Follow us

Νεκτάριος Ντάλας

Ζούμε σε μια εποχή όπου η επονομαζόμενη mixology (η εκκολαπτόμενη υψηλή «επιστήμη» του ποτού) έχει αρκετούς extremers-πειραματιστές να επιδείξει, έχοντας το shaker για δοκιμαστικό σωλήνα. Τα cocktails ανθίζουν πίσω από τις μπάρες όλου του πλανήτη, αποκαλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα γευστικών διακυμάνσεων. Οι «δημιουργοί» μας ξεναγούν στο προσωπικό τους κοκτεϊλικό τελετουργικό. Και μοιράζονται μαζί μας τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στο (ενεργειακό) πεδίο του ποτού. Cocktail tales, γυρίστε σελίδ

Νεκτάριος Ντάλας

Ο Νεκτάριος Ντάλας είναι Υπεύθυνος Διεύθυνσης του «Βαρούλκο» και του «Παρέα», και Σύμβουλος Οργάνωσης, Στελέχωσης και Λειτουργίας στα «Da Vinci» και «Casus Ceni», ενώ πρόσφατα ανέλαβε και το consulting του «Vori», ενός καινούριου wine bar & restaurant στον Πειραιά. Έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, στη «Σπονδή», στο «Big Deals» και στο «48 The Restaurant». Το απίστευτο βέβαια είναι ότι πριν από όλα αυτά σπούδασε… θεολογία.

Τοποθέτησε το ζήτημα χρονικά. «Έως τις αρχές του 2000, η μόδα των straight ποτών ήταν πολύ ισχυρή και δεν ήμασταν εξοικειωμένοι με premium αποστάγματα ή τοπικά συμπληρώματα – όπως η Cachaca. Cocktail culture δεν υπήρχε. Η εμφάνιση κάποιων cocktails που ταίριαζαν με την ελληνική ιδιοσυγκρασία άλλαξε τα πράγματα. Η μοριακή γαστρονομία έχει πλέον επηρεάσει όχι μόνο το χώρο της κουζίνας, αλλά και το χώρο των cocktails. Μπορούμε συνεπώς να δούμε cocktails με βάση τον αφρό και cocktails σε μικρές δόσεις ή σφηνάκια, σερβιρισμένα σε κουταλάκια – τάση ισχυρή στο εξωτερικό, η οποία σιγά σιγά εμφανίζεται και στην Αθήνα.»

Σύνδεσε cocktail και φαγητό. Όπως σήμερα υψηλή γαστρονομία δεν είναι μόνο η γαλλική κουζίνα, έτσι και στο ποτό έχουμε φύγει από το απλό ποτήρι σαμπάνια και το Κir Royal και έχουμε πλέον περισσότερες επιλογές. Το ύφος των cocktails σε ένα εστιατόριο εξαρτάται και από το ύφος της κουζίνας. Το ποτό που θα παραγγείλει κάποιος πριν από το δείπνο του είναι… ο πρόλογος: δημιουργεί το χαλί για μια συνέχεια ακόμα πιο απολαυστική.

Τα προσωπικά του αγαπημένα είναι, τώρα το καλοκαίρι, το mojito και η caipirinha. Οι Έλληνες έχουμε σε ιδιαίτερη εκτίμηση τα ποτά της Κεντρικής και της Λατινικής Αμερικής. μάλλον ταιριάζουν περισσότερο στο ταμπεραμέντο μας.

Bartender confidential
«Η τέχνη του cocktail είναι σύνθετη. Ο bartender πρέπει να ξέρει να προτείνει το κατάλληλο ποτό, στον κατάλληλο άνθρωπο, την κατάλληλη στιγμή. Το καλό είναι ότι όσο εμφανίζονται νέα premium προϊόντα, οι εταιρείες σιγά σιγά αναλαμβάνουν να εκπαιδεύσουν τους υπεύθυνους των bars, ώστε αυτοί με τη σειρά τους να φέρουν καινούριες ιδέες και προτάσεις στο κοινό».

Επίσης...

9 εργαλεία για να φτιάχνεις κοκτέιλ στο σπίτι σαν επαγγελματίας

Συγκεντρώσαμε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να ετοιμάσουμε, να σερβίρουμε και να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας ποτά στο σπίτι, με εργαλεία που έχουμε ήδη...

Έξι παραδοσιακά γιορτινά cocktails του κόσμου

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, συνεχίζουμε να μαζευόμαστε γύρω από το εορταστικό τραπέζι. Για μια εντυπωσιακή αλλαγή, ας σερβίρουμε κάποιο γιορτινό cocktail, με καταγωγή το Παρίσι ή την Ιταλία…

Περισσότερα από

Ποτό

Εύκολα cocktails για το σπίτι

Υποδεχόμαστε τις γιορτές με εύκολες συνταγές για νόστιμα cocktails και γινόμαστε οι bartenders του σπιτιού αξιοποιώντας τα ποτά που έχουμε ήδη στην κάβα μας, σε μείξεις με αγαπημένα μυρωδικά και φρούτα εποχής.

Gin: Το λευκό ποτό του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι απαιτεί λευκό αλκοόλ, ανάμεσα στα υπόλοιπα όμως, το τζιν, με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την γευστική πολυπλοκότητα, έχει ένα προβάδισμα παραπάνω…

Μια νύχτα στο δάσος του Μέλανα Δρυμού

Tο Monkey 47 φρόντισε να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά τις ρίζες του, μεταφέροντας εκλεκτούς καλεσμένους για ένα βράδυ από τον Πειραιά στη μαγεία του δάσους του Μέλανα Δρυμού.

17 craft μπύρες που αξίζουν τη δοκιμή

Δοκιμάσαμε μερικές από τις πιο αξιόλογες ελληνικές craft μπύρες που εμπνεύστηκαν και δημιουργήθηκαν κατά τη μακρά περίοδο της καραντίνας και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ελληνικές μικροζυθοποιίες επάξια ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις μας.

Φτιάχνουμε εντυπωσιακά κοκτέιλ με υλικά από την κουζίνα μας

Δεν χρειάζεται να έχουμε ενημερωμένη κάβα στο σπίτι για να φτιάξουμε κοκτέιλ που θα εντυπωσιάσουν, με λίγη φαντασία και δημιουργική διάθεση αξιοποιούμε ό,τι περισσεύει από την κουζίνα μας και αντί για τον κάδο, τα ρίχνουμε στο σέικερ!

Aperitifs και digestifs: το απολαυστικό πριν και μετά ενός γεύματος

Ελαφρά, ντελικάτα, αφρώδη, αλλιώς aperitif και από την άλλη πικρά, δυνατά, βοτανικά αλλιώς, digestif. Δυο μεγάλες κατηγορίες ποτών απολαυστικές για ένα δείπνο που αφορούν όμως διαφορετικές στιγμές του τελετουργικού, ενώ ταυτόχρονα έχουν διαφορετική αποστολή.

Η γαστρονομική μπύρα των Χρυσών Σκούφων 2022

Με τη γεύση της άρρηκτα συνδεδεμένη με την υψηλή γαστρονομία σε όλα της τα επίπεδα, η Kaiser συνόδευσε τις ντελικάτες δημιουργίες των σεφ της βραδιάς.

ΜΕΤΑΧΑ "Taste the Unexpected"

Αναπάντεχα κοκτέιλ, απρόσμενα αλλά απολαυστικά food pairing και απροσδόκητα απεριτίφ στα bar της πόλης και στο σπίτι.

Πώς θα φτιάξεις το Milano-Torino

Η συνταγή για το κοκτέιλ Milano-Torino.

Πώς θα φτιάξεις το Dutch Negroni

Η συνταγή για το κοκτέιλ Dutch Negroni.