Follow us

Μοντέρνα ουζοκαλέσματα

Ένα μικρό ποτήρι και λίγος πάγος αρκούν για να σερβιριστεί το εθνικό μας ποτό. Το ίδιο εμφανίζεται ολιγαρκές, εμείς πάλι όχι,το βάζουμε στο τραπέζι, το κάνουμε μοδάτο κοκτέιλ και του συστήνουμε γευστικούς συντρόφους.

Μοντέρνα ουζοκαλέσματα

Δεν νοείται καλοκαίρι χωρίς την κλασική εικόνα ταβερνάκι, ψάθινες καρέκλες, παραλία και ποτήρια με δροσιστικό θολό περιεχόμενο. Όσο και να αλλάζουν τα πράγματα γύρω μας υπάρχουν κάποιες σταθερές. Μια από αυτές είναι το ούζο. Αντιστέκεται στις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης και του μοντερνισμού και σηκώνει με θάρρος τόσα χρόνια τη σημαία του Ελληνικού φολκλόρ. Στα ίδια μικρά μπουκάλια, με ετικέτες που σε γυρνάνε πίσω αρκετές δεκαετίες, τον ίδιο τρόπο παραγωγής, τα παλιά με σημάδια του χρόνου καζάνια. Είναι λες και μεγαλώνει όλους εμάς με σκοπό να μας υπενθυμίζει ότι στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε και δεν θα έχουν αλλάξει χρώμα τα μάτια, αλλά ούτε οι ελληνικές γεύσεις και αρώματα. Είναι νομίζω περιττό να ανοίξουμε πάλι ένα κεφάλαιο μαζί του γύρω από τον τρόπο παραγωγής και καταγωγής, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε πως εμείς μπορούμε να του δώσουμε λίγο από το χρώμα εποχής. Δεν εννοώ να εκσυγχρονίσουμε το ίδιο, αλλά να δούμε πως η πληθωρική του οργανοληπτική ταυτότητα συμπληρώνει φαγητά και αρωματίζει με ιδιαίτερο τρόπο τα cocktails.

Η οξύτητα, η αλκοόλη η δυνατή του γεύση ζωντανεύει ένα φαγητό και εμπλουτίζει ένα cocktail σε αυτό συμφωνούν μάλιστα οι σεφ και ειδικοί που μιλήσαμε για να στήσουμε το καλοκαίρι την καλύτερη ουζοκατάσταση στο σπίτι ή στις διακοπές.

Ουζομαγειρέματα

Μοντέρνα ουζοκαλέσματα

Οι σεφ πειραματίζονται με το λευκό παραδοσιακό ποτό και ειδικά το καλοκαίρι δημιουργούν μικρά γευστικά θαύματα. Το ούζο αγαπάει τα θαλασσινά, τις γυαλιστερές και τα όστρακα. Εμείς μιλήσαμε με δυο σεφ της Αθήνας και μας αποκάλυψαν τις δικές τους συνταγές . Ο Γιάννης Σίογκας από το Cartone σαν extra tip μας λέει να φτιάξουμε μια μαρίναρα με ούζο και πορτοκάλι για τα κρέατα και τα ψάρια και ο Γιάννης Γαλακτόπουλος από την Πιπεριά να βάλουμε δίπλα σε ένα ποτήρι ούζου μια απλή τσιροσαλάτα με αγγούρι.

Ο σεφ του Cartone Βασίλειος Σίογκας μας δίνει δυο συνταγές με ούζο μια σαλάτα και ένα κυρίως .

Σαλάτα : Θαλασσινή με ούζο

Υλικά
5 καραβίδες καθαρισμένες
6 μύδια
Γαλλικό μαρούλι
Ράντσιο
Φινόκιο
Λόλα
2 αβοκάντο

Εκτέλεση :
Ξεκινάμε να σοτάρουμε τις καραβίδες και τα μύδια και λίγο πριν τις βγάλουμε από τη φωτιά τις σβήνουμε με ένα ποτηράκι ούζο. Στη συνέχεια φτιάχνουμε μια vinegrait στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε 5-6 σταγόνες από το ούζο. Στην συνέχεια παίρνουμε ένα μεγάλο μπόλ και ρίχνουμε μέσα ψιλοκομμένο το γαλλικό μαρούλι, το αβοκάντο, το φινόκιο , το ράντσιο και τα έτοιμα μύδια και καραβίδες. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τελευταία πινελιά την σως μας.

Καραβίδα με σουπιά μελάνης

Υλικά
8 καραβίδες καθαρισμένες
20-30gr μελάνη σουπιάς
10gr ούζο
220gr ριζότο
τριμμένη παρμεζάνα προαιρετικά

Εκτέλεση:
Πρώτα φτιάχνουμε το ριζότο. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και τσιγαρίζουμε αρχικά το φινόκιο και μετά προσθέτουμε κρεμμύδι και το ρύζι. Μόλις το ρύζι γίνει καστανό ρίχνουμε περίπου ένα ποτηράκι ούζο. Όταν το απορροφήσει προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει και αναλαμβάνουμε τις καραβίδες. Τις τηγανίζουμε και τις σβήνουμε με lime και ούζο. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το ρύζι και το μελάνι της σουπιάς και σερβίρουμε.

Αχνιστά φρέσκα μύδια με ούζο

Ο Γιάννης Γαλακτόπουλος από το εστιατόριο Πιπεριά μας ετοιμάζει την δική του αγαπημένη συνταγή με ούζο

Υλικά
800 gr φρέσκα μύδια
μισό φινόκιο
μισό κρεμμύδι
ελαιόλαδο
άνηθο
μάραθο

Εκτέλεση :
Κόβουμε τα κρεμμύδια και το φινόκιο σε λεπτέ ροδέλες. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε τα μύδια μαζί με τα κρεμμύδια και το φινόκιο, σβήνουμε με ένα ποτήρι ούζο και τα σκεπάζουμε για λίγο. Αμέσως μόλις ανοίξουν τα μύδια βάζουμε το ψιλοκκομένο άνηθο και μάραθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Οι ποτο-επιλογές για τα πιάτα…

Για να συνοδεύσετε τα γευστικά ουζοδημιουργήματα θα χρειαστείτε ένα καλό καραφάκι ούζο. Διαλέξτε ένα από τα παρακάτω:

Ούζο Γιαννατσή 45 : Καταυθείαν από το Πλωμάρι σιγοβράζει από το 1932 και είναι εξαιρετικό σε μύτη και στόμα, ισορροπημένο και spicy

Ούζο Πιτσιλάδη: 100% απόταξη από το 19 αιώνα. Πληθωρικό, πλούσιο με διάρκεια στο στόμα.

Ούζο Ματαρέλλη: Ένα διαφορετικό ούζο, πολύ αρωματικό με νύξεις μελιού και εσπεριδοειδή

Ούζο Babatzim: Ένα κλασικό φρέσκο, πικάντικό και δυναμικό.

Ούζο Άδολο : ένα premium ούζο ντελικάτο και εκλεπτυσμένο

Με τι ταιριάζει

Παραλία με ένα ποτηράκι ούζο, βεράντα με ένα καραφάκι, κάλεσμα σε φίλους με μια φιάλη είναι κλασικές καλοκαιρινές στιγμές. Το ούζο όμως χρειάζεται περισσότερη παρέα και η έμπνευση έρχεται δια στόματος ανθρώπων που δουλεύουν στο οχυρό του τα ουζοπωλεία Με τι τελικά ταιριάζει το ούζο η δική μας ερώτηση;…..και η απάντηση τους.

Αντώνης Παπακωνσταντίνου, Βαρκούλες : το ούζο είναι άρρηκτα δεμένο με την θάλασσα. Δίνει χαρακτήρα δίπλα σε πιάτα με καπνιστό σκουμπρί, μελιτζανοσαλάτα, πετροσωλήνες και το ελληνικό σούσι την κολυμπιτή σαρδέλα.

Αντώνης Πλατανίτης, 25 Αράκι: Τα ψάρια βγάζουν ιώδιο και αυτό απογειώνεται από το ούζο. Στο στόμα έχει μια φρεσκάδα και μια πικάντικη αίσθηση που χρειάζεται δίπλα του φρέσκια κυδώνια, γυαλιστερές, χταπόδι και πιο gourmet καταστάσεις όπως το tartar σφυρίδας και συναγρίδας και το καρπάτσιο ξιφία με λεμόνι.

Για να συνοδεύσετε τους ουζομεζέδες μπορείτε γρήγορα να χτυπήσετε στο σέικερ και να ετοιμάσετε το plomari splash το cocktail που κέρδισε στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το ούζο Πλωμάρι

Plomari Splash

Υλικά
10-12 φύλλα βασιλικού
20ml σιρόπι λεβάντας
50ml ούζο Πλωμάρι
μισό λεμόνι

Εκτέλεση : στο σέικερ πρώτα λιώνουμε τα φύλλα βασιλικού με το μισό λεμόνι και στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλλα υλικά και χτυπάμε καλά. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι γεμάτο πάγο και γαρνιτούρα φλούδια λεμονιού με φυλλαράκια μέντας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.