Follow us

O δημιουργικός νεωτερισμός της αρμονίας

Συντονισμένος με τις γαστρονομικές τάσεις της εποχής, ο σεφ του «Cibus» Δημήτρης Δημητριάδης μας προτείνει 5 εύκολες γευστικές δημιουργίες συνδυασμένες με 5 επίλεκτες μπίρες.

O δημιουργικός νεωτερισμός της αρμονίας

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις που ένιωσα τρώγοντας για πρώτη φορά στο σοφιστικέ «Mugaritz» του Andoni Aduriz στο Σαν Σεμπαστιάν ήταν όταν η σομελιέ μού σερβίρισε μια Duvel με κους κους από αμάραντο σε ζωμό σαρδέλας και καραβίδες. Σε μια γουλιά και μια μπουκιά αυτού του φανταστικού συνδυασμού έσπαγαν τα στεγανά του ευγενούς σπορ της αρμονίας, ανοίγοντας ένα θαυμαστό καινούργιο κόσμο, ανανεωμένο από την τεράστια ποικιλία του εκλεκτικού ζύθου. Αυτόν τον ίδιο συνδυασμό βάλαμε το 2007 στο επίσημο μενού των Χρυσών Σκούφων. Όμως τα ταμπού έχουν πέσει τον τελευταίο καιρό και τα γκουρμέ ρεστοράν πλέον ξαφνιάζουν όμορφα τους πελάτες τους με συνδυασμούς μπίρας και φαγητού. Πρόκειται για μια νέα τάση, η οποία αναπτύσσεται σταδιακά στους κόλπους των καλών εστιατορίων. Έχω δοκιμάσει πολύ ευφάνταστες αρμονίες φαγητού με μπίρα στο «Cracco» στο Μιλάνο αλλά και στο περίφημο «Fat Duck» του Heston Blumenthal στο Λονδίνο. Επίσης, έχω συμμετάσχει αρκετές φορές σε γευσιγνωσίες τέτοιων δημιουργικών παντρεμάτων στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Συντονιστήκαμε, λοιπόν, με τον ανερχόμενο σεφ του «Cibus» Δημήτρη Δημητριάδη και ψάξαμε μαζί του γεύσεις αλλιώτικες, οι οποίες ταιριάζουν με διαλεχτές μπίρες. Δοκιμάσαμε πολλά πιάτα, το ρίξαμε στους πειραματισμούς και καταλήξαμε σε 5 εξαιρετικές προτάσεις συνδυασμού. Με πολύ δημιουργική νοοτροπία, ο Δημητριάδης μετατρέπει το ντολμαδάκι γιαλαντζί σε maki sushi με αμπελόφυλλο αντί φυκιού και το στολίζει με έναν αφρό από πικάντικο ουασάμπι και άνηθο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο όμορφα ταιριάζει με μια καθαρόαιμη Pils όπως η Fischer, που υπογραμμίζει τη φυτική ευγένεια της γεύσης αυτού του μεζέ. Η Erdinger είναι μια μπίρα Weiss (σταρένια), που έχει στην ούγια μια γλυκόπιοτη αίσθηση λευκών φρούτων. ακριβώς γι’ αυτό ταιριάζει τέλεια με ένα «προσιτό φουαγκρά», ένα πατέ δηλαδή από συκωτάκια πουλιών­ με γλάσο Μαυροδάφνης και μαριναρισμένα σύκα. Τα εξωτικά μπαχαρικά και το γάλα καρύδας δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο πεδίο αρμονικής δράσης στο κρασί και μόνο πολύ ειδικές ποικιλίες επιβιώνουν. Εδώ είναι που διαπρέπουν κόκκινες, εντόνως φρουτώδεις μπίρες όπως η ΜcFarland, η οποία ταιριάζει υπέροχα με την ελληνοπρέπεια ενός εξωτισμού υφασμένου με σταμναγκάθι, πιπεριές Φλωρίνης, τσίλι, κάρι και γάλα καρύδας. Και στη συνέχεια ερχόμαστε στη μεγάλη κυρία των επιτυχημένων συνδυασμών, τη βελγική Duvel με επαναζύμωση –όπως και η Erdinger– στη φιάλη. Η σαν καπνιστή, καραμελένια γεύση της κινείται πολύ ευέλικτα στο τραπέζι και αναδεικνύει ένα ωραιότατο λαβράκι με κρύο ριζότο γεμιστών και μαγιονέζα ελιάς. Το φινάλε θα παιχτεί πολύ τολμηρά και απρόσμενα, καθότι μπίρα με γλυκό δεν είναι ούτε ο πιο εύκολος ούτε ο πιο συνηθισμένος συνδυασμός του κόσμου. Κι όμως, το σχεδόν Irish coffee προφίλ της μαύρης Amstel Bock κάνει θαύματα δίπλα σε μια μους ελληνικού καφέ σε παντεσπάνι μαύρης σοκολάτας.

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.