμα να ευχαριστηθώ πολλές ώρες δοκιμών, αλλαγών και συνδυασμών υλικών, μέχρι να νιώσω απόλυτα σίγουρος γι αυτό που θέλω να προσφέρω στους πελάτες μου. Το καλό με τη ευρεία διαφορετικότητα των Ποικιλιών είναι ότι μπορείς να συνδυάσεις τον καφέ Nespresso με οποιοδήποτε υλικό επιθυμείς, δημιουργώντας εκρηκτικούς συνδυασμούς. Και το αποτέλεσμα δικαιώνει τον κόπο και την προσπάθεια…"
Και συνεχίζει:

"Η κουλτούρα Nespresso είναι προφανής όχι μόνο στην κάψουλα του καφέ αλλά και στις μηχανές της. Ένας τόσο premium συνεργάτης σε ωθεί να του φέρεσαι με Premium τρόπο. Η Μηχανή Aguila σου εμπνέει σεβασμό. Ακόμα και το κατέβασμα του "κρουπ" γίνεται με απαλό άγγιγμα, σαν τελετουργία. Είναι μία μηχανή που, αφού τη γνωρίσεις με τη σωστή στρατηγική, περιορίζεις σημαντικά τον χρόνο παρασκευής των ροφημάτων και των συνταγών με γάλα και φυσικά την παρασκευή των cocktails. Κι έπειτα, σου δίνει το τελικό αποτέλεσμα, πολλά επίπεδα παραπάνω από ό,τι μπορούσες να φανταστείς. Φυσικά, όταν δουλεύεις με ένα τόσο λεπτεπίλεπτο υλικό, χρειάζεται αντίστοιχα ευλαβική επιλογή και των υπολοίπων συστατικών. Σαν μαγικό φίλτρο. Επιλέγεις τα καλύτερα φρούτα, τα καλύτερα φυσικά υλικά. Προσέχεις και την παραμικρή λεπτομέρεια σε κάθε προϊόν χωριστά.

Μέσω του τρόπου συγκομιδής, αλέσματος και καβουρδίσματος του καφέ, είμαι βέβαιος για το σταθερά καλό αποτέλεσμα στην κούπα. Το εύρος των Εκλεκτών Ποικιλιών μου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρω στους πελάτες μου επιλογές καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Μια δυνατή δόση καφέ για το πρωί, πιο ανάλαφρες εντάσεις όσο περνάει η μέρα -και φυσικά Decaf επιλογές. Στην ενότητα των cocktails, αποτέλεσε για εμένα ακόμα ένα εργαλείο να προσθέσω all day long συνταγές. Πρωτότυποι συνδυασμοί, εκρηκτικές και πρωτοποριακές γεύσεις και δροσιστικές στιγμές, που ικανοποιούν τον καταναλωτή ό,τι και αν επιλέξει να απολαύσει. Το γεγονός ότι η βάση, ο καφές, παραμένει σταθερός σαν ποιότητα αλλά και σαν ποσότητα, βοηθά να διατηρήσω το ίδιο αποτέλεσμα σε κάθε cocktail! Αυτό έχει αρχίσει και δημιουργεί Nespresso Cocktail Fans, που έρχονται ξέροντας ότι σίγουρα θα γευτούν αυτό που περιμένουν. Σημαντικός, αναμφισβήτητα είναι ο ρόλος του barista. Με τη μηχανή και τον καφέ Nespresso, του λύνεις τα χέρια. Του δίνεις έναν ντελικάτο συνεργάτη, που τον ωθεί και τον στηρίζει στο να αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα «μαγειρεύοντας», ουσιαστικά, τα διαφορετικά υλικά μεταξύ τους. Ο συνδυασμός με υλικά, όπως το λεμόνι και το πορτοκάλι, τα καθιστά αρωγούς ευεξίας και ενεργητικότητας. Μετά από κόπο, μελέτη και προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι ο καταναλωτής να χάνεται σε ένα ταξίδι γεύσεων, καθώς με μία μόνο γουλιά γεύεται κάθε ένα από τα ιδιαίτερα συστατικά του cocktail. Και το συναίσθημά μου, όταν βλέπω στο πρόσωπο του κόσμου την απόλαυση, είναι η καλύτερη ανταμοιβή.»
Κλείνοντας, ο Σπύρος Πάντενας λέει κάτι ακόμα:
«Με τη Nespresso έχω καταφέρει να ικανοποιήσω και τους πιο απαιτητικούς πελάτες. Οι γεύσεις είναι καθαρές, όπως για παράδειγμα το Shakerato. Πολλά είναι τα best seller: Fresh Frappé, Mojito coffee, Passion Nes, Mai Tai, Freshpress orange, Latino Macademia…

Προτάσεις συνταγών από τον Σπύρο Κερκύρα και την Bar Solution

Decaf Espresstini

Υλικά
25ml espresso decaffeinato
30ml vodka
10ml λικέρ μαστίχα
10ml Kahlua
3 gr stevia
Εκτέλεση: προετοιμάζουμε έναν espresso Decaffeinato στην προτεινόμενη δοσολογία των 25ml. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη βότκα, το λικέρ μαστίχας, την kahlua και τη stevia στο shaker. Χτυπάμε καλά και προσθέτουμε και τον καφέ. Ανακινούμε πάλι δυνατά και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι martini. Γαρνίρουμε με τρεις κόκκους καφέ.

Mai Tai coffee

Υλικά
25ml Espresso Forte
30ml χυμό πορτοκάλι
10ml φρέσκο χυμό λάιμ
10ml σιρόπι αμύγδαλο Monin
10ml σιρόπι ζάχαρης
30ml λευκό ρούμι
Εκτέλεση: προετοιμάζουμε ένα espresso forte, στην προτεινόμενη δόση. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker και τον καφέ και ανακινούμε πολύ καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned, με πάγο σε μορφή κύβου . Γαρνίρουμε με ένα κομμάτι ανανά και κορυφή δυόσμου.

Passion Nes

Υλικά
25ml Ristretto Νespresso
40ml λικέρ μαστίχα
10ml σιρόπι βανίλια Monin
10ml Tia Maria
30ml πουρέ passion fruit Monin
Εκτέλεση: προετοιμάζουμε τον καφέ. Ρίχνουμε όλα τα υλικά στο shaker και το Ristretto και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου martini. Γαρνίρουμε με μια φρέσκια ροδέλα Passion Fruit.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.