Follow us

Κινηματογραφικά mixing

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Disaronno Mixing star στην Ελλάδα και εμείς βρεθήκαμε εκεί να δοκιμάσουμε τις προτάσεις των διαγωνιζόμενων και να παρουσιάσουμε απευθείας τους νικητές και τις συνταγές τους.

Κινηματογραφικά mixing

Ο παγκόσμιος διαγωνισμός Disaronno Mixing Star πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια. Ο προηγούμενος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και ο φετινός ξεκίνησε δυναμικά και στην οργάνωση και στις συμμετοχές.

Στην διαδικασία του προκριματικού που έγινε στο bar academy πέρασαν 19 bartenders και οι συνταγές τους. Αυτούς παρακολουθήσαμε σε ένα ξεχωριστό… casting, ώστε να προκύψει το νέο αστέρι του bartending και φυσικά του ιταλικού Disaronno.

Σαν κριτής, αισθάνθηκα πολύ τυχερή που γεύτηκα cocktail εξαιρετικά με βάση το Disaronno, δροσερά, πρωτότυπα, πληθωρικά. Τις στιγμές που ήμουν εκεί ένιωσα πως ταξίδευα με προορισμούς την Σικελία, την Ελλάδα και τα εξωτικά νησιά. Σε αυτή την ευχάριστη διαφυγή βοηθούσε απίστευτα και το σκηνικό. Ο διαγωνισμός mixing star 2012 είχε θέμα το «casting σε ταινία». Οι bartenders ήταν οι ηθοποιοί που παρουσιάζονταν μπροστά στην κριτική επιτροπή, που είχε αντίστοιχα το ρόλο του σκηνοθέτη. Η παράσταση λοιπόν των συμμετεχόντων είχε ένα επιπλέον βαθμό δυσκολίας. Έπρεπε εκτός από την άρτια εκτελεσμένη και ενδιαφέρουσα συνταγή τους να υποδυθούν ένα ρόλο, ή να διηγηθούν μια ιστορία για το cocktail τους.

Κινηματογραφικά mixing

Έτσι στο Da Vinci της Αγίας Παρασκευής που στήθηκαν οι θέσεις των σκηνοθετών και η σκηνή των πρωταγωνιστών κάθε φορά που χτύπαγε η κλακέτα για τον επόμενο υποψήφιο, είδαμε πολύ ωραία πράγματα. Καταρχήν ένα υψηλό επίπεδο bartending, μετά ενδιαφέρουσες ιστορίες για ομίχλες, για έρωτες και περιπλανώμενους ταξιδιώτες. Εκτός από τις διηγήσεις παρασυρθήκαμε σε μαθήματα γεωγραφίας , ταχυδακτυλουργικά και παιχνίδια του μυαλού. Οι περισσότεροι μάλιστα εκτός από αυτά τα όπλα είχαν επιπλέον ένα ωραίο στήσιμο στα υλικά και τα ποτήρια τους. Προσωπικά ξετρελάθηκα με τα ποτήρια που θύμιζαν τα κρύσταλλα που έκρυβε η γιαγιά μας ή τα ετοίμαζε για προίκα μας. Πρωταγωνιστής ήταν ο ξηρός πάγος σε πολλές συνταγές δίνοντας στο χώρο και στα cocktail ένα μυστήριο.

Νέος Έλληνας mixing star στέφτηκε ο Γιώργος Τσιρίκος, ενώ ο Γιάννης Μπόζοβιτς και ο Αλέξανδρος Πρεβίστας κατέλαβαν την δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο νικητής στις 5 Ιουλίου θα ταξιδέψει στο Βερολίνο όπου θα γίνει ο παγκόσμιος τελικός του Disaronno mixing star και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους mixing star των άλλων 14 χωρών που συμμετέχουν. Ο παγκόσμιος νικητής πλέον θα ταξιδέψει πάλι, αυτή την φορά στην Bombay και θα παίξει σε ταινία του Bollywood.

Πριν φτάσουμε όμως εκεί μιλήσαμε με τους τρεις νικητές και με τον παρουσιαστή του casting Μπάμπη Καιδαλίδη και έχουμε τις συνταγές (για να τις φτιάξετε και εσείς σπίτι και να τις δοκιμάσετε) που διακρίθηκαν και όχι μόνο.

Ο Μπάμπης Καιδαλίδης που είναι ιδρυτής της μοναδικής σχολής bartending το Bar academy είχε την ίδια άποψη ακριβώς με εμένα. Όπως μας είπε ήταν από τους πιο ωραίους διαγωνισμούς που έχει πάει. Το επίπεδο των συμμετεχόντων ήταν πολύ υψηλό και αποδείχθηκε ότι ο καθένας ήταν αστέρι στο είδος του.

Γιώργος Τσιρίκος, bartender Bardot Κολωνάκι:

Ηταν άνετος, διασκεδαστικός και τον ήθελε ο φακός. Μας είπε την ιστορία του Ricardo και της Μαρίας που ζούσαν στην Σικελία. Ένα βράδυ με ομίχλη ο Ricardo περίμενε την Μαρία να γυρίσει από την δουλειά και εκείνη αργούσε βγήκε να την βρει και τελικά χάθηκε εκείνος στην ομίχλη, ενώ η Μαρία κατάφερε να γυρίσει.

Τίτλος cocktail : Φοg over Saronno
Προέλευση Τίτλου: Ήθελα στο τίτλο να φαίνεται το πάντρεμα των δυο συστατικών της Φατουράδας και του Disaronno και παράλληλα το όνομα να είναι κινηματογραφικό. Πριν το παραγγείλει κάποιος να αναρωτιέται για το Φοg και να θέλει να μάθει την διαφορετική ιστορία που κρύβεται.

Η συνταγή:
40 ml Disaronno
15ml Φατουράδα
10ml Carpano antica formula
20 ml Χυμό Λεμόνι

Η εκτέλεση: Προσθέτουμε σε ένα shaker χτυπάμε καλά και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι με μπόλικα παγάκια

Η έμπνευση: Είχα πάρει την Φατουράδα την δοκίμασα , μου άρεσε πολύ και αμέσως κατάλαβα ότι τα συστατικά και τα αρώματα της ταιριάζουν με το χαρακτήρα του Disaronno. Ήθελα να δημιουργήσω ένα bitter sweet cocktail που όλα τα συστατικά αγκαλιάζονται μαζί με το Disaronno και έτσι δεν το καλύπτουν αλλά το αναδεικνύουν.
Τι είναι για εσένα το Disaronno: Είναι ένα πολυδιάστατο προϊόν πικρό και γλυκό μαζί. Για εμένα δεν κατατάσσεται απλά στην κατηγορία των λικέρ. Είναι κάτι παραπάνω. Βγάζει ένα πολυδιάστατο spirit με ανεπανάληπτες νύξεις πικραμύγδαλου και βανίλιας.
Πως ήταν για εσένα η εμπειρία του mixing Star: Απλά τέλεια
Αγαπημένο σου υλικό: Άνθος σαμπούκου
Αγαπημένο σου αξεσουάρ: Sheiker
Τι θα δούμε στο τελικό: Θα αλλάξω την παρουσία μου και θα τονίσω περισσότερο το ελληνικό στοιχείο.

Γιάννης Μπόζοβιτς, bartender Shine Χαλάνδρι

Μας έκανε ταχυδακτυλουργικά , ανακάλυψε τις κρυφές μας σκέψεις και ικανοποίησε με το signature cocktail τον ουρανίσκο μας.

Τίτλος Cocktail: Nemesis slink

Προέλευση Τίτλου: Οφείλεται στην δεύτερη ιδιότητα μου. Είμαι και ταχυδακτυλουργός και μου αρέσει να δίνω τέτοια ονόματα στις δημιουργίες μου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ιδανικό ερέθισμα για να επικοινωνήσω με τους πελάτες.

Η συνταγή :
3 cl Bombay gin
3 cl Disaronno
2,5 cl Χυμό λεμόνι
2 cl σιρόπι ζάχαρης
3,5 cl πουρέ Mix berries
4 cl Mastiqua
Λεμονοθύμαρο

Η εκτέλεση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker χτυπάμε καλά για 7-8 δευτερόλεπτα και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι slink γεμάτο με τριμμένο πάγο. Προσθέτουμε από πάνω την mastiqua και γαρνίρουμε με μια φέτα λεμόνι, ένα κλωνάρι λεμονοανθού και μερικά berries.

H έμπνευση: Τα υλικά ήθελα να είναι συμβολικά και έτσι πρόεκυψε η συνταγή. Αντιπροσωπεύουν το προορισμό , τον χορηγό και την προέλευση. Η Bombay είναι ο προορισμός που θα πάει ο νικητής, ο χορηγός είναι το Disaronno και η προέλευση που είναι Ελληνική είναι το ανθρακούχο νερό μαστίχας. Τα cocktail slink στο τέλος συμπληρώνονται με κάποιο ανθρακούχο γι αυτό και εγώ επέλεξα να δώσω την Ελληνική εκδοχή με μαστίχα.

Τι είναι για εσένα το Disaronno: Είναι ένα εργαλείο στο μπαρ με το οποίο μπορείς να φτιάξεις εύκολα , ευκολόπιοτα και ευχάριστα ποτά

Πως ήταν για εσένα η εμπειρία του mixing star: Συμμετείχα για δεύτερη φορά, το επίπεδο ήταν υψηλό και οι κριτές άφηναν τον συμμετέχοντα να ξεδιπλώσει την ιδέα του ελεύθερος και έκαναν τις ερωτήσεις την σωστή στιγμή.

Αγαπημένο συστατικό: η μαστίχα

Αγαπημένο αξεσουάρ: Όσο αγαπώ τόσο μισώ το shaker γιατί ένας bartender δεν μπορεί να κάνει τίποτα χωρίς αυτό.

Πρόταση cocktail για το καλοκαίρι: Φυσικά ένα δροσερό disaronno sour

Αλέξανδρος Πρεβίστας , bartender echoes N.Ηράκλειο

Εκφραστικός μας κέρδισε με το σερβίρισμα , την εικόνα και την πινελιά της παρμεζάνας

Τίτλος Coctail : Disaronno Shrub

Προέλευση τίτλου: Τα shrubs είναι μια κατηγορία cocktail που βασίζονται στο ξύδι και αυτό συνέβη διότι στα μέσα του 1800 δεν ήταν δυνατό να έχουν όλο το χρόνο εσπεριδοειδή για να δίνουν οξύτητα στα cocktails τους. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια τα shrubs επανήλθαν στη μόδα ως εναλλακτική γεύση.

Η συνταγή :
60 ml disaronno
25 ml παλαιωμένο μπαλσαμικο ξύδι
15 ml σιρόπι από μέλι ανθέων(1 μέρος νερό με 1 μέρος μέλι
8 βύσσινα
2 dashes cranberry bitters

Η εκτέλεση: Κόβουμε σε κομμάτια τα βύσσινα και τοποθετούμε μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά σε ένα βαζάκι σφραγίζουμε για 24 ώρες σουρώνουμε σε μπουκάλι και αποθηκεύουμε.
Σε παγωμένο mixing glass αναδεύουμε το shrub με πάγο και σουρώνουμε σε coupe ποτήρι χωρίς πάγο. Γαρνίρουμε με ένα κομμάτι παρμεζάνα στο πλάι.

Η έμπνευση : Το cocktail μου ονομαζεται disaronno shrub και αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκε μια παλιά συνταγή από το βιβλίο’ Bon Vivant's Companion ‘του jerry thomas

Tι είναι για εσένα το Disaronno: Το disaronno είναι κάτι παραπάνω από ένα ισορροπημένο liqueur πικραμύγδαλου. Είναι ένα προϊόν με ιστορία και παράδοση.

Πως ήταν η εμπειρία του διαγωνισμού: Ο διαγωνισμός του disaronno ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους τους bartenders. Τα φώτα οι κάμερες και η ένταση συνέθεσαν το σκηνικό για μια εμπειρία που θα μας μείνει για χρόνια.

Αγαπημένο συστατικό στα coctail: Κατά καιρούς αλλάζουν ωστόσο τώρα νομίζω τα bitters.

Αγαπημένο αξεσουάρ: Μάλλον οι μεζούρες μου..

Το καλοκαιρινό coctail που προτείνεις:

Disaronno mule
60 ml disaronno
15 ml fresh lime juice
1dash angostura bitters
top up with ginger beer

χτυπάμε τα 3 πρώτα συστατικά με πάγο και σουρώνουμε σε mule cup με πάγο.
Απογεμίζουμε με ginger beer.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.