Follow us

Ένα μικρό Oktoberfest στο σπίτι μας

Το διάσημο φεστιβάλ μπύρας του Μονάχου μας δίνει την ιδέα για ένα κεφάτο, εύκολο, χαλαρό και οικονομικό κάλεσμα στο σπίτι με τον αφρό να πρωταγωνιστεί.

Ένα μικρό Oktoberfest στο σπίτι μας

Εκατομμύρια λίτρα μπύρας που παρελαύνουν πάνω σε δίσκους με φόντο το άγαλμα της Βαυαρίας, λουκάνικα και πάπιες που μαγειρεύονται επί τόπου κάτω από τις τέντες και πλήθη Γερμανών και τουριστών συναντιούνται αυτές τις μέρες στο Μόναχο σε ένα αυθεντικό βαυαρέζικο γλέντι Η γιορτή της μπίρας, το πασίγνωστο Oktoberfest, είναι το μόνο τοπικό φεστιβάλ που κατάφερε να εξαπλωθεί στον κόσμο όλο: την ίδια εποχή, σε Ευρώπη κι Αμερική οργανώνονται αμέτρητες αντίστοιχες εκδηλώσεις, σε μπιραρίες, μπαρ και εστιατόρια. Κι όσο κι αν με τη Γερμανία αυτόν τον καιρό οι σχέσεις μας… δεν είναι και οι καλύτερες, ούτε ως λαός θεωρούμαστε aficionados της μπίρας (τη βλέπουμε κυρίως ως πρώτης τάξεως ξεδιψαστικό το καλοκαίρι, σε θερμοκρασία όσο γίνεται κοντά στους 0ο…), λέμε παρόλα αυτά να αδράξουμε την ευκαιρία για μια θεματική μάζωξη φίλων στο σπίτι. Γιατί ένα τέτοιο κάλεσμα είναι από χέρι κεφάτο, εύκολο, χαλαρό και οικονομικό.

Η επιλογή της μπίρας

Είναι θέμα αποκλειστικά δικό σας, αλλά καλό είναι να εκτιμήσετε και τις προτιμήσεις των φίλων σας. Αν αυτές τις μέρες βρισκόσασταν στο Μόναχο για το Oktoberfest, τότε θα είχατε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μπίρες αποκλειστικά από έξι ζυθοποιίες της περιοχής, που έχουν την άδεια να σερβίρουν στη γιορτή, σε μεγάλα ποτήρια του 1 λίτρου. Είναι οι: Spaten-Franziskaner-Brau, Paulaner, Hofbrau Munchen, Hacker-Pschorr, Lowenbrau και Augustiner Brau. Ειδικά για το φεστιβάλ παρασκευάζουν ιδιαίτερη μπίρα.

Ένα μικρό Oktoberfest στο σπίτι μας

Γι’ αυτό και ο Αργύρης Χάχλας από τη γερμανική μπιραρία «Beer Garden Ritterburg» προτείνει σε όσους θέλουν να γιορτάσουν στην Ελλάδα το Oktoberfest, να προτιμήσουν τις μπίρες του Μονάχου, όπως τη Spaten, την Paulaner και τη Hofbrau, για να μείνουν στο κλίμα της γερμανικής γιορτής. Εμείς σας προτείνουμε και την εναλλακτική εκδοχή να κάνετε μια ελληνική γιορτή μπίρας, με μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες που σας παρουσιάσαμε σε προηγούμενο θέμα

Αν το ζητούμενο είναι η οικονομία, σκεφτείτε και τα "βαρελάκια", που συμφέρουν και ανεβάζουν την ατμόσφαιρα. Διαφορετικά, το σωστότερο είναι να έχετε τρία -τέσσερα διαφορετικά είδη μπίρας, σε ανάλογες ποσότητες για να μην "ξεμείνει" όποιος καταναλώνει ένα είδος. Οι "εύκολες" μπίρες pilsner και lager θα έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση και ταιριάζουν με τα περισσότερα εδέσματα. Μερικές Ale, Bock , Τrappiste θα δώσουν ενδιαφέρον στη βραδιά. Μια γενική κατάταξη, τοποθετεί τις μπίρες σε εκείνες με ελαφρύ σώμα (Lager, Pilsner, Wheat), με μεσαίο σώμα (Ales, Bock) και με γεμάτο σώμα (Stout, Porter).
To ψυγείο, βέβαια, δεν θα τις χωρέσει. Η καλύτερη επιλογή είναι οι καλαίσθητοι τσίγκινοι κουβάδες, με νερό και παγάκια. Εναλλακτικά, ό,τι σας βρίσκεται…

Easy και λίγο… junk food γιά τη μπίρα μας

Το ζήτημα "φαγητό" σε ένα κάλεσμα με θέμα τη μπίρα, δεν θα σας κουράσει ιδιαίτερα. Περιλαμβάνει απλά και comfort εδέσματα -στα όρια του καλώς εννοούμενου "junk food", από αυτά που λαχταράμε αλλά αποφεύγουμε, γενικά, λόγω θερμίδων. Σνακ σαν τα πατατάκια, τα νάτσος, τα λουκανικοπιτάκια είναι στο πρόγραμμα. Ενδεικτικά, ένας μπουφές ζυθοποσίας μπορεί να περιλαμβάνει:

-Κεφτεδάκια πικάντικα, με μπόλικα μπαχαρικά. Θα ετοιμάσετε δεκάδες από την προηγουμένη, βάζοντας όλη την οικογένεια να πλάθει.
-Εναλλακτικά με το προηγούμενο, μικρά μπιφτεκάκια. Η διαφορά είναι ότι αυτά πρέπει να ψήνονται επί τόπου.
-Λουκάνικα, τουλάχιστον τέσσερα είδη, γερμανικά (must το bratwurst) και ένα ελληνικό χωριάτικο. Το καλύτερο είναι να ψήνονται σταδιακά και επί τόπου, σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με αυλάκια, κάτι που θα προσθέσει ενδιαφέρον στη βραδιά. Συνοδεύονται από έτοιμες σάλτσες ή τη δική σας, για το παραδοσιακό currywurst.
- Στην ίδια πρόχειρη "ψηστιέρα" θα ψήσετε κομμάτια από χαλούμι ή άλλο τυρί κατάλληλο για ψήσιμο.
-Τυρόπιτα με κίτρινα τυριά ή κιμαδόπιτα.

-Πατατοσαλάτα με σάλτσα μαγιονέζας, κάπαρη, κρεμμύδι, μουστάρδα κ.λ.π. Μπορεί να έχει ετοιμαστεί από την προηγούμενη.
-Ψητό κοτόπουλο, σε μερίδες. Θα βάλετε στο φούρνο δυο κοτόπουλα, τρίβοντας το εξωτερικό τους με ένα μείγμα πικάντικων μπαχαρικών.

-Χοιρινό μπούτι στο φούρνο. Απλό, σκορδάτο, που θα κόψετε για ευκολία σε φέτες, όταν κρυώσει. Αν έχετε όρεξη για πιο ψαγμένη συνταγή προτιμήστε μια αντίστοιχη γερμανική ή ένα σνίτσελ.
-Κλασική σουκρούτ, που θα αγοράσετε σε βάζο από το σουπερμάρκετ.
-Πιατέλα με τυριά, κυρίως κίτρινα. Γλυκιά γραβιέρα, έμενταλ, μετσοβόνε, τσένταρ και κάποιο γερμανικό τυρί είναι οι προτάσεις μας.
-Ρωσική σαλάτα (ποτέ έτοιμη). Η πιο εύκολη που μπορείτε να φτιάξετε γίνεται με κατεψυγμένο μείγμα λαχανικών και έτοιμη μαγιονέζα. Θα προσθέσετε extra βραστή πατάτα σε κυβάκια, αβγά βραστά ψιλοκομμένα και μπόλικη κάππαρη (θεωρήστε την λύση ανάγκης και ταχύτητας).
-Σάλτσες και μουστάρδες: δύο μουστάρδες ( Dijon και μία mild), σάλτσα μουστάρδας, hot ketchup, BBC sauce, dip τυριού.
-Για γλυκό προτείνουμε να φτιάξετε brownies: η σοκολάτα ταιριάζει με ορισμένες μπίρες. Ιδανικά με Stout και Porter. Για αντίθεση, οι πολύ ψαγμένοι δοκιμάστε μια πολύ πικρή σοκολάτα (80% κακάο) με μια γλυκιά Leffe blonde.

Ιδανικά ταιριάσματα

Οι μπίρες έχουν τα γευστικά τους ταιριάσματα, όπως και τα κρασιά. Οι Pilsner ταιριάζουν σχεδόν με όλα: από σαλάτες και ψαρικά ψητά (σολομό, τόνο) ή τηγανιτά μέχρι πίτσα και πικάντικα μεξικάνικα πιάτα. Οι μπίρες Lager είναι επίσης εύκολες. Εκτός από ψητό κοτόπουλο και χοιρινό, πάνε με τηγανιτό ψάρι, spicy πιάτα, αλλά και σούσι και όστρακα…Οι Ale συνοδεύουν burgers, ψητά στη σχάρα, ασιατικά και μεξικάνικα πιάτα.

Ένα κοτόπουλο κάρυ δεν θα ήταν άσχημο. Οι ιδιαίτερες Bock θα συνδυαστούν με γλυκά και καπνιστά τυριά, όπως το έμμενταλ, η ελβετική γραβιέρα, το μετσοβόνε και σκούρα λουκάνικα. Ακόμα, ταιριάζουν με πλούσια, σοκολατένια γλυκά. Μια Stout θα την πιείτε με ένα παλαιωμένο τυρί με έντονη γεύση (π.χ. τσένταρ), με ψητά στα κάρβουνα, με καπνιστά, με κρεατικά της κατσαρόλας με πλούσιες σάλτσες.

Θερμοκρασία και σερβίρισμα

Το θέμα της θερμοκρασίας ο Έλληνας δεν το διαπραγματεύεται, τη θέλει, απλά, όσο πιο παγωμένη γίνεται! Η αλήθεια είναι ότι στους 0ο-4ο θα πιείτε οποιαδήποτε μπίρα δεν σας ενδιαφέρει η γεύση της. Από εκεί και πέρα, ο γενικός κανόνας θέλει τις λευκές και αρωματικές μπίρες να πίνονται στους 5ο-8ο και τις κεχριμπαρένιες ή σκούρες στους 9ο-11ο. Αν, βέβαια, διαθέτετε μια India Pale Ale, μια Scotish Ale, μια Bock ή μια Belgian strong Ale μη διστάσετε να τη δοκιμάσετε στους 12ο-14ο (θερμοκρασία κάβας).
Σερβίρετε την μπίρα κρατώντας το ποτήρι σε κλήση 45 μοιρών, ενώ σταδιακά το επαναφέρετε σε κάθετη θέση και απομακρύνετε το μπουκάλι σιγά-σιγά. Αφήστε την μπίρα να ρέει μέχρι να σχηματιστεί ένα στεφάνι από πυκνό αφρό.

Το λεξικό της μπύρας

Ale: αγγλική ονομασία για τις αφροζύμωτες (η μαγιά αναδύεται στην επιφάνεια και απομακρύνεται πριν τη ζύμωση) μπίρες. Στο εμπόριο υπάρχουν διάφορες ale που διαφοροποιούνται στη γεύση, το χρώμα αλλά και τους αλκοολικούς βαθμούς.
Bitter: μπίρα με έντονη πικράδα, που οφείλεται στη μεγάλη προσθήκη λυκίσκου.
Bock: δυνατή βυθοζύμωτη (η μαγιά κατά τη ζύμωση υφίσταται καθίζηση στο μούστο) μπίρα, με πάνω από 5,7% αλκοόλ, που διατίθεται σε σκούρο ή ανοιχτό χρώμα.
Dinkel: ειδική περίπτωση μπίρας, που παρασκευάζεται από βύνη του δημητριακού ζέα και όχι από κριθάρι.
Lager: οι γνωστές μας ξανθιές βυθοζύμωτες μπίρες. Σ’ αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι περισσότερες μπίρες.
Pilsner (ή Pils): τύπος πικρής ξανθιάς βυθοζύμωτης μπίρας, εξαιτίας της μεγάλης ποσότητας λυκίσκου. Πήρε το όνομά της από την τσέχικη πόλη Plzen όπου πρωτοπαρασκευάστηκε.
Red Ale: τύπος αφροζύμωτης μπίρας κόκκινου έως καφεκόκκινου χρώματος.
Stout: είδος αφροζύμωτης μπίρας με σκούρο χρώμα. Έχει χαρακτήρα καβουρντισμένης βύνης και συχνά αφήνει μια γεύση καραμέλας ή σοκολάτας.
Trappiste: μπίρες αποκλειστικά από μοναστήρια Τραππιστών καλογέρων. Οι υπόλοιπες μοναστηριακές μπίρες αποκαλούνται Abbaye. Είναι μπίρες αφροζύμωτες, δυνατές, συνήθως σκούρου χρώματος, με έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα, χωρίς πικράδα λυκίσκου.
Weizen (ή Weissbier): γερμανική αφροζύμωτη μπίρα από 50% τουλάχιστον βύνη σιταριού. Ξανθή ως κεχριμπαρένια, κυκλοφορεί ως διαυγής ή θολή με μαγιά στο μπουκάλι. Το άρωμα είναι φρουτώδες και η γεύση σχετικά γλυκόξινη.

Updated: 23/10/2014

Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 4 Οκτωβρίου 2012

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.