Τα μπαρ της πόλης διανύουν την καλύτερη φάση τους, είναι ανανεωμένα και στήνουν ιδιαίτερα και ψαγμένα σκηνικά. Το πιο δυνατό τους σημείο είναι η μπάρα και τα cocktails. Οι bartenders στις μέρες μας ενημερώνονται συνεχώς, εκπαιδεύονται, δοκιμάζουν, πειραματίζονται και εξελίσσονται. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σερβίρονται και προσφέρουν καινούριες, απρόσμενες γευστικές εμπειρίες. Αυτή την περίοδο εμπνέονται από το γιορτινό spirit και είναι ίσως το καλύτερο timing να τα επισκεφτείτε και να το διαπιστώσετε… μεθυστικά. Για να πάρετε μια ιδέα, σας προτείνουμε μερικά επιλεγμένα στέκια, με τις κατάλληλες πληροφορίες και κυρίως με το τι special θα πιείτε, με τη σφραγίδα του καθενός.
The Gin Joint
Το μαγαζί : ένα δυνατό street spot με θεματικό χαρακτήρα. Ψηφίζει Gin “φωναχτά” και μας ταξιδεύει ατμοσφαιρικά στην περίοδο του μεσοπολέμου και της ποτοαπαγόρευσης, μιξάροντας swing ήχους με classy ποτά. Στο The Gin Joint, όλη η δράση επικεντρώνεται γύρω από την ξύλινη μπάρα. Μπορεί τα τετραγωνικά του να είναι περιορισμένα, όμως τα cocktails του είναι σπουδαία, με πολλές δημιουργικές signature επιλογές. Μας αρέσει, γιατί παίζει με τις λεπτομέρειες, από τα artistic ασπρόμαυρα πλακάκια του δαπέδου, μέχρι τα φρέσκα υλικά και τα homemade σιρόπια, που προσθέτει στα στιλάτα cocktails του. Στα highlights του μαγαζιού σίγουρα είναι η μεγάλη ποικιλία από σπάνια και δυσεύρετα gin, που φιγουράρουν στα ράφια. Αυτές τις ημέρες, μας υποδέχεται με ένα στολισμένο δεντράκι και πολλά λαμπιόνια στην είσοδο.
Το στίγμα της μπάρας: την ενορχήστρωση της μπάρας έχει ο Δημήτρης Κιάκος, ένας bartender που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ξεκίνησε το 1994 από τη μεριά του service και μετά την μαθητεία του για δυο χρόνια πίσω από την απαιτητική μπάρα του Baba au rum, γνώρισε την άλλη πλευρά του mixing και δεν ξεκόλλησε ποτέ. Έχει το χάρισμα να συνδυάζει αρωματικά βότανα, όπως το φασκόμηλο, το δίκταμο και το χαμομήλι, με φρέσκα εσπεριδοειδή, δημιουργώντας αναπάντεχα απολαυστικά ποτά. Γενικά, δεν εφησυχάζει ποτέ, ψάχνεται για ιδιαίτερα υλικά, εισάγει ποτά και πειραματίζεται. Νέο του project για γευστικές αναζητήσεις είναι η παλαίωση cocktails σε βαρέλι!
Τι πίνουμε τις γιορτές: στο the Gin Joint, φυσικά gin, ενισχυμένο με γιορτινά υλικά, όπως φυσαλίδες αφρώδους, βερμούτ, ρόδια…
“Pinky swear”
Υλικά
30 ml Hendricks Gin
40 ml Dolin Chamberyzette vermouth
10 ml Bittermilk elderflower & hops
Απογεμίζουμε με prosecco ή οποιοδήποτε άλλο αφρώδες κρασί
Εκτέλεση: σε ένα mixing glass βάζουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε πάγο και αναδεύουμε. Σερβίρουμε σε ποτήρι σαμπάνιας και απογεμίζουμε με prosecco. Γαρνίρουμε με 2 ποπ κορν αρωματισμένα με μήλο και κανέλα.
”Gin-Gle bells and tonic”
Υλικά
25ml Beefeater 24 London dry gin
25ml Gin mare
Απογεμίζουμε με fever tree Mediterranean tonic
2 σταγόνες από Dr adam elmegirab's christmas bitters
Ένα ρόδι
Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο ποτήρι του κρασιού, προσθέτουμε τα δυο gin, απογεμίζουμε με το τόνικ και βάζουμε τις τελευταίες πινελιές: λίγες σταγόνες bitters και ρόδια.
Στην Πρίζα
Το μαγαζί: στην Πρίζα μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, όποια στιγμή της μέρας θέλετε, για καφέ, τσάι, τσιμπολόγημα και, εννοείται, για μερικά από τα πιο ευφάνταστα cocktails της πόλης. Ο χώρος σίγουρα σε τραβάει, παραπέμπει σε κάτι μοδάτο και ευχάριστο, με έντονα στοιχεία pop art και εμβόλιμες classy πινελιές, όπως τα καρό αναπαυτικά καθίσματα. Το μάτι πέφτει στο τοίχο με τα πολύχρωμα καλώδια, που μπλέκονται μεταξύ τους και καταλήγουν σε αναμμένους λαμπτήρες, που αναδύουν καλό γούστο. Το ίδιο προσεγμένο είναι το μπαρ, καλοστημένο και πλήρως εξοπλισμένο. Εύκολα μπορείτε να κάτσετε στα γαλαζοπράσινα στουλς και να μάθετε τα πάντα για τα cocktails παραγγέλνοντας ένα tailor made ποτό, δηλαδή ένα ποτό φτιαγμένο στα μέτρα σας, σύμφωνα με τις γευστικές προτιμήσεις σας.
Το στίγμα της μπάρας: εκεί βρίσκουμε τον Σπύρο Δάβιο, συνεχώς με ένα shaker ανά χείρας, να ανακατεύει διαλεκτά υλικά, που δεν τα λες συνηθισμένα, πάντα με χαμόγελο. Είναι από τους ταλαντούχους bartenders, που δίνουν έμφαση σε κάθε λεπτομέρεια και σου προσφέρουν ένα ποτό που σε έχει ήδη κερδίσει από την εμφάνιση. Οι προτάσεις του πάντα έχουν άποψη και συνήθως συνοδεύονται από μια μικρή γευστική έκπληξη. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι οπαδός του food pairing, των μοριακών cocktails και δημιουργός του Creative Cocktail Club.
Τι πίνουμε τις γιορτές: Στην Πρίζα, ο Σπύρος προτείνει κλασικά ζεστό κρασί εμπλουτισμένο με κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά και ελληνικά ποτά μαζί με γιορτινές αγαπημένες γεύσεις, όπως το κάστανο.
Sangria the Soup hot
Υλικά
50ml κόκκινο κρασί
Βατόμουρα, κράνα, κράνμπερυ
Μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο)
Φλούδα πορτοκαλιού
Bitter νεραντζιού
Εκτέλεση: επιλέγουμε ένα κόκκινο κρασί της αρεσκείας μας, το αρωματίζουμε αφήνοντας μέσα για 3 ημέρες βατόμουρα, κράνμπερυ και κράνα. Στη συνέχεια, το ζεσταίνουμε, βάζοντας μέσα μπαχαρικά, κυρίως κανέλα και γαρίφαλο. Πριν πάρει βράση, το σερβίρουμε σε φλασκί, με έλαια από τη φλούδα ενός πορτοκαλιού και μερικές σταγόνες bitters νεράντζι. Το συνδυάζουμε με γλυκό του κουταλιού μήλο-κανέλα.
Nazaianzen
Υλικά
50ml μαστίχα
Πουρέ κάστανου
Σιρόπι κανέλας
Φρέσκο κόλιανδρο
Χυμό από άνθη πορτοκαλιάς
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και αναδεύουμε για 20 δευτερόλεπτα. Σερβίρουμε σε ποτήρι με ρόδια και πανδαισία από φρέσκα κόκκινα φρούτα.
Six dogs
Το μαγαζί: από τα πιο πολυσύχναστα στέκια του ιστορικού κέντρου, το Six Dogs αποτελεί από μόνο του αφορμή για έξοδο. Πρόκειται για ένα all day πολιτιστικό κέντρο και όχι μόνο για ένα απλό μπαρ. Η δράση του χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικούς χώρους. Στο project space, ένα ενιαίο κατάλευκο δωμάτιο, όπου παρουσιάζονται νέοι καλλιτέχνες, κυρίως εικαστικοί. Στο Gig Space, έναν ευέλικτο πανέμορφο χώρο, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να υποστηρίζει συναυλίες, party, θεατρικά, μέχρι σεμινάρια και εκπαιδεύσεις.
Στην περίπτωση των bars, προσφέρει δυο επιλογές: το κλειστό μακρόστενο, μαύρο bar με μόνη πηγή φωτός τη χρωματιστή γιρλάντα στο κέντρο και τον ανοιχτό κήπο με τις αιώρες, την ποταμίσια άμμο και τα ξύλινα custom made τραπέζια, πάγκους και καθίσματα. Οι θαμώνες συχνάζουν παντού και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα cocktails, που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και δημιουργικότητας.
Το στίγμα της μπάρας: η παρουσία του Μάριου Ηλιόπουλου αποτελεί εγγύηση. Μυήθηκε στον κόσμο των ποτών από μικρός, καθώς ο πατέρας του είχε κάβα. Εκείνος όμως, προτίμησε από την αρχή αντί να τα πουλάει, να τα σερβίρει! Ο έρωτάς του για τη μπάρα ήταν ακαριαίος. Αποτελεί «ήρεμη δύναμη» και μιξάρει με την ίδια επιτυχία κλασικές και μοντέρνες συνταγές. Οι κινήσεις του πίσω από την μπάρα είναι ήρεμες, αλλά κρύβουν μια απίστευτη εσωτερική ενέργεια. Την προηγούμενη χρονιά ήταν ένας από τους φιναλίστ στον τελικό του ελληνικού World Class και φέτος επανέρχεται με την υποψηφιότητα του στον τελικό του Bacardi Legacy. Το ποτό του Ambos Mundos, που σημαίνει "δυο κόσμοι" είναι μεγάλο φαβορί.
Τι πίνουμε τις γιορτές: Βερμούτ και gin, συνδυασμένα με νότες από σοκολάτα και πορτοκάλι και ρούμι που ντουετάρει με calvados.
Teatro a la Scala (Στη Σκάλα του Μιλάνου)
Υλικά
30ml Hedricks
30ml βερμούτ αρωματισμένο με τσάι ginger και χρυσάνθεμο
30ml Campari
2 δόσεις bitter σοκολάτα
2 σταγόνες φρέσκο πορτοκάλι
Εκτέλεση: γεμίζουμε το mixing glass με όλα τα υλικά, χτυπάμε καλά και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι με λίγο πάγο. Πρόκειται για ένα twist στο κλασικό negroni, με περισσότερο γιορτινό χαρακτήρα.
Stown Town (ένα χριστουγεννιάτικο punch)
Υλικά
30 ml Sailor Jerry
20ml Aperol
20ml Calvados
10ml bulleit rye
20ml ζαχαρέλαια από λεμόνι με γκρέιπφρουτ και τσάι μπισκότου
10ml φυσικό χυμό μανταρίνι
2 δόσεις Christmas bitter
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, τα ανακατεύουμε καλά και είμαστε έτοιμοι να σερβιριστούμε.
Mosaiko Cocktail Espresso bar
Το μαγαζί: Στη γειτονιά της Γλυφάδας, το Mosaiko με το που άνοιξε, το 2011, έγινε αμέσως το νέο talk of the town, μεταφέροντας στα νότια, έναν διαφορετικό πιο down town αέρα. Το χαρακτηριστικό του είναι η διακόσμηση. Συνδυάζει μαγικά vintage στοιχεία, με αγαπημένες ρετρό πινελιές. Όπου και αν κοιτάξεις υπάρχει γούστο και αντικείμενα που τα χαζεύεις, όπως τα κάδρα με τον Αζναβούρ και την Όντρεϊ Χέμπορν, το μεγάλο κολάζ με όλα τα τρανταχτά ονόματα της ροκ, τα ετερόκλιτα αντικείμενα και ασφαλώς το διατηρητέο μωσαϊκό στο δάπεδο. Το Μosaiko, είναι cosy και παιχνιδιάρικο- ακόμα διαθέτει μια μακρόστενη μπάρα έτοιμη για όλα, μια κρυμμένη αυλή για ωραίες καταστάσεις και μια playlist, που κάνει τη διαφορά με ήχους περισσότερο indie.
Το στίγμα της μπάρας: σταθερός από τότε που άνοιξε το Mωσαϊκό είναι ο Δημήτρης Γούζιος, ένας ανήσυχος και ταλαντούχος bartender. Ξεκίνησε το bartending το 2004 και από τότε πέρασε από σημαντικές μπάρες, όπου άφηνε το στίγμα του. Έχει μεγάλη ευχέρεια να ταιριάζει υλικά και να δημιουργεί cocktails που συζητιούνται. Πίσω από την μπάρα, τον χαζεύεις να δίνει όλη του την ενέργεια και να χτυπάει κάθε shaker με διαφορετικό τρόπο και με διαφορετικό ρυθμό, ανάλογα με το τύπο του ποτού που θέλει να δημιουργήσει… Φέτος, θα μπορέσουμε να τον απολαύσουμε και στον ελληνικό τελικό του World Class, γιατί είναι ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες bartenders που έχουν πάρει την πρόκριση.
Τι πίνουμε τις γιορτές: τι άλλο εκτός από brandy με μέλι και σιρόπι κανέλας και ρούμι με κάστανο και μήλα...
Five star Blazer
Υλικά
45 ml brandy
30ml brandy με μέλι
15 ml σιρόπι κανέλας
30ml ζεστό νερό
2 δόσεις bitters δαμάσκηνο
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, κάνουμε ένα καλό rolling και σερβίρουμε.
Chestnogg
Υλικά
45ml spiced rum
15ml Calvados
2 κουταλιές πουρές κάστανο
15ml ροζ γκρέιπφρουτ
2 δόσεις cherry bitters
Εκτέλεση : προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.
360 cocktail bar
Το μαγαζί: χωρίς αμφιβολία, η πανοραμική θέα του 360 cocktail bar, στην Ακρόπολη και σε όλο το ιστορικό κέντρο, είναι από τις πιο όμορφες της πόλης. Στο εσωτερικό του, η βιομηχανική αισθητική είναι ευδιάκριτη και του ταιριάζει, όπως επίσης οι λιτές γραμμές και οι γήινες αποχρώσεις. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκηνικό για να περάσουμε καταπληκτικά, σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Το πρωί, με προσεγμένες επιλογές καφέ, το μεσημέρι με πρωτότυπους χυμούς και σνακ και το βράδυ με εκπληκτικά easy drinking cocktails, που φέρουν την υπογραφή του expert Γιώργου Τσιρίκου, μαζί με νόστιμες επιλογές από έναν κατάλογο, με καλοδουλεμένες γευστικές προτάσεις και υλικά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.
Το στίγμα της μπάρας: ένας bartender φαινόμενο! Ο Αλέξανδρος Κεχαγιαδάκης είναι μόλις δυο χρόνια στο χώρο και έχει ήδη καταφέρει να σκαρφαλώσει στη λίστα με τους καλύτερους bartenders της πόλης και να κάνει παρουσιάσεις σε διαγωνισμούς που ξεχωρίζουν. Πού να φανταστεί κανείς ότι όλα ξεκίνησαν τυχαία, όταν αποφάσισε, αντί να δώσει τα λεφτά που είχε μαζέψει για μηχανάκι, να παρακολουθήσει μαθήματα στην baracademy! Από τότε, το μπαρ είναι βασικό κομμάτι της ζωής του: ακούει και συνεχώς μαθαίνει από τους συναδέλφους του. Υποστηρίζει τη συνεργασία και βάζει πάνω από όλα την καλή εξυπηρέτηση και την ευχαρίστηση του πελάτη. Είναι ευρηματικός, ευγενικός και έχει μανία με τις ιδιαίτερες τεχνικές.
Τι πίνουμε τις γιορτές: επιλέγουμε τη μαστίχα, ένα από τα αγαπημένα cocktails του Αλέξανδρου και δική του συνταγή και την κάνουμε πιο γιορτινή, με σιρόπι κανέλας και βανίλιας, ή πάμε απευθείας σε κάτι πιο ζεστό με κονιάκ, ρούμι και σιρόπι φουντουκιού.
Snow - White's elixir
Υλικά
50 ml Skinos μαστίχα
20 ml σιρόπι κανέλας
20 ml σιρόπι βανίλιας
10 ml φρέσκο χυμό λάιμ
2 κουτάλιες γιαούρτι
Απογεμίζουμε με lemon-tonic 3 cents (περίπου 50 ml)
Εκτέλεση : βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker εκτός από το lemon tonic, μαζί με πάγο. Χτυπάμε καλά, σερβίρουμε και συμπληρώνουμε με το τόνικ.
Pear crunch by Γιώργος Τσίρικος
Υλικά
60 ml bacardi oakheart sliced rum
20 ml φρέσκο χυμό λάιμ
20 ml σιρόπι φουντουκιού
30 ml πουρέ ροδάκινου
Απογεμίζουμε με 3 cents σόδα
Εκτέλεση: βάζουμε τα υλικά εκτός από την σόδα σε mixing glass και κάνουμε πολύ καλό rolling. Στη συνέχεια σερβίρουμε στο ποτήρι και προσθέτουμε τη σόδα.
Lady's Greys blazed cocktail
Υλικά
30 ml Metaxa 12 stars
20 ml Remy Martin κονιάκ
10 ml St. Germain
50 ml ζεστό τσάι Earl Grey (χωρίς ζάχαρη)
Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά στο mixing glass εκτός από το τσάι, που το προσθέτουμε στο τέλος και σερβίρουμε.