Στη βραδυά συμμετείχαν τα σημαντικότεροι ονόματα της μπαρ σκηνής, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους διακρίναμε πολλούς ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Ειδικότερα, απονεμήθηκαν 15 βραβεία (1 Shaker) σε ισάριθμα bar, 7 βραβεία (1 Shaker) σε bar-restaurants και 3 Ειδικά Βραβεία. Ιδού η λίστα των νικητών:
The Clumsies
Ακούραστοι αλχημιστές, ο Νίκος Μπάκουλης και ο Βασίλης Κυρίτσης δεν σταματούν να πειραματίζονται στο μαγικό εργαστήρι τους με πρωτοποριακά mix, που γεννούν κοκτέιλ σοφιστικέ και κομψά. Όλα αυτά, μαζί με τα διεθνούς εμβέλειας events, οδήγησαν το «The Clumsies» στη λίστα με τα 50 καλύτερα του κόσμου και δικαίως στην κορυφή των αθηναϊκών μπαρ.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Celtic forest
Ιδιοκτήτες: Νίκος Μπάκουλης, Βασίλης Κυρίτσης, Λευτέρης Γεωργόπουλος, Γιώργος Καίσαρης, Θάνος Τσουνάκας
Ηead bartenders: Νίκος Μπάκουλης, Βασίλης Κυρίτσης
Bartender: Δημήτρης Νταφόπουλος, Κωνσταντίνος Μαρμαράς, Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, Κυριακή Φουντουκίδου, Παναγιώτης Κανατσούλης
Πραξιτέλους 30, ιστορικό κέντρο, Τηλ.: 2103232682, www.theclumsies.gr
Baba Au Rum
Το καθαρόαιμο rum bar του Θάνου Προυναρούς διανύει μια πολύ δυνατή περίοδο. Κλείνει εφτά χρόνια επιτυχημένης πορείας και παρουσιάζει ένα επανασχεδιασμένο cocktail menu εμπνευσμένο από την avant garde σκηνή, με πρωτοποριακές προτάσεις που συνδυάζουν υψηλή τεχνική με απόλαυση. Σε αυτά προσθέστε 136 επιλεγμένες ετικέτες ρούμι απ’ όλον τον κόσμο.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Devil’s milk
Ιδιοκτήτης & head bartender: Θάνος Προυναρούς
Bartenders: Ηλίας Στεργιόπουλος, Νίκος Γαρτζολάκης, Φαίδωνας Παπακωνσταντίνου, Σταύρος Πατουχέας
Κλειτίου 6, ιστορικό κέντρο, 2117109140
Alexander`s GB
Κάτω από τη μεγάλη τοιχογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο λόμπι της «Μεγάλης Βρεταννίας», η σοβαρή δουλειά που έχει γίνει στον τομέα των spirits είναι εμφανής. Η luxury κάβα φιλοξενεί πολλές ενδιαφέρουσες και δυσεύρετες φιάλες, τα κλασικά κοκτέιλ έρχονται άψογα εκτελεσμένα, οι επιλογές εμπλουτίζονται με νέες μείξεις, ενώ μεγάλη προσοχή δίνεται στα ποτά-βάσεις και στις γαρνιτούρες.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Rodio
Ιδιοκτήτης: Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε.
Bartenders: Στέφανος Βαλκανιώτης, Ερμόλαος Καμάτσος, Βιβέτα Κιούση, Ιάκωβος Κοντολούρης, Κώστας Μυλωνόπουλος, Μάριος Χατζόπουλος
Ξεν. «Μεγάλη Βρεταννία», Βασ. Γεωργίου 1, Σύνταγμα, 2103330000, www.grandebretagne.gr
Theory Bar and more
Πίσω από την πολυσύχναστη μπάρα του Χαλανδρίου βρίσκεται μια καλοκουρδισμένη dream team του bartending, με τον Μανώλη Λυκιαρδόπουλο επικεφαλής, τον Γιώργο Μπάγκο και τη Λορέτα Τόσκα. Με την επιμέλειά τους η εξαιρετική φετινή cocktail list, η οποία εντρυφεί με δημιουργικό τρόπο στο Negroni, έγινε αμέσως μπεστ σέλερ.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Fire Negroni
Ιδιοκτήτες: Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θάνος Τσουνάκας, Γιώργος Καίσαρης
Head bartender: Μανώλης Λυκιαρδόπουλος
Bartenders: Γιώργος Μπάγκος, Λορέτα Τόσκα
Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, 2106801633, www.theorybar.gr
The Gin Joint
Έκανε το τζιν πρωταγωνιστή στην Πλατεία Καρύτση, πειραματίστηκε με διάφορες απολαυστικές εκδοχές του gin tonic και σχεδόν αμέσως έγινε αγαπημένο after office spot. Η φετινή… κολεξιόν, υπογεγραμμένη από τον Δημήτρη Κιάκο, ακολουθεί μια κονσεπτική αρωματική και γευστική διαδρομή στο μαγικό κόσμο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Dark ‘n’ stormy
Ιδιοκτήτης & head bartender: Δημήτρης Κιάκος, Χριστίνα Μοάτσου
Bartender: Ναταλία Λιβιτσάνου
Χρήστου Λαδά 1, πλ. Καρύτση, 2103218646, www.theginjoint.gr
Old Dog
Μια εμβληματική premium κάβα που ενημερώνεται ασταμάτητα, εμπνευσμένα homemade υλικά και κοκτέιλ από μια εξαιρετική ομάδα mixologists με επικεφαλής τον Παναγιώτη Καναβέτα, που αγαπά τους απροσδόκητους συνδυασμούς φρούτων, μπαχαρικών, βοτάνων και εξαιρετικών αποσταγμάτων.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Stray scent
Ιδιοκτήτες: Παναγιώτης Καναβέτας, Παναγιώτης Δεμοίρος, Απόστολος Μπορσοβάνας, Κωνσταντίνος Μπρατσάκος
Ηead bartender: Παναγιώτης Καναβέτας
Bartender: Κωνσταντίνος Ζησόπουλος, Χρήστος Σολωμός
Σάρδεων 6, Νέα Φιλαδέλφεια, 2167002652, fb: Old Dog
CV Distiller
Διαθέτει μια από τις πιο εντυπωσιακές μπάρες αλλά και κάβες της Αθήνας. Στο υπόγειο πανέμορφο χώρο γευσιγνωσίας φιλοξενούνται πάνω από 700 ετικέτες ουίσκι και η συλλογή συνεχώς αυξάνεται. Δίπλα σε αυτά προσφέρονται οι επίσης ψαγμένες προτάσεις κοκτέιλ του Θοδωρή Πύριλλου και του Θοδωρή Αναγνώστου.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Snowball sour
Ιδιοκτήτης: Στέφανος Ψυλλάκης
Επιμέλεια λίστας: Θοδωρής Πύριλλος
Head bartender: Θοδωρής Αναγνώστου
Bartenders: Μάρκος Πρίφτης, Θέμης Κοντοδήμας, Τεό Σπυρόπουλος
Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον, 2107231767
A for Athens
Ο Θοδωρής Πύριλλος μας βάζει στη μηχανή του χρόνου και μας ταξιδεύει στις μητροπόλεις των κοκτέιλ. Σε κάθε στάση αξιοποιεί τις καλύτερες συνταγές, τις ανανεώνει με τον τρόπο του και με υψηλή τεχνική και φαντασία υπογράφει ένα ολοκληρωμένο μενού που το απολαμβάνουμε με θέα την Ακρόπολη.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Horchata punch
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Αποστολόπουλος, Χρήστος Αποστολόπουλος
Head bartender: Θοδωρής Πύριλλος
Ξεν. «Α for Athens», Μιαούλη 2-4, Μοναστηράκι, 2103244244, Fb: Α for Athens Cocktail Bar
Tailor Made
Έγραψε ιστορία στην πλατεία Αγίας Ειρήνης με τους specialty καφέδες του, αλλά έδειξε πως η καρδιά του χτυπάει δυνατά και στα spirits. Τα μεγάλα classics αποκτούν εδώ νέο χαρακτήρα με εύστοχα twists, ενώ ο δημιουργικός Γιάννης Νάτσης σερβίρει δυνατούς συνδυασμούς, έχοντας να επιλέξει από μια εξαιρετική κάβα.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Choco Skye
Ιδιοκτήτρια: Καλομοίρα Γεραντωνάκη
Head bartender: Γιάννης Νάτσης
Πλ. Αγίας Ειρήνης 2, 2130049645, www.tailormade.gr
Momix
Ο Άρης Χατζηαντωνίου πήρε το ρίσκο να ανοίξει το πρώτο μοριακό μπαρ της πόλης και πέτυχε διάνα. Ένας πολύχρωμος κύβος με θεματικά κοκτέιλ μας βάζει σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι και οι καινοτομίες διαδέχονται η μία την άλλη. Τελικά τα κοκτέιλ είναι απολαυστικά ακόμα και όταν είναι… στερεά.
Κορυφαίο cocktail: Bloody Hanna
Ιδιοκτήτης: Άρης Χατζηαντωνίου, Θοδωρής Κουτσόβουλος
Head bartender: Άρης Χατζηαντωνίου
Bartenders: Χρήστος Πατέρας, Παναγιώτης Βουδούρης, Πέτρος Κατσίρης, Κλαίρη Πλαστήρα
Κελεού 1-5, Γκάζι, 6974350179, www.momixbar.com
Ipitou
Καθαρόαιμο street bar με παριζιάνικο αέρα, που δημιουργεί το αδιαχώρητο στην οδό Ηπίτου και ανταμείβει τους πιστούς του με μια σπάνια κάβα εκλεκτών spirits και τα φευγάτα κοκτέιλ του Διονύση Πολάτου, ενός λάτρη των μεσογειακών αρωμάτων και των απρόσμενων συνδυασμών.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Cumulus nimbus
Ιδιοκτήτης: Γιάννης Γεωργιάδης
Head bartender: Διονύσης Πολάτος
Bartender: Διονυσία Σακελλαρίου
Ηπίτου 4, Σύνταγμα, 2103254575, fb: IPITOUthebar
42 Bar Athens
Ο Χρήστος Χουσέας είναι από τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει έντονα στη διαμόρφωση της αθηναϊκής bar σκηνής. Η λίστα που προτείνει και εκτελεί άρτια στο κλασικής διακόσμησης μπαρ του κέντρου κρύβει τις προσωπικές του αναζητήσεις και κάθε του προχωρημένη συνταγή «διηγείται» μια ιντριγκαδόρικη ιστορία.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Ultima forsan
Ιδιοκτήτης & head bartender: Χρήστος Χουσέας
Bartender: Ηλίας Μαρινάκης
Κολοκοτρώνη 3, ιστορικό κέντρο, 6948242455, fb: 42 Bar.Athens
Μπλε Παπαγάλος
To ωραίο και ατμοσφαιρικό σαλονάκι των ’50s, η ταξιδιάρικη swing μουσική και περισσότερο από όλα τα ευφάνταστα κοκτέιλ του Νικόλα Μοσχονά δημιουργούν ένα must στέκι στην πλατεία Αυδή του Μεταξουργείου. Τα εξαιρετικά εννέα signature, εμπνευσμένα από διαφορετικά είδη παπαγάλων, παίζουν με πρωτότυπα και τολμηρά υλικά, ενώ δεν λείπουν τα ψαγμένα twists σε κλασικές συνταγές.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Zako
Ιδιοκτήτες: Νέλλη Μποφίλιου, Πέτρος Ζήσου
Head bartender: Νικόλας Μοσχονάς
Λεωνίδου 31, Μεταξουργείο, 2110121099, fb: Μπλε Παπαγάλος
White Monkey
Ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος έχει δημιουργήσει στον πεζόδρομο του Χαλανδρίου ένα εξωτικό νησί που τα έχει όλα: πειρατές, πουλιά, κρυμμένους θησαυρούς και ανεβασμένες επιδόσεις στην μπάρα. Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος, ο Βασίλης Θεοφιλάκος και ο Σπύρος Τσοπελάκος… ανακινούν με τον καλύτερο τρόπο την tiki κουλτούρα και τα τροπικά ποτά φλερτάρουν παιχνιδιάρικα με τον ουρανίσκο.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Black pearl
Ιδιοκτήτης: Αλέξανδρος Κυριακόπουλος
Head bartenders: Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος, Βασίλης Θεοφιλάκος, Σπύρος Τσοπελάκος
Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι, 6972446697, Fb: White Monkey
Barreldier
Στο cosy μπαρ της οδού Βουλής ο Mario Basso μας οδηγεί σε μια υπέροχη βουτιά σε αγαπημένα κλασικά κοκτέιλ, που ξεκουράζονται μέσα σε μικρά ξύλινα βαρέλια. Γι’ αυτούς που αγαπούν το ουίσκι αξίζει και με το παραπάνω ένα καλό σερφάρισμα στις σπάνιες ετικέτες.
Κορυφαίο cocktail: Last India
Ιδιοκτήτες: Mario Basso, Παναγιώτης Κούρος, Έρρικα Πολυχρονίου, Μάνος Ευσταθιάδης
Head bartender: Mario Basso
Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, 2103254711, Fb: Barreldier
Bar Restaurant
Τα Bar-Restaurants που βραβεύτηκαν είναι:
Oozora
Στην καινούργια του έκδοση, το bar-restaurant του Κεφαλαρίου διευρύνει το πεδίο δράσης του στην μπάρα. Ο Σπύρος Κερκύρας εξελίσσει την Japanese φιλοσοφία του εστιατορίου και την ενσωματώσει στα εντυπωσιακά κοκτέιλ. To ίδιο ελκυστικά είναι τα ντουέτα που αναπτύσσονται ανάμεσα στα spirits και τα πιάτα του Γιώργου Βενιέρη.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Poire sin
Ιδιοκτήτες: Γιάννης Μωράκης, Γιάννης Μωραΐτης, Μανώλης Πλατής
Επιμέλεια λίστας: Σπύρος Κερκύρας
Bartenders: Κωνσταντίνος Αμανατίδης, Φώτης Μέξης
Δηλιγιάννη 54, Κηφισιά, 2108018515-6, www.oozora.gr
The Dalliance House
Το αρχοντικό της Κηφισιάς με τον κρυφό κήπο αποτελεί ιδανικό σκηνικό για την απόλαυση των premium ποτών και των κοσμοπολίτικων κοκτέιλ του Λευτέρη Δημητρακόπουλου, που αγαπούν τα εξωτικά φρούτα και φλερτάρουν τολμηρά με τα μεσογειακά πιάτα του σεφ Πέτρου Δήμα, για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία που απογειώνει.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Αsere
Ιδιοκτήτες: Γιάννης Μπακόπουλος, Λευτέρης Μπακόπουλος
Head bartender: Λευτέρης Δημητρακόπουλος
Κυριαζή 19, Κηφισιά, 2106230775, www.thedalliancehouse.com
The Sowl
H άφιξη της νέας έθνικ μπάρας, στην Ηρακλειδών, έγινε αμέσως talk of the town. Το έμπειρο δίδυμο Αναστάσης Τσάμης και Γιώργος Φιλιππίδης, με την καθοδήγηση του Σπύρου Κερκύρα, σερβίρουν εύγεστα, πληθωρικά και σοφιστικέ κοκτέιλ. Στο σενάριο μπαίνουν αρκετά νόστιμα πιάτα του Μάνου Ευσταθίου και το φλερτ περνάει από την μπάρα στην κουζίνα.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Candarito
Ιδιοκτήτες: Γιάννης Μωράκης, Γιώργος Μελισσάρης, Αλεξάνδρα Δράκου
Επιμέλεια λίστας: Σπύρος Κερκύρας
Βartenders: Αναστάσης Τσάμης, Γιώργος Φιλιππίδης
Ηρακλειδών 10, Θησείο, 2103450003, fb: The Sowl
Nikkei
Το κοσμοπολίτικο μπαρ ρέστοραν έφερε περουβιάνικο αέρα κεντημένο με εξωτισμό στo Κολωνάκι. Τα εντυπωσιακά signature cocktails του Σπύρου Κερκύρα, που ανακατεύουν βιρτουόζικα τα περουβιανά spirits, και τα αυθεντικά πιάτα του σεφ Θάνου Στασινού παντρεύονται μεταξύ τους ιδανικά, για προχωρημένες fusion απολαύσεις.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Facundo meets Peru
Ιδιοκτήτες: Γιάννης Μωράκης, Γιώργος Μελισσάρης, Γιώργος Κωνσταντίνου
Επιμέλεια λίστας: Σπύρος Κερκύρας
Head bartender: Μαίρη Ταλαιπώρου
Λεβέντη 3, Κολωνάκι, 2107239366 fb: Nikkei Peruvian Resto Bar
Artisanal
Ένα από τα πιο όμορφα μπαρ των βορείων προαστίων, με στιλάτη mix & match διακόσμηση. Στα κοκτέιλ ο Δημήτρης Κιάκος έχει δημιουργήσει ευρηματικά μιξαρίσματα με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Στα συν ο απολαυστικός τρόπος που συνδυάζονται με τα πιάτα του Δημήτρη Δημητριάδη.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Nutcracker
Ιδιοκτήτες: Φώτης Σεργουλόπουλος, Κώστας Σκουλικαράκης, Βαγγέλης Γερασίμου
Επιμέλεια λίστας: Δημήτρης Κιάκος
Βartender: Σπήλιος Χριστόφαλος
Ζηρίνη 2, Κηφισιά, 2108086111, www.artisanal.gr
Hide and Seek
Κρυμμένο σε έναν καλαίσθητο κήπο έχει ήδη αποκτήσει πιστό κοινό. Η μπάρα πρωταγωνιστεί και απαρτίζεται από μια φοβερή ομάδα με υψηλές ικανότητες στο σέικερ και όχι μόνο. Το παρεΐστικο κλίμα που έχουν φτιάξει ο Σπύρος Κερκύρας, ο Λυκούργος Χριστοθανόπουλος και ο Βαγγέλης Δήμου αντικατοπτρίζεται στην εξωστρεφή και παιχνιδιάρικη cocktail list, ενώ συνδυάζεται άριστα με τα πιάτα του Δημήτρη Τσώτσου.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Punch not dead
Ιδιοκτήτης & head bartender: Σπύρος Κερκύρας, Γιώργος Αλεόπουλος, Θεοδόσης Αλεξόπουλος, Άρης Κουτρούμπας, Θάνος Πετμεζάς
Bartenders: Βαγγέλης Δήμου, Λυκούργος Χριστοθανόπουλος
Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι, 2106776747, fb: HideAndSeekAthens
Balthazar
Ο μάγος Μπαλτάζαρ έχει βάλει το χέρι του όχι μόνο στον πανέμορφο χώρο του νεοκλασικού των Αμπελοκήπων, αλλά και στις αλχημείες που καταλήγουν στα ευφάνταστα κοκτέιλ με εξωτικό χρώμα του Γιώργου Μαριδάκη ή και την κάβα με τα premium spirits. Προκύπτουν έτσι δυνατοί συνδυασμοί με τις fusion γεύσεις του Χριστόφορου Πέσκια.
Κορυφαίο κοκτέιλ: Dia de muertos
Ιδιοκτήτες: Γιώργος και Ανδρέας Πιτσιλής
Head bartender: Γιώργος Μαριδάκης
Τσόχα 27 & Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, 6942559231, www.balthazar.gr
Ειδικά Βραβεία
Τα 3 ειδικά βραβεία είναι:
Βραβείο καλύτερης spirit list
CV Distiller
Στο κλασικό μπαρ του Στέφανου Ψυλλάκη η λίστα παραπέμπει περισσότερο σε εγκυκλοπαίδεια των ουίσκι και των αποσταγμάτων. Ο κατάλογος με τα ουίσκι είναι ατελείωτος (ξεπερνάει τις 750 ετικέτες) και πλήρης σε σκοτσέζικα, ιρλανδικά, bourbon, ιαπωνικά – ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Τα ποτά καταγράφονται ανά περιοχή, ανά αποστακτήριο και ανά χρονιά. Οι δυσεύρετες ετικέτες, οι σπάνιες εμφιαλώσεις, οι περιορισμένες παραγωγές και οι αριθμημένες φιάλες είναι πάρα πολλές. O Στέφανος είναι λάτρης και κυνηγός των αποσταγμάτων και κάνει συνεχώς εντυπωσιακές προσθήκες. Πέρα από το ουίσκι, έχει συλλέξει και μια εμπεριστατωμένη ποικιλία σε κονιάκ και ρούμι ιντριγκαδόρικης επίσης σπανιότητας.
Βραβείο καινοτομίας
The Clumsies
Στον επάνω όροφο του «The Clumsies», λίγο πριν από τον εντυπωσιακό χώρο με το μπιλιάρδο, υπάρχει ένα δωμάτιο που δεν έχουμε ξαναδεί σε αθηναϊκό μπαρ. Πρόκειται για ένα οργανωμένο εργαστήριο, όπου μαγειρεύονται… κοκτέιλ σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες υψηλές τεχνικές του bartending. Το εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα gadgets, από το rotary evaporator για απόσταξη, μέχρι το sous vide, το vacuum και πολλές ακόμα συσκευές της μοριακής γαστρονομίας. Με βάση αυτά οι experts και βραβευμένοι bartenders Βασίλης Κυρίτσης και Νίκος Μπάκουλης προτείνουν πρωτοποριακά κοκτέιλ, όπως η λευκή Margarita φράουλα και τα εμφιαλωμένα mixes.
Βραβείο δημιουργικότητας
A for Athens
Ο κόσμος των κοκτέιλ για τον Θοδωρή Πύριλλο είναι μια διαρκής πρόκληση. Δεν σταματάει να διαβάζει, να ταξιδεύει, να ενημερώνεται και να εξελίσσεται. Για τις δημιουργίες του αντλεί έμπνευση από παντού, από τη μουσική, τις ταινίες, το φαγητό, τα ταξίδια του μέχρι και από τις παιδικές του αναμνήσεις. Στο «A For Athens» παρουσιάζει τη «Χρονομηχανή», ένα συναρπαστικό και ευφάνταστο κατάλογο που μας ταξιδεύει σε τέσσερις πρωτεύουσες των κοκτέιλ, σε διαφορετικές εποχές. Η απόδοση των συνταγών προδίδει φαντασία και γνώση. Η δε ετοιμότητά του δοκιμάστηκε στα Αθηνόραμα Bar Awards καθώς του ζητήθηκε να δημιουργήσει τρία tailor made κοκτέιλ με υλικά και κατευθύνσεις εκείνης της στιγμής. Τα κοκτέιλ του, πέρα από απόλυτα to the point, ήταν απρόσμενα, αρμονικά και ιδιαίτερα.