«Τα νέα κοκτέιλ σερβίρονται σε φλιτζάνι», μου λέει ο Desmond Payn, ο master distiller του Beefeater και δημιουργός του εξαιρετικού premium gin Beefeater 24. Βρέχοντας τα χείλη μου με ένα English breakfast cocktail, συμμερίζομαι τη δήλωσή του. Αυτό το μεστό αλλά τόσο δροσερό και έντονα φρουτώδες κοκτέιλ μετατρέπει τη γλυκιά πλευρά του εγγλέζικου πρωινού σε φανταστικό ποτό. Είναι δημιουργία του Dan Waerner, του επικεφαλής μπάρμπαν και πρεσβευτή του διάσημου λονδρέζικου τζιν, και καθιερώνει μια καινούργια, ουσιαστική μόδα που χαλάει κόσμο στα καλά μπαρ του Λονδίνου. Κοκτέιλ όπως το 24:75, το οποίο ανανεώνει το κλασικό French 75 με βοτανική φρεσκάδα γιαπωνέζικου τσαγιού sencha, το Japatini, ένα ελαφρύ Martini με sencha, λεμόνι και φασκόμηλο, ή το Almond Iced Tea, στο οποίο το πράσινο τσάι ενώνεται με σουμάδα, είναι επιπλέον μερικές από τις δημιουργίες του που συνδυάζουν τις αγαπημένες βρετανικές –και όχι μόνο– συνήθειες του afternoon tea και των κοκτέιλ με βάση το τζιν σε μια νέα, καυτή τάση. Είναι σούπερ ιδέα ένα «μετά το γραφείο» ή «μετά το μπάνιο» πάρτι με τέτοια ποτά που πίνονται πολύ ευχάριστα μαζί με αλμυρές και γλυκές μπουκιές.
Στην περίπτωση του Beefeater 24, ωστόσο, αυτή η σύνδεση δεν είναι τυχαία. «Όταν μου ζήτησαν να φτιάξω ένα καινούργιο premium gin τον Απρίλιο του 2006, η πρώτη μου σκέψη ήταν να ακολουθήσω τα ίχνη του James Burrough, δημιουργού του Beefeater, που ήταν ταυτοχρόνως έμπορος τσαγιού και προμηθευτής της βασιλικής αυλής στα χρόνια της βασίλισσας Βικτορίας», μου λέει ο Desmond Payn και συνεχίζει: «Ένα ταξίδι στην Ιαπωνία μου έδωσε την ιδέα. οι πειραματικές αποστάξεις με οδήγησαν να χρησιμοποιήσω το κινέζικο πράσινο τσάι και το γιαπωνέζικο sencha. Δίνουν μια βοτανική φρεσκάδα με νότες εσπεριδοειδών. Τελικά το Beefeater 24 είναι ένα εξαιρετικό απόσταγμα». Συμφωνώ μαζί του. Μου αρέσει να το πίνω παγωμένο, σκέτο ή σε αυτά τα πολύ ξεχωριστά τσάι-τζιν κοκτέιλ.
Διαβάστε παρακάτω την απλή αγαπημένη συνταγή του Desmond Payn για να φτιάξετε το δικό σας κοκτέιλ.