Αν και αρκετοί είναι αυτοί που βρίσκονται ακόμα σε mood καλοκαιριού και συνεχίζουν να παραγγέλνουν τα αγαπημένα καλοκαιρινά τους cocktails, υπάρχουν και εκείνοι που ζητούν να πιουν κάτι με πιο φθινοπωρινά φρούτα και καρπούς, όπως το μήλο, το αχλάδι και τα κάστανα, μας εξηγεί ο Χρήστος Αξαρλής. Όσο πηγαίνουμε προς το χειμώνα η τάση είναι να προτιμώνται πιο παλαιωμένα αλκοολούχα ποτά όπως το ουίσκι, το μπράντι αλλά και το κονιάκ, του οποίου η κατανάλωση αυξάνεται διαρκώς τελευταία. Λόγω της παλαίωσής τους, τα ποτά αυτά είναι πιο βαριά γευστικά σε σχέση με τα λευκά αποστάγματα, όπως το ρούμι και η βότκα. Επιπλέον, στη θέση των καλοκαιρινών φρούτων τώρα το φθινόπωρο έχουμε τα μπαχαρικά, με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο να κυριαρχούν στις αναμείξεις.
Όσο για τις τάσεις του εξωτερικού, εκεί τα πράγματα έχουν προχωρήσει αρκετά, αφού για παράδειγμα σε ένα μπαρ του Λονδίνου σερβίρουν cocktails με ζωμό κρέατος ή φρέσκα αυγά, επιλογές για τις οποίες μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμο το ελληνικό κοινό, σύμφωνα με τον Χρήστο.
Ακολουθούν οι συνταγές για τέσσερα ιδιαίτερα, αλλά εύκολα στην παρασκευή τους φθινοπωρινά cocktails για τις πρώτες μαζώξεις στο σαλόνι σας.
The PG Snap
Υλικά
Absolut Pear 50ml
Λικέρ ginger 10ml
Φρέσκο ginger 3 τεμάχια
Angostura Aromatic Bitters 1 δόση
Φρέσκο χυμό λεμόνι 20ml
Σιρόπι Ζάχαρης 15ml
Σόδα
Παρασκευή
Χτυπάμε όλα τα συστατικά (εκτός της σόδας) στο shaker και σουρώνουμε σε ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Συμπληρώνουμε με σόδα. Γαρνίρουμε το χείλος του ποτηριού με τριμμένη κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και ginger, με φρέσκο δενδρολίβανο και αχλάδι βρασμένο σε κόκκινο κρασί και μπαχαρικά. Σερβίρουμε το αχλάδι σε πιατάκι με μαχαιροπίρουνο.
Brandy Crusta
Υλικά
Brandy Γάτσιος Mediterrane 50ml
Κονιάκ Remy Martin VSOP 10ml
Κόκκινο Grand Marnier 10ml
Φρέσκο χυμό λεμόνι 30ml
Σιρόπι ζάχαρης 25ml
Bitters The Bitter Truth Aromatic 1 δόση
Παρασκευή
Γαρνίρουμε το ποτήρι με ζάχαρη άχνη. Χτυπάμε όλα τα συστατικά στο shaker και σουρώνουμε στο ποτήρι. Γαρνίρουμε όπως στη φωτογραφία με ολόκληρη φλούδα πορτοκαλιού.
The Jalisco Hot Chocolate
Υλικά
Τεκίλα Somonque 100% de agave Anejo 50ml
Ζεστή σοκολάτα 150ml
Πιπεριά chili 1
Σιρόπι ζάχαρης 20ml
Angostura Aromatic Bitters 2 δόσεις
Παρασκευή
Ετοιμάζουμε τη ζεστή σοκολάτα σε ένα ποτήρι με ½ chili. Τοποθετούμε τα 50ml τεκίλα σε κούπα του καφέ και συμπληρώνουμε με το σιρόπι ζάχαρης και τη ζεστή σοκολάτα. Γαρνίρουμε με πιπεριά chili, ξύσμα από lime και κανέλα.
Applejack Rabbit
Υλικά
Καλβαντός (Busnel) 50ml
Φρέσκο χυμό λεμόνι 30ml
Σιρόπι βανίλιας 15ml
Maple syrup 10ml
Κόκκινο Grand Marnier 10ml
Bitters (The Bitter Truth Jerry Thomas) 2 δόσεις
Παρασκευή
Χτυπάμε όλα τα συστατικά στο shaker και σουρώνουμε σε ποτήρι του κρασιού. Γαρνίρουμε με στικ κανέλας, φλούδα από λεμόνι και αποξηραμένο τριαντάφυλλο.
Συνταγή για το σιρόπι ζάχαρης: Τα μέρη είναι κατά βάρος: 200ml νερού με 200 γραμμάρια ζάχαρης. Θερμαίνουμε το νερό σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Περιμένουμε μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το προσθέσουμε στο cocktail, αλλιώς θα λιώσει ο πάγος και θα νερώσει το ποτό, αλλoιώνοντας τη γεύση του.
Πολλά από τα ποτά των συνταγών δεν θα τα βρείτε στο σουπερμάρκετ, αλλά σε ενημερωμένες κάβες, όπως για παράδειγμα η Cava Halari (σε κέντρο, Μαρίνα Ζέας, Πειραιά και Γλυφάδα, www.cavahalari.gr).