Follow us

Monin Cup 2016, ο ελληνικός τελικός

Είναι ένας διαγωνισμός που παρακολουθώ από την πρώτη χρονιά που ξεκίνησε και είναι παραπάνω από ενδιαφέρον να βλέπεις πόσες καλές στροφές έχει ανεβάσει και πόσο έχει ωριμάσει δημιουργικά…

Monin Cup 2016, ο ελληνικός τελικός

Στην τρίτη χρονιά του, φέτος, ήταν στα καλύτερα του. Οι συμμετοχές ήταν σαφώς αυξημένες και η τοποθεσία του τελικού, στο υπέροχο Βάρκιζα Resort, του πήγαινε γάντι.
Τα Monin λικέρ και σιρόπια καλύπτουν τόσο μεγάλο φάσμα αρωμάτων και γεύσεων, που εύκολα προκαλούν έμπνευση. Και δεν κάνουν μόνο αυτό… Ο Γιάννης Σαμαράς, ο Στέφανος Δραγανιδάκης και ο Γιάννης Αλεξόπουλος, που έκαναν εξαιρετική εισαγωγή με ένα ειδικευμένο σεμινάριο στις γεύσεις του μπαρ, πριν τον διαγωνισμό, πρόσθεσαν το σημαντικό προτέρημα των Monin: να σταθεροποιούν τον χαρακτήρα μιας συνταγής. Η σταθερότητα στα μιξαρίσματα, όπως μας τονίζουν και οι τρεις διακεκριμένοι bartenders, είναι μεγάλης σημασίας και οι ίδιοι την έχουν δουλέψει πολύ, με διάφορους καινοτόμους τρόπους. Μερικούς τους μοιράστηκαν μαζί μας και ήταν εντυπωσιακοί...

Ετοίμασαν sour cocktails, δημιούργησαν ανθρακικό με εξαιρετικό παράδειγμα τη διαφορετική αφρώδη Pina Colada, μας έδειξαν τη χρήση πρωτότυπων και θρεπτικών υλικών όπως το κεφίρ και μας έβαλαν στη νέα τάση των Pre – Batched cocktails, γνωστών με τον όρο "εμφιαλωμένα cocktails". Η δυνατή ομάδα έχει δημιουργήσει το Kintsugi Project, μια καινοτόμα κοινότητα, που στοχεύει να παράγει και να υιοθετεί πρακτικές ιδέες και μεθόδους για το μπαρ ή την κουζίνα -και όλα αυτά τα μεταδίδουν με πολύ ωραίο τρόπο.
Σε αυτή την ενότητα, σταθήκαμε στον τρόπο με τον οποίο έδωσαν φυσαλίδες σε διαφορετικά σιρόπια Monin… και με αυτή τη γεύση, περάσαμε στο διαγωνιστικό μέρος με φόντο τη θάλασσα.

Monin Cup 2016, ο ελληνικός τελικός

Το καλοκαιρινό σκηνικό απέκτησε περισσότερο άρωμα από τους οκτώ φιναλίστ, που ευδιάκριτα είχαν ανεβάσει το επίπεδο. Ο καθένας παρουσίασε δυο συνταγές, ένα signature cocktail και ένα δροσερό mocktail (χωρίς αλκοόλ)
Ο Βαγγέλης Ιωαννίδης από το Excelsior της Θεσσαλονίκης πάντρεψε το Monin μανταρίνι με μαστίχα, Pisco Barsol, φρέσκο ροζ γκρέιπφρουτ, bitter λεβάντα και αφρό από Monin ιβίσκο. Ο Ιωάννης Παπανικολάου από το Cocktail Bar, επίσης της Θεσσαλονίκης, έβαλε στο blender Μοnin Macademia και Monin Coco, παρέα με φρέσκο ανανά, γιαούρτι και νερό. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Ζησόπουλος από το Old Dog Family bar, έκανε ένα φοβερό ζευγάρωμα ανάμεσα στο Monin Yuzu και το Armagnac, το οποίο ενίσχυσε με Monin agave, Mescal, φρέσκο λεμόνι και ασπράδι αβγού. Ακολούθησε ο Πάνος Μιχαηλίδης από το μπαρ Drunk Sinatra, που « χτύπησε» ρυθμικά στο shaker Μοnin Coco, με Diplomatico Blanco, Aperol, φρέσκο χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και μια σταγόνα bitters.

Επόμενος, ο Μάκης Αιγινίτης από το A Liar Man, που μας τράβηξε το ενδιαφέρον με ένα ρομαντικό cocktail από Monin μαλλί της γριάς, Monin rasberry πουρέ, Haymans gin, λάιμ και bitter δαμάσκηνο. Τη θέση στη μπάρα μετά πήρε ο Άγγελος Μπάφας από το Thassos Grand Resort που ανακάτεψε το Monin Orange Curacao με Monin Mango πουρέ, Diplomatico Reserva Exclusiva, Monin ανανά, κρέμα βαλσάμικο, bitter firewater και φρέσκο στιμμένο λάιμ. Προτελευταίος, ο Ανδρέας Αβραμίδης από την Κόκκινη Σβούρα, μας δρόσισε τον ουρανίσκο ενώνοντας το Monin original liqueur με Monin ιβίσκο, Haymans gin, Fee bitters λεμόνι και ασπράδι αβγού. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με τον Κωνσταντίνο Κλεοβούλου από το Crop Roastery Brewery και το πρωτότυπο μιξ του Cold Drip Coffee, με Monin ροδάκινο πουρέ, Monin passion fruit, φρέσκο λάιμ και Fentiman’s ginger ale.

Το να ξεχωρίσεις κάποιο δεν ήταν πολύ εύκολο. Μαζί με τον Γιάννη Σαμαρά και τον Γιάννη Αλεξόπουλο, δημιουργούς του Kintsugi Project και του talk of the town bar The Trap και τον Αναστάση Βιζυηνό, προηγούμενο νικητή του Monin και head bartender του Ernest, συμφωνήσαμε για τις υψηλές επιδόσεις και τις απρόσμενες και ενδιαφέρουσες μίξεις χωρίς αλκοόλ. Δοκιμάσαμε ευρηματικά cocktails και τσεκάραμε αρκετά καλά σερβιρίσματα. Το πιο δυνατό σύνολο είχε ο Άγγελος Μπάφας. Τα cocktails του, Jungle Rules και Kingsy, τον στέλνουν στον παγκόσμιο τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στο πανέμορφο Παρίσι. Επιπλέον, του δίνουν το διαβατήριο για ένα φανταστικό tour στο Λονδίνο, με ένα σαφάρι στα καλύτερα μπαρ του κόσμου...

Οι συνταγές

Jungle Rules (cocktail)
50ml ρούμι Diplomatico Reserva Exclusiva Rum
15ml Monin orange Curacao
30ml Monin πουρέ από μάνγκο
15ml Monin σιρόπι από ανανά
25ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ
5ml κρέμα λευκού βαλσαμικού ξυδιού
1 dash bitters Firewater
Στο ποτήρι προσθέτουμε κι ένα βρώσιμο άνθος μαζί με τριμμένο ροζ πιπέρι.
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε και σερβίρουμε με πάγο.

Kingsy (mocktail)
20ml Monin σιρόπι από κάρδαμο
10ml Monin σιρόπι βασιλικού
15ml νερό αγγουριού
25ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Light Tonic Fentimans
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το tonic στο mixing glass και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι με πάγο.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.