Follow us

Ο Mixologist που κέρδισε το Bollywood!

Επέστρεψα από τον τελικό του Disaronno Mixing Star 2012 στο Βερολίνο, με τον ουρανίσκο μου πιο πλούσιο σε αρώματα, με νέες ρυθμικές κινήσεις Bollywood και μερικές ιταλικές λέξεις από τον Ιταλό νικητή Francesco Cione.

Ο Mixologist που κέρδισε το Bollywood!

H αναμετάδοση του Final Mixing Star

Η πρώτη σκηνοθετική κλακέτα για την έναρξη του διαγωνισμού χτύπησε νωρίς το πρωί στο βιομηχανικό και παράλληλα γοητευτικό Solar Bar του Βερολίνου. H ατμόσφαιρα του μαγαζιού σε έβαζε κατευθείαν στο κλίμα: σε ένα πλατό που γυρίζεται ένα φιλμ νουάρ, με περίεργους, πολυεθνικούς, ταλαντούχους και καλλιτεχνικούς χαρακτήρες. Οι προβολείς ήταν στραμμένοι στο μακρόστενο μαύρο μπαρ και η δράση είχε ρυθμό και ένταση. Οι υποψήφιοι πρωταγωνιστές, 16 από τους καλύτερους και δημιουργικότερους bartenders στον κόσμο, αναμετρήθηκαν στο mixing ρόλο τους και στα σέικερ. Από τις θέσεις των σκηνοθετών είδαμε μια πανδεσία εικόνων: χορούς bollywood, μικρές αυτοσχέδιες βέσπες, cocktail σερβιρισμένα σε κούπες και σε σουπιέρες, παπιγιόν, ινδικές φορεσιές, δερμάτινα και πρωτότυπες συνταγές με υλικά, όπως την κρέμα τυριού, το αρωματικό λάδι τρούφας, το ξίδι, το τσάι μασάλα και bulk, τα ροδοπέταλα και τις μαργαρίτες. Το επίπεδο παρουσίασης ήταν το ίδιο υψηλό και από τεχνικής πλευράς, με ακρίβεια στις ποσότητες, δεξιοτεχνία στις κινήσεις και προσωπικά στυλ στο σέικερ. Το ζητούμενο, δηλαδή η γεύση και τα αρώματα ακολουθούσαν την εικόνα, φρούτα, λουλούδια, βότανα, μπαχαρικά, μαρμελάδες, άλλοτε σε αρμονία και άλλοτε με ευχάριστες εκρήξεις. Κάπως έτσι και με αυτές τις γευστικές αισθήσεις, τα φώτα έσβησαν και η τελευταία κλακέτα χτύπησε το βραδύ, χωρίς καν να το καταλάβουμε. To casting για το νέο παγκόσμιο Mixing Star του Disaronno είχε τελειώσει αλλά η βραδιά ήταν ακόμα μεγάλη μέχρι την ανάδειξη του νικητή.

Francesco Cione o Mixing Star 2012

Ο Mixologist που κέρδισε το Bollywood!

H ανακοίνωση έγινε σε κλίμα πάρτι. Ο Ιταλός Francesco, food&beverage manager στο 5 άστερο ξενοδοχείο Carlton Baglioni στην καρδιά του Μιλάνου, σοβαρός, αποτελεσματικός, αποφασιστικός σε όλες τις κινήσεις του, κέρδισε την επιτροπή και επομένως το τίτλο, που του παραδόθηκε από τον κορυφαίο mixologist Dom Costa. Τώρα σύμφωνα και με το έπαθλο ετοιμάζει τις βαλίτσες του για Bollywood. Στη Μέκκα του ινδικού κινηματογράφου, την Mumbai θα λάμψει κυριολεκτικά το αστέρι του συμμετέχοντας σε ταινία, όπου φυσικά θα φτιάχνει κινηματογραφικά cocktail. Πριν φύγει μιλήσαμε μαζί του και εξασφαλίσαμε την συνταγή του καλύτερου Disaronno Cocktail, του Disarollywood, όπως εύστοχα την ονόμασε.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το bartending και πως το επέλεξες;
Συμπληρώνω περίπου δέκα χρόνια συνεχούς εκπαίδευσης, ενημέρωσης και δουλειάς πίσω από την μπάρα. Δεν ξέρω ακριβώς αν το επέλεξα ή με επέλεξε. Η οικογένεια μου διατηρεί ένα παραδοσιακό μπαρ εδώ και 30 χρόνια, το Ντάλας Βερπάνια στη λίμνη Ματζόρε, της Ιταλίας. Έτσι από μικρός άρχισα να βοηθάω. Πάντως όταν μπήκα για πρώτη φορά στο μπαρ ο έρωτας ήταν ακαριαίος.

Σε ποια σχολή φοίτησες;
Στην AIBES, την ένωση bartending Ιταλίας. Εκεί σπούδασα επαγγελματικό bartending και κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης μου συμμετείχα σε πολλούς διαγωνισμούς με αποκορύφωμα το 2008 στο Σαν Ρέμο, όπου κέρδισα το εισιτήριο για την παρακολούθηση μαθημάτων στην Σιγκαπούρη. Μόλις τελείωσα ταξίδεψα εντός και εκτός της Ιταλίας και δούλεψα σε διάφορα μπαρ και ξενοδοχεία ανταλλάσοντας ιδέες με άλλους επαγγελματίες. Όταν επέστρεψα συνέχισα την εκπαίδευση στην AIS, την Ιταλική ένωση οινοχόων και την IIAC, το διεθνές ινστιτούτο γευσιγνωσίας καφέ.

Τι άλλο πρέπει να έχει ένας καλός bartender εκτός από γνώσεις;
Επιμονή, θέληση, μεγάλη αποφασιστικότητα, δημιουργικότητα, φαντασία και διάθεση για έρευνα.

Τι απολαμβάνεις περισσότερο στο επάγγελμά σου;
Μου αρέσει πάρα πολύ η επαφή με τους ανθρώπους. Κάθε μέρα είναι διαφορετική, δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Είναι μια πρόκληση. Το συναίσθημα να ικανοποιείς ακόμα και τον πιο απαιτητικό πελάτη, να τον ψυχολογείς και να τον κερδίζεις εμένα με συνεπαίρνει. Το ίδιο ενθουσιασμό μου προκαλούν και οι διαγωνισμοί, έχουν πάθος, αδρεναλίνη και σε φέρνουν σε επαφή με άλλους bartenders που έχουν διαφορετική κουλτούρα από την δική σου και μαθαίνεις από αυτούς και μοιράζεσαι εμπειρίες.

Τη συγκεκριμένη συνταγή και τα υλικά πως τα διάλεξες;
Τη σκέφτηκα κατά τη διάρκεια πτήσης με υλικά που είδα στο αεροδρόμιο.

Η συνταγή του mixing star cocktail :

DISAROLLYWOOD:
DISARONNO 4cl
Κάρδαμο Monin 2cl
Χυμός lime 1,5cl
Χυμός Mango 5cl
Ανθρακούχος χυμός βατόμουρου 4,5cl

Εκτέλεση
Βάζουμε πάγο σε ένα ποτήρι cocktail και σε ένα σέικερ. Σε ένα άλλο σέικερ τοποθετούμε τα παρακάτω υλικά: Disaronno, Κάρδαμο Monin, το φρέσκο χυμό lime, το φρέσκο χυμό Mango. Ανακατεύουμε τα υλικά με την ινδική μέθοδο Chai Tea μεταφέροντας τα υλικά από το ένα σέικερ στο άλλο για 4 ή 5 φορές. Στο τέλος σερβίρουμε στο ποτήρι και απογεμίζουμε με τον ανθρακούχο χυμό. Γαρνίρουμε με Lime, ξηρά άγρια τριαντάφυλλα και φλούδες λεμονιού. Προσφέρουμε το ποτό δίπλα στο Mixing Stars.

Mixing Stars: Σε ζεστό νερό για να εκχυλιστούν τοποθετούμε φύλλα lime, άγρια τριαντάφυλλα, lime, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλι. Τα αφήνουμε όσο κάνουμε το cocktail και μετά προσθέτουμε λίγο ξηρό πάγο. Έτσι στην ατμόσφαιρα δημιουργείται ένας καπνός που έχει όλα αυτά τα αρώματα

Το Cocktail του Francesco έχει κάτι από Ιταλία, κάτι από Ινδία και κάτι από Βερολίνο, όπως είχε όλος ο διαγωνισμός του Disaronno. Επιχειρήστε να φτιάξετε το Disarollywood, πραγματικό ελιξίριο του καλοκαιριού, φουλ στα αρώματα και στη δροσιά!

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.