Follow us

Στα θρανία των bars

Τι σημαίνει pouring, ποια είναι η αυθεντική συνταγή του mojito, τα βασικά εργαλεία του μπαρ ή, ακόμα, πώς γίνονται τα σιρόπια ανάμειξης; Η μπάρα, το mixology ή, διαφορετικά, το bartending, αποτελεί το νέο trend, ακόμα και… στα θρανία.

Στα θρανία των bars

Είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να μάθουν τα βασικά και ακόμα περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα ποτά και τα cocktails. Με αφορμή τη νέα σεζόν, ανακαλύπτουμε τις καλύτερες σχολές, επιλέγουμε αυτή που μας ταιριάζει και ξεκινάμε μελέτη!

Bartenders.gr

Στα θρανία των bars

Την αρχή για τις σχολές bartending έκανε, το 2003, ένας από τους πιο έμπειρους επαγγελματίες στο χώρο, ο Αχιλλέας Καραουλάνης, απόφοιτος της διεθνούς σχολής bartending της Νέας Υόρκης. Η σχολή Bartenders.gr συνδυάζει εκπαίδευση και συμβουλευτικές υπηρεσίες και σκοπός της είναι, πέρα από την μετάδοση της γνώσης των cocktails, η μύηση στη φιλοσοφία και στο πάθος του bartending. Αυτό, το καταφέρνει παντρεύοντας τη θεωρητική με την πρακτική εκπαίδευση στους ενδιαφερόμενους, καταναλωτές ή επαγγελματίες.

Στα θρανία της μπάρας: κάθονται όσοι είναι πάνω από δεκαοχτώ χρονών και θέλουν να μάθουν για τα ποτά και τα cocktails. Σημείο εκκίνησης είναι η ορολογία του μπαρ, που αναπτύσσεται μέσα από ένα οργανωμένο πρόγραμμα τριών ενοτήτων. Στην πρώτη ενότητα αναλύονται βασικές αρχές του bartending, από την ιστορία και την κατανόηση των cocktails, μέχρι τα συστατικά, τα εργαλεία και τις τεχνικές μείξεις. Στη δεύτερη, μπαίνουμε στις αρχές του σέρβις και στην τρίτη γινόμαστε εξπέρ γύρω από τον εξοπλισμό και την δημιουργία λίστας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε: Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο τμήμα φοίτησης βασισμένο σε αντίστοιχα προγράμματα σχολών της Νέας Υόρκης, προσαρμοσμένα στα ελληνικά πρότυπα.

www.bartenders.gr, 2106148356

Barphilosophy

Το δυνατό δίδυμο του bartending, o Ηλίας Κούσης και ο Γιώργος Βουρλιώτης ίδρυσαν την barphilosophy το 2009 με βασικό αντικείμενο την εκπαίδευση. Η φιλοσοφία της σχολής είναι σύγχρονη και tο the point. Πέρα από τον Ηλία, που έχει αναδειχθεί τρεις φορές πανελλήνιος πρωταθλητής στο διαγωνισμό cocktail-flairtending style, η ομάδα συμπληρώνεται με γκανιάν του χώρου, όπως ο world class bartender Τεό Σπυρόπουλος. Η θεματολογία της σχολής υπογραμμίζει από το Α μέχρι το Ω τα basic του bartending, συχνά όμως εμβόλιμα διοργανώνονται επιπλέον σεμινάρια, με περιεχόμενο εμπνευσμένο από τις νέες τάσεις, για παράδειγμα τις εξελιγμένες τεχνικές Japanese bartending.

Στα θρανία της μπάρας: κλείνουν θέση επαγγελματίες και μη, που αγαπούν τον κόσμο των ποτών και των cocktails. Τον Οκτώβριο ξεκινάει ο κύκλος των στάνταρ μαθημάτων, που εκτός των άλλων, γέρνουν περισσότερο στη διαφορά μεταξύ του barman και του bartender, στους κωδικούς των ποτηριών, στα bar tools, στην οργάνωση του μπαρ, στη δημιουργία γαρνιτούρας, στη δοκιμή ποτών, στη σημασία του πάγου, στα κλασικά cocktails και στην προσέγγιση των house cocktails. Τα μαθήματα κλείνουν με τις ανάλογες συμβουλές.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: στις 19-23 Οκτωβρίου, ο Τεό θα μας βάλει στο κλίμα του ice curving, του Japanese Shake, των ιαπωνικών εργαλείων και των τεχνικών rolling, shaking και measuring.

www.barphilosophy.com, 2117104338

The Bar Institute

Στη συμπρωτεύουσα, ο Στέφανος Παρασκευούδης, bartender με πολυετή εμπειρία, κάτοχος διπλωμάτων του εξωτερικού και πιστοποιημένος εκπαιδευτής της διεθνούς ένωσης barmen, έβαλε το 2008 σε εφαρμογή, το The Bar Institute, μια εταιρεία εκπαίδευσης και παροχής υπηρεσιών και προϊόντων, που αφορούν το μπαρ. Η σχολή είναι στελεχωμένη με experts στο κρασί, στον καφέ και στο bar και κάνει focus στην πρακτική με ένα ρεαλιστικά στημένο, σύγχρονο μπαρ. Σε αυτό, προστίθενται οι πολυάριθμες ετικέτες ποτών όλων των εταιρειών, ακόμα και από brands που δεν κυκλοφορούν ακόμα στην Ελλάδα, η μεγάλη συλλογή ποτηριών, εργαλείων και βιβλίων.

Στα θρανία της μπάρας: ξεκινάμε με το bartenders basic course και κρατάμε σημειώσεις για την έννοια του μπαρ, την ιστορία της τέχνης του bartending, τη διαδρομή στα διάσημα bars του κόσμου, στις ιστορίες των cocktails, στην σημασία του bartender, σε 25 κύριες συνταγές, στα βοηθητικά υλικά των cocktails, στις διαδικασίες παραγωγής και στα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ποτών, στους τρόπους σερβιρίσματος και στους κανόνες κατανάλωσης του αλκοόλ. Μετά από όλα αυτά, που αναπτύσσονται σε πέντε γεμάτες ενότητες, ακολουθεί το advanced bartenders course, που μας βάζει πιο βαθιά στις αρχές οινολογίας, στην τέχνη της απόσταξης και της παλαίωσης, στη μαγεία των γευστικών δοκιμών, στη λεπτομερή ιστορική αναδρομή των cocktails, στη σωστή διαχείριση του πάγου, στα σπιτικά σιρόπια, στις σύγχρονες τάσεις των μοριακών cocktails και στο food pairing.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: το basic course είναι ό,τι πρέπει για αρχάριους και για καταναλωτές και διαρκεί 45 ώρες. Το advanced απευθύνεται σε όσους θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπάνω και να κάνουν βουτιά σε ότι αφορά το κρασί, τα αποστάγματα, τα λικέρ, τα bitters και τα cocktails.

Chef d’ Οeuvre

H γνωστή σχολή μαγειρικής κάνει ένα καλό update και φρεσκάρει τα μαθήματά της με ένα καλά οργανωμένο και πλήρες section για το μπαρ.

Στα θρανία της μπάρας: έμπειροι καθηγητές έχουν τον τρόπο να μας φέρνουν τετ α τετ με τις γνώσεις του μπαρ. Μας καθοδηγούν σε ενδιαφέρουσες γευσιγνωσίες, μας ανοίγουν το δρόμο κατανόησης του bar management και σε γενικές γραμμές, εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τα ποτά και τα cocktails.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: η διάρκεια φοίτησης είναι τρεις μήνες, δίνεται δίπλωμα και παράλληλα τρέχουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αποστακτήρια και ειδικές παρουσιάσεις ποτών.

Baracademy

O δημιουργικός Μπάμπης Καιδαλίδης, μετά από εντατική ενασχόληση στο χώρο της εστίασης, της φιλοξενίας και του μπαρ, εγκαινίασε το 2007 την Baracademy. Η σχολή, που έχει αναδειχθεί σε φυτώριο ταλαντούχων bartenders, στελεχώνεται από μια dream team (Χρήστος Αξαρλής, Παναγιώτης Φράγκος, Γιώργος Μπάγκος, Νίκος Ζήσης, Σπύρος Πατσιαλός μεταξύ τους) και καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης και υπηρεσίας σε ιδιώτες και επαγγελματίες. Στις αρχές του 2009 έκανε μια κίνηση mat για τον κόσμο του bartending, προσκαλώντας διεθνώς καταξιωμένους bartenders και ειδήμονες του χώρου, αρχικά στο The Bar Academy Show και αργότερα στο Athens Bar Show. Σήμερα, το Athens Bar Show αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός στο χώρο, με uper class παρουσιάσεις, συμμετοχές όλων των εταιρειών ποτών και παρακολούθηση από χιλιάδες ανθρώπους του χώρου.

Στα θρανία της μπάρας: υπάρχουν τρία levels. Στο πρώτο γίνεται μια καλή εισαγωγή σε γενικές γνώσεις. Για να πάρετε μια γεύση: κλασικά cocktails, pouring, speed bartending, role play και mixology. Στο δεύτερο, το επίπεδο ανεβαίνει και εξειδικεύεται στα κλασικά και στα μοντέρνα cocktails -και όχι μόνο, αφού πέφτουν στο θρανίο και πληροφορίες για τα αλκοολούχα ποτά, για το marketing και τις πωλήσεις στο μπαρ. Το πιο ενδιαφέρον part, όμως, είναι οι οδηγίες και οι συνταγές για homemade υλικά, που αποτελούν βασικά συστατικά για τα cocktails, για παράδειγμα, πουρέδες και σιρόπια. Στο τελευταίο τρίτο, όσοι αγαπάνε τα ποτά, θα βρουν το δάσκαλο τους, με μεμονωμένα μαθήματα από ειδικούς για τη βότκα, το gin, την τεκίλα, το ρούμι, το ουίσκι, το κονιάκ, τα λικέρ, τα sherries, τα ελληνικά προϊόντα ακόμα και το καινούριο trend mescal.

Aυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: για να προχωρήσεις κάθε level πρέπει να έχεις ολοκληρώσει το προηγούμενο. Όλα τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε έναν άρτιο μπαρίστικο χώρο, που ήδη έχει φρεσκαριστεί και έχει αποκτήσει αδελφάκι στην Θεσσαλονίκη. Ρίξτε μια ματιά στο καινούριο site, που και αυτό έχει υποστεί ολικό lifting και λανσάρει το νέο logo και εικόνα της baracademy.gr

www.baracademy.gr

Soulshakers

H σχολή της Θεσσαλονίκης, πρακτικά έκοψε την κορδέλα στις 14 Φεβρουαρίου το 2012 και λέμε πρακτικά, γιατί οι δυο γκουρού του bartending Αριστοτέλης Παπαδόπουλος και Νίκος Αρσάνογλου, που βρίσκονται από πίσω, πάντα βοηθούσαν και μοιραζόντουσαν γνώσεις και εμπειρίες με όσους ενδιαφερόντουσαν. Οι δυο τους, δεν χρειάζονται καν συστάσεις. Ο Αριστοτέλης είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει τον τίτλο του καλύτερου παγκόσμιου World Class bartender και ο Νίκος αριθμεί πολλές βραβεύσεις στο ενεργητικό του. Στη σχολή, προσπαθούν να δώσουν με τον καλύτερο τρόπο τα φώτα τους, σε απλούς καταναλωτές, εκκολαπτόμενους bartenders, μέχρι και επαγγελματίες.

Στα θρανία της μπάρας: έχουμε διαφορετικές τάξεις. Στην πρώτη διαβάζουμε καλά τη θεωρία για τις αρχές του bartending, τα είδη του μπαρ, τα υλικά, τα εργαλεία, τις τεχνικές ανάμειξης και μπαίνουμε σε in action εξάσκηση, με την πρακτική διαχείριση των υλικών και των εργαλείων. Η αποφοίτηση έρχεται αφού ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες γνώσεις για τα spirits, τη μπίρα και το κρασί. Στη Soulshakers, οι εκπαιδευόμενοι πηγαίνουν στο κτήμα Γεροβασιλείου για το μάθημα οινογνωσίας, επίσης κάνουν ένα πολύ σημαντικό individual μάθημα για τα βότανα, τα bitters, τα μπαχαρικά και οποιοδήποτε άλλο υλικό χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε τα δικά μας spirits, ώστε να μπορούμε να εκφραστούμε με τα δικά μας προϊόντα. Μόλις αφομοιωθούν καλά όλα αυτά , περνάμε στην επόμενη τάξη, με περισσότερες τεχνικές, με πιο βαθιά και ευρηματική χρήση του αλκοόλ, με αναλύσεις σε κόστη, ρόλους και bar management.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: στη σχολή είναι σε λειτουργία δυο barstation, εφοδιασμένα με ό,τι πιο premium κυκλοφορεί στην αγορά. Παντού υπάρχουν μπουκάλια και ποτήρια, για να εξοικειώνονται οι μαθητές. Οι ετικέτες ανανεώνονται συχνά με ό,τι φρέσκο προσγειώνεται. Η διαφορά εντοπίζεται και σε κάτι ακόμα: όλα τα μαθήματα και οι συνταγές εκτελούνται με τα premium reserve brands της Diageo, για την εκπαίδευση με τα καλύτερα προϊόντα. Σκοπός του Αριστοτέλη και του Νίκου είναι, όσοι τελειώσουν την σχολή, να έχουν αφομοιώσει το μέγιστο. Σε αυτά, να συμπληρώσουμε ότι όλοι λαμβάνουν ένα χειροποίητο βιβλίο με 30 σελίδες. Στο τέλος, υπάρχουν σελίδες λευκές, για να κρατάνε σημειώσεις και να το συμπληρώνουν οι μαθητευόμενοι.

Bar Solutions

O Σπύρος Κερκύρας –βλέπουμε Hide and Seek, Bookali- μαζί με την κατάλληλη ομάδα, Γιάννη Σαμαρά, Μελίνα Ιωάννου και Αλέξανδρο Γκικόπουλο, μας δίνουν όλες τις λύσεις για σίγουρη επιτυχία σε events, εκδηλώσεις και -ακόμα περισσότερο- εκπαίδευση.

Στα θρανία της μπάρας: είναι όλα διαδραστικά και έχουν στόχο οι μερακλήδες του μπαρ και οι επαγγελματίες να ανέβουν level δημιουργικότητας και λειτουργικότητας. Η εκπαίδευση στηρίζεται σε ενότητες. Στην ενότητα του cocktail και mixology, το focus ανήκει στην κλασική παιδεία του κοκτέιλ, που δένει με τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη δημιουργία 12 βασικών συνταγών βήμα προς βήμα και τις παραλλαγές τους, την ενδιαφέρουσα γνωριμία με τα μη αλκοολούχα ποτά, τη σύνθεση μενού, την αντίληψη για ένα ισορροπημένο ποτό και το παιχνίδι παντρέματος ποτών και πιάτων. Σε άλλη ενότητα, στο bar και service, οι γνώσεις ενισχύονται με επίσης διαδραστικά εργαστήρια σερβιρίσματος και εξυπηρέτησης.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: Στην bar solutions πνέει ένας αέρας φρέσκος σε όλα και πρέπει να έχετε το νου σας ή να ζητήσετε και tailor made μαθήματα.

www.barsolutions.gr

Le Monde

Η διάσημη σχολή δεν θα μπορούσε να μην έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο τμήμα και μάλιστα υψηλού επιπέδου, από το pop up bar, μέχρι τους καθηγητές-bartenders.

Στα θρανία της μπάρας: το κόνσεπτ είναι καθαρά εργαστηριακό και όλα τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα σε κανονικές συνθήκες μπαρ, με εισηγητές που αποτελούν εγγύηση, όπως ο bitterbooze Γιάννης Κοροβέσης. Στην αρχή, δίνονται οι βάσεις και μετά σειρά έχουν τα infusion, τα homemade προϊόντα, και το ζευγάρωμα φαγητού-ποτού, που σε αυτή την περίπτωση έχει άλλο value. Οι μαθητές, καταναλωτές ή bartenders, παρακολουθούν έναν διάσημο σεφ της σχολής να τους βάζει στο κλίμα του pairing, με πιο ψαγμένες επιλογές πιάτων.

Αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε: μόλις τελειώσει το basic πρόγραμμα bartending, σε 6 εβδομάδες ( 3 μαθήματα 3 ωρών την εβδομάδα), όποιοι επιθυμούν μπορούν να προχωρήσουν στο Bar Restaurant Management.

www.lemonde.gr

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.