Follow us

Τα λαμπερά cocktails των γιορτών

Κάστανα, ρόδια, μέλι, γαρύφαλλα, κανέλα, κάρδαμο, μοσχοκάρυδο και σοκολάτα. Δίπλα τους τζιν, βότκα, ουίσκι, λικέρ και αυτά γνωστά και διάσημα αλκοόλ. Όλα τους υλικά και ποτά, τα οποία μόλις ενωθούν και παντρευτούν δίνουν μοναδικά γευστικά σύνολα, που ευωδιάζουν γιορτινά και δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Εξι από τους καλύτερους mixologists της πόλης, πασπαλίζουν τις εμπνεύσεις τους με ζάχαρη άχνη, τις ανακατεύουν με μοσχοκάρυδο και κανέλα, τις ανάβουν με κουκουνάρι και μας προσκαλούν κάτω

Τα λαμπερά cocktails των γιορτών

Βασίλης Κυρίτσης

Είναι πολύ νέος, έχει όμως ήδη κατακτήσει την ελληνική σκηνή του bartending. Ανήκει στα αστέρια του χώρου με φαντασία και δημιουργικότητα. Οι ικανότητες του επιβεβαιώθηκαν στον κορυφαίο world class, όπου νίκησε περίπου 100 υποψηφίους, μέχρι τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό και πέρασε στον Παγκόσμιο τελικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Φέτος διακρίθηκε για άλλη μια φορά και περιμένουμε να τον δούμε αρχικά στον ελληνικό τελικό. Έχει το χάρισμα, πίσω από κάθε cocktail να δημιουργεί μια ιστορία και να την υποστηρίζει με τα ψαγμένα υλικά και μια κομψή εμφάνιση. Θα τον βρούμε να λέει ιστορίες πίσω από την μπάρα του φινετσάτου The gin joint, φορώντας πάντα ένα από τα αγαπημένα του παπιγιόν.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για τα cocktail των γιορτών;
Υπάρχουν κάποια υλικά που αμέσως μοσχοβολάνε τα αγαπημένα αρώματα των γιορτών και μας φέρουν ευχάριστες αναμνήσεις. Μερικά από αυτά είναι το gingerbread, που το χρησιμοποιούν συχνά στα γλυκά της Αγγλίας και έχει αρώματα καρυδιού, μελιού και κανέλας, η ζάχαρη άχνη, η καστανή ζάχαρη και τα καρύδια.
Ποια ποτά προτιμάς για τις γιορτινές ημέρες;
Ένα καλό βερμούτ ή ένα ζεστό κόκκινο κρασί αρκούν για να μεταφέρουν το γιορτινό κλίμα.
The Gin Joint, Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Baby it’s warm inside
Υλικά
1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
2-3 στικ κανέλας
6-7 γαρίφαλα
5 φύλλα δάφνης
2-3 αστεροειδή γλυκάνισο
50ml μαυροδάφνη
80ml κονιάκ
1 κούπα του καφέ ζάχαρη.

Εκτέλεση: Ζεσταίνουμε το κρασί μαζί με τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, μια φλούδα λεμόνι, μια φλούδα πορτοκάλι, το κονιάκ και την μαυροδάφνη. Προσοχή, το ζεσταίνουμε αλλά δεν το αφήνουμε να πάρει βράση. Το σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι κρασιού με αποξηραμένο φρούτο γλασαρισμένο με σοκολάτα και κορόμηλο γλασαρισμένο επίσης με σοκολάτα. Για να συντηρήσουμε το κρασί το έχουμε σε μια φιάλη σε ειδική βάση και από κάτω ανάβουμε ένα κερί. Τι πιο γιορτινό από αυτό!

Τα λαμπερά cocktails των γιορτών

Oogie Boogie
Υλικά
50ml Havana club λευκό ρούμι με καβουρδισμένα καρύδια
15ml σιρόπι gingerbread
2 δόσεις peychauds bitters
20ml φρέσκο χυμό lime

Εκτέλεση: Μέσα στο ρούμι βυθίζουμε το καβουρδισμένο καρύδι και τα αφήνουμε για λίγες ώρες. Μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker. Το gingerbread είναι το καλύτερο γιορτινό υλικό, μοσχοβολάει σαν γλυκό μελομακάρονο. Επίσης το bitter που χρησιμοποιούμε είναι από τα πιο παλιά, με αρωματικές νότες γλυκάνισου. Σερβίρουμε σε ποτήρι couppete. Πασπαλίζουμε την βάση του με ζάχαρη άχνη και πάνω της βάζουμε τα καβουρδισμένα καρύδια αφού τα έχουμε βουτήξει στην σοκολάτα. Για μια τελευταία πινελιά παίρνουμε το τσόφλι από το καρύδι, στο εσωτερικό του βάζουμε καστανή ζάχαρη, την καραμελώνουμε με ένα φλόγιστρο και το προσθέτουμε για γαρνιτούρα στο ποτήρι. Ένα cocktail που ταιριάζει με καρυδόπιτα, με ένα κομμάτι μπακλαβά και φυσικά με τα μελομακάρονα.

Christmas Negroni
Υλικά
30ml Beefeater 24
30ml house Vermouth
30ml Campari

Εκτέλεση: Όλα τα υλικά στο shaker και σερβίρουμε σε χαμηλό ποτήρι με ένα μεγάλο κομμάτι πάγο. Για γαρνιτούρα, ένα γλειφιτζούρι με άρωμα περγαμόντο και πικρή επίγευση. Για τελευταία πινελιά, λίγο ξύσμα πορτοκαλιού πάνω στο γλειφιτζούρι.

Σπύρος Δάβιος

Ο Σπύρος Δάβιος είναι ένα από τους bartenders, που πραγματικά κατέχει την τέχνη του σερβιρίσματος και κυριολεκτικά ζωγραφίζει πίσω από το μπαρ με ποτά απλά ή μοριακά. Οι δημιουργίες του σε κερδίζουν με την εμφάνιση πριν ακόμα τις δοκιμάσεις. Το cocktail μενού που προτείνει πάντα έχει άποψη και αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση, από τα υλικά μέχρι τα ποτήρια. Η καινούρια λίστα στο Jolie Mome, το μπαρ όπου είναι head bartender, έχει άρωμα και εμφάνιση Άπω Ανατολής. Ένας συνδυασμός άπαιχτος γευστικά και οπτικά, που πρέπει έστω μια φορά να δοκιμάσεις. Ο Σπύρος Δάβιος προσέχει την κάθε λεπτομέρεια και οι εκτελέσεις του είναι κομψές και φινετσάτες.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για τα cocktail των γιορτών;
Ξεχωρίζω τα κάστανα, τους λωτούς, το ρόδι, τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τα τριαντάφυλλα.
Ποια ποτά προτιμάς για τις γιορτινές ημέρες;
Επιλέγω παλαιωμένο ρούμι, κόκκινα κρασιά και κονιάκ με αρώματα σοκολάτας, σταφίδας, εσπεριδοειδών και ευγενικές νότες τύρφης και ξύλου. Αυτές τις ημέρες νιώθω και θέλω να μεταφέρω μέσα από αυτά τα αρώματα και τις γεύσεις στον πελάτη την θαλπωρή και το πνεύμα των εορτών.
Jolie Mome, Θέμιδος 4, Μαρούσι

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Old Fashioned improved
Υλικά
50ml zacapa 23 ετών
2 σταγόνες essence πράσινης ελιάς
2gr πάστα φουντουκιού

Εκτέλεση: Αναδεύουμε όλα τα υλικά σε χαμηλό ποτήρι, που έχει ένα μεγάλο κομμάτι πάγου. Στο τέλος γαρνίρουμε με ένα κλαδί ελιάς.

Bloody of Kaiseki
Υλικά
40ml ketel one vodka, στην οποία έχουμε βυθίσει τσίλι
30ml φρέσκο χυμό ντομάτας, που έχουμε προσθέσει βασιλικό και cheaps με Jack Daniels*
1/2 λωτό
20ml φρέσκο χυμό lime
λίγο ηφαιστειακό αλάτι Χαβάης
*κομματάκια ξύλου εμποτισμένα με κάποιο ποτό, πωλούνται σε καταστήματα με οινολογικές ουσίες.

Εκτέλεση :Πιέζουμε με ένα γουδί το λωτό μέσα στο shaker. Μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά και χτυπάμε ελαφρώς. Αφού έχουμε βάλει στο χείλος του ποτηριού το αλάτι μας σερβίρουμε με πάγο. Στο τέλος γαρνίρουμε με τοματίνια και κάπαρη.

Christmas Wish
Υλικά
80ml Cheateu Pey la Tour (κόκκινο κρασί )
30ml μέλι
30ml Remy Martin V.S.O.P

Εκτέλεση :Ζεσταίνουμε όλα τα υλικά σε χαμηλή φωτιά μαζί με κανέλα, αστεροειδή γλυκάνισο, τόνκα και μπαχάρι για πέντε λεπτά. Μετά σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού μαζί με μελομακάρονα.

Παναγιώτης Καναβέτας

Ξεκίνησε από την Bacardi πριν μερικά χρόνια και πολύ γρήγορα άρχισε να μετράει βραβεία και διακρίσεις. Ένας bartender πραγματικό θαύμα. Κέρδισε στους διαγωνισμούς Skinos Mediterranean challenge και στο Beefeater 24, με δημιουργίες που συζητιούνται συνέχεια. Μπορεί γρήγορα να σου ενώσει υλικά και με μεγάλη δεξιοτεχνία να σου ετοιμάσει νέες συνταγές. Σήμερα είναι brand ambassador των σημαντικών και ιστορικών σιροπιών και λικέρ Monin, καθώς και ο ένας από τους δυο creative mixologists στο μπαρ Φάλτσο. Πίσω από τη μπάρα τον παρακολουθείς να δίνει όλη την ενέργεια και το πάθος του.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για τα cocktail των γιορτών;
Αγαπημένα υλικά, για γιορτές, χειμώνα και κρύο... «Παίζουμε» στα cocktail με μπαχαρικά, κάρδαμο, αγαύη, μέλι, καφέ, σοκολάτα και σφένδαμο.
Ποια ποτά προτιμάς για τις γιορτινές ημέρες;
Σίγουρα το ρούμι, το κονιάκ και τα λικέρ που δημιουργούν ζεστά ή κρύα cocktails με αρώματα που μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά τις παγωμένες εορταστικές νύχτες.
Φάλτσο, Διάμεση 5, Μαρούσι

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

The Maple “Spirit”
Υλικά
25ml monin maple spice ( σιρόπι σφενδάμου)
30ml Cardhu
80ml χυμός μήλου πράσινου
2 κομμάτια πράσινο μήλο
soda

Εκτέλεση :Σε shaker πιέζουμε με γουδοχέρι το πράσινο μήλο με το σιρόπι Monin. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά με πάγο και ανακινούμε δυνατά. Σερβίρουμε σε ψηλό ποτήρι, απογεμίζουμε με σόδα και γαρνίρουμε με φρέσκο μήλο.

Hibiscus Martini
Υλικά
50ml gin
20ml hibiscus
25ml φρέσκο χυμό lime
10ml monin triple sec
30ml χυμός cranberry

Εκτέλεση :Χτυπάμε σε shaker με πάγο όλα τα υλικά, σερβίρουμε σε ποτήρι coupette και γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.

French Cookie
Υλικά
30ml monin chocolate cookie
40ml cognac
60ml espresso
30ml ζεστό νερό
Αφρόγαλα

Εκτέλεση :Ζεσταίνουμε τα 4 πρώτα υλικά και σερβίρουμε σε κούπα. Απογεμίζουμε με αφρόγαλα και γαρνίρουμε με τριμμένο μπισκότο.

Νίκος Μπάκουλης

Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχος bartender και ένας από τους mixologists, που έχουν αλλάξει το επίπεδο και τη μορφή του ελληνικού bartending. Η μεταγραφή του από τη Θεσσαλονίκη στο Gin joint του Δημήτρη Κιάκου ήταν από τις σημαντικότερες της χρονιάς. Πολλές φορές οι προτάσεις του έχουν εντυπωσιάσει, όπως όταν τον έχρισαν νικητή στο World class το 2011 και στο Angostura challenge το 2012. Τα cocktails του είναι ιδιαίτερα, στηρίζονται σε πρωτότυπες ιδέες και πάντα καταφέρνουν να εντυπωσιάσουν τον ουρανίσκο. Είναι το ίδιο ευρηματικά ακόμα και όταν απλώς πειράζει λίγο μερικά από τα πιο κλασικά cocktail καταφέρνοντας να τα διευρύνει αρωματικά με στιλ, αυτό που διαθέτουν και οι τιράντες που συνηθίζει να φοράει…
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για τα cocktail των γιορτών;
Πρέπει να είναι πλούσια σε μπαχαρικά, να έχουν έντονα αρώματα και γεύση. Εγώ έχω αδυναμία στο τσάι, στα κάστανα και στη σοκολάτα.
Ποια ποτά προτιμάς για τις γιορτινές ημέρες;
Το ρούμι και το κονιάκ. Είναι δυο ποτά που έχουν όλα τα αρώματα που θέλουμε για στιγμές δίπλα στο στολισμένο δέντρο, το αναμμένο τζάκι και το λουκούλλειο δείπνο.
The Gin Joint, Χρήστου Λαδά 1, Πλ. Καρύτση

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Spicy Gold Buttered
Υλικά
60ml ρούμι anejo reserve
15ml γιορτινό σιρόπι
20ml spicy vermouth
2 δόσεις αρωματικό bitter Dr Adam Elmegirabs Christmas

Εκτέλεση: Αρωματίζουμε το ρούμι με ανάλατο αγελαδινό βούτυρο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται fat wash. Βάζουμε το βούτυρο μέσα στο αλκοόλ και αφού πάρει το άρωμα, για να το αφαιρέσουμε βάζουμε το ποτό στο ψυγείο. Το λίπος στερεοποιείται και έτσι μπορούμε να το απομακρύνουμε εύκολα. Το χριστουγεννιάτικο σιρόπι περιέχει μαχλέπι, κάστανο, γαρίφαλο, κανέλα, κάρδαμο, γλυκάνισο και ζάχαρη. Το bitter που χρησιμοποιούμε το έχει δημιουργήσει ο Dr Adam, όταν του ζήτησαν να φτιάξει ένα bitter για τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά τα γιορτινά υλικά τα ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε μια γιορτινή κούπα. Επειδή οι γιορτές παραπέμπουν σε δώρα και εκπλήξεις, κρύβουμε την κούπα με το πιάτο ρίχνοντας επάνω ζάχαρη άχνη για χιόνι, κουκουνάρια για τζάκι και ένα μικρό γλυκό ζελεδάκι από λικέρ φουντούκι.

Juniper Bubbles
Υλικά
60ml gin αρωματισμένο με γιορτινό τσάι
1 δόση bitter κάρδαμου
Απογεμίζουμε με τόνικ

Εκτέλεση: Βυθίζουμε για 5-10 λεπτά στο gin μαύρο τσάι, που περιέχει κόκκινο πιπέρι, ροδοπέταλα και γαρίφαλα. Μετά ανακατεύουμε το gin με το bitter και σερβίρουμε σε ποτήρι σαμπάνιας μόνο με ένα πάγο. Συμπληρώνουμε με τόνικ και γαρνίρουμε με μαλλί της γριάς, που έχουμε ψεκάσει με λίγο ασιατικό νερό ( μυρίζει τριαντάφυλλο) Στο τέλος βυθίζουμε το μαλλί της γριάς μέσα στο ποτήρι και αυτό διαλύεται ισορροπώντας το ξηρό χαρακτήρα του gin- τόνικ.

Buena Vibra
Υλικά
60ml τεκίλα reposado αρωματισμένη με τσίλι και κάρδαμο
15ml λικέρ πορτοκάλι
20ml φρέσκο χυμό lime
2 κουταλιές γλυκό του κουταλιού τριαντάφυλλο

Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε ένα μείγμα πικρής και λευκής σοκολάτας με κόκκινο αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο, μαχλέπι και καραμελωμένο σουσάμι. Γαρνίρουμε το ποτήρι γύρω γύρω με το μείγμα. Ανακατεύουμε σε shaker τα υλικά μας και σερβίρουμε. Η σοκολάτα παντρεύεται με το τσίλι και το τριαντάφυλλο. Για να αρωματίσουμε την τεκίλα βάζουμε μέσα το τσίλι και το κάρδαμο και μετά από δυο ημέρες σουρώνουμε.

Γιώργος Μπάγκος

Ο Γιώργος Μπάγκος είναι ένας πρωταθλητής mixologist. Το 2010 "σάρωσε" στο παγκόσμιο τελικό του Disaronno Mixing star κερδίζοντας την πρώτη θέση και λίγα χρόνια αργότερα το 2012, έλαβε τον τίτλο bartender of the year, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ανάμεσα στην τριάδα των νικητών του world class. Ανήκει στην πετυχημένη ομάδα bartender του Dos Agaves, ένα από τα αγαπημένα μαγαζιά του κέντρου για τεκίλα και συνεχίζει να είναι brand ambassador για την Tia Maria.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για τα γιορτινά cocktails;
Πρέπει να είναι γενναία σε γεύση, ώστε να ξυπνούν αναμνήσεις από την παιδικότητα… Μπαχαρικά, ξηροί καρποί και φυσικά εποχικά εσπεριδοειδή!
Ποια ποτά προτιμάς για τις γιορτινές ημέρες;
Εννοείται την τεκίλα. Στο Dos Agaves αυτές τι μέρες θα σερβίρουμε μανταρίνια και νεράντζια βουτηγμένα σε σιρόπι αγαύης και μπαχαρικά και παλαιωμένες τεκίλες για τους εξουθενωμένους από το shopping περαστικούς ενώ θα αποτελεί το ιδανικό στοπ για τάκος και μπουρίτος!
Dos Agaves, Αβραμιώτου 12, Αθήνα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Tia Maria toddy
Υλικά
30 ml Tia Maria
30 ml skinos
15 ml κρέμα κάστανο
2 δόσεις σοκολάτα bitters
60ml ζεστό νερό

Εκτέλεση : Αναμιγνύουμε τα υλικά σε ένα γυάλινο φλιτζάνι και γαρνίρουμε με ξύλο κανέλας και κάστανο στο πλάι.
Ζεστό ποτό για τα κρύα βράδια των γιορτών. Τι πιο εορταστικό από τα κάστανα.

C
Υλικά
50 ml don julio 1942
25 ml Del Professore bianco vermouth
2 δόσεις Bergamot bitters

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε τα υλικά με πάγο και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι χωρίς πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα γκρέιπφρουτ.
Τα αρώματα βανίλια της Don Julio 1942 ταιριάζουν ιδανικά με αυτό το μικρής παραγωγής βερμούτ, με αρώματα κάρδαμου και εσπεριδοειδών.

Game Changer
Υλικά
50 ml Hennesy VS
20 ml Frangelico
20ml λικέρ πορτοκάλι
20 χυμό λεμόνι
10 ml σιρόπι ζάχαρης
2 δόσεις angostura bitters
μισό μανταρίνι

Εκτέλεση: Πατάμε το μισό μανταρίνι στη βάση του σέικερ, προσθέτουμε τα υλικά, χτυπάμε και σουρώνουμε σε ένα ποτήρι του κρασιού με πάγο. Γαρνίρουμε με φλούδα μανταρίνι και ginger. Ίσως τα εσπεριδοειδή να είναι το δώρο των γιορτών για μένα. Μια παραλλαγή του Brandy crusta με πολλά αρώματα μπαχαρικών και τα αρώματα καραμελωμένων φρούτων από το κονιάκ…

Χρήστος Αξαρλής

Βρέθηκε πίσω από την μπάρα στην μεγάλη Βρετανία κατά την διάρκεια των σπουδών του στο πανεπιστήμιο του York και τελικά τον κέρδισε αυτή. Από bartender γρήγορα εξελίχθηκε σε head bartender και bar manager του Vudu lounge στο York. Το 2009 βγήκε τρίτος στο διαγωνισμό Bar-King στο Flairtending και δεύτερος στο Speed Opening ,που έγινε στο York, στην Αγγλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στο χώρο, εκπαιδεύοντας στην σχολή bar academy hellas, εκκολαπτόμενους mixologists και αναλαμβάνοντας ως head bartenders διάφορα μπαρ. Σήμερα είναι υπεύθυνος για την λίστα cocktail σε bar και brand ambassandor στην Angostura.
Ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά για τα cocktail των γιορτών;
Υπάρχει πληθώρα πρώτων υλών τα οποία έχουν συνδυαστεί στο μυαλό μας με τον χειμώνα και ιδιαίτερα την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα δικά μου αγαπημένα: το καλό κόκκινο κρασί, τα κάστανα, τα ψημένα μήλα και τα μπαχαρικά. Η κλίση προς αυτά τα υλικά βασίζεται περισσότερο σε ωραίες αναμνήσεις από χειμερινές εξορμήσεις: ένα φθινοπωρινό μάζεμα κάστανων στη Ζαρούχλα, το τζάκι που αργοσβήνει σε ένα ξενώνα στην Αράχοβα, το κόκκινο κρασί που χύνεται στο ποτήρι. Είναι μερικές από τις εικόνες που έχουν παραμείνει στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια!
Ποια ποτά προτιμάς για τις γιορτινές ημέρες;
Το ουίσκι, το παλαιωμένο ρούμι και το κόκκινο κρασί.
Bar Academy, Λάμπρου Κατσώνη 36Α, Αθήνα

Η ΠΡΟΤΑΣΗ

Holly Blazer
To συγκεκριμένο cocktail αναφέρεται στο κύριο αρωματικό συστατικό του, τα φύλλα από γκι!
Υλικά
20ml blended Scotch whisky αρωματισμένο με φύλλα γκι
10ml bourbon whisky
10ml angostura 5 ετών
10ml Benedictine
15ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml σιρόπι μέλι αρωματισμένο με μπαχάρι
50mlζεστό,νερό.

Εκτέλεση: Τοποθετούμε σε μία κούπα όλα τα συστατικά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Γαρνίρουμε με φύλλα γκι και σερβίρουμε.

Η ιδιαιτερότητα του cocktail έγκειται τόσο στην εμφάνιση όσο και το τελικό γευστικό και αρωματικό αποτέλεσμα. Το γκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα Χριστούγεννα. Η γεύση των φύλλων είναι ιδιαίτερη, ειδικά όταν αποξηραίνονται και αρωματίζουν το whisky δίνοντάς του επιπλέον νότες ξηρών καρπών και μπαχαρικών. Ένα πραγματικά μοναδικό ζεστό cocktail για τις κρύες νύχτες των Χριστουγέννων.

X-mas Cobbler
Δεν επιθυμούν όλοι να καταναλώσουν σκληρά ποτά κατά τη διάρκεια των εορτών. Για τους λάτρεις του κρασιού λοιπόν παρουσιάζουμε μία φρουτώδη και χειμερινή εκδοχή ενός παλιού cocktail, του Cobbler.

Υλικά
60ml κόκκινο κρασί (κατά προτίμηση από ξινόμαυρο)
30ml σιρόπι μπαχαρικών
30ml πολτός ρόδι
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
1 δόση angostura aromatic bitters

Εκτέλεση : Τοποθετούμε όλα τα συστατικά στο shaker και χτυπάμε δυνατά για 10 με 12 δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι κόκκινου κρασιού γεμάτο με τριμμένο πάγο και γαρνίρουμε με φρέσκο ρόδι, κορυφή δυόσμου και ζάχαρη άχνη αρωματισμένη με μοσχοκάρυδο σε κούπα πάγου.
Αυτό το ποτό θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις του κρασιού. Εχει τη δροσιστική γεύση της sangria χωρίς όμως να γίνεται καλοκαιρινό ποτό. Το ρόδι και τα μπαχαρικά είναι κατεξοχήν χειμερινά -ιδιαίτερα το μοσχοκάρυδο που προσδίδει τη γιορτινή νότα στο ποτό.

Fashion in an old chest
Το τελευταίο ποτό βασίζεται στο κλασικό old fashioned αλλά με κάποιες μικρές τροποποιήσεις

Υλικά
60ml παλαιωμένο ρούμι angostura 7 ετών
1 κουταλιά της σούπας κρέμα κάστανο
10ml σιρόπι μπαχαρικών
4 δόσεις angostura aromatic bitters

Εκτέλεση: Τοποθετούμε το σιρόπι μπαχαρικών, την κρέμα κάστανο και τα bitters σε ένα ποτήρι old fashioned και ανακινούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε 2-3 παγάκια, το ρούμι μας και αναδεύουμε για περίπου 15 περιστροφές. Προσθέτουμε άλλα 2-3 παγάκια και αναδεύουμε για άλλες 15 περιστροφές. Γαρνίρουμε με marron glace μέσα σε φλούδα από ψημένο κάστανο και βρώσιμες ασημένιες πέρλες.

Μια αγαπημένη παραλλαγή του κλασικού old fashioned cocktail εμπνευσμένη από τις χειμερινές εξορμήσεις στην ορεινή Κορινθία και Αρκαδία. Εκεί όπου στις αρχές του Δεκεμβρίου μαζεύουμε κάστανα στα διάφορα μονοπάτια που οδηγούν προς την κορυφή του βουνού, πριν μαζευτούμε όλοι γύρω από το τζάκι για να ζεσταθούμε και να χορτάσουμε με ψωμί ψημένο στο τζάκι με λάδι και ρίγανη. Διότι οι γιορτές είναι ένα συνονθύλευμα από εικόνες!



Φωτογραφίες: Ζώης Κοκκίνης
Creative Cocktail Club

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.