Follow us

Gastrobarstronomy!

Οι αλχημιστές της μπάρας εμπνέονται από τις τεχνικές και τα υλικά της κουζίνας. Πρόκειται για ένα νέο «κίνημα» με χιούμορ και γευστικά αποτελέσματα... εξωπραγματικά και ιντριγκαδόρικα.

Gastrobarstronomy!

Όταν πριν από μερικά χρόνια ο Tony Conigliaro, ο οποίος, by the way, ραφινάρισε την τεχνική του δίπλα στον Heston Blumenthal, παρουσία­σε το Prairie Oyster (μια σφαιροποίηση βότκας-ντομάτας σε κέλυφος στρειδιού με αέρα από Worcestershire sauce) κάποιοι τον αποκάλεσαν «Ferran Αdria του κοκτέιλ». Δεν ήταν ο μόνος. Μια σειρά από τολμηρούς mixologists, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, άλλαξαν τους κανόνες και τροχοδρόμησαν νέους τρόπους αντίληψης της έννοιας «κοκτέιλ», δημιουργώντας έτσι μια νέα, συναρπαστική –κι ελαφρώς αιρετική– «ζώνη» μεταξύ κουζίνας και μπάρας. Αφροί, υγρό άζωτο, μαγείρεμα sous vide και άλλα εργαλεία και τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας μπήκαν στο μπαρ παίζοντας στο ταμπλό των ψευδαισθήσεων και της οφθαλμαπάτης. Το κάρι, το βαλσάμικο και ο ζωμός κοτόπουλου μεταφέρθηκαν από την κατσαρόλα στο σέικερ, το φουαγκρά έγινε Μartini, το jamon Ιberico εμβαπτίστηκε σε τεκίλα, η πανσέτα συνάντησε τη σοκολάτα στο ποτήρι και πάει λέγοντας. Τα υλικά με πρόθεση συμμετοχής ανεξάντλητα. Οι ιδέες, εκτός στερεοτύπων, επίσης. Εμείς, ζητώντας από τέσσερις bartenders γνωστών μπαρ της Αθήνας να θολώσουν τα νερά μεταξύ κουζίνας και μπάρας, βρεθήκαμε να πίνουμε κοκτέιλ με μανιτάρια πορτσίνι, κατίκι, καπνιστό σολομό και... χοχλιούς μπουμπουριστούς. Με λίγη προσπάθεια μπορείτε να τα αναπαράγετε και στο σπίτι. Δοκιμάστε άνευ αναστολών.

dry snail

Ο Δημήτρης Κιάκος «παίζει» με σαλιγκάρια

Υλικά
10 ml vermouth Noilly Prat
30 ml gin Booth’s Old Tom
40 ml
dry gin Fifty Pounds
Ξίδι / λάδι / 10 σαλιγκάρια
Λίγο δεντρολίβανο

Εκτέλεση
Μαγειρεύουμε τα σαλιγκάρια στο τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο, ξίδι και δεντρολίβανο. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε με αρκετό νερό, τα βάζουμε στο μείγμα των δύο τζιν και τα αφήνουμε στο ψυγείο­ για τρεις ημέρες. Εμβαπτίζουμε το δεντρολίβανο στο βερμούτ για δύο ημέρες (όχι παραπάνω γιατ­ί θα ­πικρίσει). Σε ένα ποτήρι ανάμειξης βάζουμε τα 70 ml από το blend των δύο τζιν, 10 ml από το βερμούτ, προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε ποτήρι coupe ­χωρίς πάγο. Γαρνίρουμε με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο κι ένα σαλιγκάρι. «The Gin Joint», Πλατεία Καρύτση

lovorangie

Ο Γιάννης-Πέτρος Πετρής φτιάχνει κοκτέιλ στην κατσαρόλα

Υλικά
20 ml χειροποίητο σιρόπι από μανιτάρια πορτσίνι *
30 ml φρεσκοστυμμένο λεμόνι
10 ml Grand Marnier Rouge
40 ml Glenmorangie Malt Whisky
1 κ.γλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
4-5 σταγόνες grapefruit bitters

*200 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι / 500 ml ζεστό νερό / 500 γρ. ζάχαρη

Εκτέλεση
Βάζουμε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε βραστό νερό για πέντε λεπτά να βγάλουν το άρωμά τους. Σουρώνουμε το νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ­βράζουμε μέχρι να δέσει και να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια χτυπάμε όλα τα υλικά στο σέικερ και τα ­τοποθετούμε σε γυάλινο κατσαρολάκι. Γαρνίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού. «Pere Ubu», Γλυφάδα

voivode

Ο Γιάννης Κοροβέσης βάζει σολομό στο ποτήρι

Υλικά
15 ml σιρόπι μελιού *
20 ml φρεσκοστυμμένο λεμόνι
20 ml vermouth Noilly Prat
50 ml De Korenbeurs korenwijn Jenever (ολλανδικό απόσταγμα, πρόγονος του τζιν)
ΛίγοΣ φρέσκοΣ άνηθος
1 κομμάτι καπνιστΟύ σολομΟύ (περίπου 5 εκατοστά από μία φέτα)

* 250 ml νερό / 250 γρ. ζάχαρη / 250 γρ. μέλι

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το σιρόπι μελιού ανακατεύοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι μέχρι να δέσει. Το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια τοποθετούμε όλα τα υλικά στο σέικερ και ανακινούμε με πάγο. Διπλοσουρώνουμε σε παγωμένο ποτήρι τύπου coupette και γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι άνηθο. «Nouvelle Vague», Κολωνάκι

charlie fizz

Ο Γιάννης Αλεξόπουλος μιξάρει gin με κατίκι

Υλικά
25 ml σιρόπι αγριοκύμινου *
25 ml φρεσκοστυμμένο λεμόνι
50 ml gin
2,50 ml ξίδι σμέουρου
σόδα
1 ασπράδι αβγού
2 κ.γλ. κατίκι

* 500 ml νερό / 500 ml ζάχαρη / 100 γρ. αγριοκύμινο

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη. Καβουρντίζουμε ελαφρά το αγριοκύμινο και το αναμειγνύουμε με το σιρόπι. Το αφήνουμε για λίγο και το σουρώνουμε. Στη συνέχεια χτυπάμε όλα τα υλικά­ στο σέικερ, προσθέτουμε πάγο και τα ξαναχτυπάμε­ δυνατότερα, σουρώνουμε σε ένα μεγάλο χαμηλό ποτήρι (double rocks) με πάγο και απογεμίζουμε με σόδα. Γαρνίρουμε με λίγο μαύρο σουσάμι. «42», Σύνταγμα

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.