Θαρρείς πως το ούζο έχει γεννηθεί μέσα στην ελληνική ψυχή, όπως ο γλυκάνισος διαπλέει και παρφουμάρει ποικιλοτρόπως ολόκληρη τη Μεσόγειο. Θα πρέπει, ωστόσο, να παρατηρήσουμε ότι –παρά τις σημαντικές προόδους που έχει κάνει το ούζο σε ποιότητα και packaging– δεν έχει συντονιστεί ακόμη με τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο των premium ποτών. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί το νέο ούζο Άδολο, που βάζει στην κομψή, διάφανη φιάλη του ένα απόσταγμα 100% τριπλής απόσταξης –ουσιαστικά την καρδιά της καρδιάς– του Ούζου Πλωμαρίου Ισίδωρου Αρβανίτη. Και αυτό το λανσάρισμα της κατηγορίας του premium ούζου τροφοδοτεί την κοσμοπολίτικη καριέρα του εθνικού μας ποτού, βασισμένη στην εκπληκτική ικανότητά του να συνδυάζεται με δυνατά υλικά και γεύσεις απ’ όλες τις γωνιές του πλανήτη. Όσο γοητευτικό είναι να πίνεις το ούζο σου με μια φρεσκοπαστωμένη σαρδέλα Καλλονής άλλο τόσο υπέροχο είναι να το πίνεις με γαρίδες καπνισμένες στον καπνό πράσινου κάρι ή ένα πικάντικο σεβίτσε με χτένια και σκουμπρί. Δεν είναι αυθαίρετοι αυτοί οι συνδυασμοί. αποτελούν ευτυχή επέκταση της βασικής απαίτησης που πρέπει να ικανοποιούν όσες γεύσεις συνοδεύουν το ούζο: «Ο μεζές να αντιμιλάει». Το ούζο εξαφανίζει με τη γλυκανισάτη καταιγίδα της δύναμής του τις πολύ ντελικάτες γεύσεις. Θέλει μια στιλάτη κόντρα και τότε κοντοστέκεται και αγκαλιάζει τα πιο απρόσμενα υλικά. Κάρι, τζίντζερ, τσίλι, πάπρικα, σουμάκ, πιπέρι είναι εκλεκτοί αλλοδαποί φίλοι του ούζου, όπως αποδεικνύουν επισταμένοι πειραματισμοί μου επί του θέματος. Και αυτό λειτουργεί με δύο τρόπους: από τη μία έχουμε εξαιρετικές ιδέες αρμονίας με αγαπημένες γεύσεις της μοντέρνας global γαστρονομικής σκηνής και από την άλλη ένα απρόσμενο εφαλτήριο για διεθνή καριέρα του ούζου πέρα από το φιλελληνικό έθνικ.
6 Ούζο-cosmopolitan Ιδέες
ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
ΠΑΠΡΙΚΑ
Στιλ Σαν να ’ναι γεννημένα το ένα για το άλλο: η σπανιόλικη σπεσιαλιτέ νοτίζει με την καπνιστή πιπεράδα της το γλυκανισάτο απόσταγμα, ενώ τονίζεται εντυπωσιακά η τραγανή του υφή και ντύνεται με αισθησιακή κάψα η γεύση του. Εκτέλεση Πασπαλίζουμε το ούζο με όση καπνιστή πάπρικα θέλουμε. Συνοδεία Ντομάτα με πικάντικο τυρί σφέλλα, κροκέτα μπακαλιάρου, patatas bravas, ψητές πιπερίτσες με χοντρό αλάτι.
ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΚΑΡΙ
Στιλ Εδώ καταξιώνεται ο πραγματικός κοσμοπολιτισμός του ούζου. Αυτή η τόσο ταιριαστή αρμονία δεν είναι έθνικ παρά τον εξωτισμό της. Είναι ένας γοητευτικός διεθνισμός που καταργεί τα σύνορα. Κάθε γουλιά έχει γήινη, σοφιστικέ κάψα με μεγάλη επίγευση. Εκτέλεση Πασπαλίζουμε το ούζο με όσο κάρι θέλουμε, αναλόγως πόσο πικάντικο μας αρέσει. Συνοδεία Τολμήστε να βάλετε δίπλα του ινδικά ή ταϊλανδέζικα κάρι, μαγειρεμένα με ή χωρίς γάλα καρύδας αλλά και σατέ με σάλτσα φιστικιού.
ΟΥΖΟ ΚΑΙ
ΤΖΙΝΤΖΕΡ
Στιλ Το φρέσκο τζίντζερ αποδεικνύεται δύσκολος αντίπαλος για το ούζο, καθώς η φρουτώδης κάψα του μπορεί να γονατίσει το γλυκάνισο. Πάντως, είναι θαυμάσιο με το γλυκό, πικάντικο γιαπωνέζικο τζίντζερ τουρσί. Συνοδεία Σούσι σκουμπρί με γιαπωνέζικο τζίντζερ, καραβίδες ψητές τυλιγμένες με φετούλες Jap τζίντζερ ή σιγομαγειρεμένη πανσέτα με τζίντζερ.
ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΤΣΙΛΙ
Στιλ Είναι προφανές ότι το ούζο λατρεύει την κάψα, οπότε η φρουτώδης φλόγα των τσίλι ερωτεύεται κεραυνοβόλα το γλυκάνισο. Διατρυπάει την αρωματική του γλύκα και γίνεται ένα μαζί του. Εκτέλεση Ρίχνουμε στο ούζο ψιλοκομμένο τσίλι – ανάλογα με το πόσο πικάντικο θέλουμε το ποτό μας. Συνοδεία Ισπανική τορτίγια με πατάτες και πιπεριές, τάκος, σεβίτσε, γουακαμόλε, χοιρινή τηγανιά, αχνιστά μύδια, τσορίθο.
ΟΥΖΟ ΚΑΙ ΣΟΥΜΑΚ
Στιλ Επιβεβαιώνοντας την άνεσή του να συνδυάζεται με τα έντονα μυρωδικά, το ούζο είναι ιδανικός σύντροφος αυτής της μυστηριώδους σκόνης με την ξινή πιπεράδα που αρέσει τόσο στους γείτονές μας, τους Τούρκους. Ο συνδυασμός τους δεν είναι φολκλόρ. Στηρίζεται στην τέλεια συνύπαρξη, που προέρχεται από την κόντρα του γλυκάνισου με το σουμάκ. Εκτέλεση Πασπαλίζουμε το ούζο με σουμάκ. Συνοδεία Κρεμμύδι πασπαλισμένο με άφθονο σουμάκ, πικάντικο κεμπάπ, γαρίδες τηγανητές με χοντρό αλάτι.
ΟΥΖΟ
ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙ
Στιλ Το πιο βασικό, διαδεδομένο μπαχαρικό στον κόσμο είναι φίλος καρδιακός με το ούζο. Με μαύρο πιπέρι χαιρόμαστε δυναμική κάψα, με πράσινο ηπιότερη δύναμη και πολλά βοτανικά αρώματα. Εκτέλεση Πασπαλίζουμε το ούζο με μαύρο ή πράσινο χοντροσπασμένο πιπέρι. Συνοδεία Κοπανιστή με ψητά κολοκυθάκια, πιπεριές κέρατα, πιπεριά Φλωρίνης με πέστο βασιλικού, ταραμά, ντοματάκι με πικάντικη κρέμα αβοκάντο.