Follow us

Μαύρη μπίρα

Αρώματα φρεσκοκομμένων κόκκων καφέ, καβουρδισμένων δημητριακών και καμένης καραμέλας δένουν με νότες κερασιών, ξηρών δαμάσκηνων και σοκολάτας. Άλλοτε πάλι, το αρωματικό προφίλ τους είναι πιο προκλητικό, με νύξεις καστανής ζάχαρης, ζωικών τόνων και με εμφανείς καπνιστές πινελιές. Είναι προφανές ότι οι σκούρες μπίρες είναι διαφορετικές έχουν γευστικό σεξ απίλ και σε συνδυασμό με το δυναμικό τους χαρακτήρα δημιουργούν μια διάθεση να τις γνωρίσεις περισσότερο. Γι' αυτό τις συγκεντρώσαμε, τις βάλ

Μαύρη μπίρα

Εσύ τι τύπος μαύρης μπίρας είσαι;

Καθώς έχεις μια μαύρη μπίρα απέναντί σου δεν μπορείς να μην περιεργαστείς το χρώμα της. Λαμπερό σκούρο, σκούρο βαθύ, μαύρο σκοτεινό, μερικές φορές με κάποιες πιο ανοιχτόχρωμες ανταύγειες, ή με ένα εμφανές θόλωμα. Μια παλέτα χρωματιστών εντάσεων στην περιοχή του μαύρου, η οποία όπως θα δούμε οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο παράγονται.
Στην περίπτωση της μαύρης μπίρας: η πράσινη βύνη συλλέγεται και ξεκινάει ένα σταδιακό και φυσικό solarium, το λεγόμενο καβούρδισμα, κάτι αντίστοιχο με την γνωστή διαδικασία των κόκκων καφέ. Ανάλογα με το βαθμό του προκύπτει και το αντίστοιχο βάθος χρώματος. Στη ζυθοποίηση όμως δεν πρωταγωνιστεί μόνο το κριθάρι, συμμετέχουν ακόμα οι ζύμες, ο λυκίσκος και το νερό. Η συμμετοχή και το είδος όλων των συστατικών επηρεάζει και διαμορφώνει το τελικό τύπο κάθε μπίρας, άρα και της μαύρης. Τα στυλ της τελευταίας είναι πολλά. Από τις διάσημες porter με τα φρουτώδη αρώματα, τις stout με τις νότες καβουρδισμένων κριθαριών, τις Belgian strong ale με τα πικάντικα κλικ, τις dunkel με τα δαμάσκηνα, τις bock με την έντονη καραμέλα, τις dark lager με τις ευωδιές μπισκότων και σοκολάτας και τις μοναστηριακές trappist με τα πληθωρικά αρώματα σκούρων φρούτων και γλυκών του κουταλιού. Εμείς σερβίραμε στο ποτήρι μας τα περισσότερα είδη και το αποτέλεσμα της δοκιμής συνοψίζεται στα εξής : Οι μαύρες μπίρες έχουν μεγάλο εύρος αρωμάτων, διαφορετικό βάθος γεύσεων και έντονο παιχνίδι πίκρας και γλύκας. Γενικά είναι ειδικές μπίρες, πιο δύσκολες σε κατανόηση από τις ξανθιές, αλλά ικανές για πολύ περισσότερες γευστικές συγκινήσεις και μεγαλύτερη απόλαυση.
Γνωρίστε τις και διαλέξτε αυτή που σας ταιριάζει…

Οι μαύρες της δοκιμής στο ποτήρι

Μαύρη μπίρα

Anchor
Προέλευση : Ολλανδία
Τύπος : Porter
Βαθύ μαύρο χρώμα με έντονο αφρό. Η μύτη είναι σύνθετη με την καραμέλα να κυριαρχεί και ακολουθούν νότες βουτύρου τύπου Κέρκυρας, νύξεις κόκκινων φρούτων, όπως δαμάσκηνα και σταφίδα όλα σε ένα φόντο από ζύμες και δημητριακά. Το στόμα είναι πλούσιο με εμφανείς νότες ζαμπόν, καμένης καραμέλας και καφέ. Η πικρίλα είναι ευχάριστη και ελεγχόμενη. Τέλος η επίγευση είναι καλή και με μεγάλη διάρκεια.
Πολύ καλή προς εξαιρετική

Gouden Carolus
Προέλευση : Βέλγιο
Τύπος : -
Ζωηρό χρώμα και αρκετός αφρός. Στη μύτη κυριαρχούν νότες από μέλι, καπνό και πυρηνόκαρπα φρούτα. Το στόμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον με ευχάριστη γλύκα και αρώματα που παραπέμπουν σε κομπόστα μήλου και ροδάκινου. Ελεγχόμενη πικρίλα που εμφανίζεται στο τελείωμα. Η επίγευση είναι μεγάλη και ευχάριστη.
Πολύ καλή προς εξαιρετική

La trappe isid’or
Προέλευση :
Τύπος : Trappist
Βαθύ κόκκινο χρώμα. Γοητευτικά σύνθετα αρώματα από γλυκά του κουταλιού ( κεράσι και σταφύλι ) , ξερά δαμάσκηνα, καμένη καραμέλα , ψητά μήλα και σοκολάτα. Το στόμα είναι πλούσιο, αρωματικό και γεμάτο με έντονες νότες καραμέλας. Στη γεύση εναρμονίζονται η οξύτητα και η πίκρα, ενώ η επίγευση έχει μεγάλη διάρκεια.
Πολύ καλή προς εξαιρετική

Guiness Special Export
Προέλευση : Μ. Βρετανία
Τύπος : Stout
Έντονο μαύρο χρώμα. Σύνθετο μπουκέτο με πληθώρα αρωματικών όπως ζαμπόν, κάρβουνο, κριθάρι, κορνφλέικς και νότες από σοκολάτα. Το στόμα ακολουθεί την μύτη και είναι πολύ πλούσιο με έντονη την αίσθηση της καμένης καραμέλας. Η γεύση έχει καλή ισορροπία και δομή, ενώ η επίγευση έχει πολύ μεγάλη διάρκεια.
Πολύ καλή

Gulden Draak
Προέλευση : Βέλγιο
Τύπος :
Σκούρο χρώμα. Ελαφριά αρώματα άγουρου κερασιού, καραμέλας και φρούτων. Το στόμα είναι πλούσιο, φρουτώδες και πιπεράτο με νότες ζαμπόν. Η επίγευση θυμίζει πικρό κεράσι, όπως το αμαρέτο. Επίγευση που διαρκεί.
Πολύ καλή

Volkan
Προέλευση : Ελλάδα , Σαντορίνη
Τύπος :
Βαθύ μαύρο. Μύτη που συνδυάζει τους καβουρδισμένους κόκκους καφέ, με την καμένη καραμέλα και τα γλυκά του κουταλιού. Το στόμα είναι αρκετά σύνθετο με λίγες ζωικές νότες και δημητριακό. Η γεύση είναι όξινη και η επίγευση είναι σχετικά γρήγορη.
Καλή προς πολύ καλή

Septem Saturday’s
Προέλευση : Ελλάδα
Τύπος : Porter
Τυπικό σκούρο χρώμα. Τονισμένα αρώματα καμένης καραμέλας με νότες που παραπέμπουν σε βανίλια, μαστίχα, σκούρα σοκολάτα και καφέ. Το στόμα είναι γεμάτο με ελαφριές πικρές γεύσεις, σαν bitter σοκολάτα.
Καλή προς πολύ καλή

Smoked Robust
Προέλευση : Ελλάδα, Χίος
Τύπος : Porter
Βαθύ χρώμα. Αρώματα σανού, βοτάνων και ραδικιού σε ένα καπνιστό φόντο με νότες μπέικον και καφέ. Στην ανάδευση αναδύονται γλυκά αρώματα ψημένου φρούτου. Το στόμα είναι σύνθετο, εκφραστικό με έντονη πίκρα και πλούσια επίγευση.
Καλή προς πολύ καλή

Kozel
Προέλευση : Τσεχία
Τύπος:
Έντονα μαύρη. Στη μύτη εμφανίζονται διαδοχικά αρώματα δημητριακών, ζύμης, αμύλου, βύσσινου, φραγκοστάφυλου, γλυκιάς καραμέλας και καπνού. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου μπαίνει γλυκά και με σχετική πικρίλα που εξελίσσεται και το σύνολο αποκτά καλή ισορροπία. Η επίγευση με καλή διάρκεια.
Καλή προς πολύ καλή

Rogue
Προέλευση : ΗΠΑ
Τύπος : Porter
Βαθύ χρώμα. Γλυκά αρώματα κόκκινου φρούτου, βιολέτας και καπνού με νότες λυκίσκου και αχνό φόντο καμένης καραμέλας. Στόμα μεσαίου όγκου με καλή ισορροπία και διακριτική πίκρα, που εξελίσσεται σταδιακά. Σχετικά σύντομη επίγευση.
Καλή

Fix Dark
Προέλευση : Ελλάδα
Τύπος : Lager
Σκούρο μαύρο χρώμα. Στη μύτη συνδυάζονται αρώματα καβουρδισμένου κριθαριού, καραμέλας, ζαμπόν, μελιού, καφέ και λίγου φρούτου. Στο στόμα κυριαρχεί η καμένη καραμέλα και η επίγευση είναι πικρή και ευχάριστη.
Καλή

Barney Flats Datmeal
Προέλευση : ΗΠΑ
Τύπος : Stout
Σκούρο χρώμα με καστανές αποχρώσεις. Μύτη μεσαίας έντασης κυρίως με κερασένια αρώματα και νότες καραμέλας, καφέ και μελάσας. Στην ανάδευση βγαίνουν επιπλέον νότες δημητριακών και ζύμης. Το στόμα έχει καλό πάχος, μπαίνει γλυκά και μετά εξελίσσεται με μετρημένη οξύτητα και πίκρα. Το αποτέλεσμα είναι αρμονικό, η επίγευση όμως είναι γρήγορη.
Ενδιαφέρουσα προς καλή

Weinhenstephener
Προέλευση : Γερμανία
Τύπος : Dunkel
Μαύρη θολή. Στη μύτη εμφανίζονται διαδοχικά αρώματα κερασιού, μαύρης σταφίδας, γλυκών του κουταλιού και νότες μαρμελάδας από κόκκινα φρούτα και ροδάκινο. Το στόμα είναι φρουτώδες με αισθητή γλυκύτητα και μέτρια πικρή επίγευση με νότες καραμέλας.
Ενδιαφέρουσα προς καλή

Black Mak
Προέλευση : Ελλάδα
Τύπος : Lager
Σκούρο χρώμα. Στην μύτη η καμένη καραμέλα ανακατεύεται με το άμυλο τα καβουρδισμένα δημητριακά, τον κέδρο και τα φρούτα. Το στόμα είναι αρκετά ελαφρύ, με τονισμένη αίσθηση του διοξειδίου του άνθρακα. Η επίγευση είναι γρήγορα με τονισμένες πικρές νότες.
Ενδιαφέρουσα

Brinks
Προέλευση : Ελλάδα, Ρέθυμνο
Τύπος : αφιλτράριστη
Ελαφρύ μαύρο χρώμα. Στη μύτη τα αρώματα της ζύμης συνοδεύονται από νότες που παραπέμπουν σε ροδάκινο. Το στόμα είναι μεσαίου πάχους, ελαφρά γαλακτικό με έντονη οξύτητα και γρήγορο τελείωμα.
Ενδιαφέρουσα

Bernard
Προέλευση : Τσεχία
Τύπος :
Η μύτη έχει ενδείξεις από ελαφριά αναγωγή με νότες λάστιχου και ζυμών. Το στόμα είναι λεπτό, με έντονη πίκρα και γρήγορο τελείωμα.
Αποδεκτή

Σέρβις και συνοδεία

Είναι προφανές ότι μια καλή μαύρη μπίρα αξίζει να την απολαύσετε σκέτη. Όμως το μεγάλο της ατού είναι το φλερτ με γευστικούς συντρόφους. Για παράδειγμα, οι φρουτώδεις μαύρες μπίρες συνδυάζονται άνετα με συκώτι, χοιρινό, αλλά και πάπια, οι καπνιστές βρίσκουν το alter ego τους στα όστρακα και οι καβουρδιστές υποκλίνονται στα γλυκά σοκολάτας. Αναφερόμαστε όπως είναι φυσικό σε ενδεικτικούς συνδυασμούς. Πριν προχωρήστε στους δικούς σας να έχετε στο νου σας την θερμοκρασία σερβιρίσματος. Οι μαύρες μπίρες δεν είναι αναψυκτικό έχουν σύνθετα αρώματα και γεμάτο στόμα. Δεν πίνονται παγωμένες αλλά σε θερμοκρασίες από 12-15 βαθμούς.

Μπίρα και Shaker σημειώσατε Χ

Και για το τέλος μία τελευταία πρόταση μαύρης εμπειρίας : Όσο σαρωτικές και θυελλώδεις είναι στο ποτήρι τόσο δυναμικές είναι και στο shaker. Mπορούν με την πληθωρικότητα τους να αποτελέσουν την βάση σε ένα cocktail και με την ίδια ευκολία να τις ταιριάξουμε με πολλά λικέρ, χυμούς, σιρόπια και αποστάγματα. Κάντε τα πειράματα σας δοκιμάστε όμως με την ευκαιρία και το πιο κλασικό cocktail μπίρας. Το Black Velvet είναι εύκολο και αναπάντεχα καλό.

Black Velvet
40ml champagne
40ml stout παγωμένη
Εκτέλεση : Σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού με λίγο πάγο ανακατεύουμε καλά την σαμπάνια με την μαύρη μπίρα.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.