Τσίπουρο και ούζο στο shaker
Προς το τέλος του καλοκαιριού, έχουμε πάρει γερές δόσεις ήλιου και θάλασσας και η διάθεση, μαζί με τη θερμοκρασία, είναι ανεβασμένη. Τα cocktails πάνε και έρχονται στα μπαράκια, στις παραλίες, στις βεράντες, πάνω στην άμμο ή σε κάποιο πεζοδρόμιο και δίνουν το σύνθημα της δροσιάς και της απόλαυσης. Ξεπερνώντας τα κλασικά ροφήματα του καλοκαιριού -mojito, μαργαρίτες, daiquiri- σκεφθήκαμε να πρωτοτυπήσουμε και να σας προτείνουμε νέες δημιουργίες με βάση δυο ντόπια αγαπημένα καλοκαιρινά ποτά, το τσίπουρο και το ούζο.
Επισκεφτήκαμε την Αγία Φιάλη στην Πανόρμου, το νέο spot της πόλης για ούζο, τσίπουρο, κρασί και μαζί με τον bartender Γιώργο Γεωργακά ρίξαμε το ούζο και το τσίπουρο στα ποτήρια ανάμειξης μαζί με χυμούς φρούτων, σιρόπια, λικέρ, μπαχαρικά και άλλα ποτά. Το αποτέλεσμα ήταν εκρηκτικά φρέσκο, δροσερό, αναζωογονητικό και αρωματικό. Ακολουθείστε και εσείς τις συνταγές, είναι εύκολες, γρήγορες, σίγουρα απολαυστικές και σας κλείνουν την καλύτερη ταξιδιωτική θέση για να παρατείνετε την αίσθηση διακοπών…
Με το τσίπουρο
Το καλό τσίπουρο είναι μια ιδανική βάση για cocktail. Έχει ελαφρά αρώματα, τόσο όσο να δίνει ένα χαρακτήρα και να αναδεικνύει τέλεια τα υπόλοιπα υλικά. Ταιριάζει απίστευτα με την μαστίχα, τα εσπεριδοειδή και τα βότανα.
Spice Mastic
Υλικά
45ml λικέρ Μαστίχα
30ml σιρόπι πιπεριάς
30ml φρέσκο χυμό λεμόνι
30ml τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
Τριμμένο θυμάρι
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο mixing glass. Σε ένα σφηνοπότηρο βάζουμε γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή νεράντζι με λίγο μπούκοβο. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά στο σέϊκερ τα διπλωσουρώνουμε σε ποτήρι Martini . Μετά βάζουμε στη μέση του ποτηριού το σφηνάκι. Μπορούμε έτσι είτε να το αδειάσουμε μετά στο ποτήρι, είτε να τα δοκιμάζουμε και τα δυο παράλληλα. Ένα cocktail παιχνιδιάρικο που ισορροπεί ανάμεσα στο όξινο, το πικρό, το γλυκό και το πικάντικο.
Manifesto
Υλικά
1 ασπράδι αυγού
60ml παλαιωμένο τσίπουρο
15ml βανίλια σιρόπι
15ml φρέσκο χυμό λεμόνι
1 δόση Angostura Bitters
Εκτέλεση
Βάζουμε το αυγό και όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς πάγο. Κατόπιν προσθέτουμε πάγο και ξαναχτυπάμε. Γεμίζουμε το ποτήρι με τριμμένο πάγο και σερβίρουμε με γαρνιτούρα δυόσμο. Ένα cocktail με αρώματα και χαρακτήρα.
Green Mediterranean
Υλικά
25ml λικέρ μαστίχα
40ml τσίπουρο
25ml Apple sour
10ml φρέσκο χυμό λεμόνι
10ml σιρόπι ζάχαρης
Αφρώδες Μοσχάτο κρασί
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά και τα σερβίρουμε σε ποτήρι Hayball Collins. Στην συνέχεια απογεμίζουμε με αφρώδη οίνο από Μοσχάτο. Ένα cocktail ζωηρό, ζωντανό και πάρα πολύ ευχάριστο.
Alto Adige
Υλικά
50ml τσίπουρο
25ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
10ml φρέσκο χυμό λεμόνι
25ml Cointreau
λίγο ροζ πιπέρι
Ροζέ κρασί
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά πάνε στο αγαπημένο μας Shaker ανακατεύονται καλά και μετά διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και απογεμίζουμε με ένα καλό ροζέ κρασί. Μην παραλείψουμε στο τέλος για γαρνιτούρα, μερικές ρώγες σταφύλι. Ένα cocktail πολύ ενδιαφέρον, με προσωπικότητα στη μύτη και στο στόμα.
Black of Alexandria
Υλικά
4-5 ρώγες κόκκινο σταφύλι
50ml παλαιωμένο τσίπουρο
30ml Limoncello
κρασί Μοσχάτο Αμβούργου
Εκτέλεση
Σπάζουμε με το γουδοχέρι τις ρώγες σταφυλιού και μετά προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ποτήρι με πάγο. Η τελευταία πινελιά γίνεται Pop up με κρασί Μοσχάτο Αμβούργου. Ένα cocktail βελούδινο, με τροπικές, ταξιδιάρικες πινελιές.
Τσίπουρο με βασιλικό και μέλι
Υλικά
60ml τσίπουρο
30ml σιρόπι μέλι
20ml φρέσκο χυμό λεμόνι
1 φουντίτσα βασιλικό
Εκτέλεση
Με τη γνωστή διαδικασία όλα τα υλικά μπαίνουν στο Shaker και τα χτυπάμε καλά και δυνατά για μερικά δευτερόλεπτα. Μετά, διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο και γαρνίρουμε με βασιλικό. Ένα θεϊκό cocktail, δροσερό και απολαυστικό.
Με το ούζο….
Με ένα cocktail ούζου είναι σαν να σκάει δίπλα σου το κύμα της θάλασσας… Έχει το διακριτικό ιώδιο που περνάει στο ποτό και δένει απίστευτα με τα εσπεριδοειδή, το gin και τις spicy νότες.
Absinthe
Υλικά
30ml ούζο
30ml Creme de cassis
10ml φρέσκο χυμό λεμόνι
30ml χυμό Cranberries
λίγες σταγόνες Absinthe
Εκτέλεση
Γι αυτό το cocktail κάνουμε δυο διαδικασίες. Αρχικά λοιπόν παίρνουμε ένα χαμηλό ποτήρι το γεμίζουμε με πάγο και προσθέτουμε 20ml Absinthe. Το ανακατεύουμε καλά με τον πάγο, το αφήνουμε για λίγο να σταθεί και μετά το σουρώνουμε ώστε να φύγει όλο το ποτό και να μείνει μόνο ο αρωματισμένος πάγος. Στη συνέχεια έχουμε όλα τα άλλα υλικά μας έτοιμα για να τα βάλουμε στο shaker. Τα ανακατεύουμε καλά και τα διπλωσουρώνουμε στο ποτήρι με τον αρωματισμένο πάγο. Το απόλυτο καλοκαιρινό cocktail για τη θάλασσα και όχι μόνο.
Refresh ousco
Υλικά
15ml Gin
30ml ούζο
15ml χυμό εσπεριδοειδών
3 σταγόνες Tabasco
Εκτέλεση
Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε με ρυθμό και σουρώνουμε σε ποτήρι με πάγο. Για τελευταία πινελιά προσθέτουμε την γαρνιτούρα μας, μια πιπερίτσα τσίλι. Ένα φρέσκο και μαζί πικάντικο cocktail, που πυροδοτεί τη διάθεση.
Green island ice tea
Υλικά
30ml Φατουράδα (λικέρ Κυθήρων)
40ml ούζο
30ml λικέρ Μανταρίνι
30ml βότκα
30ml φρέσκο χυμό λεμόνι
15ml ζάχαρη σιρόπι
Πράσινο τσάι
Εκτέλεση
Το μυστικό εδώ είναι να βάλουμε όλα τα υλικά μαζί για χτύπημα εκτός από το τσάι και αφού τα χτυπήσουμε καλά να τα ρίξουμε σε παγωμένο ποτήρι και να το γεμίζουμε με πράσινο τσάι. Για γαρνιτούρα αρκούν μερικά φυλλαράκια τσαγιού. Ένα cocktail που φέρνει ένα κύμα δροσιάς στο στόμα.
Χρυσούλα Κυριακοπούλου