Follow us

Γίνε barman σπίτι σου…

Την τελευταία πενταετία, τα κοκτέιλς βρίσκονται στα πάνω τους, πρέπει να ομολογήσουμε. Στο προσκήνιο βρίσκονται δημιουργικά cocktail bars, ταλαντούχοι bartenders και εξαιρετικά cocktails. Η τάση αυτή μεταφέρεται και στο σπίτι μας, όπου όλο και κάποιο -εύκολο συνήθως- κοκτέιλ θα φτιάξουμε για τον εαυτό μας ή τους φίλους μας.
Μαζί με του οινόφιλους και τους χομπίστες, που φτιάχνουν ένα βαρελάκι κρασί στο σπίτι, μετράμε πλέον και αρκετούς εκκολαπτόμενους μιξολόγους ή απλούς λάτρεις των κοκτέιλ,

Γίνε barman σπίτι σου…

Ο βασικός εξοπλισμός

Το shaker

Το απαραίτητο αξεσουάρ που πρέπει να έχει οποιοσδήποτε home mixologist είναι το shaker, αυτό το μαγικό εξάρτημα, στο οποίο χτυπάμε τα υλικά μας με ρυθμό, για να δημιουργηθεί το cocktail. Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλά, από μέταλλο, inox, γυαλί, ακόμα και με φιγουρατζίδικα σχέδια. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι να διαλέξετε εκείνο που μπορείτε να χειριστείτε πιο εύκολα. Οι επιλογές ποικίλουν: το κλασικό boston tin, που αντιστοιχεί στο γνωστό μεταλλικό κύπελλο, το tin και tin, δηλαδή τα δυο μεταλλικά κύπελλα διαφορετικού μεγέθους, ώστε να μπορούν να κλείσουν και να σχηματίσουν το shaker και την πιο πρόσφατη κυκλοφορία, τα shaker, που το πάνω μέρος είναι γυάλινο.
Σε αυτά προσθέτουμε τα shaker με τα 3 μέρη, που προέρχονται από τους Ιάπωνες, βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη και design. Λειτουργικά, προσφέρουν καλύτερο αερισμό και παγώνουν το ποτήρι αρκετά, με αποτέλεσμα να αργεί περισσότερο να λιώσει ο πάγος, ενώ ταυτόχρονα έχουν στο καπάκι τους και σουρωτήρι.
Οι περισσότεροι, ακόμα και οι πιο ειδικοί, ξεκινάνε με το tin&tin shaker και αυτό γιατί είναι πιο εύκολο στη χρήση και πιο οικονομικό. Η συμβουλή μας, όμως, πριν διαλέξετε οποιοδήποτε, είναι να κάνετε ένα δικό σας taste drive, να το πιάσετε στο χέρι, να το ανοίξετε και να το κλείσετε. Έτσι μόνο θα καταλάβετε ποιο σας ταιριάζει. Για να έχετε στα υπόψιν ένα εύρος τιμών, τα boston κυμαίνονται στα 8 ευρώ και τα tin&tin παίζουν από 15 έως 80 ευρώ.

Το strainer

Γίνε barman σπίτι σου…

Στην περίπτωση που θέλουμε ένα cocktail να μην έχει μέσα πάγο, τότε θα χρειαστούμε ένα strainer. Τι είναι αυτό; Απλά, ένα είδος σουρωτηριού. Τοποθετείται στο πάνω μέρος του shaker και τη στιγμή που σουρώνουμε το cocktail μας στο ποτήρι, κρατάει το πάγο και μαζί με αυτό τα φρούτα και ότι άλλο δεν θέλουμε να περάσει. Το σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε στο strainer είναι να εφάπτεται καλά πάνω στο shaker που έχουμε. Τώρα, από τύπους έχουμε πάλι μπόλικους.
Πρώτα απ' όλα το hawthorne, το οποίο μπαίνει όλο μέσα στο shaker και είναι πιο στιβαρό. Μετά το julep strainer, που είναι μεταλλικό, έχει μια επιφάνεια γεμάτη τρυπούλες και μπαίνει στο mixing glass. Σε αυτά προσθέτουμε το Fine strainer ( που θυμίζει το σουρωτήρι του τσαγιού), ιδανικό όταν θέλουμε να φτιάξουμε ένα τελείως διάφανο ποτό. Αν, για παράδειγμα, η συνταγή μας έχει φύλλα δυόσμου ή φλούδες εσπεριδοειδών, το χρειαζόμαστε για να αποφύγουμε την αιώρηση στο ποτήρι μας. Είναι απαραίτητο, επομένως, σε αγαπημένες παρασκευές, όπως το mojito και το daiquiri και η τιμή του δεν είναι καθόλου απαγορευτική, ξεκινάει από 7 ευρώ. Για πιο απαιτητικούς βέβαια, υπάρχουν τα ροζ gold strainer που είναι πιο ακριβά.

Οι μεζούρες

Χωρίς αυτές δεν γίνεται τίποτα. Η ακριβής μέτρηση είναι το πιο σημαντικό για να πετύχει ένα cocktail. Πρέπει να μετράμε με προσοχή κάθε συστατικό. Στο εμπόριο εντοπίζουμε εξειδικευμένες μεζούρες για το bartending : την κλασική μεζούρα, σε κωνικό σχήμα, που περιλαμβάνει δυο μετρήσεις, μια πάνω και μια κάτω, όπως για παράδειγμα των 20 και των 40ml και την μεζούρα multi, που λύνει τα χέρια σε όλους τους εκκολαπτόμενους bartenders. Πρόκειται για ένα κυπελλάκι με αναγραφόμενες μετρήσεις από 5 έως 75ml. Με μια τέτοια μεζούρα στο σπίτι, μπορούμε εύκολα να κάνουμε όλους τους υπολογισμούς. Τελευταία, βγαίνουν σύγχρονες μεζούρες με περίεργα design, χωρίσματα στη μέση, ακόμα και χερουλάκια που διευκολύνουν τη χρήση. Επίσης, βρίσκουμε μεζούρες από διαφορετικά υλικά, όπως inox, γυαλί και από ανθεκτικό πολυκαρβονικό, που μας βοηθάει στην μέτρηση γιατί μπορούμε να δούμε μέσα το υλικό. Όπως και στο shaker, καλύτερα να δείτε ποια μεζούρα σας βολεύει περισσότερο. Οι τιμές τους δεν έχουν μεγάλη διαφορά και μπορούμε να βρούμε καλές από 6 ευρώ.

To barspoon

Αυτό το αξεσουάρ πάει πακέτο με το mixing glass, στην περίπτωση που μια συνταγή δεν χρειάζεται κούνημα με το skaker, αλλά steering, δηλαδή απλό ανακάτεμα στο mixing glass. Για να γίνει αυτό το ανακάτεμα στο ποτήρι ανάμειξης, επιβάλλεται το barspoon. Φανταστείτε το σαν ένα μακρύ κουτάλι από 20 έως 50cm. To ιδανικό για το σπίτι είναι στα 30cm. Πολλά barspoon μπορούν να λειτουργήσουν με δυο τρόπους, καθώς έχουν στην άλλη άκρη ένα πιρούνι για να τσιμπάνε τις γαρνιτούρες και άλλα έχουν muddler (σαν κέρμα), για να λιώνουν τα μπαχαρικά και τα φρούτα. Θα σας κοστίσει από 8 ευρώ και πάνω.

Το mixing glass

Δεν γίνονται όλα τα cocktail στο shaker, πάρα πολλές συνταγές θέλουν ένα καλό ανακάταμε στο ποτήρι. Το mixing glass, ή, ελληνιστί, το ποτήρι ανάδευσης, είναι ακριβώς γι' αυτές τις παρασκευές. Στη θέση του mixing glass μπορούμε, βέβαια, να χρησιμοποιήσουμε και το ένα μεταλλικό κύπελλο από το shaker, ακόμα κι ένα γυάλινο ποτήρι από το νοικοκυριό μας. Διαφορετικά, πρέπει να προμηθευτούμε το steering glass (όπως είναι γνωστό το mixing glass), που έχει μια μυτούλα στην άκρη, για να μας διευκολύνει την ώρα που ρίχνουμε στο ποτήρι το ποτό μας. Στην αγορά γίνεται χαμός από προχωρημένα mixing glass με χαράγματα, ζωγραφιές, ανάγλυφα, μεταλλικές και γυάλινες λεπτομέρειες. Έτσι εξηγούνται και οι διακυμάνσεις στις τιμές, από 16 έως 60 ευρώ.

Το muddler

Αυτό το αξεσουάρ παραπέμπει σε γουδί, με την ίδια χρήση, δηλαδή συνθλίβει διάφορα υλικά, όπως μπαχαρικά, βότανα, ζάχαρη και φρούτα, που συμμετέχουν στην συνταγή μας. Το βρίσκουμε σε διάφορα υλικά κυρίως από inox και abs ( ένα καινούριο τύπο ανθεκτικού πλαστικού). Πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά να είναι καλοσχεδιασμένο και να μην έρχεται σε επαφή με το γυαλί του mixing glass και προκαλέσει ράγισμα. H τιμή του, από 8 ευρώ και άνω.

Το squeezer

Αυτό το όμορφο gadget μας έρχεται από το Μεξικό και είναι πολύ βολικό. Στη πραγματικότητα, είναι ένας σφικτήρας για τα εσπεριδοειδή, που χρησιμοποιούνται στα περισσότερα cocktail. Διαλέξτε το μέγεθος που επιθυμείτε, με προτίμηση σε αυτά που έχουν μεγάλο τοίχωμα, γιατί μπορούν να πάρουν και μεγαλύτερα φρούτα. Θα το βρείτε περίπου στα 16 ευρώ

Οι λεπτομέρειες…

Υπάρχουν και μερικά ακόμα μικρά ή μεγάλα εξαρτήματα, που δεν θα τα λέγαμε απολύτως απαραίτητα. Όπως το ανοιχτήρι, το πώμα ροής, η τσιμπίδα ή λαβίδα, το blender για τον πάγο και τα φρούτα, οι τυπικοί τρίφτες για τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά, ο πατατοκαθαριστής για τις φλούδες των φρούτων, τα μαχαίρια και μερικά πιο εξειδικευμένα, όπως το zester, ένα ειδικό εργαλείο που βγάζει ξύσμα λεμονιού και λάιμ και το twist, που μας δίνει την ωραίο γαρνιτούρα-κορδόνι των εσπεριδοειδών. Όλα αυτά τα εργαλεία υπάρχουν για δεξιόχειρες και για αριστερόχειρες, πάνε τις παρασκευές μας ένα επίπεδο παραπάνω και μας κοστίζουν από 5 ευρώ εκτός από το blender που κάνει κατί της παραπάνω αλλά οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας.

Τα ποτήρια

Τα φτιάξαμε τα cocktail, πού τα σερβίρουμε; Πολλές φορές πελαγώνουμε, γιατί οι προτάσεις σε ποτήρια είναι πραγματικά πολλές.
Στην πράξη είναι πιο απλά τα πράγματα. Αρκούν 4 κατηγορίες ποτηριών για να σερβίρουμε σωστά ό,τι και αν ετοιμάσουμε :
Τα old fashioned: είναι τα χαμηλά ποτήρια του ουίσκι, όπου σερβίρουμε όλα τα old fashioned cocktails με πάγο.
Τα highball: o ψηλός σωλήνας, κατάλληλος για cocktails που σερβίρονται με πάγο και συχνά συμπληρώνονται με κάποιο αναψυκτικό, αφρώδες ή πουρέ.
Τα martini glass: σε αυτά σερβίρουμε οποιοδήποτε cocktail (shaken ή stirred), που σερβίρεται χωρίς πάγο.
shot: είναι τα γνωστά μας σφηνάκια για μικρές παρεΐστικες απολαύσεις.
Αν θέλετε περισσότερη εξειδίκευση, προσθέτουμε τα ποτήρια julep, τα tiki και τα mosco mule.

Η βασική κάβα

H γκάμα των ποτών ομολογουμένως είναι πολύ μεγάλη και βέβαια δεν είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν τόσες φιάλες σε ένα σπίτι. Στη πράξη, δεν χρειάζονται υπερβολές για να στήσουμε το σπιτικό μας μπαράκι. Μπορούμε με μερικές βασικές επιλογές να έχουμε μια πλήρη πρόταση, που να καλύπτει όλα τα γούστα και τις ανάγκες για μίξεις.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα βασικά αλκοολούχα ποτά, δηλαδή η βότκα, το τζιν, η τεκίλα, το ρούμι και το ουίσκι, που αποτελούν και τις βάσεις στα περισσότερα cocktails. Σε αυτά, προσθέτουμε ορισμένα λικέρ, όπως το Cointreau ή η Chartreuse, ένα brandy, ένα βερμούτ και αν θέλουμε κάποιο κρασί, αφρώδες ή ήρεμο.

Tα άλλα υλικά

Πέρα από τα αλκοολούχα ποτά, ένα cocktail χρειάζεται και άλλα υλικά για να ισορροπήσει και να εμπλουτιστεί αρωματικά και γευστικά. Αυτά μπορεί να είναι:
Φρούτα: καλό είναι να επιλέγουμε φρούτα εποχής. Τα πιο συνηθισμένα είναι τα εσπεριδοειδή, ειδικά το λεμόνι, το λάιμ και το πορτοκάλι, κυρίως σε μορφή χυμού, που καλύτερα να είναι φρεσκοστυμμένος.
Σιρόπι ζάχαρης: για να ισορροπήσει την οξύτητα. Το σιρόπι ζάχαρης φτιάχνεται πολύ εύκολα. Χρησιμοποιούμε ένα μέρος ζάχαρης, με ένα μέρος νερό, τα ζεσταίνουμε στη φωτιά μέχρι να αρχίσει το βράσιμο και μετά ανακατεύουμε το μείγμα, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σιρόπι είναι έτοιμο. Αν θέλουμε να το συντηρήσουμε, προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμόνι και το βάζουμε στο ψυγείο.
Πουρές φρούτων: δίνει πολύ ωραία υφή και όγκο στο cocktail. Επίσης είναι πολύ εύκολος να γίνει. Επιλέγουμε το φρούτο που θέλουμε, το καθαρίζουμε καλά, το κόβουμε σε κομματάκια, το βάζουμε στο blender και μετά προσθέτουμε λίγη ζάχαρη, το ζεσταίνουμε στη φωτιά και μόλις πάρει βράση το βγάζουμε. Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο και ο πουρές είναι έτοιμος. Διατηρείται στο ψυγείο περίπου δέκα ημέρες.

Bitters: ενισχύουν, εμπλουτίζουν και σταθεροποιούν ένα cocktail. Στην αγορά, εκτός από τα κλασικά bitters υπάρχουν και αρωματισμένα με φρούτα ή κάτι άλλο. Από τα τελευταία, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στο πορτοκάλι, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ.
Αναψυκτικά: χρησιμοποιούνται για τα fizz cocktails και γενικά προσδίδουν ιδιαίτερη φρεσκάδα.

Σε αυτή τη λίστα, βέβαια, συμπεριλαμβάνονται τα βότανα, τα μπαχαρικά, και οι μαρμελάδες.

Σκονάκια για αρχάριους και προχωρημένους

Καλό είναι να ξεκινήσουμε με γνωστές συνταγές, για να έχουμε εξασφαλισμένη επιτυχία και μετά να αρχίσουμε τις δικές μας παραλλαγές. Μπορείτε να μελετήσετε και να βρείτε πολλές συνταγές και πληροφορίες σε επιλεγμένα βιβλία, όπως τα παρακάτω.

Τα βοηθητικά βιβλία

The Craft of the Cocktail: χρήσιμο βιβλίο για τον ερασιτέχνη μιξολόγο και για τον επαγγελματία από το βασιλιά των cocktail Dale Degroff. Περιλαμβάνει συνταγές από δημοφιλή cocktails όλων των εποχών, μαζί με τη σύντομη ιστορία τους, καθώς και βασικές έννοιες για το μπαρ.
The bartender's bible: η "Αγία Γραφή" για τον αρχάριο, περιέχει 1000+1 συνταγές του Gary Regan και πολλές σημαντικές συμβουλές για το καλύτερο προσωπικό μπαρ.
Classic Cocktails: ένα βιβλίο από τον μαέστρο του bartending Salvatore Calabrese, για να μάθετε όσο πρέπει για τα αγαπημένα all time classic ποτά, με τις αυθεντικές συνταγές τους.

Τα πιο αγαπημένα cocktails

Mojito
20ml σιρόπι ζάχαρης
20ml φρέσκος χυμός μοσχολέμονου
10 φύλλα δυόσμου ή μέντας
50ml Reserva Rum
Σόδα
Εκτέλεση: τοποθετούμε το χυμό μοσχολέμονου, το σιρόπι ζάχαρης και τον δυόσμο σε ένα ψηλό ποτήρι και πιέζουμε ελαφρά με το muddler (γουδοχέρι) ώστε να απελευθερώσουμε τα αρώματα του δυόσμου. Προσθέτουμε το ρούμι και τον τριμμένο πάγο και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με λίγη σόδα και γαρνίρουμε με σφήνα μοσχολέμονου και κορυφή δυόσμου.

Margarita
25ml φρέσκο χυμό μοσχολέμονου
25ml triple sec ή Cointreau
50ml Blanco Tequila ( λευκή τεκίλα)
Εκτέλεση: χτυπάμε όλα τα συστατικά στο shaker για 10-12 δευτερόλεπτα και σουρώνουμε σε ποτήρι martini. Γαρνίρουμε με σφήνα μοσχολέμονου.

Daiquiri
25ml φρέσκος χυμός μοσχολέμονου
25ml σιρόπι ζάχαρης (1:1)
50ml Reserva Rum
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα. Διπλο-σουρώνουμε σε ποτήρι martini και γαρνίρουμε με σφήνα μοσχολέμονου.

Pina Colada
50ml λευκό ρούμι
30ml γάλα καρύδας
60ml χυμός ανανά
20ml κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10-12 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι Hurricane και γαρνίρουμε με φέτα ανανά και κερασάκι μαρασκίνο.

Negroni
30ml London Dry Gin
30ml Campari
30ml Vermouth
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ποτήρι double old-fashioned και αναδεύουμε γύρω στις 20 περιστροφές. Γαρνίρουμε με φλούδα από λεμόνι και πορτοκάλι.

Καταστήματα και συμβουλές

Τα εργαλεία τα βρίσκουμε στο Barequip: το εξειδικευμένο κατάστημα του ειδικού Ιωάννη Ορφανού. Ξεκίνησε από το 2009, ως το πρώτο bar store και μέχρι σήμερα πρωτοπορεί συγκεντρώνοντας όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Δεν υπάρχει κάποιο εξάρτημα που δεν θα βρείτε, εκτός από τα κλασικά κάθε εβδομάδα προστίθενται περίπου 4 καινούριοι κωδικοί και εννοείται πολλά αποκλειστικά προϊόντα, όπως τα scrub.
Μπορεί κανείς να παραγγείλει και από το σπίτι, αλλά αξίζει να πάτε μια βόλτα, ειδικά αν έχετε απορίες. Ο Ιωάννης και όλο το team του barequip, δίνουν συμβουλές και σας βοηθάνε να δοκιμάσετε επιτόπου όλα τα προϊόντα. (Διστόμου 71 Καστέλα Πειραιάς , 210 41 00 995, www.barequip.gr

Τα ποτά σε διάφορες κάβες, όπως η κάβα Oak (Λ. Κηφισίας 282, 21 0685 8078, www.oakcava.gr και ο Ανθίδης (Λ.Κηφισίας 76, Μαρούσι, 210-6127325, www.anthidis.gr που είναι από τις πιο ενημερωμένες και θα βρείτε ό,τι ζητήσετε.
Tα bitters και τα σιρόπια στην εξειδικευμένη Sky Spirits ( Εθνικής Αντιστάσεως 6, Άλιμος, 211 411 0552, HYPERLINK www.skyspirits.gr
Εκτός από τα κοινά αναψυκτικά, αναζητήστε τα ιδιαίτερα ελληνικά αναψυκτικά 3 Cents (Δελφών 2Γ , Κολωνάκι,2103388382 , www.threecents.gr )

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.