Follow us

Φτιάχνουμε σπιτικά λικέρ με φρούτα της εποχής

Τώρα που φρούτα με υπέροχα αρώματα όπως το αχλάδι και το κυδώνι είναι στην εποχή τους, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να φτιάξουμε σπιτικά λικέρ με άρωμα φθινοπώρου.

Φτιάχνουμε σπιτικά λικέρ με φρούτα της εποχής

Υπάρχει πιο πρωτότυπο κέρασμα από ένα λικέρ φτιαγμένο από τα χεράκια σας, όπως ας πούμε ένα δροσερό limoncello; Θα ανακαλύψετε ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος, μόνο λίγη υπομονή να αφήσετε το αλκοόλ να πάρει τα αρώματα του φρούτου και των μπαχαρικών που θα του προσθέσετε. Ο χρόνος παρασκευής του κάθε λικέρ εξαρτάται από τις πρώτες ύλες που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι, λοιπόν, τα μαλακά φρούτα όπως το αχλάδι χρειάζονται μόνο μερικές μέρες, ενώ άλλα όπως το κυδώνι απαιτούν πολύ περισσότερο, 2 μήνες. Θεωρητικά, μπορούμε να φτιάξουμε λικέρ από οποιοδήποτε φρούτο, λαχανικό, μπαχαρικό, ή αρωματικό βότανο θέλουμε. Τα βασικά συστατικά είναι μια αλκοολούχα βάση, το φρούτο, λαχανικό κλπ. που θα επιλέξουμε, νερό (για να ρίξουμε τους αλκοολικούς βαθμούς του ποτού) και ζάχαρη. Τα συντηρούμε σε γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο έως και ένα χρόνο. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η καλή αποστείρωση των βάζων που θα χρησιμοποιηθούν, των εργαλείων μας και των δοχείων συντήρησης. Ζητήσαμε από τον barman και εισηγητή των σεμιναρίων της Bar Academy Hellas, Χρήστο Αξαρλή να μας δώσει μερικές συνταγές για σπιτικά λικέρ με φρούτα της εποχής. Οι παραλλαγές με φρούτα είναι αναρίθμητες.

Know How & μυστικά για τα σπιτικά λικέρ:

- Η διαδικασία της αποστείρωσης έχει ως εξής: Πρώτα από όλα βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και τοποθετούμε τα δοχεία, τα καπάκια και τα εργαλεία μέσα σε αυτήν για 1-2 λεπτά. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε ανάποδα πάνω σε μία καθαρή πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε αποστείρωση.

- Η ζάχαρη είναι απαραίτητο συστατικό στα λικέρ, μιας και εκτός από τη χαρακτηριστική γεύση που τους δίνει, συμβάλλει και στην απελευθέρωση του χυμού των φρούτων, ενώ λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Σ’ αυτή οφείλεται η μεγάλη διάρκεια ζωής των λικέρ.

- Επειδή το νερό του δικτύου περιέχει αρκετό χλώριο, προτιμήστε εμφιαλωμένο ή απεσταγμένο νερό.

- Τα λικέρ χρειάζονται ανακάτεμα ανά μερικές ημέρες, ιδίως το πρώτο διάστημα, για να μη μείνει η ζάχαρη στον πάτο και να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά.

- Διατηρούμε τα λικέρ σε γυάλινα μπουκάλια που σφραγίζουν καλά είτε στο ψυγείο είτε μέσα σε ντουλάπι, αν δεν τα θέλουμε παγωμένα. Τα καταναλώνουμε έως 8-12 μήνες από την παρασκευή τους.

- Αν τα προτιμάτε παγωμένα, διατηρήστε τα στο ψυγείο. Μην προσθέτετε παγάκια γιατί το νερό αλλοιώνει τη γεύση τους.

- Εκτός από κέρασμα, τα λικέρ μπορούν να προστεθούν σε κρύα και ζεστά ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι αλλά και σε φρεσκοστυμμένους χυμούς, σε σόδα ή τόνικ. Ακόμη, μπορεί να αποτελέσουν συστατικό κοκτέιλ, αλλά και να νοστιμίσουν γλυκά, παγωτά ή σορμπέ και σάλτσες.

Λικέρ Κυδώνι

Φτιάχνουμε σπιτικά λικέρ με φρούτα της εποχής

Υλικά:
1 μεγάλο ή 2 μικρά κυδώνια
1 μικρό ξύλο κανέλας
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 γαρύφαλλο (ή και περισσότερα αν θέλετε)
250ml λευκό ρούμι + επιπλέον για συμπλήρωση (κατά προτίμηση Angostura Reserva)
200ml σιρόπι ζάχαρης (2:1- 2 μέρη ζάχαρης, 1 μέρος νερό)*

Παρασκευή:
Αποφλοιώνουμε και ψιλοκόβουμε το κυδώνι σε μέγεθος τηγανιτής πατάτας. Το τοποθετούμε σε στρώσεις σε ένα βάζο που σφραγίζει αεροστεγώς, αφού το έχουμε αποστειρώσει σε βραστό νερό. Τοποθετούμε τα μπαχαρικά μας στο βάζο και συμπληρώνουμε με το λευκό μας ρούμι. Πρέπει τα μπαχαρικά και τα φρούτα να καλύπτονται από το αλκοόλ έτσι ώστε να μην γίνει οξείδωση. Το αφήνουμε για 4 εβδομάδες σε ένα ξηρό και δροσερό μέρος ανακινώντας κάθε 2-3 μέρες. Στις 4 εβδομάδες αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το αφήνουμε για άλλες 4 εβδομάδες ανακινώντας μία φορά την εβδομάδα. Τέλος, φιλτράρουμε μέσα από διηθητικό χαρτί ή τουλπάνι, μέχρι το λικέρ μας να είναι διαυγές και προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης.

Limoncello (λικέρ από λεμόνι)

Υλικά:
12 βιολογικά λεμόνια (μας ενδιαφέρει να μην έχουν ψεκαστεί)
700ml vodka (κατά προτίμηση με αλκοόλ 50%)
350ml εμφιαλωμένο νερό
500γρ. ζάχαρη

Παρασκευή:
Με έναν καθαριστή πατάτας, αφαιρούμε τις φλούδες των λεμονιών. Προσέχουμε να μην αφαιρέσουμε και τη λευκή σάρκα. Σε περίπτωση που μαζί με τη φλούδα πάρουμε και το λευκό τμήμα που καλύπτει τη σάρκα το αφαιρούμε με μαχαίρι. Ψιλοκόβουμε τις φλούδες και τις τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Γεμίζουμε το βάζο με τη vodka και το αφήνουμε σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος για 4 εβδομάδες. Μετά το πέρας των 4 εβδομάδων, ετοιμάζουμε το σιρόπι ζάχαρης: τοποθετούμε το νερό σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ζάχαρη αναδεύοντας το μείγμα μας. Μόλις λιώσει, αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε τις φλούδες με ένα σουρωτήρι και αναμειγνύουμε το σιρόπι ζάχαρης με την αρωματισμένη βότκα. Χρησιμοποιώντας ένα τουλπάνι ή φίλτρο γαλλικού καφέ, φιλτράρουμε το limoncello μας 4-5 φορές ή μέχρι να γίνει διαυγές. Το τοποθετούμε σε φιάλες 500ml και το βάζουμε στο ψυγείο. Εντός του ψυγείου μπορεί να συντηρηθεί για έως και 1 χρόνο.

Λικέρ Εσπεριδοειδών

Υλικά:
1 πορτοκάλι σανγκουίνι κομμένo στα 4
2 λεμόνια κομμένα στα 4
2 lime κομμένα στα 4
3 μανταρίνια κομμένα στα 4
2 κλιμεντίνες κομμένες στα 4
8 κουμκουάτ κομμένα στη μέση
2 ξύλα κανέλας
Σπόρους από 4 λοβούς καρδάμωμου (κακουλέ)
4 μπαχάρια
3-4 γαρύφαλλα
Vodka – η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος του βάζου

Παρασκευή
Πλένουμε καλά τα εσπεριδοειδή μας, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα τοποθετούμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο μαζί με τα μπαχαρικά. Όσον αφορά το καρδάμωμο μας ενδιαφέρει να πάρουμε μόνο τους σπόρους από τους λοβούς και όχι τη φλούδα. Συμπληρώνουμε με βότκα (40%). Αφήνουμε το βάζο σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για 3 – 7 μέρες. Αφαιρούμε τα εσπεριδοειδή και τα μπαχαρικά και φιλτράρουμε το μίγμα μας 3 φορές μέσα από φίλτρο καφέ. Συμπληρώνουμε με 200ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)*. Γεμίζουμε μικρές φιάλες 500ml με το λικέρ και τις τοποθετούμε στο ψυγείο για συντήρηση.

Λικέρ Αχλάδι

Υλικά
2 ώριμα αχλάδια
1 λοβός βανίλιας
250ml Metaxa 3*
250ml σιρόπι ζάχαρης (1:1)

Παρασκευή
Ψιλοκόβουμε το 1 αχλάδι και αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια, κρατάμε όμως τη φλούδα. Σχίζουμε στη μέση το λοβό της βανίλιας και ξύνουμε τους σπόρους. Τοποθετούμε τα κομματάκια αχλάδι και τους σπόρους βανίλιας σε ένα αποστειρωμένο βάζο και συμπληρώνουμε με τα 250ml metaxa 3*. Ανακινούμε και αφήνουμε το βάζο σε ένα δροσερό και σκιερό μέρος για 7 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα. Την 8η μέρα, ψιλοκόβουμε το 2ο αχλάδι (αφού έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια και το κοτσάνι) και το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με το σιρόπι ζάχαρης. Σε μέτρια φωτιά το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Μειώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Μόλις κρυώσει το σιρόπι μας, το τοποθετούμε, μαζί με τα κομματάκια φρούτων, μέσα στο βάζο με το Metaxa. Αφήνουμε το μείγμα μας σε ένα σκιερό και δροσερό μέρος για άλλες 2 μέρες, ανακινώντας κάθε μέρα. Αφαιρούμε τα φρούτα χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι και φιλτράρουμε μέσα από φίλτρο καφέ ή τουλπάνι 2 φορές, ή μέχρι το λικέρ μας να γίνει διαυγές.

*Σιρόπι ζάχαρης
Τοποθετούμε το νερό σε μία κατσαρόλα και θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, αρχίζουμε να τοποθετούμε τη ζάχαρη αναδεύοντας το μείγμα μας. Μόλις λιώσει, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει τελείως.

Updated: 3/11/2017
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 24/10/2012

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.